Rôzne

Autorské práva k receptom

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 29. septembra 2016

Ak máte svoj názor k tejto téme, prosím, vyjadrite ho. Samozrejme nejde o žiadne právne poradenstvo, jedná sa o to, či súhlasíte s tým, aby sa povedzme aj vaše slová, texty, nápady či fotky súvisiace s receptami šírili netom a médiami bez vašeho súhlasu so zverejnením alebo či je to úplne nepodstatné.

@zareaguj


Diskusia k téme

veronikkka
k šíreniu i k uverejneniu receptu na webe, v časopise, na blogu treba vždy súhlas autora receptu, mám, na mysli predchádzajúci súhlas pred uverejnením, až potom je to 0K!
a to aj hoci len k časti textu, k fotografiám a podobne. bez súhlasu ide o krádež, plagiátorstvo.
ak @redakcia takéto uverejnenie zistí alebo dostane o takomto nahlásenie, je jej povinnosťou vymazať taký recept.
stačí sa spýtať @redakcia Varecha. sk, ktorá pravidelne uverejňuje recepty používateľov portálu Varecha. sk v piatkovej prílohe PRAVDY, či predtým požiada autora príslušného receptu o jeho súhlas?
pokiaľ viem, tak áno a vždy, pokiaľ autor nesúhlasí, tak jeho recept v časopise Varecha neuverejní.
veronikkka
@kukulienka71 , nie je to nepodstatné, práve naopak, je to veľmi podstatné, čo píšeš. samozrejme, že máš pravdu Ty!
ak poprosíš @tatranka , určite Ti dá plné znenie autorských práv receptov. nič z toho sa nesmie šíriť bez Tvojho súhlasu, je to úplne jedno, kde, či na webe, časopise alebo na blogu, ten, kto daný recept akýmkoľvek spôsobom šíri, musí mať predchádzajúci súhlas autora receptu.
Mnohé časopisy tohto zamerania majú vlastné prístroje, ktorými svoje uverejnené recepty vedia nájsť kdekoľvek inde, dokonca veľmi presne detekovať priamo osobu , ktorá to spravila bez súhlasu.
veronikkka
@Leenkana , to čo sa pýtaš, dozvieš sa všetko hned v úvode pri vkladaní receptu na portál Varecha.sk - skús vložiť nejaký recept a nájdeš tam všetko, na čo sa pýtaš.
Uisťujem Ťa, že @Kukulienka71 nič z toho neporušila!!! a rovnako ani ostatní Varecháči, ktorí vkladajú recepty.
veronikkka
@Lenkana , to čo sa pýtaš, dozvieš sa všetko hned v úvode pri vkladaní receptu na portál Varecha.sk - skús vložiť nejaký recept a nájdeš tam všetko, na čo sa pýtaš.
Uisťujem Ťa, že @Kukulienka71 nič z toho neporušila!!! a rovnako ani ostatní Varecháči, ktorí vkladajú recepty.
veronikkka
@Nuura , áno, máš úplnú pravdu :-)
ja som vzala fotku od @pusta a verejne som priznala svoju chybu a ospravedlnila som sa za to verejne.
a teraz čo @Nuura , budeš na tom fičať, kým budeš vládať???
Tak príjemnú zábavu Ti prajem :-)
nuura
Presne tak @pusta , o 17,01 píšeš, že všetko, čo je ,,ukradnuté,, /teda v Tvojom prípade fotografia - ako si sama tvrdila/, musí redakcia vymazat. Kedže v Tvojom prípade si ,,ukradla,, svoju vlastnú fotku, redakcia nemusela fotku mazat. Jáááj, Ty sa dokážeš tak nádherne sama nachytat, že to je až neuveritelné. A na Tebe fičím rada, ved to vieš! Vždy Ta dostanem!!!!:)))))))))))
veronikkka
Milá @Nuura ,
na ničom si ma nenachytala, nedostala si ma kam si chcela, nič si mi nedokázala :-)))
spýtaj sa @redakcie. vysvetlia Ti všetko bezo zvyšku!
budeš spokojná až do smrti :-)
a k téme od @kukulienka71 si sa zabudla vyjadriť :-)
nuura
@pusta , mne to úplne stačí! @redakcia tým, že fotku nezmazala potvrdila Tvoju identitu, stále to nechápeš? Asi nie, ale to už je Tvoj problém. No a aby som teda neopomenula tému autorských práv v receptoch. Mne je to na smiech, ked niekto tvrdí, že v casopise uverejnili nie že jej recept, ale len úvodnú vetu receptu a aj to nejak pozmenenú a teraz to tu rozoberat.... na smiech! Nešlo o recept, ale o pozmenenú vetu @pusta !!!!!
kukulienka71
@lenkana , súhlas poľského národa nepotrebujem, tak isto ako nik iný, ak spracuje recept podľa vlastného uváženia, sebe dostupných surovín, keď aj pozmení pomery, množstvá, druh surovín atď.
Vzťahuje sanato toto:
"Pokud recepty určitým způsobem “přepisujete”, dopouštítese tak tzv. tvůrčího zpracování jiného díla dle § 2/4 autorského zákona. Dílo, které tímto způsobem vznikne je Vaším autorským dílem (a požívá obdobnou právní ochranu), přičemž práva autora takto zpracovaného receptu zůstávají nedotčena."
je to z článku:  www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/obcanske-pravo/autorske-p...

