Varenie

Ako je to s alkoholom pri vareni

jujoska - fotkajujoska, 26. marca 2015

Natrafila som na zaujimavy clanok na tolko diskutovanu temu, ci sa vyvari alkohol z jedla tepelnou upravou alebo nie. Nech sa paci, precitajte si
 www.sefkuchari.sk/index.php?a=encl&ciu=88...

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
to znamena, ze ked do cesta dam pol deci rumu, potom to kysne, potom to vyprazam a potom niekto zje trebars 4 sisky, ma v tom menej alkoholu, ako v jednej davke kvapiek od kasla
ok, vyhovuje, moze byt :-)
sovka62
Myslím si, že údaje v článku nie sú celkom presné. Odparovanie je ovplyvnené viacerými faktormi, ak pominieme atmosferický tlak, dôležitú úlohu zohráva tvar nádoby v ktorej sa tekutina s alkoholom zahrieva. Čím väčší povrch, tým viac molekúl sa uvoľní do vzduchu, takže napr. vo woku sa alkohol odparí rýchlejšie ako vo vysokom hrnci. A nezabúdajme na to, že k odparovaniu dochádza nepretržite, nielen pri zahrievaní, čiže ak hotový pokrm nezakryjeme pokrievkou, alkohol sa odparuje ďalej.
rulik
tiež si myslím, že to funguje tak ako píše @sovka62 , či už v koláčoch alebo pri flambovaní tam ostane minimum alkoholu, pretože alkohol je tá prchavá zložka toho čo sa tam naleje a to čo tam zostane je len nejaký zbytok aromatických látok, ktoré dodávajú chuť a arómu, určite by z toho nikto nenafúkal, to by to jedlo muselo v alkohole plávať
viera1
Podstatné je,koľko a akého alkoholu do jedla ide a tiež aká je tepelná úprava.Je rozdiel dusené mäso,kde sa počíta s 2cl vína na porciu a pri flambovaní,kedy je možné zastaviť proces flambovania a leje sa tvrdý alkohol (napr.brandy 40%).Na to,aby ste nafúkali,vám stačí zjesť Milu (a tú jedávajú aj deti !).Riziko je,keď si jedlo pripravujete doma,vtedy nepredpokladám,že si odmeriavate množstvo alkoholu do jedla,v reštaurácii je to skôr menej :),ako tam patrí.
1x viera1
evanaaa
V tom článku tie údaje - percentá na konci nie sú množstvo alkoholu, ktoré sa vyparí, ale zbytok, ktorý v jedle zostáva, dúfam, že je to aj tak chápané. To znamená, že asi za 2,5 hodiny sa vyparí najviac, zostatok je tých 5%. Aj keď to nie je celkom presné, aspoň trochu informačné.
1x hubata
bubaya
Treba rátať s tým, že alkohol vrie už pri teplote 78°c, vtedy sa odparuje najintenzívnejšie. Takže kým vám mäso na víne zovrie, alkohol vo víne vrie už dávno. Takisto pri chladnutí, hoci mäso prestalo vrieť, kým klesne jeho teplota pod 78, alkohol sa odparuje naďalej. V tabuľke nevidím, pre aký druh alkoholu je to výpočet, víno a vodka obsahujú rozdielne množstvo alkoholu.
alojza3
Nevaríte nič, lebo tu len komentujete a nič tu nevidíme od Vás recepty a tak radi by sme papali Vaše dobroty. Svojim komentárom neporušujem pravidlá varechy, lebo vyjadrujem len svoj názor !