Varenie

Cibule a její strouhání, mixování /kutrování/

haji - bez fotkyhaji, 12. mája 2018

Vzhledem k tomu, že se pod patřičný recept nedostanu, zakládám diskuzi na výše uvedené téma zde. Mám takovou zkušenost, že cibule nastrouhaná na kovovém struhadle, či mixovaná /kutrovaná/ ve většině případů zhořkne. Hledala jsem přes google postřehy, zkušenosti - doporučuje se strouhat cibuli na skleněném či umělohmotném stuhadle, aby nedošla do styku s kovem struhadla. Mno, takvou akci si neumím představit, nejen cibule se na takovém struhadle strouhá velmi špatně. Také někdo vzpomíná, že nastrouhaná mladá cibule zpravidla nezhořkne.Nějaká vychytávka určitě existuje a tak dávám k lepšímu tuto diskuzi:  www.odpovedi.cz/otazky/proc-cibule-ktera-se-naseka-robo...
Nabízí se tedy několik možností: - rychle s nadrcenou cibulí pracovat, aby se k ní nedostalo moc vzduchu a druhá možnost - rychle ji posolit. Přikláním se k soli. Určitě to vyzkouším. Máte jinou zkušenost, přátelé?

Také jsme tu několikrát probírali konzum syrové cibule, která může strávníkům dělat problémy zvláště sloučeniny síry/. Syrovou cibuli nakrájím na plátky nebo na drobno, rozložím ji na talířek a použiju jednu z možností: 1. jemně cibuli osolím nebo 2. pokapu citronem. Nechám chvíli vydechnout. Pak ji použiju buď na přímou konzumaci /na rybičky, chleba ve vajíčku, chleba se sádlem apod./ a nebo do salátů všeho druhu. Cibule posolená trochu zhadrovatí, cibule pokapaná citronem drží tvar. Pro trávící trakt je daleko přijatelnější, stravitelnější a nezlobí.
Pro úplnost přikládám text z wikipedie o cibuli:  cs.wikipedia.org/wiki/Cibule_kuchy%C5%88sk%C3%A1...


Jak už tu jednou vzpomenul @Klukodvody - co Moravák, to cilbuložrout. U mě to sedí dokonale. Cibuli miluji ve všech podobách, je to moje srdcovka!

Přeji všem krásné dny, plné lásky a radosti nejen k vaření!

@zareaguj


Diskusia k téme

finczi
Cibuľu nezvyknem pravidelne strúhať, ale občas to robievam do placiek zemiakových alebo cuketových.Nepostrehla som horkosť. Chvála Bohu som zdravá, tak ju môžem konzumovať aj surovú. Nápad s citrónom nepoznám, zasa som o niečo múdrejšia. Pekný víkend!
2x haji a kvakac
haji
@Finczi (12.5.2018 11:25)
Nejvíc je to cítit v pomazánkách, tam je to opravdu nepříjemné, až protivné.
1x kvakac
bubaya
Prihováram sa za tretiu možnosť - ostrý nožík a dobrá drevená doštička, nikdy mi nič nezhorklo. Do harule strúham cibuľu na nerezovom strúhadle na veľkých slzách, lenže strúham rovno do zemiakov a hneď zamiešam, aby ma neštípala, cesto je slané, takže asi nemá čas zoxidovať a zhorknúť. Jediné, čo nerobím, že si nekrájam cibuľu do zásoby, ani neodkladám nakrojenú, taká sa mi nepáči. Tiež som cibuľožrút.
evanaaa
Na to, že cibuľa mixovaná za surova zhorkne, som sa presvedčila už dávno, ako mladá kuchárka, keď som rozmýšľala, ako dostať cibuľu do jedál tak, aby neboli kusy, totiž môj muž tiež od mlada neznášal cibuľu ani surovú, ani varenú a varte taký guľáš bez cibule. Tak som ju jednoducho zmixovala, lenže dlho som nevedela prísť na to, prečo má mäsová šťava akúsi železitú, nahorklú chuť, až som sa dočítala niekde, že je to tou cibuľou. Tak som ju vždy trochu povarila a až potom zmixovala, čo sa mi ale nepáčilo. Napokon som to robila tak, že som si nakrájala väčšie množstvo cibule, osmažila a až potom mixovala, čo som robila doteraz, skoro 40 rokov. No a práve včera mi muž povedal, že už ju nemusím mixovať, ale ju musím nadrobno nakrájať, čo ma ozaj potešilo. Mimochodom, surovú cibuľu na chlebe zje, to som ho postupom času tiež naučila. A aj také lečo zjedol až asi po 40 rokoch!
viera1
@Haji

