Rôzne

Advent

marianne - fotkamarianne, 27. novembra 2011

Mili varechaci,
kedze na varechu zacali postupne pribudat krasne postupy na vyrobu adventnych vencekov,mozno by nebolo od veci si aj nieco o tomto obdobi napisat, ako ich prezivate vo svojich domovoch.
Moja starka robievala adventne vence aj sviecky palila,ale moja mama uz nie,povedala nam ako detom,ze zacina adventne obdobie,do kostola nas povyhanala,ale viac to nerozvijala:-)
Slovo adventus pochadza z latinskeho slova prichod a to hovori aj samo za seba.Dokonca si pamatam,ze moja starka sa v tomto obdobi aj postila,nie nejako drasticky:-),ale jedla striedmejsie a aj takto cakala na prichod Jeziska.Ved pred Vianocami to davalo zmysel aj zo zdravotneho hladiska,kedze boli obdobim,ked cez vianocne obdobie je toho na stoloch hojne.
Advent sa spaja aj s vypekanim,vyvaranim,upratovanim a priprav na Vianoce a trosku aj skomerciolizovanim,kedy sa prepada aj nakupnym orgiam v obchodoch:-)
Tak Vam vsetkym zelam krasne prezite adventneho obdobia,preziteho v klude, spokojnost a harmonii.

@zareaguj


Diskusia k téme

michsamant
U nas doma sa kazdu nedelu zapalila jedna sviecka na adventnom venceku. Ja vencek sice nemam, ale kazdu nedelu si zapalim sviecku, sice tu istu :) ale aj tak. Tento rok mi to akosi nedochadza, ze uz idu Vianoce. Tak som dnes piekla jablckovy kolac s vonou skorice, aby som si uz troska navodila tu atmosferu. Tiez prajem vsetkym pokojnu adventnu nedelu :)
marianne69
a to nevadi @Miska ,ze nemas vencek,ak budes tak veelmi chciet,tak upecies,u nas nikdy nebol a ani sme sviecky nepalili,zapacilo sa mi to,ked som si o advente vselico precitala a pogooglila,robim ho asi poslednych 5 rokov.Niekde som citala,ze kedysi straaasne davno sa dodrziaval 6-8 tyzdnov a suvisel s postom.Dokonca na wikipedii pisu,ze uz Greci ho dodrziavali,len taky zlozity nazov to ma,ze si to nemozem zapamatat:-)))
palokuchki
@marianne69 , ked som bola mala my sme nerobievali doma adventny veniec. Nehovorim ze sa to normalne nerobilo, len u nas to mamicka nezvykla robit. S adventnymi vencami som sa stretla prvy krat v Rakusku. Pamatam si ale, ze doma na Slovensku sme sa pocas adventu trochu postili, hlavne sme nejedli cokolady a ine sladkosti. Tesili sme sa na vianoce ze vsetky tie dobroty co sme pocas adventu pripravovali uz budeme moct jest.
soniatko
u nas mamina tiez nerobievala adventny veniec ani sme nerobievali vyzdobu a podobne ako ja teraz. ale hlavne myslim ze to bolo sposobene komunizmom :o( . teraz robim vlastnorucne vence pre celu rodinu a tesim sa ze uz sa blizia sviatky. u nas prave hori jedna svieca na venci a asi 20 po celom byte :o) zamiesila som na linecke a uzivam si pokojnu adventnu atmosferu.
sladkacokolada
aj nám už horí prvá sviečka na venci, tak vám všetkým prajem peknú a voňavú nedeľu od vypekania lineckých a škoricových...
bozulka
U nás sa Advent dodržuje presne 33 rokov.Doma som to nepoznala,ale zapáčilo sa mi to,začína nádherná príprava na príchod Vianoc.Posledných tuším 15 rokov sa na prvú nedeľu a potom všetky ostatné zapália postupne sviečky na venci,pripraví sa nejaký dobrý koláč alebo bábovka.Manžel z prechádzky doniesol dobrú ešte horúcu medovinu od známeho včelára,pustí sa Čt1 a počúvame koncert.To boli naše Adventné nedele...
Byt je už vyupratovaný a robí sa plán na nákupy a čo sa bude piecť.Vždy museli byť všetky obľúbené koláče a tiež niečo nové...Niekedy sa urobilo až 32 druhov,to bolo najviac čo si spomínam.Väčšinou stačilo do 20 druhov.Keď som chodila do práce začínala som okolo 21 hod. a končila okolo 3-4 hod,lebo muselo byť všetko aj upratané.Ale to je už veľmi dávna minulosť...
bozulka
Zabudla som vám všetkým popriať krásný a ničím nerušený predvianočný čas !!!





