Rôzne

Aj vám sa to stáva?

arasidka - fotkaarasidka, 23. mája 2012

Každý deň si otvorím " Varechu", "listujem" v nej, prečítam si zážitky, diskusie, mrknem na recepty, a ................................. a nič. Keď odpoviem, len krátko a nezaujímavo. Aj by som už už niečo napísala " k veci", a .................................. enter, veď to už ani jarná únava nemôže byť.
Tak čo s tým? Že by som sa po tej šestdesiatke menila ? A j e d u j e ma to prevelice.
Jediné vysvetlenie je, že je na príčine moja tri mesiace plánovaná diéta. Prvý mesiac mám za sebou, aj keď hriešne prerušovanými pokusmi o "umrtvenie " mojich - na chuť ladených miest v hube. Jednoducho - neotváram často recepty , neotváram ani doma chladničku často a chovám sa k nej macošsky. Keby vedela rozprávať, tak mi , chudera vynadá, že ju zanedbávam.
Sem - tam sa hrajem na veveričku, schalujem za hrsť orechov a jablká ma už nemôžu ani cítiť - každý deň z nich zmizne niekoľko kusov .
Výsledok? za 28 dní moja váha ukazuje o 4,lO kg menej. Nie, nehladujem, ale - taká cigánska v čerstvej žemle....... alebo taký snicel jak lopata............s chutnou, voňavou upraženou trojobalovou "dekou"....a najlepšie aspoň dva kusy....a potom chladené pivko... nie, enter, končím.
Na.... niečo som napísala, ale pochybujem, že to má hlavu aj patu... a oriešky mi "došli"... a do obchodu ďaleko.... Sa majte!

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
No pokúsim sa poradiť: dať si menší snicel pred dlhou prechádzkou do obchodu,kúpiť oriešky -trochu viac, aby si ich cestou domov neschrúmala a pokračovať v diéte....
alena45
@arasidka , ani nevieš, ako sa podobáme. Ja som sa len pred týždňom dohodla sama so sebou, že znížim porcie jedla a začnem sa hýbať. Tri dni som tancovala sama doma akože zumbu, až som si vykrútila nejaké tie medzirebrové držáky. Bolí to, že už mám po chuti od toho pohybu. Pri tom som kládla dôraz na spevnenie rúk, takže som sa po troch dňoch nevedela ani učesať. Obedy som zmenšila na polovicu, večer jednu polievku a potom pred spaním od zúfalstva tanier s pomarančom a hrsťou orechov, to aby som sa potom nebudila od hladu. Po piatich dňoch som zistila, že gombík na gatiach zapínam rovnako nafest, tak som si znechutená dopriala trochu nedele. Aj s čokoládou. Včera som celý večer snívala o milovanom cézarovi - a dnes som urobila porciu z dvoch hláv šalátu, kopou vlastného dresingu, slaninky, chlebových suchárikov ochutených cesnakovým olejom, pričom cesnaku som dala za jednu hlavičku. Myslela som si, že bude aj na zajtra a ako budem v práci so šalátom machrovať, no ešte je len pol deviatej a dve tretiny sú fuč. Fakt ho strašne ľúbim a viem, že to teraz bude moje obľúbené, najmenej na mesiac. K moru sa toho roku nechystám, tak čo ! Ale Tebe sa podarilo schudnúť, tak asi nie sme až tak podobné. To len tie orechy mi to pripomenuli. Asi.
arasidka
Alenka, keď sa tak spätne pozriem na roky, keď sme spoločne s dievčatami chodievali behať, na ihrisko cvičiť a víriť antuku dokolečka-dokola okolo celého futbalového ihriska, veľmi jasne si pamätám, že som z toho nemala veľa úžitku. Musela som prestať, lebo - chrbtica.A to som bola vysoká, štíhla, o nadváhe nebolo ani slychu.
