Rôzne

Cukor pre cukrárov

sovka62 - fotkasovka62, 23. apríla 2012

Priateľka videla v TV pani, ktorá zdobila zákusok "trávou". Vraj použila cukor pre cukrárov, rozpustila ho v kastróliku (vo vode?), prifarbila zelenou farbou a potom z neho ťahala nitky, ktorými zdobila zákusok a vyzeralo to ako tráva.
Dostala som úlohu zistiť, čo to bol za cukor a kde sa dá kúpiť. Googlim, googlim, ale nič múdre som sa nedozvedela. Tak som si povedala, že viac hláv, viac rozumu a rozhodla som sa vás poprosiť o radu. Veľmi pekne ďakujem už vopred.

@zareaguj


Diskusia k téme

margaretka28
Tak to som ešte nepočula,ale ked z neho ťahala nitky,tak to bol podľa mňa iba skaramelizovaný cukor,neviem snád sa ozvú skúsené cukrárky.lebo aj mňa by to zaujímalo.Inak také nitky sa dajú ťahať aj zo smartflexu,zvlášť ked je dlhšie prepracovaný a prehriaty,tak sa naťahuje ako žuvačka,ale ja si myslím, že to bude skôr ten karamel,tak som sama zvedavá.
sovka62
@margaretka28 a dá sa ten smartflex farbiť? Lebo to by potom asi mohol byť on, tá pani to vopred zohrievala. Karamel to asi nebude,keď to farbila na zeleno.
margaretka28
@sovka , áno dá,najlepšie sú na to gelové farby,dostať kúpiť v predajniach Swet decor,aj so smartflexom,čo je vlastne poťahovacia hmota,dostať kúpiť s príchoťou marcipánu,čokolády,vanilky 1,40 kg stojí 9,90 a tie farby okolo 2 eura,ja som v sobotu s ňou robila pismenka na tortu podľa šablony a ked som to mala už prehriate sa sa to ťahalo jak vlasy,čo ale bolo v mojom prípade nežiaduce a preto som to musela dať na chvíľu do mrazničky,aby sa to dalo robiť,preto ma to teraz napadlo,ale ked toto bude čítať nejaká cukrárka tak sa možno na mne pobaví a poradí ti, čo by to mohlo byť,ja som len amatér,neviem možno naozaj niečo také existuje, len to nepoznáme.
evusik
www.youtube.com/watch?v=UHd3InDJyIs&feature=related
evusik
@sovka ja som videla v TV ako robil jeden kuchár svadobnú tortu a z tejto cukrovej hmoty robil fúkané kvety a vtáčikov a bolo to neuveriteľné... na YouTube je toho veľa dá sa pohľadať, len presný postup je asi zložitý, trávičku by sme možno zvládli.... kdesi som čítala, že v ČR stojí kurz cca 4000,-Kč
sovka62
Dievčatá, veľmi vám ďakujem za informácie, hneď som o čosi múdrejšia. Všetko posuniem priateľke, dúfam, že nájde presne to, čo hľadala.
mery8658
Určite to nenapíšem odborne, ale aj ja som to videla v TV keď pani urobila z obyčajného kryšt. cukru karamel a zafarbila ho potravinárskou zelenou farbou a potom lyžicou pomaly púšťala tenké nite do misky so studenou vodou / priemer misky asi 15cm/ potom to vybrala na utierke to nechala obschnuť malo to tvár podobný tej miske a pripominalo to také vtačie hniezdo z trávy alebo zo sena a potom do toho aranžovala veľkonočné vajička - bolo to veľmí pekné. hovorila že sa dajú z toho karamelu tvarovať rozličné tváry, popripade polamať alebo pomrviť.
astheart
Bylo to v angličtině? Tam někdy říkají moučkovému cukru confectioner sugar (jindy icing suger) a confectioner znamená cukrář. Tak si myslím, že by to mohl být mletý cukr - moučka.
ethanel
Ten cukor sa sa vola, teda nazov uz pripraveneho mixu Blown-Sugar a je to karamel zohriaty na 230C s kukuricnym sirupom a latkou cream of tarta ktora yabranuje krystalizacii cukru potom sa to zohrieva az na teplotu 300 C na spracovanie sa pouziva specialna technika tahania a prekladania cukru s rukavicami z kevlaru. Z tohoto cukru sa tvaruju a fukaju ozdoby, potom je tu cukor Pastillage pouziva sa na modelovanie ozdob, dalsi cukor je Pulled sugar puziva sa na vyrobu dekoracii ako su kvety, listy ... cukor sa da tusim kupit aj na SK pod menom Isomalt a 1 KG stoji okolo 10-15 EUR alebo tu je stranka kde sa to da kupit v USD ale priprav sa ze tento spas stoji velke peniaze  www.simplysugar.co.nz/equipment.html...
ethanel
Pastillage sugar
1 PL zelatiny
2 PL limetkovej stavy
3 PL vody
1 CL glukozy
500 g praskoveho cukru
Limetkovu stavu, vodu a napucanu zelatinu zohrejeme v mikrovlnke asi po dobu 15 minut, pridame glukozu a uistime sa ze sa uplne rozpustila. Pripravime si mixer a zacneme vsetko slahat a pridavat postupne cukor, nepridajte vsetok ale asi 100g si nechajte, maly by ste mat spravene cesticko, nezlaknite sa ked sa bude lepit vymiesite ho so zvysnym cukrom, ked mate vypracovanu hmotu dame ju do igelitoveho sacku a nechame stat pri izbovej teplote 24 hodin, potom je hmota pripravena.

