Medovníčkami, perníkmi to v týchto dňoch rozvoniava z každej strany, dokonca aj z monitoru počítača.
V priebehu roka pečiem perníky podľa rôznych , aj nových, receptov, ale na Vianoce som dnes piekla už 41.krát podľa toho istého rodinného receptu, podľa ktorého piekla aj moja mama a teta. Vždy som dávala do cesta perníkové korenie podľa pôvodného predpisu: mletú škoricu, aníz, badyán a klinčeky. No nedávno mi nedalo pozrieť sa v obchode na zloženie perníkového korenia, ktoré sa predáva už ako aj kypriaci prášok. Tam bolo tých korenín omnoho viac, tak som doma "vyhrabala" staré časopisy s kadejakými receptami na perníky od slovenských, českých aj nemeckých kuchárok a zistila som, že väčšina gazdiniek si sama pripravuje svoje perníkové korenie a nie hocijaké, dokonca v zmesi som objavila aj mleté čierne korenie, lebo perníček má mať vraj aj ostrú chuť niekde v pozadí.
Tak som si namiešala vlastnú zmes z korenín, ktoré som mala doma. Dávka bola na 800 gramov múky, na meranie som použila mokka lyžičku (ml):
1ml mletá škorica, 0,5ml mletý zázvor, všetky ďalšie koreniny som mlela a nakoniec preosiala - 1ml aníz, hviezdička badyánu, semienka z 2 toboliek kardamonu, 1ml klinčeky, 2 veľké zrnká nového korenia a nakoniec som postrúhala trochu muškátového orieška. Perníky som práve dopiekla, majú príjemnú vôňu a veľmi jemnú korenitú chuť.
Zaujímalo by ma, či si samé pripravujete koreniny na toto obľúbené pečivo, alebo či máte dobré skúsenosti z hotových prípravkov.
Na 600g múky používam 1 pol.lyžicu miešaného korenia.
Receptov je veľa tak vyskúšaj a ktoré budú chutiť tak zaraď do svojej kuchárky.Štastné pečenie...:-)