Rôzne

Aj dôchodca môže byť bohatý

berusa - fotkaberusa, 30. septembra 2013

Na dôchodok som sa veľmi tešila. Nemala som až takú prácu ktorá by ma naplňala a finančne to tiež nebolo , tak som si našla ešte brigádu na popoludnie. Zpráce som utekala domov, chytro niečo narýchlo zjedla a ponáhľala sa zarábať daľšie korunky. A tak utekal týždeň za týždňom, mesiac za mesiam, rok za rokom a konečne som dovršila dôchodkový vek. Hurá, bola som nesmierne šťastná, ved v dnešnej dobe sa dožiť dôchodku, byť pomerne vitálny, zdravý a plný plánov, je pre niekoho iba sen. A já som to mala všetko na ako na dlani. Mala som čas, si v hlave poupratovať všetky myšlienky.
Svoju domácnosť som začala mať konečne pod kontrolou. Vediem si vlastné účtovníctvo, šetrím teplou a studenou vodou ,ako sa len dá, pri pití raňajšiej kávičky v posteli so zapnutým teleránom, plánujem týždenné nákupy, jedálniček , čo dnes chcem spraviť a čo nemusím, žiadne jedlo nevyhadzujem - ked navarím viac urobím si hotové porcie na mrazák ( neskoršie, akoby som našla) oblečenie nakupujem v sekáči, ked sa mi zadarí mám šťastie na celkom slušné, dokonca značkové kúsky.Ráno sa podakujem za každé prebudenie a som šťastná, že môžem odísť so psíkom von. A tak neustále rátam, píšem , plánujem, čo môžem, čo nesmiem a na konci mesiaca , zistím že mi zasa nič neostalo.
Mám obrovské šťastie - vlastním poklad, lebo mám zdravie, šťastie a rodinné zázemie, dobrého manžela a deti.
Hoci mi osud zatiaľ nedoprial vnúčatá, nezúfam- verím, že to najlepšie ma ešte len čaká.