marianne69
Teeda @ bozulka tomu sa povie krasne straveny adventny cas,tiez rada pocuvam koncerty(skoda,ze u nas len ja:-)) a tiez sa mi zapacila ta priprava na prichod Vianoc.
Citam Tvoj prispevok nahlas muzovi a ten mi hovori,ze Ta mam co dohanat v tych 32 druhov kolacikov,mne sa podarilo najviac 17:-)
sonulienka
Tiež sa mi dáko nezdá, že už je prvá adventná nedeľa musela som nazrieť a prelistovať kalendár aby som uverila ale mám adventný veniec a tak prvá sviečka je už zapálená
mariaklara
Ten čas tak letí, človek si ani neuvedomuje, že je tu čas adventný, čas predvianočný. Ale stop, dnes nám v kostole posvetili venčeky a štyri sviečky, ktoré budeme postupne zapaľovať. Každé ráno, ak nám zdravie dovolí, ideme na " roráty ". Už i to znamená, Vianoce sú blízko. Musíme trochu spomaliť a zamýšľať sa nad príchodom Ježiška, vlastne Vianoce nie sú o tom, koľko máme upečené a navarené, ale o niečom celkom inom. Krásny advent a ešte krajšie Vianoce Vám všetkým želám zo srdca.
akeber
Aj ja sa pripájam , prajem krásny advent bez stresu a pochnúrnych chvíľ......u nás doma už prvá sviečka horí....
kuchticka
@marianne , vdaka, ze si spomenula ADVENT, cas ocakavania a pripravy na prichod nasho Spasitela.
Ja nemam adventny veniec, manzel o take veci nestoji a mozna by mu zavadzal. Staci vo svojom srdci citit potrebu casu adventneho, aby sme sa zamysleli co znamena a poupratovali i vo svojej dusi, nielen v nasom dome. Nenechajme sa rusit komercnymi ponukami na nakupy a sustredme sa na to dolezite - prichod ocakavaneho.
Prajem vam vsetkym skutocny klud predvianocny.
bambulka51
U nás tiež nič nehrozí s adventným vencom,manžel tiež nestojí o venček.Ale chystáme sa na sťahovanie a určite Vianoce budú aspoň v našich dušiach krásne lebo do kostolíka chodievame.Sme už postarší manželia.Túto jeseň sme mali veľmi smutnú a tak si rada prečítam tuná na stránkach varechy vaše zážitky milé varecháčky...
samanka
posledných 5 rokov som všetko robievala na poslednú chvíľu, už sa mi aj stalo, že v adventnú nedeľu som zdobila. Konečne tento rok už mám pokoj, žiadne prednášky a skúšky, takže advent sa začal v pokoji. Dom je vyzdobený, venček mi tento rok urobila synova priateľka, ostané som si pripravila už v sobotu. Žiadny zhon, žiadne zmätky, len pokoj v duši. Toto bol môj vlaňajší
 varecha.pravda.sk/diskusie/pokojny-advent/1056-forum.html...

