Zdravá výživa

Anémia v športe - poraďte

jurajtorok - bez fotkyjurajtorok, 23. mája 2016

Potreboval by som poradiť ako ďalej...Ide o to, že mám DLHODOBO hladiny železa okolo minimálnej normy, hemoglobín a hematokrit pod normou. Kyselina Listová aj B 12 je v poriadku. Som vytrvalostný bežec, takže viem že tie hladiny mám nižšie aj z dôvodu tréningov. Tvár mám bledú, ale slabý ani unavený sa necítim. Beriem ráno na lačno s vitamínom C Easy Iron. Čo sa týka stravy, tak sa snažím železo kombinovať s vitamínom C pre lepšie vstrebávanie, jem červenú repu (aj šťavu), hovädzie mäso, orechy, zeleninu, skúšal som bio trstinový cukor atď. Mám intoleranciu na všetky mlieka, pšenicu a vaječný bielok a žĺtok. Bol som aj na gastroskopii, kde mi nezistili žiadne ďalšie problémy. Hodnoty FE, hemoglobínu aj hematokritu sa mi aj napriek všetkému uvedenému nezvyšujú už 3 roky. V prípade lepších hodnôt by som dosahoval oveľa lepšie výsledky v športe, ale ide mi hlavne o zdravie. Občas sa mi iba v lete stáva, že na mňa príde únava aj napriek tomu, že nič nerobím. Stravujem sa zdravo (nič vyprážané, sladké iba ovocie, veľa zdravých tukov), takže naozaj nechápem kde je problém s tým vstrebávaním...Viete mi poradiť čo ďalej?

@zareaguj


Diskusia k téme

kukulienka71
Ahoj:-) Vyber sa k športovému lekárovi, ktorý ti najlepšie poradí aj ohľadne stravy a lepšieho využitia živín z nej, hlavne toho železa.
Ak nezistí žiadnu organickú príčinu nízkej hladiny spomínaných parametrov, tak to máš možno dedičné. V strave si nemenoval vnútornost, ktoré s najlepším zdrojom živočíšneho železa, v zdravej miere si ich dopraj.
Semienka pomeľ a orechy namáčaj, takisto ovsené vločky, pretože obsahujú fytáty, ktoré sa namáčaním ničia. Fytáty bránia vstrebávaniu železa.
Zeleninu tiež radšej uprav tepelne, najlepšie parením, tak sa zvýši vstrebateľnosť železa z nej.
Veľa úspechov prajem :-)
smejkad
suhlasim s kuku, len este jedno zistenie uplne cerstveho data
pred par mesiacmi sme objavili niekolko pramenov mineralky a zacali si ju vozit domov
potom sa mi podarilo jednu z nich dat na rychly rozbor a ukazalo sa, ze ma vela zeleza, ale usadeniny na flasi nenechava ako napr korytnica
aj ked som toho nazoru, ze anorganicke zelezo sa vstrebava ovela menej ako organicke, moja dcera je ako bledula jarna, tak sme to zacali vo velkom pit
ona dostala farbu do lic, ale bublinky nelubi, takze vela toho nevypije
mne sa po par tyzdnoch zacala supat koza na dlaniach a ked som prevetrala google z tej onej aj opacnej strany, vyzera to na predavkovanie zelezom
obmedzila som ju a zas je vsetko ok
pre mna skusenost, ktorej by som podla nauceneho zo skoly neverila, ale hold
giussa
mojej znamej odporucila lekarka kvoli zelezu denne uzivat za lyzicu trstinovej melasy. Najlepsia je Blackstrap, obsahuje menej cukru a viac mineralnych latok. Mozes ju pit rozmiesanu v citronovej vode, Ja si nou ochucujem po treningu tvaroh, s karobom a/alebo s kvalitnym kakaom nema chybu. Vela zeleza ti prajem :D
Je ju dostat v bioobchodoch
 www.zdravie4you.sk/stres/vitam%C3%ADny-a-doplnky/bio-trsti...
luciak
Treba vylucit poruchu vstrebavania pripadne okultne krvacanie, mas toto absolvovane, je to ok?
veronikkka
myslím, že celé filozovanie o množstve železa nie je na mieste, na mieste je jedine lekárske vyšetrenie hematologom, pretože príčin anémií z nedostatku železa je naozaj veľa, a každá jedna príčina má svoju špecifickú liečbu.
altyn
Ja sa prikláňam k názoru @Giusa , mal som málo železa, stále mi bolo zima, únava bola moja družka, kým moja mama neprepašovala do môjho jedálnička trstinovú melasu. Odvtedy mám dobré výsledky krvi, nieje mi zima, a únavu cítim iba po ťažkej práce. Mama začala s kakaom a ja si to teraz dávam do kávičky. Anémia je minulosťou...
jurajtorok
@Giussa (23.5.2016 13:02)