veronikkka
@Nuura , asi Ti ušlo, že autorské práva sa týkajú aj hoci len časti autorovho textu (aj ked pozmenenú):-)
ak by si vložila Ty aspoň jeden recept a stalo sa Ti, to čo @kukulienka71 , zrejme by Ti to na smiech už nebolo, že??? :-)))
inak do mojej identity Ti absolútne nič nie je, rovnako ako mne do Tvojej a preto neriešim :-)
kukulienka71
@Kukulienka71 (29.9.2016 18:22)

kdežto pani redaktorka časopisu použila doslova dve vety z môjho úvodu, mnou formulované, mnou vymyslené, a to je už plagiátorstvo, pretože nepoužila ani len odkaz, odkiaľ čerpala.
Čudujem sa práve kvôli tomu, že redaktori majú platené za to, aby spracovali tému, ak aj použijú cudzie zdroje, ale majú ich aspoň sformulovať podľa seba a nie kopírovať, to robia žiaci na základnej (česť výnimkám)

nuura
@pusta , pokial viem, bola použitá nejaká úvodná veta a tá mala zmenené slová. Podla toho čo Tvrdí @kukulienka o 18,22, že svoj recept nejako zmenila , tým pádom vytvorila svoj autorský recept, aj autor, ktorý,,použil,, a zmenil jej úvodnú vetu je teda autorom svojej vety a vlastne sa nič nestalo. Načo bola teda táto priblblá diskusia otvorená neviem. Je to fakt na smiech, čo tu dokazujete!!!! Obe!!!!!
kukulienka71
@Nuura (29.9.2016 18:32)

jedna dobrá duša mi poslala ofotenú stránku časopisu, môžeš si to porovnať, ak ti ide o to. Lenkana je hanák, a ty tiež viem asi kto si, to sú nicky len na útoky od vás.


kukulienka71
@Lenkana (29.9.2016 18:29)

na to sú právnici, aby určili porušovanie akýchkoľvek zákonov, mne sa jedná o to, aby sa nekopírovalo a nekradlo. Prednedávnom tu boli tiež prípady na Vareche, keď istá Monda kradla recepty a fotky alebo keď sa riešilo uverejnenie Izabeliných fotiek na istých weboch bez jej súhlasu...
kukulienka71
@Lenkana (29.9.2016 18:49)

ešte šťastie, že ja so svojou identitou nemám problém a pozná ma viacero tu prítomných. Kdežto o tebe sa to povedať nedá. Ak nemáš okrem osobných útokov nič k téme, tak nezavadzaj.
1x staja
nuura
Aké útoky? Otvorila si diskusiu, tak sa diskutuje. Ved aj Tvoja obhajovatelka kopírovala a kradla. Tuná to určite nevyriešiš a navyšej je to malicherné podla mna. Na čo sa tu hráme??????????
kukulienka71
@Nuura (29.9.2016 18:17)