Ale to je už dávno. Dnes uvažujem o tom, že ak chcem lepšie chodiť, treba mi zhodiť nejaké to kilo dolu, lebo... momentálne som už dva týždne mobilná tak na polovičku, aj to si fandím. Príčina? "Strelila mi oporná ľavá noha, pretože pravá je tá, čo bola už skúšaná aj operáciou. Tak teraz chodím tak smiešne, ako keby som kráčala mínovým poľom. Bicykel je zamknutý, odpočíva. Iróniou je, že vlastne som s diétou začala asi o dva týždne skôr, než sa mi to stalo s kolenom. Zaujímavé však je, že sa vždy teším na ovocné raňajky, ešte som sa ich neobjedla. Robím si aj šaláty, ale akosi mi viacej chutí to ovocie. A odkedy som vysadila vo veľkej miere mlieko, cítim sa lepšie. A aby som v tom nebola sama, stravujeme sa rovnako všetci traja, aj môj manžel a aj syn.Predsa len - "kolektívna práca" je zábavnejšia. K moru sa nechystáme, hoci sme o tom aj uvažovali, ale momentálne treba riešiť moju boľačku - a tá bude dlhšie trvať ako leto. Cézara milujem jak Kleopatra. Ale nerobím ho ja, ale môj manžel.To je jediný salát, ktorý môžem jesť "bez prílohy" - teda pečiva, alebo chleba.
Tie moje štyri kilečká dolu sú tiež výsledkom toho, že som prestala používať vo veľkej miere cukor , ktorý som si pridávala aj do kávy. Dá sa na to zvyknúť. Zaujímavé je, že za ten mesiac sa nám znížila spotreba pečiva a chleba , ale zase na druhej strane - minieme viac na ovocie. A už musím prestať, lebo sily pekelné do mňa dobiedzajú a slina v hube horkne pri pomyslení na niečo dobré. Našla som v komore trochu vlašských orechov, možno mi pomôžu zahnať Satana z mojej huby von. :)))
hubata
Ale @arasid ..... takúto ťa nemám rada. Daj niečo srandovné, veselé, niečo zo starého Pezinka.
julica
@arasidka , skuste mysliet viac na to zdravie ako kila, mozno to pojde lahsie. Najtiaz je zacat, potom to uz ide :) Mna zase moje travenie hneva, z mlieka mi zacalo byt velmi zle, tak teraz casto neviem, co do ust, lebo vela casu doma netravim a nemam cas vymyslat.@alenka , taketo domace zumby su nebezpecne, akoby som videla moju maminu, ked sa natriasa pred spravami :) Na rehabilitacii (boze, taka mlada a taka kalika) sme cvicili vzdy len tahom, pomaly, nie prudke pohyby, tak asi tak. Drzte sa. :)
2010
Ked sa slovenske recepty rodili tak 99% ludi cele dni tazko manualne robilo... 6 dni( sobota prisla az koncom 1968 ).Takze sorry, ale klasicke slovenske recepty pre nas sediacich cely den na zadku plus geneticky predisponovanych su nevhodne v povodnej vyzivnej lacnej forme.@arasidka , skus postupne pridavat do kazdeho slovenskeho receptu ovela viacej zeleniny a znizovat prilohy ako zemiaky, ryzu , knedle ( to je aj chleba , rozky ) , problem je ze zdravsie varenie je vseobecne drahsie .
Good luck



kuchticka
@arasidka , rada ta tu zasa "vidim", ale lutujem , ze mas take problemy. S dietami je to vselijake; drzi sa dieta- zchudne sa o nieco a pride sa nazpat po dietovani do starych kolaji a vaha je rovnako nazpat. Chcelo by to skutocne zmenit celkove jedalny listok ako navrhuje @2010. Ved chlieb a ine pecivo je prave to z coho tolko priberame okrem tukov a cukru.
@julica , ked ti nerobi kravske mlieko dobre mozes ho nahradit sojovym, mandlovym, kokosovym. Viem, su ovela drahsie, ale ...
Orechy su velmi zdrave, ale tiez obsahuju vela tuku okrem mandli (obsahuju menej tuku).
kuchticka
@arasidka , rada ta tu zasa "vidim", ale lutujem , ze mas take problemy. S dietami je to vselijake; drzi sa dieta- zchudne sa o nieco a pride sa nazpat po dietovani do starych kolaji a vaha je rovnako nazpat. Chcelo by to skutocne zmenit celkove jedalny listok ako navrhuje @2010. Ved chlieb a ine pecivo je prave to z coho tolko priberame okrem tukov a cukru.
@julica , ked ti nerobi kravske mlieko dobre mozes ho nahradit sojovym, mandlovym, kokosovym. Viem, su ovela drahsie, ale ...
