Varenie

Aky mate nazor na polotovary, mrazene torty, zakusky a pod ?

henyinnsbruck - fotkahenyinnsbruck, 23. marca 2012

ja som bola volakedy proti roznym ,,sackovym pomocnikom,, v kuchyni. kym som nestretla mojho uz snubenca-rakusaka...
od jeho sestry sestry som sa naucila pouzivat rozne sackove omacky, korenia atd...
zo zaciatku som bola skepticka, ale musim priznat, ze rozdiel ozaj necitit.
napr do fasiriek pouzivam zmes korenia- ale ja si ich ochutim este cesnakom a majorankou, alebo rozne omacky.... omacka z cierneho korenia a ine rozne omacky ktore su skvele ci k fasirkam alebo grilovanym mäsam....
alebo nieco ako kura na paprike-do truby ,atd....
mrazene torty, strudle, hotove listkove cesto, su tiez skvele- aspon tu v rakusku- na slovensku som este nekupovala....
ulachcujete si aj vy obcas varenie takymito pomocnikmi ?

@zareaguj


Diskusia k téme

trencanka
Mrazene listkove cesto kupujem aj ja, lidlovske. Ale hotove kolace urcite nie, mame radi domace. Predsa su tam konzervanty. A to iste plati aj o roznych dresingoch a omackach v prasku, tie nepouzivam. Co sa tyka koreniacich zmesi, pouzivam vyhradne zo svajciarskej firmy Nahrin.
kata50
Pokiaľ má potravinársky výrobok dlhú záručnú dobu ( neskorý dátum spotreby ), musí obsahovať "chémiu",
-ktorá zabráni všetkým baktériám aby sa množili,
-ktorá zachová prirodzený vzhľad a farebnosť jedla
-ktorá zachová a povzbudí pôvodnú vôňu a chuť prípadne toto všetko NAHRADÍ
A takéto akože potraviny ja nemusím. Snažím sa postaviť svoju domácu kuchyňu na čerstvých normálnych ingredienciách.
Nedá sa tomu vyhnúť úplne, ale dá sa to eliminovať. Veď naše chute sú už tak pokazené, že pomaly nebudeme vedieť ako chutí obyčajný zemiak s opraženou cibuľkou, alebo posolená ryža.
irenaw
chladené lístkové väčšinou kupujem, sama robím len občas, chce to viac času. inak nič, je tam pre mňa príliš dlhý zoznam zvýrazňovačov, prifarbovačov, protihrudkovačov a podobných -čov. keď nemám čas, varím jednoduché, keď mám čas, varím zložitejšie.
margaretka28
Občas kúpim lístkové cesto,ale zásadne nekupujem sáčkové polievky,omáčky, ani žiadne dresingy, dokonca ani mleté mäso,radšej si pomeliem doma a viem čo tam dám.Aj z čerstvých surovín sa dá uvariť rýchle jedlo.Nechcem krmiť rodinu umelinami aj tak ich je všade dosť,tak sa snažím tomu vyhnúť tam kde sa dá. Jogurty kupujem tiež len biele a dochutíme si domácim malinovým džemom.Takýto jogurt mi chuťou pripomína ten čo býval v časoch môjho detstva,vtedy bol iba jeden druh a boli sme spokojní,dnes sú všade iba samé ečka,čo určite neprispieva nášmu zdraviu.
afataga
myslim ze @Kata50 to povedala aj za mna, ano kupujem listkove cesto, mrazene alebo chladene, rozne omacky a polievky ani nahodou, skus si pozriet zlozenie a pride Ti z toho, kolko chemie do seba pchas uplne zbytocne, este donedavna som obcas pouzivala koreniace zmesi napr. na gyros alebo grilovacu, ale ked som si pozrela zlozenie, viem si taku zmes namiesat sama a presne viem, co som tam dala. Kdesi som citala, ze sme tak konzervovani tymi eckami, ze aj mrtvoly v zemi sa rozkladaju ovela pomalsie
morenajea
@margaretka28 dobrý nápad. tiež asi prejdem na biele jogurty, máme obrovské zásoby domácich džemov. život bude zase o kúsoček zdravší
marikafil
Tie E-čka sú naozaj všade, minule som piekla tie slané "palice" a len tak zo zvedavosti som si pozrela tie doteraz kupované - čo všetko v nich je. A to sú obyčajne posolené paličky. Takže ja tiež mám v mrazničke lístkové cesto, keby niečo...a snažím sa variť a piecť z jednoduchých surovín. Preto si pečieme aj vlastný chlieb a zmes na chlieb som použila len 2x - boli totiž pribalené k tej mojej prvej pekárničke. Odvtedy už len vlastnoručne namiešané múky - chlebová pšeničná, špaldová a ražná a hotovo. A aj keď máme len takú minizáhradôčku, snažíme sa dopestovať si aspoň rajčiny a čo sa aspoň trochu dá. Do cukrární tiež nechodíme, až na zmrzlinu v lete, tú si doma nerobím:-)
