Rôzne

Ach kalabasy....

vini55 - fotkavini55, 18. augusta 2012

Tento rok som nasadil túto zaujímavú rastlinu a už čakám, že to
skončí ako v "Adela ešte nevečeřela.../ Zopár receptov som našiel,
ale nie je to to pravé orechové. Vyskúšal som podobný postup ako
pri baklažáne /osvedčilo sa močenie v slanej vode/, ale rád si dám
poradiť. V najhoršom prípade až sa nájde varecháčka z VK môžem
jej zopár priviesť na parkovisko pred LIdl

@zareaguj


Diskusia k téme

mijaita
@vini55 kalabasa je druh dyne, ze ktere uz jihoamericti indiani delali nadoby a duzina mladsich rocniku se zpracovava jako kazda jina dyne.
Zkus ji prekrojit, vydlabat, ususit, kup pres internet bombilu a v cajovne zeleny caj "mate" (cesmina paraquajska) . Ten se nasledne v z kalabasy pomoci bombily popiji.

 www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/lagenarie-kala...


Jihoamericane ji pouzivaji dodnes naprosoto bezne.
Pokud bys u nas chtel kalabasu koupit, je to ranec. Toz vyrabej a muzs obdarovavat i s pytlickem mate.
www.google.com najdes jednak recept jak dlabat, druhak na zpracovani a za dalsi se doctes mnoho zajimave o kalabasach.
Jedla jsem je uz mnohokrat, v podstate recepty z cukety muzes pouzit vsechny. Lagenarie je jemne chuti, staci maslo a sul a uz si pochutnavas. V jihoamerickych zemich ji pridavaji do svych specifickych polevek spolu se zeleninou, ktera se u nas nepestuje (nikaraguijska polevka "rondon" kde jsou n a kusy pokrajene ruzne zeleniny, pulky jedlych bananu a kokosove mleko a v tom se uvari ryba).
Byt pobliz, uz cekam i Lidlu :-) Veskere dyne a cukety jsou moje hlavni potrava kdyz je jejich sezona.
Az vyrobis kalabasu na mate, vyfot ! :-)
vini55
Tie moje kalabasy sú indické uhorky... Ale aj tak ďakujem za snahu
michsamant
@vini55 myslis tuto? v slovenskom nazve mam trochu hokej, tak som si neni ista ci snake gourd, co je toto na obrazku, alebo ridge gourd..