aký je rozdiel medzi dvomi rozvitými vetami a povedzme jednou fotkou? Nijaký podľa mňa. Tak moje vety sú ti na smiech ale jedna fotka ti na smiech nie je. Čudná logika, svojská. Ak sa ty hráš (čo je očividné), tak hraj fér!!!
radox1
konecne to tu opät trochu ozilo.kde je pusta,mame o zabavu postarane.ja byt sefom tejto stranky,hned by som dal pustu spät,lebo navstevnost a zaujem by urcite stupol,cena za reklamu by stupla.veronika,fotis ako pusta,pises uplne ako pusta,stylizacia pisma,slovosled,vsetko.ten rukopis je tvoj,to je jasne.
evanaaa
@kukulienka71 - poznám zo stránky FB, je nezmyselné ju spájať s @pusta alias @veronikkka , milý @lenkana , a dosvedčí to každý, kto ju pozná. Ja by som sa ale chcela spýtať, nech v tom mám jasno - nad každým uvedeným receptom tu na Vareche je F, teda možnosť príslušný recept verejne zdieľať na FB, to znamená, že ak by som to chcela, v prvom rade musím požiadať autora rcp o dovolenie? Ja som si totiž ponúknutú službu asi inak predstavovala. Alebo je to výnimka?
1x havino
kukulienka71
využívam možnosť mazania nevyhovujúcich komentárov pod vlastnou diskusiou, takže áno, hrám fér. Ak by si mala niečo konkrétne k zadanej téme, podľa uváženia to tu nechám. Doposiaľ vymazané neboli k téme.
kukulienka71
@Evanaaa (29.9.2016 19:54)

ďakujem. Myslím, že zdieľanie na Fb sa koná v rámci Varechy, je to odkaz na túto stránku, web, vlastne istý druh reklamy. Varecha tam má to tlačítko, čím dáva súhlas na šírenie svojho obsahu, nie je to kopírovanie.
kukulienka71
@Evanaaa (29.9.2016 19:57)

máš dobrý postreh, asi sa hanbia za svoje názory, lebo by ich inak uverejnili pod vlastnými nickmi. Keďže sú tu naozaj doma, vidieť to z ich komentárov, veľmi pozorne sledujú dianie na vareche.
bubaya
Ten, kto sa nechá načapať, lebo nie je v stave zmeniť dve vety a vyhodiť dve fotky, je neschopný idiot. Ale na druhej strane, ukradnutý a inde uverejnený recept asi bude dobrý, keď niekomu stál za námahu. Nikto nebude kradnúť nejaké blivajzy.
nyja
Tiež som to zažila, no nepomohla som si.. a ani sa mi nepodarilo zistiť, kto mi fotku " čajzol" Ten portál, na ktorom moju fotku majú v recepte, mi ani neodpísal... Ale porovnajte fotky : na tom zlodejskom portáli  veu.sk/index.php/chutne-recepty/961-plnena-pap...
a na mojom blogu  nasavareska.blogspot.sk/2009/07/plnena-paprika.html...
Veci, ktoré sú na nette, sú tam na to, že si ich môžeme pozrieť. Nie sú tam preto, že čakajú na niekoho, kto si ich privlastní a vyhlási ich za svoje. Za texty i fotografie v časopisoch sa platí. Bežne sa my ľudia nehráme ani na umelcov, novinárov, fotografov... ale nevidím dôvod, prečo by si ktokoľvek, kto s našou vecou chce nejako nakladať, nemal na to vypýtať náš súhlas a potom aj uviesť zdroj. Také jednanie by bolo čestné. Ale tu na Slovensku sa to, zdá sa, vôbec nenosi. A čudujem sa, že okrem toho sa tu vyskytujú ešte aj ľudia, ktorí také gadžovské jednanie dokážu nielen akceptovať ale aj obhajovať. Varechu chcem pochváliť, lebo pred pár rokmi sa stalo, že istá osoba uverejnila celý môj recept aj s fotopostupom a textami od A do Z ... bola to pizza. Napísala som adminke a tá to veľmi rýchlo overila a recept stiahla. Keď som sa nedávno vrátila na Varecha.sk a uverejnila som recept zo svojho blogu, hneď ma čakal mail, ktorý odo mňa žiadal overenie pravdivosti či vlastníctva blogu. A tak to má správne byť...
jozka2
Prosim vas preco si uz nedate pokoj a vsade prinesiete problem s pusta a vsade ju prenasledujete ,ci je verronnika pusta alebo nie ma pravo dat svoj nazor,na to je diskusia.Znovu komusi zase strasi,je cloveku na zvracanie ak ma citat ako dokazete napadat ludi.kto to ma citat.
Bavte sa ku kontretnej veci a nie stahovat pozornost na nejaku verronniku ci je pusta,alebo nie,uuuf
kukulienka71
@Babidka (7.10.2016 15:49)

