Zdravá výživa

čo znamená zdravá výživa?

jazvec - bez fotkyjazvec, 11. januára 2013

čo tá veta u vás vyvoláva? u mňa hádky lebo keď sa zdravo stravujem tam okoliu to pripadá, že mám diétu a nie zdravú výživu.
Ako je to u vás, čo sa zdravo stravujete?

ps. napr. nejem nic vyprazane, nic spalene na akomkolvek tuku a pritom vyprážaný syr si robievam ale bez oleja a trojobalu - chuť je rovnaká. bolo by to na dlhsie comu sa urcite budem venovat na tejto webstranke.

vsetko prirodne. nic viac... to znamena aj suroviny do jedla aj koreniny..napr.glutamal v ziadnom pripade.

@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
Vitaj medzi name @jazvec. Nech sa ti u nas na vareche paci a njdes tu co hladas. Ja som tu naslal take dobre "rodinne prostredie".
Pre mna znamena zdrava vyziva vsetko. co sa pripravuje skor primitivnym sposom - teda varit co najkratsi cas , pokial mozne pouzivat v surovom stave - zelenina, ovocie, aleobcas neodolam a dam si s chutou rezen vyprazany (asi2x do roka) a ine klasicke dobroty.
Obmedzovanie bielej muky a cukru je pre mna prvorade. Snazim sa pouzivat celozrnne muky, semienka, bylinky a strukoviny.
morenajea
@jazvec viem čo tým myslíš. Poznám tie úsmevné poznámky "čo držíš diétu?" keď si dávam niečo zdravé. Je mi nepríjemné, keď si ma takto niekto doberá len preto, že sa vyhýbam smaženým veciam a rôznym polotovarom. Ľudia majú nejako zafixované, že zdravé=diéta.
irenaw
@jazvec tomu sa nevyhneš, dáš si šalát=držíš diétu, dáš si malú porciu=držíš diétu... niektorí si zvyknú, niektorí budú o tebe vždy hovoriť, že celý život držíš diétu ;-). aj ty si zvykneš, že nietko ťa pochopí a niekto nie. choď si po svojom, je to tvoje zdravie. tak ako kuchtička, veľa šalátov, zeleninové prílohy, celozrnná múka, sladidlá prírodné výnimočne, všetko ostatné s mierou a hlavne pripravené z čerstvých surovín, nijaké hotovky. a veľa veľa vody :-)
marikafil
My sme od leta vyradili mäso, mliečne výrobky konzumujeme len výnimočne (nejaká tá lyžica strúhaného parmezánu na cestovinách) a vajcia tiež, vlastne len keď si to nejaká domáca cestovina vyžaduje. Takže jeme zeleninu na všetky spôsoby, surovú, varenú aj grilovanú, "objavili" sme bulgur a pohánku a quinou, chlieb si pečieme sami už dlhé roky, teraz namiesto masla robievam hummus a iné strukovinové nátierky... My sme v pohode, manžel mohol vysadiť všetky lieky, ktoré už roky bral na zažívanie - ale okolie si stále nevie zvyknúť, raz mi suseda vytkne, že veľmi schudol, inokedy ma nasilu ponúkajú klobásou a iní ma zase presviedčajú, že bez mäsa nebudeme mať dosť vitamínov. Ale už som si zvykla a neriešim. Neboj, aj Ty si zvykneš:-)
elixir
Zdravá výživa je optimálna výživa, závislá od organizmu samotného. Nejde len o to, čo je to za jedlo, ale aj koľko, atď. Aj v rámci zdravej výživy sú odchýlky, napr zdravé pre mňa, pravidlá ktoré sa na mňa dajú aplikovať, úplne to isté nie je optimálne aj pre môjho partnera... nechcem hovoriť len o typoch jedál ale aj o ich nutričných hodnotách a vplyvoch na organizmus ako taký... Inak je to strašne dlhá téma podľa mňa a každý si potrebuje nájsť tie svoje správne hodnoty a typy stravy, ale hlavne byť k sebe úprimný a nájsť si čas na pochopenie ako vlastný organizmus funguje. Ale čo v podstate každý organizmus potrebuje, sú litre vody, rozumné množstvá vitamínov, vlákniny a iných živín, pre jedákov k tomu jedlo s veľkým objemom, ale malou energetickou hodnotou pre pocit sýtosti...
Vo všeobecnosti by sa človek mal vzdelávať čo sa týka efektov stravy na organizmus, a potom sa rozhodnúť či bude ortodoxne dodržiavať všetky pravidlá, alebo je ochotný ich z času na čas zrelaxovať... ja som za to, že občas si treba dať aj niečo menej zdravé- ak to ešte stále dokáže tak lahodne chutiť, ako to zvyklo chutiť predtým. :)
Často pri správnom type diét, keď človek ochutná napr. hranolky, niečo vyprážané, sladkosti alebo čokoládu po dlhej dobe, má pocit akoby práve konzumoval jed. Všetko je príliš sladké a mastné zrazu v ústach. Toto som ja už zažila... ale vedela som si aj opäť zvyknúť... :) Pár osláv, čoko sem a tam... Je to zvláštne, ako sa človek dokáže navyknúť a prispôsobiť na poškodzovanie samého seba.
2010
Uplne sme eliminovali cukor a muku aby sme sa mohli zdravo stravovat Cheers



