Rôzne

Domáca pekáreň

marika9 - fotkamarika9, 24. marca 2011

V novembri sme kúpili domácu pekáreň Eta Delicca a dodnes sa mi v nej nepodarilo upiecť dobrý chlieb. Podotýkam, že som konzultovala postup a dodržiavala ho. Nie som žiadna neskúsená kuchárka, chlieb v rúre sa mi daril. V DP mi chlieb nikdy nevykysol a po upečení z neho zostal neforemný tvrdý útvar. Cesto sa mi zdalo aj nedore vymiešané. DP sme reklamovali, ale nám ju vrátili s tým, že je bez závady. Kto mi vie poradiľ

@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
@marika , si ista, ze postupujes podla predpisu v prirucke? Je velmi dolezite, aby si dala do pekarnicky najskor tekutiny, potom muku a ostatne (korenie, kmin atp), sol do rohov pekarne a v prostriedku urobit taku jamku, do ktorej das drozdie. lebo nema prist do styku so solou ani vodou skor, ako pekarnu spustis-zapnes. Ja peciem chlieb kazdy tyzden, ale povatsine cesto po vykysnuti vyberiem a dam do chlebikovej formy a do rury, aby mal taky tvar ako z obchodu dlhu sisku. Iba niekedy necham upict v pekarnicke. Tak drzim palce, dufam ze sa nabuduce podari. Napis ako to dopadlo.
kuchticka
Vidim ze si nova, tak vitaj na Vareche. Nech sa ti tu paci. Tesim sa na tvoje recepty a prispevky. U nas na Vareche ti vzdy vsetci radi pomozu.
nadia56
marika9, musis dodrzat postup ukladania surovin do pekarnicky, pocas kysnutia ju neotvarat,
ja davam najskor vodu,400 ml,olej,1-2 PL sol2 KL,cukor/med/1 KL,kmin2 KL,ocot 1PL ,muku,5 poharov-dvojdecovych, susene kvasnice,2 KL, popripade do muky vsypem slnecnicove, sezamove, lanove semienka, alebo davam muku pol na pol, celozrnna a hladka chlebova, podla toho, na aky chlebik mame chut,
chlieb mi vzdy vykysol a aj pekne upiekol v pekarnicke,
ak som ti pomohla, budem rada, pekny den:-)
viedra
nadia56@prosim ta pošli mi presne tvoj recept na chlieb robiš aj z LIDL muky?
kadely
Taky mám pekárnu od poloviny ledna. Jen jednou jsem nebyl spokojený s vícezrnným - ttocu se propadl, ale byl jedlý. Zkus dát v začátku větší poměr normální hladké mouky (polovinu). Já jsem ale na 1.jarní den a včera znovu nechal v pekárně pouze namíchat a nakynout a pekl ve staré plynové troubě! Mám fotky, můžu doložit. Chléb je o 100% lepší, 1.kůrka, 2.vůně, 3.vzhled, 4.chuť- prostě prvotřídní.
alena69
Ja ma taku istu pekaren ako ty Eta Delicca a som s nou velmi spokojna. Skutocne je velmi dolezite ,ako to tu pisu aj ostatne ,dodrziavat postup ,najprv tekute a potu sypke suroviny. Popripade ak budes mat zaujem,mozem ti poslat nejake recepty ,ktore som skusala na tejto pokarni a vysli skutocne dobre. Popripade vyskusaj ,ako to pise Viedra upiect chlieb pomocou hotovej muky z Lidlu.
nadia56
viedra, ved recept som presne napisala, ja robievam len takyto chlieb, menim len zlozenie muky, hladka chlebova, alebo pridam jednu tretinu celozrnnej, spaldovej, kukuricnej, z lidl muky nerobim, tu nepoznam, momentalne nezijem na slovensku,
pekny den vsetkym :-)
nadia56
marika9, pacik ti poslal vybornu stranku na pecenie v pekarni, aj ja som podla nich zacinala, je tam slane, sladke, rozne cesta a mnozstvo uzitocnych rad,
pekny den :-)
mariaklara
Marika, vítam ťa medzi nami, určite sa ti tu bude páčiť, získaš veľa priateľov, ktorí ti vždy poradia. Skús si pozrieť môj recept na chlebík, možno sa ti bude pozdávať.
sissy
ak dodrzujes postup a chlieb sa ti prepane, daj menej vody, nech je cesto vlacne, ale hustejsie, po tychto vsetkych radach co ti tu varechari napisali a maju vsetci pravdu, skus to s tou vodou, je to najjednoduchsia cesta a najskor urob chlieb z hladkej T-650 muky a pridaj potom celozrnnu muku v inych receptoch tak si overis, ze upecies najjednoduchsi chlieb a potom skus komplikovanejsie, vsetko je o praxi v tej pekarnicke, ked si uz pekavala chlieb, vies o com hovorim, konzistenciu chlebika sama uhadnes...stoj pri nom na zaciatku hnetenia a potom ked sa tak na 10 minut uvolni lepok, pomoz chlebiku aby sa vytvorila hrudka cesta a potom prisyp muku alebo malicko vody, pocas kysnutia neotvaraj to vies a potom uz nepridavaj nic, malo by sa to podarit...
marika9
Predovšetkým ďakujem všetkým za privítanie na Vareche a za rady o pečení chleba. Po vrátení pekárne z reklamačky som podľa Nadie 56 upiekla konečne chlieb, aký má byť, teda vymiešaný aj vykysnutý. Proste bol fantastický, zlopli sme ho takmer celý naraz.
Recept som dodržala do bodky, ocenila som hlavne rady o jamke na droždie a soľ dať do kútov. Takéto info som ešte nikde nečítala. Hlavná chyba bola asi v samotnom prístroji. Som rada, že nie vo mne. Ešte raz vďaka.
nadia56
marika9, som rada, ze ti moj chlebik chutil, nech sa ti dalej dari v peceni dobrot v pekarnicke, pekny den :-)
mattika
Ahojte. Kúpili sme túto pekáreň ETA 7149.90020 Delicca a ani raz nám nevyšiel chlieb. Skúšali sme všetko možné-zmena múky, droždia, postupu. Konzultovali sme to s viacerými, čo majú pekáreň, ale nie tú istú. Vie mi niekto, kto má takú istú pekáreň, poradiť presný postup? Ďakujem vopred za ochotu.
marika9
@mattika , predmetnú pekáreň som nakoniec reklamovala a odvtedy šliape ako hodinky. Chyba bola už vo výrobe, pravdepodobne sa pri kysnutí nenahrievala. Veľmi dobrý recept mi v tejto diskusii (pozri vyššie) poskytla Nadia. Skúšala som už rôzne recepty, ale vždy sa vrátim k jej receptu. A ako tam uvádza, je dôležité dodržať postup pri vsýpaní resp. nalievaní prísad. Na spodok musí ísť vždy tekutina. Držím palce.
haji
@Mattika (5.8.2016 10:08)
Ještě mohu poradit - zakoupit si v Lidlu pytlík s hotovou směsí na chléb /slunečnicový, selský, vícezrnný - mají více druhů/, postupvat dle návodu na sáčku. Tam je záruka kvality, že jistě vzejde. Pokud ne, reklamace je jasná. Tak vyloučíte i to, že /třeba/ máte špatné sušené droždí.