Rôzne

Cerstve drozdie

dogagador - fotkadogagador, 21. apríla 2013

Ahojte, nedavno som len tak letmo zachytila debatu o drozdi, len
som nemala cas sa tomu venovat a dnes to neviem najst. Ziskala
som pomerne velke mnozstvo cerstveho drozdia a chcela by som si
ho udrzat co najdlhsie, aj ked viem, ze ma zaruku do 5. maja.
Nemam sancu ho spotrebovat a tiez by som chcela vediet, ako ho
mnozit, a odoberat z neho a vobec, poradte, kto viete. Vdaka!!!

@zareaguj


Diskusia k téme

veronika353
Taky jsem od kamarádky dostala větší množství droždí,rozdělila jsem je a dala do mrazáku.Po rozmrazení je jako čerstvé.
sovka62
Aj ja mám overené, že mrazené funguje bezvadne.
janger
Narob si porcie, dobre zabal a kludne daj do mraznicky.
denyany
áno, naporciovaný v mrazáku vydrží dlho. po rozmrazení funguje ako čerstvý. ešte sa mi nestalo, aby z neho nevykyslo dobré cesto.
dogagador
super, vdaka za radu, vyskusam zmrazovanie, aj ked som vygooglila, ze sa vraj zmrazovat neda, lebo mraz zabija kvasinky. ale vie niekto, ako ich mnozit?
irenaw
moja skúsenosť, dá sa zmraziť, ale čím dlhšie je v mrazničke, tým horšie pracuje, kvasinky postupne odumierajú. rovnako je to s chlebovým kváskom, mrazenému trvá oveľa dlhšie, kým sa nakopne. lepšiu skúsenosť mám so sušením. sušený kvások pracuje oveľa lepšie. skús kúsok droždia rozmrviť na papier a nechať vysušiť ako sa bude tváriť, s droždím som to neskúšala. po usušení môžeš rozmixovať. v porcelánovej nádobke bez prístupu vzduchu vydrží droždie v pohode v chladničke aj mesiac. množiť toto priemyselne pripravené droždie veru neviem ako, tiež to praktizujem len s divými kvasinkami.
havino
kupujem si pekárenske droždie na váhu, dám do zavaracieho pohára a do chladničky, mám ho aj pol fľaše. Už tak robím dobrého pol roka, kým neminiem, nestalo sa mi, aby mi splesnivelo,ako sa mi niekoľkokrát stalo pri malých kockách. Do mraziaka som bežne dávala tiež, teraz preferujem toto uskladnenie.
dogagador
@havino : zavaraciu flasu mam, tak si vacsinu prelozim do nej a zvysok na skusku do mrazaku. po skonceni pokusu ( peciem doma chlieb, pecivo a obcas robim napriklad parene buchty a pod. ), teda ked sa drozdie minie, napisem sem, ako som dopadla. vdaka vam vsetkym za rady, je dobre, ze ste tu!
havino
tak si urob, presne, niečo si daj do pohára, dobre natlač, čo najmenej vzduchových bublín nech tam je a uvidíš. Ostatné si daj do mraziaka, len to si už naporcuj.
ericka
Pekárenské droždie pokrájam na menšie kocky,zabalím do celofánu a dám do mrazničky.Vydrží dlho a ešte sa mi nestalo, žeby cesto nevykyslo. A funguje to už veľa rokov..
dogagador
@ericka : dakujem :-), cast som tak odlozila, kedze peciem dost chleba ( aj 2x tyzdenne a tiez ine kysnute veci, tak snad to, co som natlacila do flasky, stihnem minut !
ericka
neboj@dogagador , ja ho uschovávam takto stále a ešte sa mi nestalo ani raz, žeby nevykyslo.Jedine,žeby nebolo čerstvé droždie. Ale ja ho kupujem vždy v našej malej pekárni, kilové balenie a takto si ho pekne pobalím,dám do jedného sáčku a vždy si vyberiem,len toľko, koľko potrebujem.A vydrží mi takto dosťdlho. Tak @dogagador , držím palce a len nech si pekne kysne...
dogagador
Uf, asi sa ozyvam dobre neskoro....cize k veci: z mrazaku to vyzeralo po rozmrazeni ako blatko, takze som nemala odvahu s tym piect. V chladnicke vo flasi vydrzalo skoro do konca v pohode. Najnovsie som skusila metodu nakrajaneho na mnozsto cca 42 gramov a jednotlive "kocky" som zabalila natesno do potravinarskej folie. Vsetky takto zabalene kocky som dala do plastovej krabice s dobre tesniacim krytom a supla do chladnicky. Vydrzalo mi to nadherne asi 1/2 roka, kym som to neminula.