Reštaurácie

Celiatická reštaurácia

brenduska88 - bez fotkybrenduska88, 15. júla 2015

Prosím Vás, vie mi niekto poradiť ako postupovať, ak chcem zriadiť celiatickú reštauráciu, resp. s klasickou aj celiatickou stravou, aké musí byť vybavenie kuchyne a čo vsetko potrebujem vybaviť? ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

kukulienka71
neviem, či si už živnostník, ak nie, tak najprv sa informuj na živnostenskom úrade, ak si nezamestnaná, môžeš požiadať o finančnú podporu. Ak nie si vyučená v odbore, potrebuješ zodpovednú osobu z odboru. Choď na najbližší Regionálny úrad verejného zdravotníctva, tam ti povedia, aké podmienky musíš mať v prevádzke, aby ti ju potom odsúhlasili(všetko si nájdeš aj na nete, ale priamo je informovať sa lepšie.) Podľa toho si potom nájdi vhodný priestor, je toho dosť na vybavovanie, nájdi si nejaké fórum, kde sa to preberá podrobne. Urob si podnikateľský plán a podľa neho budeš vedieť, koľko môžeš investovať do zariadenia, prípadnej rekonštrukcie, nájmu, tovaru, rátaj s odvodmi na seba, respektíve zamestnancov, účtovníčku. Potrebuješ kalkulácie na jedlá, kopu dôležitých a vyžadovaných znalostí a dokumentácie od HACCP cez povolenie od požiarnikov až po registráciu na daňovom úrade s registračnou pokladňou. Tak smelo do toho, držím palce!
brenduska88
Dakujem za odpoved. Všetky tie "opletacky" okolo zriadenia restauracie su mi zname, neviem sa len dopracovat k infomaciam ako to je ak by som chcela poskytovat aj celiaticku stravu, o co su tie kriteria prisnejsie, pripadne v akom predpise to najdem. Momentalne nemam cestu RUVZ, tak som si chcela takto pomoct :)
kukulienka71
Tak im napíš mail, majú oddelenie aj ohľadne výživy obyvateľstva, myslím, že práve odtiaľ by ti mohli dať informácie ohľadne celiatickej stravy a predpisov k jej príprave a podávaniu. Lebo to už spadá pod diétne stravovanie, teda stravu s obmedzením. Určite ti pošlú aspoň zoznam linkov alebo predpisy, ktoré musíš dodržať. teda ak ťa budú brať vážne, lebo mail nie je osobný kontakt. Ak by bola reštaurácia už funkčná a chcela by si zaradiť aj celiatickú stravu, poslala by si im úradnú žiadosť o poskytnutie informácií, to je viac dôveryhodné. Pekný deň!
manka1
bude jednoduchšie vybaviť povolenia len na bezlepkové jedlá, ako oboje - lebo na jedno musí byť zvlášť, a na druhé tiež - nemali by prichádzať do kontaktu ani napr.. nože... atď, lebo ak sa niečo stane s bezlepkovými ľuďmi, tak je to ťažko dokazovateľné, že sa to robilo len "bezlepkovými" nástrojmi, v "bezlepkových" hrncoch, atď... a to tuším práve kontroluje veterinárna správa...to len v skratke, čo o tom viem
jozka2
Chodim casto do talianskej restauracie/aj ine/ Olive Garden.Maju normalny jedalny listok a na poziadanie donesu aj na bezlepkovu stravu jed.Listok.Vsetky jedla su robene bez muky a cestovina je bezlepkova.Chlebik ci rozky,nepodavaju bezlepkacom a ani na slata zase nepridavaju krutony.Myslim,ze nie je to velka veda mat aj jedla pre bezlepkacov,neviem,ale asi by sa tvoja restauracia,iba jedlami pre bezlepkacov neuzivila.Ono zasa nie je tolko ludi co vyhladavaju vylucne bezlepkovu stravu.