Žiaľ,recept som nevidela,ale pravdepodobne autor/ka strúhal/a alebo mixoval/a cibuľu.Ak potrebujem úplne najemno,použijem cibuľový prášok (dostať v predajniach korenín),nemá síce razanciu,ale vôňu a chuť dodá.Do nátierok krájam malé cibuľky,do zemiakového šalátu blanžírujem,ale dávam jej viac ako som dávala kedysi surovej (robím to kvôli starším členom rodiny,ktorí mali problém s nadúvaním).Cibuľa sa nepredpripravuje pred použitím do jedla,krája sa tesne predtým,inak zhorkne (ľudovo oxiduje).Osobne očistenú a už vôbec nakrájanú cibuľu ani neskladujem do druhého dňa.Ak mi zvýši,tak ju orestujem a druhý deň použijem .
rulik
len by som možno doplnil, kedysi neboli nože také kvalitné, z tých "plecháčov" sa mohlo niečo pri krájaní uvolňovať aj do cibuli, v súčasnosti nerezové nože aj riady sú kvalitné, z tých sa nič neuvolňuje, takže môžeme byť kľudný, a druhá vec-nikdy nepripravujem cibuľu do zásoby, strúham alebo krájam len toľko, koľko spotrebujem, väčšina jedál na druhý deň nevyzerá vábne
elka333
Ja si cibulu mrazim pokrajanu na drobno v zip-lock sackoch a nie je horka . Odsypem si z nej Rovno do horuceho oleja, poprazim...pridam maso a pod. Takto si pripravujem aj cesnak.
kecupicek
Si naozaj velká šikulka, máš môj obdiv. Robíš pre začiatočníkov skutočne záslužnú prácu. Je vidieť, že ťa to baví. Jó to bych si dala ! Chlieb s cibuľou. Idem pre cibuľu do skleníka.@Haji

2x haji a kvakac
haji
@Kecupicek (17.5.2018 11:17)
Jsi milá, ráda se podělím - o své zkušenosti, nebo s jinými - o jejich zkušenosti. Obohatím své postupy aj život. Na hodně věcí jsem musela přijít sama, hodně věcí jsem načetla a hodně věcí mi přinesli moji blízcí, milí, přátelé, známí, aj na Vareche. Ráda vařím, peču a žiju. A /nejen/ s cibulí jde všechno líp!
Přátelé, všem děkuji za vaše diskusní příspěvky, zkušenost, postupy - za sdílení - jak poučné a milé! Víc hlav víc ví.
1x kvakac
kvakac
Strašne mám rád dva krajce chleba natreté domácou masťou. Tie spojiť a medzi ne dať nakrájanú cibuľu, zabaliť a zobrať to do práce. Potom po pár hodinách to všetko nasaje a to je pochúťka. Ja to vymením aj za klobásu. Inak keď chcem cibuľu mixovať tiež najskôr krájanú podusím na masti a potom ju mixujem.
bubaya
@Kvakac (17.5.2018 14:43)
Mne stačí aj jeden, dobrá domáca slaninka nakrájaná na malé kocky a na to pokrájaná cibuľa. A taký ten krajec cez celý peceň, čo až ruku ohne.
2x kvakac a haji
kimlo
@Kvakac (17.5.2018 14:43)

Taký dobrý cibulák je najlepší zákusok... :-P
Vegetariáni a vegáni nech nečítajú, to nikdy nepochpia :-D
2x kvakac a haji
kvakac
@Kimlo (17.5.2018 15:16)