Presne Blaskstrap som používal, minul som celé 600 g balenie (každé ráno na lačno do vody spolu s vitamínom C ) a hodnoty zostali stále nízke...
jurajtorok
@Luciak (23.5.2016 14:10)

Nemám, len predvčerom mi prišli výsledky z krvi, ktoré boli zase na nič, ale v stredu sa už objednávam hematológovi. To som teda zvedavý kde robím chybu alebo kde je problém..
jurajtorok
@Smejkad (23.5.2016 12:06)
Mne je z bublinkových zle a za ďalšie mi ani nechutia preto ich už dlhé roky vôbec nepijem.
altyn
@Jurajtorok (23.5.2016 19:55)

Jedno balenie nepomôže a v teplom nápoji má lepší účinok. A kľudne si to dávaj aj 2-3 krát denne. A aj keď ti zistia inú príčinu tvojho stavu, toto ti rozhodne neublíži. Ja sám to používam už roky miesto cukru. Zlatá maminka, ak by s tým nezačala v detstve, asi by som nemohol v dospelosti absolvovať dve dôležité operácie ktoré mi zmenili život. Nečakaj výsledky hneď. Je to trošku na dlhšie. Držím palce.
veronikkka
@Jurajtorok , ty nemusíš robiť žiadnu chybu, neobviňuj sa zbytočne.
odpoved bude u hematologa, ako som písala, príčin anémií z nedostatku eleza je naozaj veľa a každá z nich má inú a špecifickú liečbu.
zver sa do rúk hematologa a nie inej.
nech my varecháči sa snažíme akokoľvek pomôcť a cítime s tebou, my ti nevieme pomôcť tak ako hematolog.
jurajtorok
@Altyn (24.5.2016 02:20)
Melasu som dával do 3dcl vlažnej vody, takže v tom problém nebol. Inač aj tak okrem ovocia vôbec necukrujem, takže nejak veľa tej melasy som tiež nechcel prijímať. Stačilo mi to celé balenie po dve lyžičky každé ráno, mal som toho naozaj dosť. Za ďalšie mi to ani nechutilo, ale vo výsledkoch ani nepomohlo aj keď hovoríš, že jedno balenie nestačí.

jurajtorok
@Veronikkka (24.5.2016 06:58)
U toho hematológa je to na dlhšie zisťovanie alebo ako to tam funguje?
Neobviňujem sa, len už mám toho naozaj dosť..

giussa
@Jurajtorok (24.5.2016 08:34)

ta kamoska o ktorej som pisala mala vysledky v poriadku po nejakych 3 mesiacoch denneho uzivania melasy. Tak niekto si musi pichat inzulin a niekto pit melasovy napoj :D Ved on je prospesny nielen zelezom a toho cukru sa podla mna netreba zas tak obavat
altyn
@Jurajtorok (24.5.2016 08:34)

Je to sila zvyku, dá sa na to zvyknúť. Afričania veria,že liek ktorý chutí, je neúčinný, dobrý liek musí byť hnusný.
Ja som melasu poradil jednej známej,doniesla mi ju,lebo jej nechutila. O pár mesiacov šla na povinnú lekársku prehliadku od zamestnávateľa a doktor ju nepustil do práce práve kvôli tomu že mala anémiu. Až keď sa jej podarilo trochu zlepšiť výsledky, mohla znova do práce. Ja by som trochu guglil a až potom zavrhol. No je to tvoje rozhodnutie. Prajem zlepšenie stavu. :-)))
jurajtorok
@Dominika118 (28.5.2016 20:38)

Takže na endokrinológii mi na 6 týždňov predpísali Tardyferon Fol, dovtedy mám vynechať všetky doplny výživy, železa, spirulinu, chlorellu a pod. proste nič okrem toho nebrať. Medzitým mi ale zistili, že mám zníženú/zvýšenú štítnu žlazu, takže tam bude možno pes zakopaný. O mesiac som objednaný na sonografiu a o týždeň nato výsledky po dobratí Tardyferonu, tak som zvedavý a dám vedieť.