Pripravu Blown-Sugar pridam neskor.
sovka62
Ešte raz ďakujem, všetky informácie odovzdám priateľke.
honestka
@sovka : u nas a u susedov USA je v podstate jeden cukor krystal, ktory je oproti nasmu podstatne jemensi a je tiez vacsinou trstinovy. sprava sa dost odlisne ako repovy cukor. / Praskovy ako hovori @astheart na toto nie je vobec vhodny melu ho a pridavaju skroby a chuti otrasne!/ Na tieto karmelizacie ak sa nepouziva kupena zmeska ako bolo uvedene hore, sa pouziva "Berry Sugar", ktory je ovela jemnesie kystalizovany. musi sa dodzat technika karmelizacie a chladenia inac sa cukor bude vzdy lamat! a aj po ohrievani nedosiahne strukturu, ktora sa da ako na roznych videos vidno ovladat aj po dlhsi cas, pokial sa figurky dostanu do pravej podoby. Azijcania su na tieto veci umelci a je pravda, ze na robenie tahaneho cukru je lepsie to vidiet nazivo alebo viazat si kurz,/ tam clovek vidi a mnohi povedia co pridavaju/ U tejto dekoracie to nie je to take jednoduche ako oblepit tortu cukrovym fondantom - hoci aj na to tu maju specialisti triky a preto ich vyrobky su krasne leskle a ak robia kvety aj tenucke a pritom drzia.
Nech skusi polovicku davky rozmixovat a druhu ponechat kryslaticku, karmelizovat opatrne pomaly, najlepsie je ozaj tu mat ten teplomer, lebo cukro sa spali v sekundach! a pridat co radi @ethanel.
Inac jednoduche ozdoby ako kosicky a siete a malovano-tahane zrejme urobi aj z karamelu. Najlepsie na mramore alebo na silikonovej podlozke /najlepsia je franzuzska SILPAT®/.
sovka62
@honestska , veľmi pekne pekne ďakujem. Už som tvoje rady skopírovala a vytlačila a dám to priateľke. Máš pravdu, lepšie je raz vidieť, ako sto razy počuť a samozrejme, chce to prax, najprv asi skúšať len na nečisto a až potom sa pustiť do niečoho na čom záleží.