Varenie

Ako na marcipán

zizazi - fotkazizazi, 9. februára 2014

Milé varecháčky, vďaka Vám som si trúfla už aj na marcipánom
poťahované torty. Problém je však v tom, že marcipán drží na torte
tak 1-2 dni a potom zmäkne a zosunie sa. Robil mi to marcipán z
mashmallows aj K2. Absolútne neviem kde robím chybu. Môžete mi
poradiť čo robím zle? Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

megdesign
Torta sa robi tak, ze sa vecer dokonci a na druhy den sa kraja na oslave. Nikdy zena nenechavala tortu dlhsie v chladnicke ako od vecera do rana. Potrie maslom, vymyxovanym s cukrom, potiahne marcipanom. Smyka sa, ak sa da vela puncoviny... Nepotierat vodou. PS: Marshmallows ani K2 nieje marcipan...
zizazi
megadesign, myslím, že nemáš pravdu, ked chceš tortu potiahnuť marcipánom musí najprv poriadne stuhnúť v chladničke a to je najlepšie cez noc, takže ked ju poťahuješ už je upečená v podstate 2 dni, ked ju chceš poriadne ozdobiť - naposledy som robila horalku a trvalo mi to 4 hodiny a tortu sme krájali na další deň, takže bola upečená už 3 dni. Punčovinu zásadne nedávam, robím klasické torty, nie náhražky. A myslím to v dobrom - potrebujem radu ....
megdesign
@zizazi , ehm... moj nick neni @megadesign... :)

Ak vyslahas maslo s cukrom, nemusi tuhnut celu noc... stacia 4 hod pri teplote 1-3°C... Puncovinu (odrezky) musis dat, ak formujes tortu (zahyby, obliny). S tym sa robi tvar torty. Ostatne v TS ;)
angiek
problem je v tom co davas pod potah aky krem, najlepsie dat len ciste maslo s cukrom, ak v tom kreme je vela pudingu, teda mlieka, alebo vody alebo zivocisnej slahacky tak ti to urcite roztopi potah, preto sa zosuva
lucietta
@zizazi skús použiť kvalitnejšiu poťahovku, napr. Smartflex alebo WI, tie pekne držia, ale ako napísal @megdesign , poťahujem deň pred odovzdaním, keď robím tortu na objednávku, v piatok poobede potiahnem, ozdobím, šupnem do chladničky a v sobotu si ju zoberú... je jasné, že korpusy pečieš aj pár dní skôr... Podľa mňa v punčovine nieje vôbec problém, je to zmes robená z odrezkov korpusu, džemu, plnky, umu a kokos múčky a tvaruje sa tým torta, tá mi nikdy nerobila problém, skôr to bude krémom pod poťahom, ja dávam máličko pudingu, veľa masla a cukor a zatiaľ (klop-klop) žiaden problém...
zizazi
@angiek dakujem veľmi pekne za radu najbližšie skúsim pod poťahovku krém bez pudingu
zizazi
@lucietta , vďaka, skúšala som rôzny marcipán (Smartflex Velvet aj White Icing) a ked spätne premýšľam tie boli v pohode. Zosúval sa mi farebný (kupujem ho hotový - FunCakes), takže to bude asi aj kvalitou poťahovky, proste kombinácia pudingu a nie celkom kvalitnej poťahovky a problém je na svete. A punčovinu naozaj nepoužívam, povrch vyrovnávam krémom, takže asi aj tu robím chybu, som samouk...ste milé dievčatá, že ste mi poradili, velikánska vďaka.
boise
ja davam pod potahovku maslo+cukor+obrezky z korpusu a nikdy nebol problem ;) potahovku pouzivam smartflex :)
sisulik19
@zizazi musim opravit manzela nie ked das vela puncoviny ta sa pouziva na dotvorenie ako pisala @lucietta ja ked mam hotovu tortu potriem maslom s cukrom vymixovaným a necham vychladnut a potom potahujem a to s K2, mashmallow a aj cokoladovou hmotou a zatial vsetko ok
zizazi
@sisulik19 super, veľmi pekne ďakujem, priznám, že tvar torty som dotvárala krémom, teda ak bola jednoduchá guľatá ale teraz som robila polovičke horalku a z nej mi to stieklo (a bol to vlastne len obdĺžnik), teda až tesne pred dojedením posledného kúska /cca 2 dni po potiahnutí) ale aj tak. Zďaleka by som si netrúfla na inú výrobu ako pre vlastné potešenie a hlavne pre potechu našich brušiek ale aj tak chcem aby to bolo tip top.
Ďakujem všetkým dievčatám za radu, najbližšie plánujem robiť vnúčikovi dobu ľadovú, tak všetky vaše rady určite poslúchnem.