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
krásne vyznanie...duch radosti z neho vanie..
=kto má zdravie + pokoj + chleba,ten má všetko čo mu treba..=
..tak ži..a..snívaj...
veselo sa na život dívaj..:-))
rea1
ja ti želám, aby si sa toho najlepšieho dočkala čo najskôr. :-)))
marianne
@berusa to sa dobre cita:-) spravny pristup k zivotu,pohodicka ide z Teba...vsetko sa peniazmi vyvazit neda,tiez si to uvedomujem,ci sa dochodku dozijem neviem,ale neda mi,ked sme uz pri tych dochodkoch,takyto clanok som citala naposledy,uz prestanem citat:-)),lebo to neplati pre slovenske dochodky,ale potesilo by,keby som mala na stare kolena zaco trajdlovat po svete:-)))
 finweb.hnonline.sk/spravy-zo-sveta-financii-126/pattisic-e...
berusa
radost a rea, dakujem vám za milú odpoved :) 8) ♥
marianne
a zelam Ti este vela optimizmu,hlavne aby vydrzal....:-)
paploska
:-))) niečo poztivíne v tomto negatívnom svete? len tak Ďalej....
sovka62
@barusa , potvrdila si to, čo ja tvrdím celý život. Bohatý nie je ten, kto má veľa, bohatý je ten, kto má dosť. Bohatstvo je stav mysle, nie bankového konta. Veľa ľudí vystačí s málom a žije radostne a spokojne, naopak, veľa boháčov je nespokojných, lebo vždy má niekto viac ako oni. Blahoželám ti.
ubka
Stotožňujem sa so @sovka , tiež si myslím, že ak si človek dáva reálne ciele, primerane k svojim možnostiam a schopnostiam nemá dôvod k nespokojnosti.
huck
@sovka , krasne si to povedala! @barusa , niet lepsieho pocitu ako je spokojnost sam zo sebou!
berusa
Ahojte všetci! Dakujem vám za vaše pozitívne reakcie. Som rada že zdielate so mnou ten istý názor.
radost
vyznávam filozofiu ako @sovka62..
ale
chcem dodať:nepoznám takých-čo by žili radostne a spokojne...
je to choroba doby...
moji starí rodičia boli -oproti dnešným-chudobní..nikdy som ich nepočula ťažkať si na chudobu...zato dnes...des..nikto nemá dosť...
aj preto sa snažím-žiť inak..nie s dobou..
pokojný večer všetkým
havino
@berusa , pekne si to napísala a ja ti želám, nech aj pri takom zmýšľaní a spokojnosti zostaneš, nech si šťastná, spokojná a tým pádom aj bohatá (duchom). @sovka , múdra žena, ja si tvoje motto musím zapísať, skopírovať a zapamätať, až ho pripomeniem a poviem do oči tým čo nemajú nikdy dosť a nie je ich málo.
afataga
toto by malo byt povinne citanie pre vsetkych hundrosov a frflosov na celom svete, keby sa dalo bodovat, dam ti milion bodov :-), ked vies, ze ta caka to najlepsie, tak to isto iste tak bude, drzim palce :-)
rulik
závisť je zlá vlastnosť, ale tentokrát závidím!
hannah22
krásny názor, chválim a držím palec.... ešte vela spokojných krásnych dní.... :))
irenaw
v šťastí si svoje bohatstvo užívaj, veľa pekných dní ti želám :-)
tatty
milá berusa, celkom ako by som to písala ja. Rozdiel je len v tom rannom pití kávy, v čase Telerána ešte spím :-). Tiež som sa tak tešila na dôchodok, konečne som sa ho dožila a musím povedať, že si ho užívam. Mám všetko, čo k šťastnému a spokojnému životu potrebujem - zdravie, rodinu, čas pre seba, s nikým nie som rozhádaná a dokonca aj peniaze nám stačia. Teším sa, že viacerí zmýšľame rovnako, pretože počúvať stále o chudákoch dôchodcoch, o chorobách a o tom, ako je všetko drahé..škoda reči. Vďaka za príspevok, dobre sa to číta :-)
zvoncek
@sovka , úplne sa stotožňujem, dobre to povedala aj afataga, pamätám si na slová starého otca, "ten, čo najviac má, stále narieka, že mu nestačí", a" ten, kto má málo ,aj s tým málom sa s Tebou rozdelí", beruse prajem, nech si užíva ten dôchodok, pokiaľ jej zdravie
jej a jej blízkym slúži
jerica
@berusa si v poradí , čítam aj ked už je po pol noci , posteľ vyhriata , len nedá mi , prezrieť čo nám píšu dievčatá, nezvyknem sa pripájať, iba ak mám náladu a chuť sa tešiť z druhého šťastia. A to Tvoje šťastie, aj keď ako píšeš, skromné, je mi blízke, teším sa s Tebou, že máš ráno kávičku, pohodičku, zdravie čo je dnes veľmi vzácne, je ho ako šafránu, dnes je dobre a zajtra len poďakuješ , že je tak.
