Rôzne

Ako na pečené gaštany.

trencanka - bez fotkytrencanka, 25. októbra 2013

Kupila som vrecko surových gaštanov. Chcem si ich doma upiecť. Čítala som tu recepty rôzne. Neviem sa rozhodnúť. Mám ich najskôr uvariť vo vode a potom piecť? Poraďte mi prosím, ako robíte ich vy? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

jujoska
nemusis ich predvarat. Ja ich nakrojim na spicke do kriza, a na plechu ich dam piect do poriadne rozpalenej rury na cca 20 min, pricom ich obcas premiesam. Na spodok rury davam hrncek s horucou vodou, aby prilis nevyschli. Ale cas zavisi od gastanov, aj od rury, tak po tych 20min vyskusaj jeden a ak bude mat este tvrde jadro, tak pec dlhsie
marianne
Mne sa tiez nedaria.Aj som piekla,...aj varila a potom piekla,aj tak nestali za nic,skoncili v smetnom kosi..a pritom aj ja by som ich chcela spravit chutne,su velmi zdrave.A ked si ich kupim pecene,su vyborne.Minuly rok vo Viedni boli fantasticke.Aj ja uvitam,ak niekto poradi ako na ne....
1x seppi
luciak
Neviem kde moze byt problem, ja gastany zasadne len peciem v rure, bez akehokolvek predvarania, jednoducho len nakrojim supu do kriza, pofrkam na plechu vodou a peciem. Este sa mi nestalo, ze by sa nepodarili.
paploska
ja ich pečiem v rúre asi na 190 st. nepredváram, len nakrojím do kríža. a pozerám ako sa pečú, vyberám a chutnám. :-) vždy sa vydarili
1x daruka
irenaw
nakrojím do kríža, namočím cez noc do studenej vody, pečiem na liatinovej platni sporáka priklopené hrncom, občas tam rukou šplechnem vody, len aby bola para. každý má svoj spôsob :-)
paploska
ozaj aj ja ich pošliecham vodou. no marianne asi tak 25 až 30 min. ale ako som písala, keď mám pocit, že by mohli byť vyberiem a ochutnám. každé gaštany sú iné a tak to nemám presne odmerané :-)
zuzkabluzka
moj svokor ich robieva na takejto dieravej panvici, gastany bez uvarenia rozkroji a opeka na sporaku, pred koncom( ked uz su zvonku skoro cierne) ich este nasoli, su fantasticke....kym nemal takuto profi-panvicu, navrtal si diery do jednej starej a boli rovnako dobre, horsie je ale potom cistit sporak, vsetci tvrdia, ze su vsak lepsie ako pecene :)



rulik
my ich varievame, ale neúspech môže byť spôsobený tovarom, niektorí predajcovia ponúkajú horko-ťažko treťotriedny tovar za drahé peniaze a potom to tak vyzerá, väčšina je nejedlá
hubata
Môj postup v činžiaku nakrojím do kríža, na starý wok alebo plech dám trošku vody, prikryjem a už keď majú byť hotové že sú mäkké, pridám na plný plameň (ja mám ale elektrickú rúru) aby sa vytvorila na spodu chrumkavá pripečená kôrka. Tá pripečená kôrka robí tú neopakovateľnú gaštanovú vôňu.
Vime že niekto varí aj v slanej vode a až potom dá na suchý starý plech pripiecť. Veď to je v podstate jedno, ide o tú pripečenú uhlíkovú kôrku .......
V Bratislave ich piekli na ulici v špeciiálnych pieckach, 10 dkg stálo 2,50 Kčs a hriali lepšie ako neverný frajer. Škoda že gaštany hynú, záhradkárky - neviete či sa predávajú malé stromčeky?
rulik
@ hubata minulý týždeň bola nejaká akcia na Modrom kameni, je to každoročné a aj s predajom stromčekov
rulik
som si spomenul píšu o tom v Plus 7 dní
tetuska
robím ich ako @jujoska a hneď na prvýkrát sa mi vydarili, nedávala som do rúry ani hrnček s vodou... boli vynikajúce...
evanaaa
Ja tiež len klasicky- nakrojiť, niekedy do kríža alebo len jeden rez priečne, dať na plech do rúry, občas pokropiť vodou a nechať ich tam najmenej 20 minút ( aj viac), ozaj záleží aj na veľkosti, je dobré aby boli približne rovnaké, ale aj na akosti. Niektoré idú pekne od šupky, myslím aj tú vnútornú, niektoré musím z nej priam vyškrabávať. Teda, radše nechať dlhšie piecť, ale zasa pozor, aby sa nevysušili.
evanaaa
Pozrela som si aj video a som o trochu múdrejšia. Ako sa mu tie gaštany krásne a ľahko dali vylúpnuť, to sa mi ešte tak nepodarilo. Piekla som aj na vrchu, na plyne, v kastróliku, prikrytom, ktorým som občas potriasla a tam sa mi tiež pekne upiekli.
paploska



