Ja som po minulé roky, keď sa nám ťahalo hrozno od suseda na našu čerešňu, okrem džemu a rôsolu robila hroznovú šťavu. Vylisovala som šťavu, ak bola málo sladká trochu som ju ocukrila (niektoré roky hroznu priali a šťava bola sladká, tak som cukor ani nedávala), prevarila a ešte horúcu liala do fliaš. Vydržala mi aj dva roky, ak sa nestihla vypiť. A bola oveľa lepšia ako vinea alebo hociktoré iné nápoje.
Koľko je podľa teba bohatá úroda? O akú odrodu sa jedná? Je vhodná na sirup, alebo na zaváranie? Dlhé roky robíme hroznový sirup z odrody Frankovka. Má prekrásnu bordovú farbu a urobím asi 70 fliaš . Používam 7 dl fľaše na zaváranie. Vydrží niekoľko rokov. Teraz som robila z josty, je perfektný chuťovo aj farbou. Zima sa ťa opýta, čo si robila v lete?
Ahoj Kecupicek
ta jostova stava ma zaujala. Ako ju robis? A v akom pomere josta + cukor? Dakujem