Rôzne

Červené orechy

alena45 - fotkaalena45, 17. októbra 2015

Mama dostala krabicu orechov, tak sme ich vzali na chalupu a ja som ich začala roztĺkať. Prvý červený, druhý červený, no poviem Vám, zostala som zarazená a začala zisťovať, čo to vlastne je, či sú jedlé a podobne. Nemám tam internet a tak je človek jak bez rozumu, keď nemáš googla, nemáš pravdy. Nakoniec sestra volala, že môžem spokojne búchať, jedná sa o odrodu Hospodin, čo je tiež divné, nie ? Už ste to niekedy videli ?

@zareaguj


Diskusia k téme

katka78
Fíha, to som teda ešte tiež nevidela. Ale hneď som googlila a naša aj pod názvom Hospozínský červenoplodý orech (Hospozín/Hospodin), alebo našlo mi veľa odkazov aj pod názvom odrody Sychrov.
evanaaa
Orechy mám rada, veľa som ich pojedla, ale s červenými som sa ešte nestretla, iste je to vzácnejšia odroda ( veď aj orechy celkovo budú onedlho vzácne, je ich málo, ako aj gaštanov). @alena45 , Alenka, chutnala si - ako chutia, normálne?
katka78
Veru Alenka, neviem, keď je len šupka červená. Ktovie, či farbí tak intenzívne ako napr. čučoriedková šupka. No ale veľmi zaujímavé orechy sú to. Bohužiaľ už prarodičov nemám, žeby som sa ich popýtala, starý otec by ti orechy určite poznal.
xxxxx
S cervenymi orechami som sa uz stretla,predava ju u nas na trhu jeden pestovatel,je to odroda,ktora sa vyuziva vacssinou v cukrarstve na dekoracne ucely,ale kludne sa moze konzumovat aj ako klasicke orechy.
kefir
Dobrý deň. Tieto orecha na Vašej fotografii sú napadnuté plesňou rodu Merulius. Orechy boli kontaminované pri kvitnutí bakteriálnou sneťou. Po uzavretí plodnice sa plodnica orechu "bráni" tvorbou plesne. Podobne ako keď beriete liek penicilín na infekcie, aj penicilín je obyčajná pleseň. Keďže ide o priamu kontamináciu, rozhodne plody niesu určené ku konzumácii, ale rozhodnúť sa už musíte sama.......
kefir
Dobrý deň. Plesne rodu Merulius patria medzi neutrálne v podskupine Insipidum. Povedané laicky sú bez chuti a pri konzumácii konzument nič na zmene chuti nespozoruje.
1x kefir
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
@kefir a ako vieš z obrázka určiť,že to nie je červenojadrová odroda,ale plieseň?
1x xyz
kefir
Dobrý deň, ja Vám netykám a nedovolila som Vám tykať mne. Viem to na 100% lebo robím 35 rokov na biochémii a záhradkári nám nosili vzorky "červených" odrôd orechov s tým, že vypestovali niečo unikátne. Po stere a kultivácii vzoriek bolo jednoznačne dokázané, že všetky vzorky boli napadnuté plesňou rodu Merulius. "Červená či karmínová odroda" orechov je len mýtus. Ale ako som napísala vyššie, tá pani sa musí rozhodnúť sama, či ich bude jesť. Z Mikrobiologického hľadiska pri konzumácii uvedeného orecha dochádza k zdravotným ťažkostiam, lebo aj malé deti v škole sa učia, že okrem ušľachtilých penicilínového rodu, je plieseň toxická.
1x kefir
marianne
@kefir ved nikto netvrdi, ze nemate pravdu. Najlepsie dat na rozbor, ja to tiez vidim po prvy krat, cervene orechy a nevedela by som tiez ci je to taka odroda alebo plesen..A s tym tykanim, je take nepisane pravidlo, ze na nete si ludia tykaju..ale, ak si to nezlate da sa to respektovat.
1x helus
2010
@kefir odporucam ist do arabskych krajin tam rastu cervene perzske orechy a davaju ich do salatov?


