Kupila som vrecko surových gaštanov. Chcem si ich doma upiecť. Čítala som tu recepty rôzne. Neviem sa rozhodnúť. Mám ich najskôr uvariť vo vode a potom piecť? Poraďte mi prosím, ako robíte ich vy? Ďakujem.
@zareagujKupila som vrecko surových gaštanov. Chcem si ich doma upiecť. Čítala som tu recepty rôzne. Neviem sa rozhodnúť. Mám ich najskôr uvariť vo vode a potom piecť? Poraďte mi prosím, ako robíte ich vy? Ďakujem.
@zareaguj
Vime že niekto varí aj v slanej vode a až potom dá na suchý starý plech pripiecť. Veď to je v podstate jedno, ide o tú pripečenú uhlíkovú kôrku .......
V Bratislave ich piekli na ulici v špeciiálnych pieckach, 10 dkg stálo 2,50 Kčs a hriali lepšie ako neverný frajer. Škoda že gaštany hynú, záhradkárky - neviete či sa predávajú malé stromčeky?
takže rúra bola na 210 a nakrojila som ich do kríža a piekli sa cca min. 40 min. Kupujte pekne veľké a každých 10 min. ich kropte 0,5 dc vodou.
www.gastany.sk
No uvidíme.
Minulý rok na jeseň som zasadila gaštany (2 ks) len tak do hrantu na balkóne, na jar sa ukázali krásne dve rastlinky (medzičasom som aj zabudla čo som zasadila - stáva sa mi to často - keďže zvyknem takto posadiť rôzne exotické semienka) - kúpila som dva črepníky, zem do ktorých som rastlinky presadila - cez leto narástli cca 30-40 cm - teraz mám skôr problém kam ich presadiť na stálo - nemám záhradu - dcére som avizovala aby si na jar vyhradila miesto pri dome kde by jej po rokoch netienili - túto zimu musia vydržať ešte u mňa - vnútri na zasklenom balkóne, kedže sú citlivé na silné mrazy, nebudem riskovať. Takže ani netreba hľadať sadenice - ľahko si vypestujete... práve začala sezóna, stačí si vybrať pár gaštankov a zasadiť a čakať...jediná nevýhoda je že takto sadené začínajú rodiť až za 10-15 rokov, skoršia plodnosť je iba pri medzidruhových hybridoch.
skvelydomov.eu/ako-upiect-gastany/...
Práve som ich dopiekla a sú úžasné. Piekla som ich narezané, na pare v pekáči, poukladané na dierkovanom plechu, ak by som nemala taký plech,použila by som mriežku. Do pekáča som neliala vodu, tak aby sa nedotýkala dierkovanej podložky. Pekáč som prikryla pokrievkou a posledných 10 minút som gaštany odkryla. Čas som nestopla, ale treba ich medzičasom prekrojiť a ochutnať, kým nie sú úplne mäkučké, obal bol chrumkavý.