Orechy su velmi zdrave, ale tiez obsahuju vela tuku okrem mandli (obsahuju menej tuku).
hahaias
@arasidka vydrž, zo začiatku je toťažké, ale dá sa to. Ja som schudla 20kg s 90-dňovou a už je tomu 5 rokov a nepribrala som. Ale je pravda,že stále sa tak stravujem - málo chleba a pečiva, veľa,veľa zeleniny a odkedy jem na raňajky ovocie sladke mi nechýba.Držím palce a vydrž kila idú dole pomaly ale idú....
stefanm
...a ja si dám večer päť-šesť poldeci vodky , tri-štyri malé piva a ráno mi je tak zle , že celý deň nejem , len sem-tam niečo "zobnem"!!! :) (meriam 181cm a vážim 80kg !!)
afataga
uz som tu viac krat pisala - mne sa najlepsie osvedcila dieta-nedieta, t.j. jest uplne normalne vsetko na co mam chut ale mensie porcie, na zaciatok staci ked vzdy nechas na tanieri zo tri susta a postupne si nakladaj o nieco menej na tanier, ja som takto schudla 10kg, trvalo to asi rok, ale ubehlo uz asi 5 rokov a teraz jem co chcem a kolko chcem a nepribrala som, aj @stefanm ma super dietu :-)))
fiby
A ja sa len chystám na dietu a chystám, kilečká neubúdajú a v noci o pol druhej večeriam - všetko čo príde..
irenaw
@arasidka možno si to chudnutie poňala veľmi prísne, skús radšej tak ako vyššie písali, aby si nemala pocit, že si nič nemôžeš dopriať. držím palce.
sovka62
@arasidka , vyskúšala som tuším všetky diéty, ktoré sú známe. Kilá zmizli, až keď som sa o ne prestala starať, začala jesť päť razy denne a prestala sa vážiť každé božie ráno.
Dala si sa na ťažkú cestu, veľmi ti držím palce, aby to dopadlo tak ako si želáš a veľmi si prajem, aby sa ti vrátil zmysel pre humor (aj keď s prázdnym žalúdkom to asi ide ťažko), ten by nám tu veľmi chýbal.
arasidka
Ja vás zdravím, akosi sa mi trošku napravila nálada. Nie, nie je to z toho, že by mi váha ukázala nejak čosi extra menej :))) Ale akosi sa mi koleno trošku umúdrilo, ale neviem, kedy zase štrajkovať. Chcem vám povedať, že po dvoch mesiacoch úspešnej diéty môj dzedko schudol 2O kíl - a ako sa cíti? Nepociťuje žiadne arytmie, lepšie sa mu chodí he he - aj peši, a syn schudol l7 kíl. Nie, nemyslite si, že sme zvlášť tučnučkí, našou snahou schudnúť je zlepšenie zdravotného stavu, a syn ako aktívny masér potrebuje svoje telo udržiavať " v norme" a vzhľadom k tomu, že tento rok dosiahol "kristoveroky",objavilo sa mu čosi okolo Rovníka - akosi sa mu začal pupok vystrkovať ponad gumu na gatiach :))) Ej, až sa zľakol, keď sa videl v profile v zrkadle. No a aj tá naša nadváha vzhľadom na naše výšky nie je až tak vidieť, každý povie, čo sa strachuješ a trápiš, veď ty si taký vysoký...
