Kuchyňa a vybavenie

Domaca pekaren chleba vs KitchenAid s Emily Henry

pumaamravec - fotkapumaamravec, 3. júla 2013

Ahojte varechaci:)

Chcem si piect domaci chleba a neviem sa rozhodnut ci si kupit kvalitnu pekaren chleba, ktora cesto vymiesa aj upecie alebo tento emily henry set na pecenie:) Mam aj kitchenAid s hakom na miesenie cesta:) Mate niekto skusenosti s pekarnickami a peceni chleba v emily henry?
Dakujem za nazory ;)

LINK:
 www.vasekuchyne.sk/sk/emile-henry-darcekovy-set-na-pecenie...

@zareaguj


Diskusia k téme

janara
mám asi najlacnejšiu pekárničku, a som s ňou veľmi spokojná..je z Lidla
ja by som emily henry určite nekupovala...zbytočné špinenie riadku..v pekárničke to mám " 2 v 1 ", ale je to len môj názor :)

julica
Nekupuj si pekarnicku, ak chces poriadny chlieb, v pekarnicke nedosiahnes korku, chlieb je zbity, je to skor na take pohodlne riesenie, ale nie kvalitu. Emile Henry keramika je skvela vec, ja mam od nich (vdaka vyhre na vareche) tajine a peciem v nom chlieb, neexistuje nic lepsie. nadobu nahrejes, vlozis chlieb a o 40 minut mas chrumkavy pochutku. Ja miesim rucne, prekladam, prosto sa s chlebom babrem, ak mas kitchen aid na miesenie, skoda kupovat na rovnaky ucel pekarnicku.
irenaw
cez týždeň mi lepšie vyhovuje pekáreň, žiadny riad a netreba sa tomu venovať, môžem si porobiť iné. cez víkend radšej vymiesim robotom, vytvarujem ručne a upečiem v rímskom hrnci alebo na plechu. záleží, či si to chceš zjednodušiť, alebo máš čas a bude to pre teba relax. z emile henry bude lepšia kôrka a krajší tvar, ale chlieb nám chutí vždy ;-)
egresik
Domacu pekaren mam sice iba od zaciatku tohto roka... K pekarni som mala aj tu ziletku (noz) aj recepty ... Tie recepty su uplne na prd skusala som asi 4-5 receptov ... V jednom chybalo drozdie v surovinach(v postupe bolo uvedene ze sa pridava - nevedela som kolko a podobne problemy jeden bol tak nejedly, ze som ho ususila cely na krutony. To na adresu tej mojej "kucharskej knihy" k pekarni.
Ak predpokladam, ze cena je porovnatelna, tak ja by som volila pekaren. Napr v lete mi tak neprehreje byt ako truba a za dalsie od vlozenia ingrediencii v spravnom pomere nemusis nic ine urobit iba gombik stlacit aby si mala chlieb- nevyzaduje tvoju pracu.
Odkedy kvaskujem, tak viac mi vyhovuje nechat si ho dobre vymiesit v pekarni a peciem v trube v mise z janskeho skla (ak chcem uzavretu nadobu) a vyhovuje mi , ze vidim ako uz cesto podrastlo aj bez otvarania, alebo potom peciem na plechu klasicky otvorene. Od kedy mam pekaren nekupovala som chleba ani pecivo, len spotreba muky rapidne stupla ;)
Misa z janskeho skla 2,5lita priemer 28 cm ma stala v domacich potrebach asi pred mesiacom 13€ a myslim,zema vacsie vyuzitie ako ta misa na pecenie chleba
irenaw
skús popozerať, emile henry má aj iné tvary vhodné na pečenie chleba a súčasne sa dajú použiť na niečo iné, vybrala by som si univerzálnejší tvar nádoby. len to som chcela ;-)
julica
Ja som este tiez chcela dodat to, co irenaw vyssie: len si pekne vyber nejaky tvar hrnca, co ti vlezie do truby, mozes ho pouzit aj na pecenie masa (ten hrniec na chlieb nie), normalne varenie, dusenie, mozes ho strcit aj do pahreby v grile... na rozdiel od jenskeho skla znesie velke zmeny teplot, nepraskne.
egresik
Suhlasim s irenaw a julica. Ak riesit nadobu na pecenie chleba radsej zvolit inu (hrniec, kastrol) z danej serie ako povodny navrh, pre sirsie vyuzitie.
nadia56
ja mam pekaren uz asi 6 rokov, toto je moja druha, je sice financne narocna ale ma aj horne pecenie, som s nou nadmieru spokojna
 www.chefscatalog.com/product/25691-Zojirushi-Home-Bakery-Sup...