turistka
To, čo veľmi chutí je stále radené do nezdravých jedál= nezdravá výživa.Vyprážané jedlá, sladkosti. No po takých "hodoch", ako sú sviatky, rodinné oslavy, mám rada na tanieri tie zdravšie, ktoré mi odľahšia organizmus, siahnem na rôzne zeleninové šaláty, len tak pokropené jablčným octom a trošku hydinového, či rybacieho mäsa. No potom prídu dni, kedy dostanem znova chuť na tie vyprážaním voňajúce jedlá.
elisticka
presne ako by som pocula mojho muza!!! zas ta dieta a pritom si dam zdravu stravu ... nepochopi ze on si moze dat slaninku a oskvarky a ma lepsie vysledky krvne ako .. je to sice zahada ale je to tak ...
aankaa
hmm,voľakedy dáááávno som aj ja svoje telo "týrala" rôznymi dietami,ktoré však k ničomu neviedli....dnes mi to už nehrozí,viem,že ak chcem pár kíl zhodiť,stačí mi vynechať sladkosti,lebo ja som čokoládková..:-)))...ale to sa mi tiež vždy nepodarí..:-)....a zdravá výživa?.....no ja si myslím,že najlepšie je papať to,čo nám práve ide na chuť....:-)))
martinis
Zdravá výživa môže byť chutná, pestrá aj zábavná - to je môj názor. Nemusí to byť v nijakom prípade diéta : ja síce sladkosti veľmi nemusím, a už vôbec nie kupované, ale o to radšej si dám veľkú porciu dobrého šalátu či ryby. Hladný som dosť, ale rezne či hranolky mi vôbec nechýbajú, radšej si pridám kapusty či varených zemiakov, zapijem dobrým čajom a som sýty až - až. Skrátene povedané - zdravá výživa robí človeku radosť z toho, že robí niečo dobré pre svoje telo, výborne to chutí a nezriedka aj skvele vyzerá ;)
hubata
Pre mňa zdravá výživa znamená jesť našu domácu slovenskú zeleninu od jari do jesene tak ako v našich podmienkach dozrieva. T.j. nekupujem v januári dovážané hrozno, paradajky, uhorky, papriku a nepovažujem ich za "vitamínovú bombu" mimo sezóny, ani z nich v zime nič nevarím. Sú to vyhodené peniaze. Žijeme v takej zemepisnej šírke, kde rastie zelenina a ovocie od jari do neskorej jesene v bohatom sortimente, že sa nepotrebujem počas krátkej zimy kŕmiť dovážanými banánmi, mandarínkami, pomelom, citrónmi ktoré pre môj organizmus sú úplne zbytočné. A to ani nehovorím o všelijakých vitamínových prípravkoch, radšej si uvarím segedínsky guláš z kyslej kapusty, z mrazáka vyberiem zmrazenú zeleninu alebo otvorím pohár zaváranín.
A mäso? Hovädzia polievka je pre mňa liekom, uvarené hovädzie mäso pochúťkou. Ak sa dostanem k domácemu kuraciemu alebo králičiemu mäsu tak ho nakúpim do mrazáka a tak aj ku koziemu mlieku alebo syru.
Nesledujem úzkostlivo či som dnes jedla zdravo alebo nie, ale zato cez sobotu, nedeľu nie som doma: som v prírode a vôbec mi nevadí či prší alebo mrzne.
Pestrá domáca strava, pohyb v prírode, dobrá nálada a zmysel pre humor - a nezostane mi vôbec čas rozmýšľať nad takou blbosťou ako je definícia pojmu "zdravá výživa".
tiginko
hmmm @hubata , a taký čerstvo nastrúhaný chren k tomu hovädziemu, od babičky z trhu! A pohár Cabernetu k tomu...to je vitamínov!
dodo46
Zdravá výživa je taká , ktorá vám chutí amáte po nej hrejivý pocit na tele i
na duši. Napr. v mojích rcp je všetko nesmierne zdravé. Mangalica s vysokým obsahom dobrého choresterolu, dietná bio krkovička atď. A všetko je bez dusičnanov, Ečiek, farbív a iných jedov. Dokonca som uverejnil aj jeden zeleninový rcp. Záver - netrápte sa -žite - užívajte -
sme len raz na svete. Neviem si predstaviť , keby som mal žiť do konca života len o zelenine. Obdivujem však tých tvrdohlavcov ktorí to dokážu a nič jm nevyčítam.i
kuchticka
@tiginko _ ved ty si prisla na moju myslienku a chut s tym chrenom, k tomu ten poharik kabernetu ako vidim u @elisticky a mam tiez zdrave jedlo ,alebo.....
@2010 - das si na tanier taketo dobroty a neponuknes :-))
tiginko
@kuchticka zdravé maďarské prasiatka :-) ...skús vygoogliť. Na rôznych farmárskych trhoch sa už aj u nás objavujú produkty z nich (slanina, klobásky...). Tvrdí sa, že sú priaznivejšie naklonené ľudskému zdraviu z hľadiska cholesterolu, ako bežné bravčové výrobky
afataga
ja nejem vselijake salamy, sunky, parky, spekacky, co sa tvaria ze su z masa, ked kupujem sunku alebo nejaky masovy vyrobok, citam zlozenie, preco sa mam pchat sojou, mletym separatom a eckami? Tiez nejem umele tuky, lebo mi nechutia, su odporne a este aj telu skodlive a tiez nejem soju a kukuricu, vacsina je geneticky modifikovana, radsej si dam slaninu ako maragrin :-)
evanaaa
Nebudem sa chváliť, že jem len zdravo, jem to, čo mi príde na um, čo ma nasýti, @hubata , ty by si mi ale dala!....kupiujem po celý rok ovocie, aj zeleninu, no tej sa u nás veľa nezje, práve som dojedla biele a červené hrozno, mne chutilo, aj marhuľky, blumy, no tie už nie sú dobré, ešte ma čaká banán a dosť, nemôžem, ak by som nemala cukrovku, zjem viac ovocia.....jeme mäso ( ja ho moc síce nemusím, len môj muž), cukor nie, sladkostí málo, ale so sladidlami, muž si často dá klobásku pikantnú, ja občas dostanem chuť na slaninku alebo lalok, šunky, salámy moc nemusím, nedávno sme dojedli tlačenku a na dnes na obed sme mali jaterničky. Aj tak umriem, tak nech nie som hladná-:))), ako aj tí, čo jedia len zeleninu. A na chlieb si natieram Ramu alebo Delu. Inak, mám aj maslo. Akaždý deň jogurt bez cukru, Acidko, jem aj syry, vajcia pomenej, tie sa veľmi nemíňajú u nás. Takže tak. Možno, ak by som bola sama, trochu by som pritvrdila.
hubata
Pre @evanaaa ..... a prečo ješ v januári hrozno, marhuľky, blumy? Ja som sa hroznom doslova obžierala v septembri, marhuľkami v júli, blumy sú podľa mňa obyčajné slivky z ktorých som piekla vynikajúce koláče keď som ich obrala čerstvé zo stromu v auguste ......

