Rôzne

Cukor nas kazdodenny

svedka - fotkasvedka, 12. novembra 2014

Diskusia k téme

ajuska155
parádne video :) toto by mali púšťať deťom na základnej škole ako súčasť biologie , či chémie :)
2010
@svedka ako tu mozes pridavat taketo bludy, slovensky cukor je iny je to najdolezitejsi vitamin -:)
babidka
Najvac ma potesila zaverecna veta "kusok kolaca raz za cas vam neublizi" .
marianne
Tych teorii o stravovani co skodi a co je zdrave bolo uz tolko,ze uz stratili doveryhodnost.Najskor boli vajicka na vine,potom sa ukazalo,ze nie.Maslo malo nezdrave tuky nahradili ho margarinom,tiez sa neujalo,o masti ake ody sa pisali,nahradzali olejmi,vyprazali vsetci na oleji,lebo zdravsie,dalsia haluz..a mohli by sme pisat do vecera.
A cukor?? no samozrejme, ak ho zje niekto 1/4kg denne no isto to nieco negativne v organizme spravi,ale kusok sladkeho nezabije urcite. To je so vsetkym tak,ked zjem denne 1/4kg mastneho a nebyrobim-nespalim to,takisto to uskodi. Preco sa stale musi robit z nejakej potraviny strasiak?
pusta
nuž, cukor, soľ a biela múka múka sa zo zdravotného hľadiska počítajú medzi biele jedy.
avšak treba povedať, že sa to týka chorých ľudí, a síce diabetikov, bezlepkových, kardiakov a hypertonikov.
u zdravých jedincov platí, všetko s mierou a neprejedať sa! pohybová aktivita. to isté platí pre chorých + liečba.
cukor sa nedá úplne eliminovať zo stravy, podobne ani tuky a iné látky.
sú cukry a tuky voľné a viazané v potravinách, taktiež v zemiakoch a v múke sa vyskytujú cukry vo forme zložitých cukrov, t. j. škroby, ktoré sa štiepia metabolickými procesmi v organizme na cukry jednoduché, z ktorých sa zase tvoria cukry zložité a taktiež sa z nich tvoria tuky a z nich zase cukry.
cukry obsahuje aj zelenina, najmä ovocie, med a produkty z týchto potravín.
treba obrazne dbať na to, aby sa z vás nestal "cukrový homoľ " :-)
čo sa týka tukov, treba si všímať najmä cholesterol a triglyceridy, cholesterol má niekoľko zložiek, najdôležitejší je tzv. zdravý cholesterol.
sú aj vrodené poruchy metabolizmu tukov.
všeobecne aj pri tukoch, či už viazaných a voľných platí najmä u zatiaľ zdravých jedincov NEPREŽIERAŤ SA !!! :-))))) AKTÍVNY POHYB !!!
všetko so všetkým súvisí.
chorí patria do rúk odborných lekárov - špecialistov.

svedka
Video sluzi na pobavenie, pre zaujimavost...nie je to ziadna propaganda z mojej strany :) ja cukrujem
pusta
Milá@svedka , a prečo by si necukrovala???
neprežieraš sa a si zdravá, okrem toho teraz potrebuješ všetkého viac ako inokedy :-)
tak si dopraj!!!
inak cukor dobre pôsobí na nervy!
svedka
@pusta mila,ale ten cukor by som teraz ani nemala-teda ja osobne ,takze prilis si dopriat nemozem,kedze som dost ,,vysoko,,....aky paradox :)
pusta
Millá@svedka a prečo nie???
pokiaľ sú labáky teraz v poriadku, chlapček nie je priveľký a ty nemieniš zo seba spraviť obézo + cukrový homoľ, tak nevidím dôvod.
svedka
Tak ti poviem,az som bola prekvapena,ked mi po glukoze povedali,ze tehotensku cukrovku nemam :) ale je to blizko a verila som,ze ked som nedostala doteraz,uz riziko nehrozi,ale bohuzial som sa mylila.tak radsej pockam :)))
marcel83
Tiež sa mi páči to strašenie malých detí - "Nejedz furt tie cukríky! Budeš mať cukrovku!" Ale používam tie dve vety dosť často, keď ma krpci načínajú: "Tato, daj nám niečo sladké." :D
obor123
Súhlasím, že všetko s mierou. Ale poznám jednu mladú mamičku, ktorá svojej trojročnej dcérke každý deň dopraje tri sačky cukríkov. Ak jej to niekto vytkne, odvrkne, že ak jej to chutí nech si cmúľa ,veď majú na to. Na druhej strane ju vôbec to netankuje, že malá odmieta varené jedlo .
svedka
Inak som zastancom-vsetko zmierou,ved to nepusti :) ale dakujem @pusta za poucny komentar,takisto aj ostatnym za nazory :) @obor123 no to je krasne,ved ked na to maju :) ja mam tiez taku kamaratku a jej dcerka,co ma vsetko ,ma okrem ineho aj komplet cierne mliecne zuby ako bonus :)
obor123
@svedka , tie zúbky má také aj jej malá. Na vine sú podľa mamičky zubari, lebo si len odflaknu robotu. Niekedy mi moja známa pripadá, ako keby spadla z oblakov. :-(
evanaaa
Tak to ma potom teší moja vnučka, keď som jej malej dcérke chcela kúpiť nejaké sladkosti, keď mala prísť k nám s ňou, povedala, že ona jej veľmi sladké nedáva ( cukríky, čokoládky, napolitánky, ap.), nechce ju na ne navykať, ja ich pritom rada sladkosťami zásobím ( dcéru, vnučku, pravnučku), možno preto, ža ja sama veľmi sladké nemôžem. Ináč, cukor je pre ľudské telo dôležitý, dáva nám energiu, atď. ale akosa spomína aj tu, len s mierou......
obor123
@evanaaa ,u Teba je to ok. Veď na to sú babky, aby vnúčatá rozmaznávali :-) . Ak prídu na návštevu, tak ich ponukneš, to čo majú radi.
Ale už to je prehnané, čo som písala ráno. Matka kupuje dcerke každý boží deň tri sačky cukríkov, lebo oni na to majú. Prečítaj si vyššie.
evanaaa
@obor123 , čítala som, nechápem, že taká matka robí zle vlastnému dieťaťu........a ani si neuvedomuje, ešte sa rozčuľuje, miesto toho, aby sa nad tým zamyslela.