ja by som ti odporucala pekaren, ved ked su stroje nech pracuju za nas a pokial z nich dostaneme kvalitny produkt tak by bola skoda ich silu nevyuzit,
kitchenAid s hakom na miesenie cesta mam aj ja, ale priprava chleba si uz tymto stylom vyzaduje cas a pozornost, pricom pekaren len nalozis, zvolis program a ohlasi ti sama, kedy je chlebik upeceny, udrziava optimalne teploty, nic sa nespali a chlebik je vzdy kvalitny, a medzitym ako sa chlieb pecie mozes sa venovat inym veciam, ja dokonca v pekarni robievam aj ovsennu a ryzovu kasu,
ak sa rozhodnes akokolvek, nech sa ti pecenie vydari a domacim chuti:-)
evusik
ja pekáreň mám, ale chleba som v nej nepiekla ani nepamätám, občas ju používam na miesenie, ale skôr na buchty a sladké koláče ako chleba... chleba miesim na noc a je to otázka pár minút na druhý deň pečiem... ja by som si určite kúpila Emile Henry, to sú hrnce ktoré sa kupujú na celý život, ja nemám konkrétne túto značku ale mám jeden veľký, hlboký, oválny liatinový hrniec aj s pokrievkou mám ho 30 rokov a je ako nový, je nezničiteľný toť sme sa s dcérou smiali, že ten hrniec ma prežije a že ho podedí... pekáreň ti vydrží pár rokov :-) ale napr. je výborná na vytápanie masti :-)
sovka62
@julica a @nadia56 , ti radia dobre. Buď bez špeciálnych nádob, alebo pekáreň s vrchným ohrevom. Tie, ktoré pečú len zdola, nikdy neupečú dokonalý chlieb, vrch je vždy akýsi nedokonalý a chlieb je ťažký ako tehla. Pekáreň používam zväčša len na miesenie, ani kysnúť cesto v nej nenechám, zdá sa mi, že ho príliš zohreje a na finálnom výsledku to potom vidieť.
weron0605
ja mam pekaren, uplne jednuduchu lacnu znacky sencor a nevymenila by som ju za nic. vyhovuje mi pri mojom style zivota (domov chodim len spavat) vecer zapnem, rano mam chlieb, peciem len spaldovy, inu muku nemozem, a je krasny, vlacny, vydrzi bez toho aby bol v chladnicke aj tyzden, neoschne, nesplesnivie. mozem len odporucat.
danielas
Emily Henry - parádna značka, neváhaj. Tiež si ju chcem kúpiť. Už dlhšie po nej poškuľujem
marikafil
Ja mám pekáreň už tretiu v poradí - po dvoch lacných bez mena sme kúpili Kenwood - nemá síce horný ohrev, ale nejaký ventilátor, ktorý zaručí, že je chlieb pekne upečený celý, aj zvrchu. To, čo píše @julica - že nedosiahneš kôrku a chlieb je zbitý - to nezávisí od pekárničky, ale od toho, čo do nej dáš a koľko. Recepty, ktoré k pekárňam dávajú, sú väčšinou na nič. Treba skúšať. Náš chlieb teda rozhodne má kôrku a vôbec nie je zbitý, najradšej mám, keď na ňom tá vrchná kôrka praskne po celej šírke, to je úplná paráda. Múky miešam - chlebovú pšeničnú, ražnú celozrnnú a špaldovú celozrnnú. A pekárnička má tú výhodu, že nevyhreje celý dom ako bežná rúra na pečenie. Hlavne v lete to pokladám za obrovskú výhodu pekárničky.
julica
@marikafil , skus niekedy pomaly kysnute cesto vsupnut do vyhriateho pekaca, uvidis, co je korka, bubliny v ceste... to vzdy zavisi od vysokej teploty, v pekarnicke ju nemas.
nadia56
@Julica , chlieb z domacej pekarne je naozaj vyborny, nadychany, presne ako pise @marikafil ,
kazda uz mame svoj vlastny vyskusany recept, ku vybornemu chlebu sme sa dopracovali systemom- pokus omyl, lebo recepty ktore su prilozene k navodu mnohokrat nevyhovuju, a nakoniec dopracovat sa k vybornemu vonavemu chlebiku s korkou /ta prasknuta je naozaj nalepsie/ bez roboty bude vzdy hovorit za kupu pekarne, zvlast ked je zena zamestnana, ma male deticky alebo chora...
irenaw
pečiem kváskový s vysokou hydratáciou, býva nadýchaný, žiadna tehlička. oproti ražným alebo celozrnným chlebom zo zdravej výživy úplný obláčik. tiež som nepobadala rozdiel v striedke z rúry a z pekárne. chlebu z pekárne chýba horná kôrka a chlieb má dve dierky. ale je fakt, že nemám ani z nahriateho hrnca veľké bubliny, len také stredné, nepečiem tie nadýchané chleby. tým nechcem povedať, že @julica nemá pravdu, ale kto má rád ťažšie chleby, možno taký rozdiel nepocíti.
micanela
mam pekaren Moulinex - chlebik je vynikajuci, da sa v nej aj pripravit cesto na kolace /vymiesit/. samozrejme, ze chlieb ma dierky po miesacoch. za mna: kupeny chlieb a doma robeny sa neda porovnat
jankaamacko
..a v pekárničke sa fantasticky vymiesujú cestá na vianočné koláčiky..jedno za druhým..super..:)
babidka
Pekaren sice nemam - odradili ma od nej sami varechaci :-) Ale mam KitchenAid a ten miesi cesto na chlieb vyborne .No a mam aj velky hrniec Emile Henry ktory pouzivam na varenie , pecenie masa , dusenie , zapekanie a aj na pecenie okruhleho chleba . Na iny tvar pouzivam ine hrnce. Takze moja volba by bola jasna - chlieb si vymiesis lahko/a urcite lepsie/ v robote , chlieb najlepsie kysne prirodzene pomaly v beznych kuchynskych podmienkach a na pecenie tiez nemusis mat specialnu nadobu - daj prednost takej , ktoru vyuzijes hocikedy. Tie hrnce nestoja prave malo a tak je lepsie kupit nieco univerzalnejsie . Ver mi , posluzi ti to rovnako ako ten specialny set .
babidka
Ja pouzivam
 www.vasekuchyne.sk/sk/emile-henry-hrniec-okruhly-s-pokriev...
.
Ale tento hrniec je dost velky , skor na velky chlieb a na vacsie mnozstvo jedla. Pre mnesiu rodinu staci aj tento  www.vasekuchyne.sk/sk/emile-henry-hrniec-okruhly-s-pokriev...