Nedá mi, aby som vám nepovedala, že hoci má moja mama 86 rokov, jej postava je super, a tak ju pozorujem, ako sa stravuje, nič ľahšie nemôže byť, pretože jej varím a nakupujem, tak mám dobrý prehľad. Je až neuveriteľné, ako málo zje, ak si dá na obed výdatnú polievku, druhé už nechce, ak jej predložím rezeň, odrežie si kúsok a ostatné si odloží na "inokedy".Ja viem, poviete, že je to už starý človek a ten toľko neje. Lenže ona vždy pozrie na môjho dzedka a povie mu: Zaťko môj, toľko si nalož, koľko ja jem a nebudeš musieť diétovať. Miesto veľkého taniera si zober dezertný a keď si naložíš porciu naňho, budeš mať pocit, že máš toho veľa, lebo bude plný. Ale nie, vážne - všetko je to len o tom, že by sme mali toľko zjesť, aby sme nepociťovali "nažranosť" - plné brucho. Napríklad, dnes som si dala na večeru ovocný šalát, - banán, malé jabĺčko a mandarinku. Splnilo to dva účely, cítim sa dobre najedená a zahasilo mi to smäd. Ozaj, musím povedať, že hlad nepociťujem, skôr pokušenie, ktoré ma zvádza hľadať niečo do huby. Dnes sme kupovali ražný chlebík v našej pekárni - veľmi zlý čas sme si vybrali s dzedkom, práve priniesli čerstvé dobroty - makové, orechové, tvarohové, lekvárové ...mala som pocit, že pekárke odkusnem ruku až od lakťa. A dedko keď "začul" čerstvé oškvarkové pagáče - skoro skolaboval, priznám sa vám bez mučenia - dedko si kúpil jeden pagáč a ja makový hrebeň - bééééé..... No hádam som až taký hriech nespáchala a neohrozila tým svetový mier. Takže, teraz viažem koleno, beriem havina a ideme do vinohradov na večernú prechádzku. Bo mladého odvolali na hotel na masáže. Apropo - masáže - prišiel mu materiál domov - na špeciálne masáže, od vonných olejov až po čokoládu - reku ber to preč, lebo ti ju zjem :))))
kuchticka
@arasidka , to je dobre ze si nestratila pri tej tvojej diete ten vzacny humor. Davam ti rozhresenie pre ten skutok s makovym hrebienkom a je ti odpustene. Mam radost, ze si zasa s nami. Prajem vsetko dobre pri dietovani a neber to tak smrtelne vazne, ved sa svet nezbori ked nejake to kilecko naviac.
arasidka
kuchtička, neboj sa, ide to síce pomaličky, ale ide. A aby som si vedela aj tie kilečká predstaviť, tak som si ich "zhmotnila", 4 kilá - vošla som do komory a kde mám uložený cukor, tak som z tej kopy vzala 4 kusy a dala nabok. Aha - tak toto je váha, ktorej som sa zbavila !!!No a keď si ich vezmem do rúk, aj ich cítim. Paráda, keď ich bude 8 - lO - kusov, tak si poviem, že som prekonala samu seba. A rozhodne mi za to poďakujú aj moje nohy.
arasidka
Hubatá, keď zabudneme na to, že tu píšem o diéte, tak sa ešte priznám, akosi mi v poslednej dobe nie je do smiechu. Cítim sa ako lapený vtáčik v klietke, každým dňom ma mama potrebuje viac, a nech mi to každý odpustí, je to ťažké . Kúsok od domu mám záhradku, ako by som tam rada vyletela , a zostala na nej trebárs aj celý deň, ale... Ak tam dovezieme maminu, vydrží asi pol hodinku a už chce ležať. Ak ju chcem zobrať trošku von - "za barák", nech si tam sadne do drevenej besiedky, nechce ísť, lebo na slnku slepne aj cez tmavé okuliare a horšie je, že jedno oko ma slepé. A najhoršie je, výjsť l6 schodov do výťahu. Momentálne dnes kričím do seba a hľadám si všelijaké náhradné práce - rozmotávam, namotávam bavlnky, vyhadzujem odpad z krabičiek a nepomáha to. A v kuchyni sedí môj dzedko - doobeda navaril a teraz "nemá do čeho pichnút". A sedí a sedí , vylúštil tri krížovky. A ja kričím do seba - keby tk vyšiel aspoň na hodinku von, sadol na bicykel a prišiel vyluftovaný. Nie - just nie. A medzitým, ako tu sedím, tak nakukne na mňa a nervózne skonštatuje, že som z toho počítača nemocná.....
Uznaj, nemám dnes a už dosť dlho veselú náladu. A leto beží okolo mňa, ovnku je krásne. Ešte že ten syn keď je v práci, tak idem do prírody venčiť psa. Aj to sama, lebo "dzedko šecko nemosí". Iste sa spýtaš, či moja mama má len jednu dcéru. Máš pravdu - nemá ... má šte jednu, ale..................................................................... tak papa, idem si zahrať každodennú partiu žolikooooooooooooov , jasné, že s mamou, lebo dzedko " šecko nemosí".