neviem, na čo narážaš, ale citujem slová od @nyje , ktoré sa mi veľmi páčia : "Veci, ktoré sú na nette, sú tam na to, že si ich môžeme pozrieť. Nie sú tam preto, že čakajú na niekoho, kto si ich privlastní a vyhlási ich za svoje. "
babidka
@Kukulienka71 (7.10.2016 18:10)

Myslela som na to , ze Pinterest je nieco ine ako Varecha alebo tvoj blog/mimochodom velmi pekny/ .Ale je to tiez ulozisko ktore je otvorene sirokej verejnosti a ked si tam pripnem nejaky pin napr.aj tvoj recept , tak si ho sice neprivlastnim ...nadalej je oznaceny ako tvoj , s tvojim nickom a miestom kde je jeho "domov" ...ale mozem si ho pozriet nielen ja ale kazdy na Pintereste kto chce ...moze si ho pripnut na svoju nastenku /ale stale je oznaceny ako tvoj aj s jeho domovskou strankou/...ale predsa len sa to deje bez tvojho suhlasu . Nikto si ho neprivlastni ani nevyhlasi za svoj v doslovnom slova zmysle .Ale je tzv."vonku " a hotovo . Niekedy sama uvazujem , ci to niekomu nevadi??? Ja osobne by som bola skor potesena ze moja praca je taka dobra , ze zaujme mozno niekolko sto alebo aj tisic ludi ...ale kazdy to vnima inak . ???
kukulienka71
@Babidka (7.10.2016 21:01)

Milá @babidka , ďakujem za vysvetlenie aj pochvalu. Pinterest vnímam skôr ako formu reklamy- propagácie, ak si tam niekto nájde moju fotku/recept, pozrie si ho, prípadne nájde blog s ostatnými receptami. ja mám výhrady voči tomu, ak niekto použije môj materiál pod svojím menom, mne to pripadá ako zneužitie v jeho prospech, lebo ma neuvedie ako autora, to je veľmi jednoznačné - mnou neakceptovateľné kopírovanie bolo v prípade receptu v Plus 7 dní (kde ho dotyčný vydával dokonca za starý rodinný recept) a teraz úvod k receptu v NČŽ.
Tým, že to (áno, s potešením) dávam na Varechu, na blog, na Fb, na Pinterest (všade kde sa aj zjavia tlačítka k uloženiu či zdieľaniu, je to vlastne akoby s mojím súhlasom), tam nevidím problém, lebo vlastne chcem, aby ľudia videli môj výtvor, je to verejné, nemám za to honorár, tak ako nik z mne mnohých podobných.
Ale redaktorka, čo dostáva za články zaplatené, by mala vedieť, čo je plagiátorstvo a mala by sa mu vyhýbať:-)
babidka
To uplne chapem .Aj ja si myslim , ze co je raz tvoj napad , tvoja praca , tvoja tvorba - je to tvoje a nikto nema pravo si to privlastnovat . Profesionalni novinari to dobre vedia , takze z ich strany je to obycajne chrapunstvo a napomaha im v tom aj uplna lahostajnost ludi ...ved ked sa to netyka mna , netyka sa ma to vobec ?
Niekedy sa vsak stanu aj cudnejsie veci :-)