Upecies v nom chlieb z 1/2kg muky alebo udusis maso /zemiaky , zeleninu/ pre 2 ludi .
Hrniec je dost odolny , uz som v nom varila priamo na plyne na plameni aj v rure , davam ho pod gril , do vriaceho jedla som hodila mrazene kocky vyvaru aj mrazeny hrasok , do rozpaleneho som davala upiect mrazene pecivo aj studene chlebove cesto .No a dokonca sme na nom varili priamo na pahrebe gulas . Vydrzal:-)
irenaw
ja by som brala tento, nemá jedinej chybičky, oválny, 4,7 litra ;-)

delavega
Skúšali rôzne pekarničky ale nikdy to nebolo ono, manželka pečie chleba v rúre a je proste dokonalý. Je to jednoduché, zmiešaš všetky ingrediencie, pridáš kvások, dobre zamiešaš (my to robíme obyčajným ručným robotom s metličkami) necháš vykvasiť. Vyberieš vyformuješ 1-2 bochníky na plechu necháš ešte 15-20min vtbehnúť a strčíš do rúry.
delavega
Robíme celozrné chleby, ak by ste mali zaujem dam aj recepty.
delavega
T o aby bol chlebík nadýchaný, nedosiahneš žiadnym receptom ale len a len skusenosťou. Cesto musí byť také ani tuhé ani velmi makke. To v pekarnička nikdy neodhadne!