zuzik01
ja sa tiez snazim co najviac vyhybat hotovym produktom a co mozem, si robim sama... minule ked som bola doma na Slovensku som si kupila vianocku... odporucam si pozriet jej zlozenie... na Cypre si ju peciem sama a je omnoho chutnejsia ako ta kupovana, hoci hlavne je to o tom, ze viem, co jem...
babidka
poznam kopu ludi ci si bez polotovarov a vselijakych prisad nevedia predstavit zivot , ja vsak k nim uz davno nepatrim :-) Ano , obcas kupim listkove cesto a mrazeny hrasok ,pudingove prasky . kupujem sojovu , ustricovu ,worcestrovu omacku a z Indie si dam doniest rozne koreninove zmesi ktore si nedokazem namiesat sama . Ale inak polotovary , hotove polievky a bujony , suche zmesi na kolace - mam odskusane a ....zamietnute . Nechcem tym nikoho odhovarat alebo zatracovat ked to pouziva - nam to nechuti a aj je to dost drahe . Ked vidim , ze tortovy korpus stoji 2,5 € a ma trvanlivost 1 rok - preboha , co v tom musi byt ? Ved vyroba takeho korpusu doma ma vyjde na 0,25 € a upecenie trva par minut ?
henyinnsbruck
necakala som tolko prispevkov :)
jasne ze ani mi nepozivame polotovary casto, je to ozaj vtedy ked neni vela casu na varenie, tiez som za vlastne zhotovene omacok, polievok atd, ja velmi rada varim ...:)
co sa tyka tort, moj snubenec mal narodeniny, poprosila som buducu svagrinu nech mu urobi Sacherovu tortu. nerobila ju prvy krat ale bohuzial sa nepodarila :( asi zato ze som jej pritom pomahala.... bolo mi do placu , lebo som chcela mojho prekvapit..bol vecer, nove suroviny sme nevedeli ist nakupit... tak na druhy den somkupila mrazenu sacherovu tortu.... skorosvagrina vravela ze neni taka dobra ako domaca, no mne aj snubencovi veru veeeelmi chutila :) neviem ci mam nieco s chutovymi bunkami xixi....
inak som si odlozila par zakuskov do KK,, musim skusit.. ja robim len tvarohovy rychly kolacik, najblizsie ked ho budem robit dam sem receptik :)
kata50
@henyinnsbruck , neboj nič- si mladá kucháročka a všetko je pred tebou. Ak budeš veľmi chcieť tak sa od toho tvarohového koláčika odpichneš vyššie. A budeš prekvapená , ako ti to pôjde. Držím ti palce-nech sa darí.
P.S: No ale tie polotovary a hotové výrobky musia byť až hriešne chutné....- veď by sa ináč nepredali. Peníze, peniaze, peneži..vládnu svetu :-))
wegar
Polotovarom sa snažím vyhýbať, ako sa len dá. Hotové koreniace zmesi nepoužívam - aj tak je tam najviac soli. Jediné, čo sa oplatia (ak človek nemá bylinky v záhrade alebo v hrantíku), sú bez soli a bez glutamanu - provensálska alebo na perníky. Aj korenie si vždy rozdrvím v mažiari priamo pri príprave jedla. Mrazenú zeleninu kupujem v zime a tiež si vyberám len určité druhy, kde mám už overenú kvalitu. Zákusky si doprajem radšej raz-dvakrát za rok, ale v poriadnej cukrárni (Café Mayer v BA a podobne), pretože tie stužené zmesi bez chuti sú zbytočné vyhadzovanie peňazí. Paradajkový pretlak kupujem talianskeho typu, obsahuje len paradajky a soľ. Kečup už tiež nekupujem, vyrobím si omáčku z toho pretlaku. Popravde, z glutamanovej pachuti mi býva zle. Zmrzlinu si radšej kúpim Haagen Dazs raz za mesiac-dva, ale je to naozaj zmrzka a nie stužený tuk. Knedle robím akurát v zime, raz-dvakrát za rok, to si vyrobím doma... Tak ako margaretka, aj mäso si doma melieme sami. Kupujem napríklad konzervovanú kukuricu, aj to len jednu značku, kde mám odskúšané, že sú tam dobré zrnká a nie s tými "plevami".
bambina1
