Rôzne

Chcem poradiť

ivuliitko - bez fotkyivuliitko, 23. novembra 2011

Kto by mi poradil,ako by som urobila chutnú na sladko urobenú kapustičku??????ako len tak ku mäsku ako prílohu,žiadnu omáčku....prosíííííííííííííííííím,poradte mi :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

smajliqa
ahoj :) kup si cervenu, je lepsia... :) daj si oprazit cibulku na oleji,,,,, az do priesvitna, pridaj krystalovy cukor, a nechaj skaramelizovat....
pridas nakrajnu kapustu, a dusis do makkucka,, nezabudni dochutit, hlavne daj ocot, aby ti ostala krasna cervena farba :) drzim palce :)
katkazuzickovata
Ahoj, ja to robimtakto: mam kupenu taku strednu hlavku kapusty, poumyvam, pokrajam na pasiky. Do sucheho hrnca nasypem 3 lyzice krystaloveho cukru a miesam kym sa mi nespravi karamel. Treba dat pozor, ked sa cukor zacina roztapat uberiem plyn aby sa to nespalilo. Ked je to hotove a karamel "píše" po hrnci, pridam kapustu, este pomiesam a zalejem vodou ale len tak, aby bola kapusticka ponorena. Z karamelu sa ti po pridani kapusty a vody mozu spravit hrcky ale to sa rozpusti. Netreba vela vody, kapusta rychlo zmakne a voda sa varenim vypari. Potom pridam sol a trosku korenia podla chuti, zakryjem a dusim. Ak sa mi to zda malo sladke, dochutim este cukrom. Vyzera to zlozito, ja som sa 1.krat bala toho karamelu lebo som ho este nerobila ale je to vyslo to.
rea1
ja robim cervenu kapustu ako "smajliqa", len do nej pridam este za hrst hrozienok. tie varenim zmaknu, trosku sa "rozlezu" a pridaju krasnu nasladlu chut. a kapustu zvyknem dusit iba chvilu, tak do chrumkava, aby nebola blatova, u nas ziadna zelenina, udusena na handru nejde. ani kapusta.
tinca
ja robím podobne ako @smajliqa len ja pridávam aj jablká pokrájané na mesiačiky a trošku výpeku z pečeného mäsa podľa toho čo pečiem.
evanaaa
Ešte jedno malé upozornenie: Keď už sa kapusta začne variť ( udusená cibuľka, aj hotový karamel, ochutené), je dobré ju aspoň 15-20 minút nechať odjkrytú, až potom, keď vyprchajú z nej éterické látky, možno prikryť, inak by mohla mať horkastú príchuť.
Nedávno som robila červenú, dvakrát, ale som sa vrátila k bielej, nie je tak tvrdá, pre mňa má lepšiu chuť.
hubata
Aj ja som sa vrátila k bielej. Okrem toho ja si kapustu nakrájam večer, mierne každú vrstvu posolím, pridám kmín. Ráno ju mám rýchlo hotovú a dusí sa vlastne vo svojej šťave. Trošku č. korenia, vyvážený pomer cukru/soli a trochu octu. Ľúbime viac sladkú, takže cibuľku do základu nedávam.
kata50
Ja robím červenú kapustu, ako @smajliga , ale octom veľmi šetrím. Radšej na perličkovom strúhadle postrúham 2-3 jablká a dusím to spolu s kapustou.
@rea1 tie hrozienka určite vyskúšam. Vďaka :-))
rybarkuchar
Moja rada: červenú kapustu robím na kačacej (husacej masti), nikdy nepridávam vodu - podlievam červeným vínom, nepridávam ocot ale citrón. Inak je postup rovnaký ako Ti radili ostatní varecháči
bozulka
Trošku oneskorene ale je tu aj môj názor.Používam bielu aj červenú kapustu.Červená si žiada kačicu alebo hus..biela bravčové mäso...Ja osobne používam - trošku cibuľky zpením na tuku alebo oleji,jemne posolím /skôr zmäkne/ pridám kapustu,kmín čierne korenie cukor.Červenú podlievam vínom,bielu tročku vodou asi 1dcl.V polovici pridávam ocot aby kapusta ostala chrumkavá a nie blatová.Citron mne osobne v kapuste nechutí.
Ako píše @evanaaa , začiatok dusenia nezakryť.Než prídeš k vlastnej chuti doporučujem častejšie ochutnávať a sama prídeš na to čo ti bude chutiť.Držím palce !