@sovka to krásne zhrnula do pár viet, pre tých čo bohatstvom nezakryješ, šťastia niet. Pre nás, ver, to bohatsvo sú naše vnúčatá, čo prajem zo srdca aj Tebe, je to radosť pre ktorú sa oplatí žiť , (niekto nemusí súhlasiť,sme rôzny) !
Je dobre , že si sa zdôverila a potešila aj moje srdiečko, prajem Tebe a celej Tvojej rodinke , len to zdravie a pohodu v živote , dovetok : prajem to isté, všetkým čo to budú čítať.
Čítanie pohľadilo a pookrialo moju dušu , aj čítaním komentíkov:-)
gubics
Celý život som zbierala popisy na rôzne ručné práce, ako aj recepty, z tých by vyšlo niekoľko kuchárskych kníh, v domienke, že všetko, čo som nestihla kým som pracovala, tak si to vynahradím v dôchodku. Neverili by ste ale nemám čas. Skoro každý deň som na záhrade, a keď so odtiaľ vrátim, tak som uťahaná ako pes, a už sa mi nič nechce.Už mám 71 rokov a práve tá záhrada ma drží pri živote, lebo mám celodenný pohyb. Keby som tam nechodila tak už som rozkysnutá ako buchta, a možno aj vozíčkárka. Za posledných 5 rokov som utrpela 2x ťažký úraz, dokonca som si myslela, že už nikdy nebudem chodiť, ale silná voľa a pomoc Pánbožka, dnes už chodím bez barlí. Netvrdím, že si niekedy nepohundrem, lebo ten dôchodok je fakt malý, ale moja dcére, mi každý mesiac prispeiva, finančne tak sa to dá zvládať. Nesťažujem si, snažím sa pozitívne myslieť a verím, že ešte bude aj lepšie. Trochu som si dôchokový vek predstavovala ináč, ale musím brať čo mi život ponúka, od toho, že sa budem sťažovať mi lepšie určite nebude. Prajem aj Vám všetkým dôchokyniam aby sa vám darilo, a hlavne aby zdravíčko dobre slúžilo.
neposed
krasny clanocek, vyzaruje z neho pokoj, pohoda, vyrovnanost. Aj ja som jedna z dochodcov a naozaj ma unavuje stale pocuvat stazovanie tych, ktorym nikdy nie je dobre, nikdy nemaju dost atd. Som spokojna, stastna, dokazem sa sama o seba postarat, tesim sa z kazdeho dna, mam par skvelych ludi okolo seba, som zdrava primerane veku, tak co mi este chyba? Niekedy beriem reci tych "stalych nespokojencov" ako ruhanie a su aj situacie, ze ich radsej obidem, ako si mam dat pokazit naladu. Prajem vsetkym "dobrenaladenym" skvely den, vela slniecka a vela-vela lasky.
pusta
aj dôchodca môže byť šťastný, ak je skromný, veľkorysý k ľudským slabostiam, má v sebe dostatok pokory a lásky na rozdávanie...
berusa
Táák, už mám navarené, koláčik upečený možno ostane aj na víkend, psík vyvenčený a už mám poobedňajší relax pri PC. Kedže ho mám na kolenách v ležiacej polohe, občas si aj schrupnem. " Na svete je krásne "
Pekný deň všetkým a kto chce a má tu možnosť môže ma nasledovať. 8)
rela
@berusa , mas pravdu, aj dochodca moze byt stastny. Som tiez stastna dochodkyna. Sme zdravi, vladne u nas pohoda a vzajomna ucta. Nase deti a vnuci su nam velkou oporou.
Obcas sa mi tiez stane, ze si po obede trochu schrupnem. Ved aj to patri k zivotu... Niest na chrbate 6 krizikov aj nieco je urcita namaha :-)
2010
Kazdy sme iny, moj vzor je plukovnik Sanders ktory ked mal 65 rokov sa rozhodol ze ho nebavi zit z penzie a otvoril si prve KFC . Na penziu asi nepojdem nikdy, (nudil by som sa a na serial ala Seherezada som alergicky ) ,skor budem robit daco ine co ma bavi a na co som nemal cas.
pusta
@2010 , úprimne ti to prajem z celého srdca a nech ti zdravie dlho slúži aspoň tak dobre, aby sa ti sen splnil a stal realitou a mohol sa naplno venovať tvojmu krásnemu koníčku - úžasnému vareniu, ktoré je tebe vlastné!!!
2010
@pusta dakujem, pred nedavnom Carlos Slim ( najbohatsi clovek na svete) vyhlasil ze 60 je novych 30.Moj mladsi syn ma najoblubenejsieho spevaka ktory ma 64 rokov a minul peniaze na jeho 2 koncerty $ 200 kazdy, mi skor narodeny mozeme stale vela ponuknut a nespat pred televiziou -:)



pusta
@2010 , úplne zdieľam tvoj názor vo všetkom :-))) presne tak, ako vravíš :-)))
vdaka za úžasné video.
irenaw
ale Bruce sa vždy dal počúvať... tým chcem povedať, zázraky sa nedejú, aký je kto mladý, taký bude aj starý, len sa to vekom zvýrazní. nestane sa z hundroša slniečko, z pesimistu optimista, z človeka, ktorý zhŕňal majetky niekto, kto sa teší z jednoduchých vecí...