takže rúra bola na 210 a nakrojila som ich do kríža a piekli sa cca min. 40 min. Kupujte pekne veľké a každých 10 min. ich kropte 0,5 dc vodou.
archaa
ja ich vodou nekropim, na brusnej(vypuklej casti) gastany nakrojim do kriza, dam na plech a peciem 20minut pri 210 stupnoch
baculata
@hubata , mlade stromky jedlych gastanov ovocne skolky v mojom okolí neponukaju tak som objednala cez Starkl, ale sa neujal, uznali reklamáciu, neviem ci skusit znova, oni ho maju v ponuke.
2010
Je este jedna metoda ako to robia v juznej azii na ulici do toho woku ku gastanom pridavaju male rozpalene kamienky a uhlie, inac tiez gastany najpv macaju v slanej vode:-)



gubics
Veľa záleží aj od kvality gaštanov, ale keď sú dobré, tak stačí ich narezať a dať na plech do rúry, ako tu už radili, a piecť podľa potreby 20-30 minút.
hubata
Hihi, dokonca blízko - v Pezinku, dnes je nedeľa, pôjdem pozrieť v pondelok. Len píšu že "nová odroda" - ja som asi veľký skeptik, ale nové odrody dlho v záhrade nevydržia bez postrekov.... Ani len rebarbora "novej odrody" mi neprežila toto horúce leto a ja si veru nepamätám že by som dakedy rebarboru ..... polievala hehe.
No uvidíme.
marianne
... sa pecu,som zvedava.Vecer som ich namacala,rano nakrojila do kriza a sup na pekac...
pipnat
mne sa vždy dobre upečú, či v rúre alebo na panvici, pekne nakrojené do kríža, pár minút vo vode...potom šup upiecť....len by ma zaujímalo ako je to s energetickou hodnotou, niekde som čítala, že majú veľa energie, inde, že sú vhodné k pri diéte...tak neviem, či si ich dopriať aj večer....lebo ich milujem nielen ja, ale aj moje deti:)
mary3
Milá "hubata"
Minulý rok na jeseň som zasadila gaštany (2 ks) len tak do hrantu na balkóne, na jar sa ukázali krásne dve rastlinky (medzičasom som aj zabudla čo som zasadila - stáva sa mi to často - keďže zvyknem takto posadiť rôzne exotické semienka) - kúpila som dva črepníky, zem do ktorých som rastlinky presadila - cez leto narástli cca 30-40 cm - teraz mám skôr problém kam ich presadiť na stálo - nemám záhradu - dcére som avizovala aby si na jar vyhradila miesto pri dome kde by jej po rokoch netienili - túto zimu musia vydržať ešte u mňa - vnútri na zasklenom balkóne, kedže sú citlivé na silné mrazy, nebudem riskovať. Takže ani netreba hľadať sadenice - ľahko si vypestujete... práve začala sezóna, stačí si vybrať pár gaštankov a zasadiť a čakať...jediná nevýhoda je že takto sadené začínajú rodiť až za 10-15 rokov, skoršia plodnosť je iba pri medzidruhových hybridoch.
peter84
Rúru je dobré vypiecť tak na 200 až 210 stupňov. A dosť aj pomôže, keď pod gaštany podložíte papier na pečenie, vtedy sa gaštany tak nebudú lepiť na plech a čo sa týka času, tak je fajn ich piecť 25-40 minút, všetko záleží od toho, či sa gaštany dobre prepečú. Pripájam link, kde je ten recept na pečenie gaštanov celý popísaný, čiže tak by ste nemali spraviť chybu. :)

 skvelydomov.eu/ako-upiect-gastany/...
mircatko
@Trencanka

Práve som ich dopiekla a sú úžasné. Piekla som ich narezané, na pare v pekáči, poukladané na dierkovanom plechu, ak by som nemala taký plech,použila by som mriežku. Do pekáča som neliala vodu, tak aby sa nedotýkala dierkovanej podložky. Pekáč som prikryla pokrievkou a posledných 10 minút som gaštany odkryla. Čas som nestopla, ale treba ich medzičasom prekrojiť a ochutnať, kým nie sú úplne mäkučké, obal bol chrumkavý.