Rôzne

Ahojte

lula1 - fotkalula1, 7. júna 2011

Pekne prosím napíšte mi niekto naozaj dobrý recept na slane oplátky nedarí sa mi ich upiecť dosť ma to hnevá , už teraz pekne ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

jac37
Omlouvám se. Jedná se ZEMIAKOVÝ MEDOVNÍK PLNENÝ LEKVÁROM.
sandratamer
Tak tu máme fórum s otázkami :-D.
@jac37 - SALAJKA je jelenia soľ - kypriaci prášok do zákuskov starej mamy - definícia z internetovej stránky výrobcu.
marcy
salajka strašne smrdí pri pečení ,ale falošný krémeš bol vynikajúci...netreba sa jej báť,má svoje opodstatnenie :-)))
julica
Salajku maminka dáva do cesta na francúzsky krémeš, zdá sa mi.
ancicka
@ajac37 ,Je to otázka na mňa,prava!Ako @sandratamer ,odpoveda,tak to aj náhradza kypriaci prášok,ale nie je to len prášok starých mám.Neviem prečo sa v nových "moderných" receptoch vynechava jelenia soľ,čiže salajka,ale ja na ňu nedám dopustiť nič zlého.Ja ked pečiem medové cesta tak vždy jú tam pridám.Ona nielenže nahradzuje kyp.prášok,ale perníkom dodáva lepšiu chuť,a perníky nie sú tvrdé. @marcy ,niekomu smrdí a niekomu vonia a ako marcy píše ,že kremeš bol vynikajúci,to je vysledok "salajky".
evanaaa
Stará mama piekla salajkové koláče, keď som ešte nebola na svete a jej syn bojoval niekde " na Maďaroch" a písal kartu : Maminka, prosím, pošlite mi ešte z tých dobrých salajkových koláčov.
Tú kartu som našla, keď som sa ako školáčka na prázdninách hrabala v debnách na povale. To len pre spomienku.
kuchticka
Ja som nikdy nepocula o SALAJKE, musim sa poobzerat, ale u nas to ma iste iny nazov. Ani AMONIUM nemozem najst (je to prasok na odlahcenie - kyprenie? - kysnuteho cesta).
@honestka , @babav , nevie te ak sa to vola u nas?
alena45
Salajka sa dáva aj do zázvorníkov, tuším okolo vianoc tu bola o nej reč. Tiež som nevedela kde to kúpiť, či v potravinách, drogérii, či v lekárni, nevedela som čo to je a nakoniec v Kauflande jej mali kopu, nikdy predtým som si to nevšimla.
aroooo
ako malé so sestrou sme mamu otravovali, aby uiekla "ten smradľavý"koláč-salajkový - 2 pláty plnila krémom...recept na slané oblátky neviem...
mirkajan
Skúste tieto, mne sa zatiaľ podarili vždy, samé sa odliepajú od formy: 120 g nastruhaneho Eidamu, 1 lyžička soli, 1 vajce, 4 dcl plnotučného mlieka, 4 dcl vody, 200 g polohrubej múky, 400 g hladkej múky špeciál, 0,5 dcl oleja, 2 ČL rasce. Všetko vymiešať v mixéri a piecť. Tak nech sa vydaria.