kefir
Vinum nucis urente je špeciálne vyvinutá pleseň rodu Brazil nuces, ktorá sa UMELO pridáva v Perzii na dosiahnutie nie červených, ale Caminicus odtieňov orecha vlašského. Ľudia žijúci v danej oblasti majú mikroflóru v tráviacom trakte uspôsobenú inak ako my v strednej Európe. Oni dokážu uvedené plesne spracovať mi nie. Ak to pestuje u nás niekto a konzumuje tak si zahráva "s ohňom" Toxíny sa ukladajú v pečeni. Ide teda o fámu ? Áno, lebo ide o genetickú manipuláciu v príslušnej oblasti a nie o prirodzený orech vlašský.
2010
Neviem o akych umelych pliesnach to splietas co som sa dozvedel od uja googla su 3 povodne odrody vlasskych orechov, cierny, anglicky a cerveny perzsky.( a daju sa stepit medzi sebou )



aroooo
@alena45 a čo hovorí o pôvode orechov darca krabice s orechami? Odkiaľ ich má?pestovanie, pôvod..... Veľmi zaujímavá debata, zišla by sa posunúť niekde do šľachtiteľskej stanice.....a čo naša odborníčka @sovka , nevedela by ?
gabriele
cervene orechy sa bezne pestuju vsade vo svete...a takisto aj u nas... @kefir tu siri nepravdive informacie...na @zeleznice uz z neznamych dovodov tie svoje "odborne vedomosti" sirit nemoze...tak drazdi svojimi blbostami v komentaroch...keby @alena45 chcela, moze jej komentare vymazat...lebo si tu robi z varechacov srandu...a mozno jej niektori aj naletia...
1x xyz
marcel83
Ze ta to @kefirpusta este bavi... Mimochodom, cervene orechy mame aj my na zahrade. Ci su z Perzie neviem, ale uz ked som bol maly, ich babka davala do orechovnikov....
havino
ja som takéto červené jadrá mala tiež medzi žltými, pár kúskov, tiež som sa tomu čudovala, čo to je za orech, ale neriešila som, ani nevyhodila
vybusna
na zahrade u mamicky nam rastie obrovsky orechovec s takymito cervenymi jadrami. Kym este mamka piekla na svadby, tak sme nimi zdobili zakusky a ludia boli z toho paf. Ale uz si nase okolie tak na to zvyklo, ze to beru ako nieco uplne normalne. A ja tiez. Je zaujimave, ze par ludi si chceli tuto nasu odrodu vypestovat ale po par rokoch im zacali rodit len biele. Nam uz niekolko desatroci stale len cervene.
jozka2
Preco tu@ kefir treba hned napadat a co ak ma pravdu,mozna aspon v niecom,podla mna,je dobre,ze to tu pridala.Aj psenicu,aj soju atd.jeme modifikovanu a nic sa nestane,len akosi alergii a lepkacov pribuda viac a viac.Mozna by nebolo od veci ak by si zopar pre srandu kralikov ak si ich alena48 vsetky nepojedla dala na rozbor,lebo ako pise vybusna ich orech rodi cervene ,ale inym ludom normalne musi tam nieco byt a preco hned napadate ak niekto zdiela iny nazor.Nech ta pani bude ktokolvek,je vyborne,ze to tu dala a ako pise,ze ma skusenosti z laboratoria,kde pracuje,mna by ani nenapadlo,ze zmena farby moze byt sposobena pliesnou,napriklad.
gabriele
@jozka2 kto rozumie biochemii, mi da za pravdu, ze @kefir musi mat uzasnu srandu z toho, ked jej na tie bludy, co tu napisala, niekto skoci :(...co sa cervenych orechov tyka, nemusis mat obavy...nie su ani geneticky zmanipulovane...ani plesnou zmenene...to co pise @vybusna je sposobene tym, ze orechy semenace sa lahko krizia s inymi druhmi orechov...dokonca na jednom strome mozu vyrast aj klasicke zlte aj cervene orechy...jedine stepene orechy si zachovavaju stopercentne svoje povodne odrodove vlastnosti...
vybusna
no, jedno je iste, ze nikto kto chcel mat od nas cervene orechy, to neriesil stepenim.
hanka56
Soused má na zahradě normální ořechy a jeden červený už moře let. Zasadil ho jako mladý kluk( nyní je mu 92 )Každý rok k nim chodí ženy, aby jim aspoň kilo prodal na ozdobení cukroví. Tak je po kile rozdává aby se na všechny dostalo :-) mám je od něko také každý rok a že by to byla plíseň ? Toť otázka :-) :-)



xyzet
Red nuces sunt et vetustate nimia comminuti bacterial urente contaminentur.
alena45
prídem po týždni domov a taká diskusia ! Pôvod orechov už nezistím, rodičia darkyne už nežijú, ale budem dúfať, že sú jedlé.
1x mamec
cardinal
Ja mám taký orech,ktorý má červené jadrá. Má niečo cez 40 rokov a nikdy orechy z neho nemali iné jadrá ako červené.Daroval mi ho priateľ manželkinej kolegyne z okolia Brna . Ten orech sa volá "Sychrov" a práve som dozbieral bohatú úrodu...