Dávnejšie jeden kolega mi chcel meniť za klobásu. Jeho žena neznášala pach cibule, tak chuďak cibuľu nemohol ani on jesť. Tak som mu potom občas doniesol. Máš pravdu je to zákusok.
1x haji
kvakac
@Mijaita (17.5.2018 15:20)

Ja mám rád vrstvu tej cibule a keď som ju krájal na polkolečka, tak mi pri jedení vychádzala von z chleba. No keď nakrájam na drobno môžem dať väčšiu vrstvu a keď stlačím krajce, tak tam lepšie drží a nevypadne.
1x haji
haji
Na chleba ve vajíčku půlkolečka cibule, na chleba se sádlem nadrobno. K tlačence aj tak, aj tak.
mijaita
@Kvakac (17.5.2018 20:31)

I tvary jsou soucasti vareni a pripravy jidel. Alespon u me velmi. Takze te chapu! Ja tu cibuli namackam do sadla nebo i masla, protoze maslovy chleba take miluju s cibuli. Proste pulkolecka a pres to vlak nejede :-)
lilu212
Nedavno som sa dozvedela, že sa nakrajana cibula musi zaliat horucou vodou aby nebola horka., ak by sa mala použiť surova ( napr. do zeleninovych salatov ), tak by sa malo do tej cibule zaliatej horucou vodou pridat trošku octu/citronovej šťavy a trošku cukru a nechať vyluhovať asi 10 min., pred použitím tu cibulku precediť......ja som si to otestovala......a naozajstna pochuťka.
Pozn. To cibulka presnejšie kyselina sírova je zodpovedna za to že sa nože tupia po jej krajani.
Prajem všetkym pekny a uspešny deň
1x haji
jozka2
Chcela som napisat,preliat horucou vodou,ale vidim,ze ma Lilu 212 predbehla.Prelievam cibuli nakrajanu aj do zem salatu,ten potom nema tendenciu rychlo sa pokazit a prelievam podla velkosti namocim aj ked zavaram s cibulou huby,salaty atd.Neprelievam,ked nakladam kapustu tam prebieha fermentacia tak to nevadi,inac vsade prelievam a nemam problem ,ze sa nieco pokazi.Mladu cibulku pokrajam aj 2 zvazky naraz posolim polejem sitronovou stavou,drzim v skle alebo zavickujem do plastiku,mame to aj 3 dni, nie je horka a je vyborna.
paces
No, nie je kov ako kov. Ribajzliky na struhanie sa robia z cierneho zelezneho plechu a po skompletizovani sa pochromuju. Chrom je to, co sposobuje horkost. Ake kupit ribajzlik z nerezu...
Nerezove sa proste nerobia. Jedine tie teleshopingove (ale aj v retazcoch ich maju) plastokovove s vanickami, maju kovove brity z nerezu.
Ja vsak pouzivam len noz. Mam niekolko nozov. Na zeleninu a ovocie, na chliebm, na maso, na vykostovanie a... na cibulu. Noza na cibulu sa mi doma nik nesmie chytit, pretoze viem a vidim, ako skoncili ostatne noze...
Ribajzlik na cibulu nepouzivam, pretoze ju viem nakrajat na este drobnejsie. A za tretinovy cas. A nikdy nezhorkla.
Na jedenie nakrajam cibulu na jemne platky a posolim. Je prakticky jedno aku sol pouzijete, uz cca po 2 minutach sa alicin a sira v cibuli zacne zlucovat s chloridom sodnym (jedla sol) a vznika, mnohymi tak zatracovany, glutaman sodny. Cibula krasne zosladne a mierne zmlandravie, takze sa da zjest samotna, aj bez chleba a bez slaniny.
A nebude horknut (ako tu niekto vyssie spomenul) ani v pomazankach. Tam horkne vtedy, ak sa po osupani a nakrajani hned vrazi do pomazanky. Cubuku do pomazanky treba robit uplne prvu. Nakrajat ju, jemne osolit a nechat stat az do momentu pridania do pomazanky, cize cca 30 minut a viac. Takto nikdy nezhorkne.