Rôzne

Ako strihat bylinky

bonpari - fotkabonpari, 24. marca 2012

Tak vas opat mile varechacky prosim o radu. Niektore bylinky sa mi
nakoniec podarilo dopestovat, aj ked nie vsetky, co som chcela a s
niektorymi to zatial vyzera biedne. Hadam sa este vzchopia. No
potrebovala by som vediet, ako ich strihat tak, aby mi neprestali
rast. Nechcem to pokazit, ked uz aspon dake listky mam. Napr.
bazalka, medovka, mata.. Mam si poodtrhat iba listky a postupne
budu rast nove alebo treba aj stonky poskracovat ci ako treba
postupovat, aby som mala cerstve bylinky aspon niekolko
mesiacov.. Dakujem za vsetky rady..

@zareaguj


Diskusia k téme

izabella929
Medovku,mätu a šalviu na jar pristihnem tak 10 cm.nad zemou a dobre polejem, aby sa po zime prebrali..počas leta zvyknem ostrihať v čase kvitnutia/počas slnenčného dňa/ a to tak, že zase 10 cm nad zemou ostrihám..potom si k tej kope sadnem a postrihám si na 5cm.kúsky, ktoré suším dnu na baliacom paprieri...usušené bylinky plním do 5 l pohárov, ktoré zakryjem plátnom a previažem špagátom, aby sa vetrali..ostrihané korene opäť dobre zalejem vodou, aby sa rýchlo spamätali..takže strihám aj so stonkami...
wegar
@bonpari pokojne môžeš odstrihnúť aj so stonkami, znova vyrašia. Šalvia mi vyráža dokonca aj zo zdrevantených častí, napr. s levanduľou je to v takomto prípade horšie...
kuchticka
@bonpari , neviem ake byinky mas - ci novo zasadene, alebo tie ktore ti prezimovaly od vlanajsieho roku. Napr. bazalka je iba jednorocka, kazdy rok musis sasadit, zasiet novu. Tu mozes ostrihavat opetrne pokial nevyrastie , alebo zberat na pouzitie iba listky, mlade vyhonky. Ked vyrastie vatsia, tak sa ostriha skor ako zacne kvitnut (ked sa jej robia pupence na kvet) - zostrihas vetvicky na susenie, ale tak aby ti este dalej rastla mala si dalsiu urodu, teda neostrihas celu.
Salvia prezimuje - skoro na jar zostrihas stare dlhe vetvicky a zacnu hned rast nove vyhonky, ktore mozes pouzivat kedykolvek v kuchyni, ale na susenie rpvnako ako bazalka. Zostrihame vetvicky pred rozkvitnutim a nasusime si na zimu.
Tymian tiez zostrihavam skoro na jar a on zacne rast hned a tiez sa ostrihava na susenie ked zacina kvitnut, inak mozes strihat kedykolvek.
Levandula - ked niekomu vydrzi celu zimu (nevymrzne), tak sa tiez skoro na jar ostriha tak, aby sa nam rozkosatila a neostali iba dlhe riedke vetvicky. Ta makla byt uz ostrihana hned na zaciatku marca, lebo teraz uz rastie pekne do vysky, rovnako ako tymian a salvia.
Saturejka sa tak isto musi ostrihat skoro na jar a teraz pekne rastie. Na susenie pre zimu plati to ako predosle - ostrihat pred vykvitnutim. Pre spouzitie kedykolvek.
Medovka - tu ostriham celu az po zem hned v jeseni a teraz uz rasie a kazdy den si nieco zoberiem iba tak do salatu. Na susenie takisto pred kvitnutim a davam susit cele vetvicky, oberiem az su suche. Medovka je ako plevel, rastie , rastie a mam ju vsade i tam kde nechcem. Ta ti nevyhynie. Rovnako je to s matou, tiez ju mam vsade a zberam po cely rok na pouzitie kazdodenne, na susenie cele vetvicky, ostriham az po zem, zasa hned vyrastie.
Neviem ci so dost poradila, neviem ake bylinky mas. Ak nieco moses sa ozvat. Tak good luck v pestovani bylyniek!!!
bonpari
vsetkym dakujem velmi pekne.. konkretne mam oregano, bazalku, matu, medovku, petrzlenovu vnatku a pazitku.. stacilo mi iba vediet, ci ich mozem obrat, resp. ostrihat napr. do salatu a ci z toho budem mat este nieco aj dalej alebo som tym padom s cerstvymi bylinkami skoncila.. teraz viem, ze by mali rast dalej, nie? sa pytam mozno somariny, ako male dieta, ale nikdy som nemala vztah k akymkolvek rastlinam ci kvetinam, pretoze sa mi o to nechcelo starat.. a tento rok som sa rozhodla, ze skusim pestovat vlastne bylinky, takze moje skusenosti su uplne nulove..
tothka
Bylinky pestujem iba na balkone v kvetinačoch, bazalku mám celú zimu v kuchyni na okne, snažím sa ju strihať tak, aby na stonke zostal aspoň jeden pár lístkov, ona sa vtedy rozkonári a aj spevnie, potrebuje časté zalievanie, ale nech nestojí vo vode. Pažítku môžeš ostrihať, cíbiky rýchlo rastú a teraz na jar sú výborné na chlebík, aj do šalátu. Myslím,že ostatné bylinky boli dobre popísané. Nech sa ti darí v ich pestovaní.
afataga
@kuchticka suhlasim so vsetkym co si napisala az na tu levandulu, ja ju mam 6 rokov, vobec nic s nerobim, na zimu nezakryvam, nestriham a rozrasta sa ako diva :-) uz z nej mam taky skoro krik
kuchticka
@afataga , ja mam lavandule 6 krikov a tri druhy. Jedna je specialne do cajov, tie ostatne iba pre radost, vonu, nasusit na zimu do vazy ako ozdobu, do vonavych vankusikov atd. nemusis strihat, ale niektore rastu iba do vysky a ked ich skoro na jar ostriham rozkosatia sa do sirokych krikov.
kuchticka
@bonpari , na oregano som zabudla. To sa pestuje rovnako ako tie ostatne. Na jesen zostriham az po zem a na jar zacne rast. Uz teraz si odstipujem mlade vyhonky na varenie, i ked nasuseneho mam este plnu nadobku. Len si pestuj svoje bylinky, iste z nich budes mat radost a najma uzitok. Susene kupene nikdy nemaju tak dobru vonu ani chut ako tie moje. Majoranka je iba jednorocna, tu musis siat kazdy rok novu.
v123
@Izabella929 (24.3.2012 18:00)

Dobry den chcem sa spytat ci neviete ,ktore bylinky treba na zimu podstrihnut,alebo uplne ostrihat
Ostrihal som oregano,mätu,medovku,bazalku,tymian,
pazitku,majoran
Neviem ci mam ostrihat salviu,rozmarin
Dakujem
izabella929
@V123 , žiadne bylinky by sa na jeseň nemali strihať.. i teraz pestujem tu na konci sveta,metu,medovku, šalviu,pažítku,pamajorán,levandulu a nič som nestrihala..kvety ktoré som mala zasadené okolo nich, teda letničky som vytrhala a zakryla som nimi bylinky..na jar odkryjem, ostrihám, pohnojím, okopem a dobre zalejem..rozmarín si pestujem v črepníku, tento strihám podľa potreby k mäsu..ak nejaký dotaz máte rada odpoviem..príjemný deň...