Rôzne

Aké perníkové korenie?

garanco - fotkagaranco, 13. decembra 2012

Medovníčkami, perníkmi to v týchto dňoch rozvoniava z každej strany, dokonca aj z monitoru počítača.
V priebehu roka pečiem perníky podľa rôznych , aj nových, receptov, ale na Vianoce som dnes piekla už 41.krát podľa toho istého rodinného receptu, podľa ktorého piekla aj moja mama a teta. Vždy som dávala do cesta perníkové korenie podľa pôvodného predpisu: mletú škoricu, aníz, badyán a klinčeky. No nedávno mi nedalo pozrieť sa v obchode na zloženie perníkového korenia, ktoré sa predáva už ako aj kypriaci prášok. Tam bolo tých korenín omnoho viac, tak som doma "vyhrabala" staré časopisy s kadejakými receptami na perníky od slovenských, českých aj nemeckých kuchárok a zistila som, že väčšina gazdiniek si sama pripravuje svoje perníkové korenie a nie hocijaké, dokonca v zmesi som objavila aj mleté čierne korenie, lebo perníček má mať vraj aj ostrú chuť niekde v pozadí.
Tak som si namiešala vlastnú zmes z korenín, ktoré som mala doma. Dávka bola na 800 gramov múky, na meranie som použila mokka lyžičku (ml):
1ml mletá škorica, 0,5ml mletý zázvor, všetky ďalšie koreniny som mlela a nakoniec preosiala - 1ml aníz, hviezdička badyánu, semienka z 2 toboliek kardamonu, 1ml klinčeky, 2 veľké zrnká nového korenia a nakoniec som postrúhala trochu muškátového orieška. Perníky som práve dopiekla, majú príjemnú vôňu a veľmi jemnú korenitú chuť.
Zaujímalo by ma, či si samé pripravujete koreniny na toto obľúbené pečivo, alebo či máte dobré skúsenosti z hotových prípravkov.

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
Ja si nameliem klinčeky+badián+aníz+klinčeky+fenikel+muškátový orech+nové korenie a pridám škoricu,trocha ďumbieru a nie do zásoby,vždy pri pečení...ak by som nič nemala piecť,tak medovníčky kvôli vôni určite :-)))
bozulka
Ja som sa ustálila po rôznych skúškach na - škorica,klinčeky asi rovným dielom,trošku menej aníz,fenikel a niekedy kardamom 1-2 ks.
Na 600g múky používam 1 pol.lyžicu miešaného korenia.
Receptov je veľa tak vyskúšaj a ktoré budú chutiť tak zaraď do svojej kuchárky.Štastné pečenie...:-)
moon
dakujem za tipy ako pripravit pernikove korenie.....tu ho nepredavaju..
jjozefa
ja mám recept kde ide len ml. škorica 1 čl,a klinčeky 4 ks perníčky sú jemnučké a super hned sa vykrajujú nemusí cesto stáť a sú aj mäkučké...
sovka62
Tiež dávam len škoricu a klinčeky, tak to mám v recepte.