Zdravá výživa

Cukor vs. sacharín?

silvi - fotkasilvi, 26. januára 2013

chcem sa opýtať aké negatíva má používanie sacharínu oproti
cukru, prípadne či ste už vyskúšali novinku, sladidlo zo stévie a či ho
odporúčate.
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

marika9
Stéviu jednoznačne odporúčam. Sacharín má kalórie a hlavne pachuť, ktorú je nemusím.
hannah22
ako DIA používam do jedla práškovanú a do kávy tablt.stéviu, sacharín je podla lekárskych štúdií a všetky podobné sladidlá obsahujúce aspartan škodlivý, napáda slinivku a jej bunky.... :))
gabi58
Ja som kupila sladidlo zo stevie v kauflande a ma cudnu pachut.
radost
steviu som sa pokúšala pestovať...no v zime mi vždy "umrela"..vzdala som to...kým nemám cukrovku-umelé sladidlá nekupujem...sladím čo najmenej..a od chuti na sladké sa odvykám..ale ťažko to ide..:-)))
ivkaa
Ja používam fluid zo stévie, a to výlučne do čaju, ináč má pachuť....Odporúčam prírodné sladidlá xylitol (brezový cukor) alebo erytritol....
V prípade, že je dôležitá nižšia cena, tak určite by som radšej odporúčala umelé sladidlo sukralóza pred sacharínom alebo aspartámom :)
helica
Sacharin - jedno z najstarších sladidiel na trhu neodporúčam jednak pre jeho karcinogénne pôsobenie a jednak pre nedobrú chuť, úplne pokazí chuť kávy, či čaju, radšej vypijem horké. Stéviu som skúšala, ale tiež má takú nejakú škrabľavú chuť. V predajni Norbi Update mi doporučili prírodné sladidlo na báze izomaltu a sukralózy. Je nekalorické a skutočne chuťou takmer na nerozoznanie od cukru. Sukralóza je normálny repný cukor, ale fyzikálnymi procesmi upravený, prakticky bez kalórií. Ja pijem denne 2 litre čaju, horký mi nechutí, a to množstvo cukru, ktoré by som doň použila si neviem predstaviť. Asi by som vyzerala jak dupkáčik a budkáčik. Užívam dlhodobo kortikoidy, tak som na tieto náhradné sladidlá viac-menej odkázaná. Bohužiaľ na krabičke nie je obchodný názov - iba sladidlo. V pradjniach so zdravou výživou to určite poznajú.
evanaaa
Na sladidlá som odkázaná, užívam viac druhov, mením alebo ich miešam, ale ani tak sa možno určitému riziku nevyhnem. Najviac používam sladidlá tekuté a v tabletách, an pečenie zasa sypké. Trochu ma sklamala stévia, má totiž podobnú pachuť ako sacharín, chvíľu po užití ešte rezonuje v ústach, pritom je drahá. Potom radšej Xylitol ( Xylovit), je tiež drahý, ale na pečenie lepší ako stévia. A dosť ma zarazilo, keď som si v Bille chcela kúpiť za trochu prijateľnú cenu sypkú stéviu , sladidlo obsahovalo aj repný cukor. Aký to má význam, takto ho kaziť a pre koho je- iste nie pre diabetikov, na ktorých sa nikde nemyslí. A čo sa týka fruktózy, treba ju miešať s inými sladidlami. Rada by som vedieť od tých, čo tieto články píšu, čo má teda užívať taký diabetik, ktorý celý život je odkázaný na sladidlá? Nesladiť? Ale ja napríklad a žiaľ, mám sladké rada.
kuchto
poviem len jedno : peklo na taliry . ( you tube) alebo www.stream.cz
kuchto
niektore umele sladidla (aspartam) apod. boli najprv pod zamkom v pentagone ako jedy pouzivane na plosne hubenie . ale pocase sa sklady tak preplnili ze sa vlastne ani nevedelo co s tolkym svinstvom ,az v nejakej "sikovnej " podnikavej hlave zrodil sa plan ako nieco anie malo na tom zarobit.a bolo to.
2010
Roky pouzivat steviu v pirulach , az dnes som sa pozrel do zadu na krabicku... vyrobena v Cechach.


2010
@radox1 , alitame je zdrave prirodne sladidlo mozes si ho vyrobit doma alebo kupit ako E956 .
Alitame is prepared by a multistep synthesis involving the reaction between two intermediates, (S)-[2,5-dioxo-(4-thiazolidine)] acetic acid and (R)-2-aminoN-(2,2,4,4-tetramethyl-3-thietanyl)propanamide. The final product is isolated and purified through crystallization of an alitame / 4-methylbenzenesulfonic acid adduct followed by additional purification steps, and finally recrystallization from water as the 2.5 hydrate. [3]
radox1
zial v eu je zakazany a preto sa neda zohnat.
helica
Ešte raz sa vrátim k náhradným sladidlám. V predajni mi tvrdili, že Xylitol je vlastne Isomalt. Nie som si istá, nevedela som to nájsť na nete. Ale v každom prípade sú to prípravky na prírodnej báze a rozhodne chuťou i zo zdravotnej stránke sú podľa mojich skúseností najotimálnejšie. V lete chcem skúsiť zavárať ovocie s týmto prípravkom, len neviem dávkovanie do jedného 7dcl pohára. Normálne zvyknem dávať 3 PL kr. cukru. Ak viete niektorá poradiť, budem vďačná.
evanaaa
@gordonko !!!!!....a od koho? Muž ma už nebozkáva, a aj keby, už by to nebola sladká pusa, hihi.
@helica , ten názov -Isomalt mi pripomína nejakú firmu-:))). Môj otec kedysi robil v Isoxyl ( ako izolatér). Xylitol-Xylovit, je z kukuričných kláskov, možno preto ten -malt. Ale myslím že sladivosť je 1.1, idem sa podívať. Ano, je to tak, ako som napísala, v tom pomere. Ale ja používam nejaké tablety, na ktorých je napísané, že sú aj na zaváranie.
helica
Vypadá to logicky, tak to asi bude tak. Srdeční dík za snahu objasniť mi to. Na a s tým zaváraním asi najlepšie urobím, keď pripravím malé množstvo roztoku a ochutnám ho, aby bol pribležne sladký ako cukrový nálev. Ahojky.