Rôzne

Bramborové těsto se škrobem

moravanka - bez fotkymoravanka, 19. januára 2014

ahoj kolegyně a kolegové, babička dělávala bramborové těsto tak, že vařené na jemno nastrouhané brambory v misce zarovnala, rozdělila nožem dvěma řezy do kříže na čtvrtiny. Jednu z těch čtvrtin vyndala, do té uvolněné čtvrtiny nasypala škrob tak, aby všechno bylo ve do stejné výšce a tvaru jako před tím. Pak vrátila ty ubrané brambory a zpracovala v těsto.
A proč to píšu, tím moje vzpomínky končí. Pamatuju si jenom, že se s těstem muselo zacházet rychle, když jsem pomáhala, byla jsem zapatlaná až za ušima a knedlíky byly lehoučké jako pírko.
Nezná něko takovýto nebo podobný recept? Dává se tam vejce, jak se solí, myslím, že babička měla i nějaký trik proti rozvaření. Děkuji M

@zareaguj


Diskusia k téme

perla61
No tak toto by som chcela vedieť aj ja.Takže naše zlaté babičky nenechajte si svoje tajomstvá pre seba, ale prezraďťe nám ich a sľubujem,že my ich naučíme naše vnučky-
micca
na 1kg varenych zemiakov 1 krabicka skrobu vajicko tam nejde a 1 kav lyzicku soli .Varit v osolenej vode pokial nevyplavu na povrch.


sovka62
@micca , nedalo by sa to, prosím, pridať ako recept, aby sme si to mohli uložiť? Zemiakové knedle bývajú (podľa mňa) ťažké, nemám ich veľmi rada, ale toto by mohlo byť niečo iné, škoda, keby sa to stratilo v diskusiách.
viera1
Ja viem,že sa nahrádza tretina múky v receptoch na piškótové cesto,ale v zemiakovom si to neviem predstaviť.Varievala som českú kuchyňu (muž bol Čech) a u zemiakových knedlí láka pridávať krupicu,cesto je lepivé a tým sú knedle tuhé a ťažké.Mám dojem,že s tým škrobom by boli mazľavé.Nič nebráni tomu,aby som si príležitostne oddelila časť zemiakov a vyskúšala.
bubaya
Poznám podobný recept na Waldviertelknödel.
1 kg surových zemiakov múčnych
1 uvarený vychladnutý veľký zemiak postrúhaný
1 PL škrobu, soľ.
Zemiaky nastrúhať do cca 0,25 l studenej vody. Nechať postáť asi 20 minút - najlepšie vo vysokej nádobe, až sa škrob usadí na spodku. Zemiaky zvrchu odobrať, scediť, prípadne vytlačiť v obrúsku.
Vodu opatrne zliať, škrob primiešať späť k zemiakom. Pridať varený zemiak, soľ a 1 PL škrobu, rýchlo spracovať na hladké cesto. Urobiť 8 veľkých knedľov, variť pomaaaaaly v osolenej vode cca 30 minút. Nevarila som, len som sa prizerala, takže pridám až keď uvarím.
Nemixovať, zemiaky budú veľmi najemno a knedle budú ako kamene.
kuchticka
Nezalezi aky skrob do tych knedlikov dava? Ved je skrob kukuricny a zemiakovy.
Ja varim iba zemiakove knedle, len malo kedy kysnute. ved to je iba muka. Zemiakove knedle robim s hladkou mukou, krupicou a jednym vajickom (asi na 3 zemiaky). Pridam sol, lyzicu octu a knedliky nam chutia. V Cesku som robila z hrubej muky a byvali lepsie, ale co ked hrubu muku nemam davam viacej krupice. Je dost drobna-jemna.
viera1
@kuchti čka nezáleží,ale niekde som čítala,že kukuričný je lepší do pečenia a zemiakový na varenie.Ale rozdiel je nepatrný.
moravanka
díky za reakce. Dnes jsem ty knedlíky dělala v popisovaném poměru 4 ku 1 z brambor strouhaných na struhadle a kukuřičného škrobu (ale proto, že ho mám doma). Solila jsem už vodu, ve které jsem je i se slupkou vařila, tak těsto jsem přisolila jen maličko. Krásně se s ním dělalo, náplň jsem dala - co dům dal - orestovala pár škvarků, trochu uzeného a tak, takže jsem se nenervovala, jestli se stihne vevnitř všechno řádně provařit. Zbytek směsi jsem ještě potom prohřála a přidala na hotové porce na talíři. Manžel, který většinou razí teorii "mně je to jedno, ať jím, co jím, stejně zvracím vlašský salát" byl evidentně spokojený, dokonce zapomněl být vtipný.
Nelepivé, jednoduché, lehké na práci a lehoučké i výsledné těsto.