Niektore polotovary aj hotove mrazene jedla su dbre,treba pozet zlozenie ci noebsahuju vela chemieniektore mrazene jedla maju uz na obale uvedene ze su bez chemickych prisad,take kupujem a chuti to ako cerstve.Niektore veci sa naozaj neoplati robit doma lebo sa zvycajne nepodaria,su to rozne zakusky ktore je lepsie kupit mrazene ale sackove polievky a rozne cinske slize tak to by som nejedla,to je sama chemia.Skor je lepsie kupit mrazene polotovary ako susene lebo v mrazenych nie vo vsetkych su chemicke prezervativy,v susenych tam je sama chemia
kuchticka
Ja rovnako ako napisala @kata50. Snazim sa i tie rozne koreniny vypestovat sama, pokial nie su exoticke, ako napr. korenie cierne, nove korenie, turmeric, vanilka a ine. Pecivo nekupujem vobec ziadne, ani cheba nie. Peciem vsetko doma, varim vsetko doma. Takto viem co jem a nemusim mat obavy o zbytocne chemikalie. Obcas kupim listkove cesto - asi tak dva razy do roka, tot vso. Jogurt kupujem iba nesladeny, osladim si doma medom, alebo svojou marmeladou ak potrebujem a kolko potrebujem. Ziadne hotove omacky!!!
afataga
este ma napadlo, ze kupujem aj konzervy a sice paradajkovy pretlak, sardinky a tiez kupujem hotovu horcicu, kecup ale len jednu znacku, kde nie su pridane konzervanty, tie lacne akoze kecupy tusim parajky ani nevideli a tiez obcas kupim mrazenu zeleninu alebo ryby, ale snazim sa kupovat len take, kde su len ryby, teda ziadne nugetky a pod. sr...ky :-), knedlu moc casto nejedavame a to sa priznam ze kupim, mam osvedcenu slovensku firmu tu z okolia, bylinky pestujem na zahradke, jasne ze nie vsetky presne ako pise @kuchticka
sjuz
tak presne ako @Babidka by som to nenapísala:) tiež neuznávam polotovary, hlavne sušené omáčky, rôzne zmesi na zapekanie mäsa a cestovín...najradšej si vyrobím sama - viem, čo v tom je. Samozrejme - okrem lístkového cesta - ale ani to nemám veľmi v obľube. Podľa môjho názoru sú tieto barličky pre "lenivé gazdinky", tak sito ako hotové omáčky v krabiciach a iné podobné polotovary. Presne tak aj vyzerá zdravie tých, ktorí ich používajú pričasto - teda zdravie celej našej spoločnosti. Vychovávame polotovarové konzumné deti.
Vlastne - väčšina - ja k nim nepatrím, a ani nikdy nebudem. Variť znamená pripraviť jedlo z čerstvých surovín, preto keď mi niekto povie, že "uvaril" večeru - teda priprvil nejakú sáčkovú omáčku na cestoviny, alebo zapiekol mäso v sáčku s nejakou koreninovou zmesou....toto predsa NIE JE VARENIE.
henyinnsbruck
kata50 dakujem za podporu :) urcite sa pustim viac do pecenia. moje vytvori bude ochutnavat aj skorosvokra kedze my jeme malo sladkeho :)) hadam si u nej splhnem chi. tvarohovym kolacikom a smotanovymi pagacikmi to zatial vyslo :))
mile varechacky, varechaci...
len si tu prosim o mne nemyslite ze neviem varit a ze vsetko nahradzujem chemiou , boze len to nie :(
skorosvagrina varieva castejsie ,,chemicky,, ale chuti to lepsie ako salamovy chleba...:(
budem sa opakovat, ja varim veelmi rada, nie je nad ten krasny pocit , ked vas pochvalia ako skvele ste navarili :)))
sirmephisto
Len pre informaciu vsetkym ludom co vdaka tejto stranke hladaju napady, E-cka ako take su len jednotnym oznacovacim prvkom. To ze nejaky produkt obsahuje E-cka je teda uplne normalne. Na internete koluju famy o umelych sladidlach, benzoane, farbivach a nwm o com este :) Ak si date tu namahu najdite si vierohodne klinicke studie. Alebo si vyrobok nekupite akonahle tam vidite napr E500? Aj ked to je obycajna soda bikarbona? Skor by som sa bal postrekov na zelenine a ovoci a roznych "vyplni" masa z balenych masiarenskych vyrobkov ako neakeho farbiva, emulgatoru ci hocicoho ineho.
No a aby som prispel tak nic co sa tyka peciva si ako polotovar nekupim kedze si rad robim cerstve veci. A ak na to nemam cas radsej v ten den nepeciem. Co sa tyka omacok tam by som problem nemal :) Stuzene tuky nepouzivam kedze nemastim nicim nikdy a podla toho si aj vyberam recepty.