Rôzne

Choroba dna

pigo - bez fotkypigo, 20. marca 2011

ahojte,napiste mi niekto ake obklady na dnu treba dat a ci sa moze postihnute miesto natierat alpou a cibulou,dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

lucincek
Ahoj píšem až teraz, lebo ma práve napadlo, že v piatok v škole na patológii sme preberali dnu...tak som si povedala, že ti niečo napíšem, teda, čo viem....
Takže dna je metabolické ochorenie, ktorého je porucha metabolizmu purínov,najmä kys. močovej. K najčastejším vyvolávajúcim faktorom akútneho dnavého záchvatu patrí nadmerná telesná záťaž a prechadnutie, niekedy aj nadmerné jedenie a pitie. Pri chronických formách dny sa podávajú lieky, ktoré buď tlmia tvorbu kys. močovej, alebo zvyšujú jej vylučovanie močom. Pacientom sa ordinujú diétne redukčné režimy a vynechávajú sa potraviny s vysokým obsahom purínov (vnútorností ). Nevyhnutný je dostatočný prjem teutín (2-3 l denne)
Tak to by bolo asi všetko, čím ti môžem pomôcť....viac neviem... :)
marcy
treba sa vyhýbať mäsu,mäsových výrobkov,vnútorností,mäsových vývarov.Treba vylúčiť strukoviny,kakao,čokoládu,špenát,chren,cesnak,sardinky,alkohol,silný čierny čaj....vhodné sú zemiaky,jogurty,ovocné šťavy,celkovo ovocie
hera
@pigo tiez mozes pozriet www.biocare.sk do hladania si daj dna a prestuduj si...drzim palec...
pietroo
Pred pár dňami bola o tomto (a podobnom) na SRO diskusia. V tomto prípade vraj ozaj pomáha pivo, lebo je zásadité.
evanaaa
Pri dne sa treba ešte zriecť silných mäsových vývarov a nepoužívať výrobky a potaviny, či prísady obsahujúce glutaman sodný a samozrejme aj, ako radí Marcy, proste, vynechať všetko, čo obsahuje puríny.
arasidka
O dne sa hovorilo, že je to choroba kráľov, tak ma napadlo, že keď je to pravda, tak len na Slovensku by bolo tých panovníkov neúrekom.
ubka
prívlastok, "choroba kráľov" preto, že iba králi sa prejedali, ak by sme to prirovnávali, tak skutočne dnes je na Slovensku tých kráľov neúrekom...ľudia v koncentračných táboroch netrpeli ochoreniami tráviacich orgánov a nemali DNA.
Obklady by mali byť iba tíšiace zápal, teda najlepšie pryznicové-bavlna namočená v studenej vode, cibuľa určite nie, pretože je agresívna a na napnutú pokožku zápalom, by skôr pôsobila nežiadúco.
Preventívne aj liečebne pôsobí čaj z brezových púčikov a listov, pomáha vyplavovať z tela soli kyseliny močovej, a taktiež pri akútnych bolestiach je vhodný odvar bobkového listu. Do 3 dl vody dať variť 6 ks bobkového listu po dobu 5 min. a nechať vychladnúť. Vlažný odvar zliať a dať do termosky. Každú hodinu sa užíva jedna! polievková lyžica-využíva sa celá dávka. Opakuje sa 3 dni po sebe a potom týždeň pauza.Vhodné sú tri turnusy užívania. Počas užívania sa môže objaviť jemne sfarbený moč do ružova, nie je to nebezpečné, môže to byť dráždením močových ciest. Vhodná zelenina je petržlen a zeler a to aj ich zelené vňate.
marianne
Niekde som citala, ze je to choroba bohatych.:-) Telo jednoducho nechce metabolizovat kyselinu mocovu. Chcelo by to dietku, mat primeranu vahu a nezatazovat klby, odstranit puriny zo stravy, hlavne hovadzie maso a polievky z neho, vnutornosti aj morske prisery.. obmedzit alkohol. Pit vela tekutin a jest vela ovocia a zeleniny.