ridge gourd je tato




Pytam sa, aby som mala jasno. Ja nevarim ani jednu, lebo mi to doma nechcu jest, ale ak budem vediet, co mas ty, nieco vyguglime ;)
michsamant
Inak, tato uhorka je typicka pre juhoindicku kuchynu, ktorej sa venuje @ajay poviem jej o tvojej diskusii, mozno ti poradi nieco.
sovka62
Prvý raz som ju jedla v Rusku, na návšteve v jednej domácnosti. Stôl bol zavalený kaviárom, čiernym i červeným, pečenými rybami, údeným jeseterom, rakmi a podobne (bolo to na Kubáni a toto všetko sa tam vyskytuje ako u nás napr. pstruhy a kapry). Všetko menované sú pre mňa veci nejedlé, tak som zúfalo prezerala stôl, čo asi okrem chleba by som strčila do úst. Našla som tanier, na ktorom bola pyramída krúžkov a voňali cesnakom, tak som sa opovážila ochutnať a vzápätí som chcela vedieť čo to je a recept. Bola to kalabasa pokrájaná na krúžky, posolená, osušená, obalená v hladkej múke a upražená v horúcom tuku. Pred uložením na tanier ju ešte pretreli cesnakom. Bola výborná, aj taká teplá, aj neskôr studená, ak chceš, vyskúšaj.
vini55
Určite skúsim, všetkým ďakujem a kto má záujem z varecháčov - v pondelok od 9hod budem parkovať pred Lidlom, /idem k lekárovi/ na kapote bude kalabas, môžem darovať zo desať kúskov, kto chce nech príde - Veľký Krtíš- 20.8. 9h-12h, neviem ako dlho budem u lekára.
tati2008
tie indické uhorky som mala pred 2 rokmi ,suseda ich vysmážala ako cukety ,dávala som do čalamády ,dajú sa naplniť mäsovou plnkou a upiecť v rúre ap.
ajay
V prvom rade by som chcela povedat, ze "mijaita" ma pravdu. Calabaza - Kalabasa je okruhla tekvica oranzovej farby, podobna pumpkin. Je to velmi oblubena tekvica na Karibskych ostrovoch, Juznej Amerika a v Afrike. Je to vynikajuce.
Lepsi nazov je indicka uhorka (Snake gourd, Potlakya, Parwal,..) aj
ked v skutocnosti je to viac tekvica ale patri do uhorkovej skupiny.
Rada pridam recepty ale musim ich prelozit. Budem sa snazit co najskor.
Medzitym skuste "michsamant" recept "Tarka Dal" Mozte dat iba jeden druhu dal (alebo aj suchy zlty hrasok, nie zeleny!).
Priprava indickych uhoriek/snake gourd:
1.Dozrety gourd je oranzovej farby ale na varenie sa pouziva zeleny!
2.Ak je mlady netreba osupat. Ja osupem supku so supadlom na uhorky/zemiaky(prepacte nepamatam si presny nazov)
3. Prerezte pozdlzne na polovicu a vyberte semiacka. Ak je mlada tak semiacka su male a mozte porezat so semiackami.
4. Narezte na kocky alebo polovicke kruhy
5.Do panvice dajte trosku olej, pridajte narezane indicke uhorky, trochu sol a 2-3 lyzice vody. Zmiesajte a zakryjte. Uvarte ale nie velmi do makka.
6.
uvarte dal podla "michsamant". Podla receptu je to 3 krok - po zmixovani dalu pridajte uvarene uhorky a pokracujte s receptom.

ajay
Pridavam este jeden recept, kedze moja klavesnica nema makcene a dlzne napisem recept na tuto stranku, prechodne. Neskorsie pridam recept a fotografie na recepty stranku.

"SNAKE GOURD CURRY" - Kari z indickych uhoriek (Juzna India)

1 -2 indicke uhorky (zalezi od velkosti, priblizne 4 pohare nakrajane), 1 cibula (pokrajana na drobno), 2 -3 red chili papriky, cerstvy zazvor (1-2 cm), 2 - 3 struciky cesnaku, 1/4 lyzicky haldi (turmeric, kurkuma), 1/2 lyzicky rimska rasca, 1 lyzicka horcicove semiacka, 1 lyzicka urad dal + channa dal (mozte vynechat ak nemate), 5 - 7 curry listocky (vynechat ak nemate - ale daju dobru chut), nastruhany cerstvy kokos (ak mate)
Zohrejte trosku olej na panvici, pridajte horcicove semiacka, ked zacnu pukat(skakat) pridajte Kari listocky, suche cervene chili papricky (polamane na mensie kusky), rimsku rascu, dal a pokrajanu cibulku. Premiesajte a uprazte cibulku do zlatista. Pridajte indicke uhorky, sol a zmiesajte. Dajte pokrievku a uduste to makka. Uhorky by mali pustit vodu ale ak nie tak pridajte trosku vody. Na konci posypte s kokosom a koriander listocky.
Mozte jest s ryzou alebo s indickym chlebom (placky) "Michsamant" ma velmi dobre recepty!
Zazvor a cesnak zvycajne pomeliem alebo nakrajam na drobno.


astheart
Jsem z toho trochu "perplex", hehehe. Na některých obrázcích je kalabasa jako nadutá dýně se širokými žebry a na jiných zas jako dlouhá okurka s vruby podobně jako má okra.
jeka
ja som tiež mala kalabasy,ale chutili mi iba do dlžky 30 cm(hihihihi),potom som ich iž len hadzala sliepkam a deti hrali basetbal.
lenosko
jooooj a ja že to sú klobásky napísané tak trošku "po rusky" :-D