Aby dovážané ovocie malo chuť a vôňu takú akú má u nás v lete a na jeseň musí byť umelo upravované ....... t.j. prisladené, navoňané, namorené a ešte tú chuť a vôňu slnka v supermarketoch nikdy nedosiahne. Tak si myslím, že potom si zrovna môžeš kúpiť aj nejaký lacnejší vitamínový prípravok a ješ to isté - kopec éčiek a chémie.
Nemáš z toľkej chémie v zime potom problémy s cukrom a trávením?
jazvec
panecku! tolko odozvy :) kym to precitam bude jar :)

ale fakt:

preco jes hrozno a pod. teraz? nechapem...

jedz si cely rok co chces, ale sem potom chodit nemusis. najdi si straku o biftekoch

soju jest mozes, ale tu v celku

Hubata: presne si to vystihol(a), je to tak. sme ako organizmus uz nasmerovany tymto smerom. kto si to neuvedomuje....
dano378
Zdravá výživa je robiť niečo pre zdravie človeka. Najmenej čo môžeš pre svoje telo urobiť je dať si kvalitný čaj. Jedna šálka čaju matcha je 10x zdravší ako klasický zelený čaj, a to preto lebo sa je a tým sa do tela dostane 100% živín, vitamínov, antioxidantov a iných zdraviu prospešných látok. odporúčam čeknút matchatea.sk :)