Každý rok robím nový, celkom ma to byví. Tak vám všetkým želám pokojný advent.
porzellanka
Prvy krat po dlhych rokoch som vcera nemala adventny veniec. A dokonca som ani nezapalila ziadnu sviecku. A asi som si ani neuvedomovala, ze je 1. advent. Vracala som sa zo Slovenska, z pohrebu, odisiel nas otec.
rela
@porzellanka , pri ďalších zapálených adventných sviečkach budeš s úctou spomínať na svojho otca, určite Ti v živote veľa dal. Dovoľ mi prejaviť úprimnú sústrať. V živote sa musíme vyrovnať aj s takýmito vecami.
babinka
@porzellanka , prezivas tazke obdobie, s kludom v dusi sa priprav na sviatky, aj ked nebudu vesele, budu pokojne a pokorne. Uprimnu sustrast - je mi to velmi luto.
janger
@marianne69 , ja sa vzdy chystam, ze upeciem, alebo spravim nejaky adventny vencek. A, potom zrazu......je advent, a venceka nikde :-). Vzdy nejako na to zabudnem. A tento rok uplne, bolo dlho teplo, take nezimne pocasie. Nuz ale zapalim aspon sviecku. Doma sme volakedy tiez nerobievali veniec, babka chodila na roraty, rano, strasne skoro :-). Prajem tebe aj vsetkym tu pekne a pokojne predvianocne obdobie.
jerica
aké milé všetky komentíky, z každého vyžaruje niečo čomu sa hovorí láska , dobrota, úcta , pokoj v duši, čas v očakavaní príchodu Spasiteľa , je dobre aj keď virtuálne si spomenúť na našich blízkych ktorí nie sú už medzi nami .
Tebe milá @porzellanka prajem v stíšení si spomenúť na chvíle strávené s milovanou osobou ako je otec ktorí nás opustil v predvianočný čas, príjmi úprimnú sústrasť .
jerica
@Marianne69 ďakujem za peknú , milú tému ktorú @ancicka spríjemnila svojim príspevkom , krásne a určite v tejto uponáhanej dobe veľmi vítané :-)
2010
Hlavna vec ze vsetci nadavaju na McDonald a americanov pozri me sa na tuto slovensku stranku uplna komercia jeden zakusok za druhym, no a potom idu do kostola si kupit odpustok. A co tak post a advent ? Take pokrytectvo :-)
marianne
no co ,my sme na Slovensku taky pokrytci:-)) to Vas v tej zazracnej Australii neucili,ze hriech ide z ust a nie do ust?...:-)))
2010
@marianne , ja som po mojej babke, ta do kostola nikdy nechodila otravovat pana boha, ale vsetko dodrziavala ako sa ma, neviem co to ma spolocne s Australiou?
marianne
@2010 to je cista, slovenska zavist,ked citam casto od Teba ake je tam vsetko dokonale a tu nic nefunguje. Aj ja by som tam chcela ist,ale nikto ma tam nechce a ani mi to okolnosti nedovoluju teraz,aj keby ma chceli:-))) Moja starka sice zaspavala s ruzencom v rukach,ale tiez dodrziavala vsetko ako sa ma...zlate ziena to bolo. Ja do kostola nechodim s osobnych dovodov,ale tiez sa snazim dodrziavat co sa ma...niekedy mi to ide lepsie,niekedy horsie ale snazim sa...:-) Co sa postu tyka,tak ten nedodrzujem z religozneho dovodu, ale zdravotneho.Piatky,nov a spln detox.Naozaj to pomaha.
2010
@marianne po tolkych rokoch vonku mam jedine kriterium na ktoru kolvek krajinu, kolko skorumpovanych politikov , ministrov poslala do vazenia ? momentalne tu minister vystavby 11 rokov, sef najvyssieho sudu 3 roky, pred sudom su momentalne dalsi dvaja a dostanu najmenej 10 rokov. Povedzmi aspon jedneho na Slovensku od 89 roku co sedi ?
Aj moja babka citala velku staru kozennu bibliu s prackami kazdu nedelu -:)
marianne
Ver mi @2010 , ja viem,kde zijem a viem aj co za banda tu od 89 vladne,to nema asi cenu tu rozoberat v adventnej diskusii:-))) neda sa tu citat ani pozerat ziadne periodikum ani TV , je to vymyvanie mozgov....Len nezavisle media .A este Travel ch a food net a rt.com Hospodarske noviny som citala,aj tie sa uz pos..li a keby varecha nebola na pravde,ani tu nepachem...ale napriek tomu je to krajina,ktoru milujem:-) a nech som kdekolvek na svete a rada sa tu vratim ...naposledy mi ucarovalo slovenske kupelnictvo,(chodim sa ciapat a bahnit ako kacica:-)))beriem si z nej aspon to,co sa este da...
mariamka
presne tak marianne, neprznite tuto peknu temu politikou,, ved mame co sme chceli :) a preto sme na Vareche.sk a nie na NRSR.sk, peknu temu si zalozila, ja som uz tiez taky moderny "krestan-pohan" co sice vsetko uznava ale nedrzi, veru, stacilo by 10 prikazani a boli by lochy prazdne...
marianne
ved to @mariamka nema cenu...,prid @2010 do Rajeckych Teplic do Afrodity,mozno pozmenis nazor :-) zamilovala som si to miesto...
a mam namierene buduci rok na Guernesey, to su tie male ostrovceky v English channel....vraj je tam stredomorska klima,par km na francuzsky breh...
janger
@marianka , ja som si Afroditu veru uz casto obzerala, ze by som tam niekedy rada isla, krasne kupele. A o Kysuciach ani nehovorim...Byvas vo velmi peknom kraji...
janger
V nedelu zapalime prvu adventnu sviecu. Prajem vam vsetkym krasne prezitie Adventu, predvianocneho casu... Prezite ho s pokojom v srdci.
marianne
@jani ja som obehla naposledy Piestany,Podhajsku,neviem ci silvestrovat na Sliac nepojdeme, ale ta afrodita je srdcovka,krasne to tam porobili....a vecer rozpravka hlavne v zime v tych vonkajsich termal.bazenoch,vsetkymi farbami to tam hra...pekny adventny cas vsetkym..:-)