Varenie

Ako zaúdiť tuniaka

lago - bez fotkylago, 2. novembra 2015

Pred 40-50 rokmi moji rodičia kupovali v "Rybe" na Vianoce tuniaka. Bol to balíček previazaný špagátom.
Teraz som kúpil mrazený balíček tuniaka, len neviem čo ďalej.
Myslím, že tie kúpené boli údené ale ako ich mama ďalej spracovávala neviem. Poradíte? U nás je zvyk údené ryby obvariť v kapustnici s krúpami. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Nielen na Vianoce, tn údený tuniak býval v Rybe alebo v lahôdkach počas celého roku. Cena 16,00 Kčs za 1 kg (a toľko stálo aj kilo filetov z peknej bielej tresky, nie ten súčasný aljašský hnus!).
Ryby nejem, vadí mi ich vôňa, ale tuniaka a filé som si dala rada, to veru rybinou cítiť nebolo. No čo už, môžeme spomínať....
hubata
My ako pionieri sme údili ryby čo sme nachytali v potoku jednoducho: vykopali sme v piesku ryhu takú dlhú aká bola ukradnutá rúra. Na jednom konci bolo ohnisko a na druhom konci sa údili ryby napichnuté na paličke. Trvalo to aj 3 dni, takže sme pri udiarni aj stanovali.