Tak vas opat mile varechacky prosim o radu. Niektore bylinky sa mi
nakoniec podarilo dopestovat, aj ked nie vsetky, co som chcela a s
niektorymi to zatial vyzera biedne. Hadam sa este vzchopia. No
potrebovala by som vediet, ako ich strihat tak, aby mi neprestali
rast. Nechcem to pokazit, ked uz aspon dake listky mam. Napr.
bazalka, medovka, mata.. Mam si poodtrhat iba listky a postupne
budu rast nove alebo treba aj stonky poskracovat ci ako treba
postupovat, aby som mala cerstve bylinky aspon niekolko
mesiacov.. Dakujem za vsetky rady..
Salvia prezimuje - skoro na jar zostrihas stare dlhe vetvicky a zacnu hned rast nove vyhonky, ktore mozes pouzivat kedykolvek v kuchyni, ale na susenie rpvnako ako bazalka. Zostrihame vetvicky pred rozkvitnutim a nasusime si na zimu.
Tymian tiez zostrihavam skoro na jar a on zacne rast hned a tiez sa ostrihava na susenie ked zacina kvitnut, inak mozes strihat kedykolvek.
Levandula - ked niekomu vydrzi celu zimu (nevymrzne), tak sa tiez skoro na jar ostriha tak, aby sa nam rozkosatila a neostali iba dlhe riedke vetvicky. Ta makla byt uz ostrihana hned na zaciatku marca, lebo teraz uz rastie pekne do vysky, rovnako ako tymian a salvia.
Saturejka sa tak isto musi ostrihat skoro na jar a teraz pekne rastie. Na susenie pre zimu plati to ako predosle - ostrihat pred vykvitnutim. Pre spouzitie kedykolvek.
Medovka - tu ostriham celu az po zem hned v jeseni a teraz uz rasie a kazdy den si nieco zoberiem iba tak do salatu. Na susenie takisto pred kvitnutim a davam susit cele vetvicky, oberiem az su suche. Medovka je ako plevel, rastie , rastie a mam ju vsade i tam kde nechcem. Ta ti nevyhynie. Rovnako je to s matou, tiez ju mam vsade a zberam po cely rok na pouzitie kazdodenne, na susenie cele vetvicky, ostriham az po zem, zasa hned vyrastie.
Neviem ci so dost poradila, neviem ake bylinky mas. Ak nieco moses sa ozvat. Tak good luck v pestovani bylyniek!!!
Dobry den chcem sa spytat ci neviete ,ktore bylinky treba na zimu podstrihnut,alebo uplne ostrihat
Ostrihal som oregano,mätu,medovku,bazalku,tymian,
pazitku,majoran
Neviem ci mam ostrihat salviu,rozmarin
Dakujem