Varenie

čo so sladkými zemiakmi?

deria - fotkaderia, 14. júna 2015

Kúpila som balík krásnych konzumných normálnych zemiakov (nie batáty) a až po uvarení som zistila, že sú sladké. Doma som vylúštila, že sú dovozové z Francúzska. Žeby nejaký špeciálny druh?
Typické slovenské sladké zemiakové jedlá v kombinácii s múkou nemôžem.
Poradíte niekto, čo s nimi? Je mi ľúto ich vyhodiť.

@zareaguj


Diskusia k téme

elixir
Ja by som ich okorenila tak pikantnejšie a dala upiecť, zjedla len tak samé alebo s dipom. Prípadne si priprav ďalšiu zeleninu, daj dosť cesnaku a sprav si jedlo opečené na panvici. Možno sa dajú aj tak ochutiť, ako by si ochutila tekvicu.
2010
Nie som si isty ale co si pamatam ked zemiaky nie su bataty, ale normalne zemiaky - stracaju chut - sladnu boli nespravne skladovane - podchladene.
svedka
Ja si pamatam, ze ked boli sladke-tak boli namorene.alebo nieco bolo zle.tak ma babicka ucila a ta bola teda expertka :)
bubaya
Ak už nemáme iné len zmrznuté zemiaky a nemáme práve možnosť kúpiť iné, skúsíme toto:
prenesieme ich do tepla a necháme niekoľko dní „vydýchať“. Tým sa stratí časť cukru, ktorý
 www.napecto.sk/tipy-a-triky.html...


Ja sladké zemiaky uvarím v šupke v slanej vode, olúpem a urobím lokše na sladko. Alebo ovocné knedle, šúľance s makom...
sa v nich vytvoril. Takéto zemiaky potom varíme tak, že ich olúpeme, namočíme do teplej vody
a privedieme do varu. Prvú vodu zlejeme a až v druhej vode ich dovaríme. Pre zlepšenie chuti
môžeme do vody pridať aj trochu octu – ale užitočné vitamíny alebo minerály z nich takto
nenávratne zmiznú.

Omrznuté, sladkasté zemiaky môžeme využiť najmä na prípravu sladkých a múčnych
pokrmov a na vyprážanie.
silvi
Posli mi postou ja ich uvarim a dam mojim kuram z polska a mozno uz zacnu nosit vajcia
1x bubaya
marcel83
@silvi Mozno preto ti neznasaju vajcia, lebo su to kury. Skus nabuduce kupit sliepky ;)

Ano, ak zemiaky (akekolvek, nielen Francuzske) zmrzli, zostanu sladke. Skus z nich spravit makove sulance napr.
deria
díki vám všetkým za rady, keďže je leto museli zmrznúť nesprávnym skladovaním a prikláňam sa k tomu, čo tvrdila babička @sv édky , že niečo je zle.
Využiť ich na múčne jedlá napadlo aj mňa ako prvé, ale nemôžem, ako som pôvodne písala, čo ste si asi nevšimli.
@bubaya to by nemalo zmysel ich už jesť , ale díki
Takže vyskúšam okoreniť, ocesnakovať a upiecť v trúbe podľa @elix ír. Díki vám.
lianka
Ja by som skúsila s petržlenovou vňaťou. Očistiť, pokrájať, uvariť v slanej vode, zliať a dať na oleji zapenenú petržlenovú vňať, prípadne ešte dosoliť.
elixir
Zaujímavé, som sa zas čosi nové dozvedela, že zemiaky zmrznutím sladnú.
deria
áno stáva sa to v zime, ale teraz sa vo veľkoskladoch všetko ukladá do chladu a môže dôjsť k "zamrznutiu" a stávajú sa tak sladkými.
violenka
Zemiaky ani nemusia zamrznúť, stačí, ak sú mrazom "ošľahnuté", zostanú sladké, lebo škrob sa rozloží na cukor. Mne osobne to nevadí, ak sú trochu sladkasté (občas sa mi to stalo v zime, keď som mala zemiaky na balkóne), ale určite by také zemiaky nemali predávať...
2010
Len taka zaujmavost z krajiny odkial su povodne zemiaky z Peru, jeden zo sposob skladovania je zamrznutie a dehytracia, ( vydrzia niekolko rokov)