Varenie

2 otázky : fazuľa a parmezán

martinis - fotkamartinis, 22. septembra 2013

Peknú nedeľu priatelia, chcel by som sa so skúsenejšími poradiť :

1. Často varím s fazuľou, ale je dosť nepraktické namáčať a variť 80
gramov, navyše cez týždeň na to ani nemám čas ... preto zvyčajne
používam konzervovanú. Od starej mamy som však dostal suchú, a
čítal som, že sa dá naraz uvariť väčšie množstvo a zamraziť. Ako to
robíte vy, aké s tým máte skúsenosti ? Ako sa potom rozmrazuje -
ako mrazená zelenina, vo vode či na panvici ? :))

2. V poslednej dobe mali vo viacerých obchodoch zlacnený
parmezán, grana padano alebo džiugas a ja som si chcel kúpiť väčší,
okolo 200 gramový kus a mamka ma odbila, že ho nezjem a pokazí
sa. Ja som tvrdil, že zrejúci syr by mal pár týždňov, možno i
mesiacov v chladničke vydržať, či nie ? Ako skladujete viac
parmezánu vy, ako dlho v chladničke vydrží ?

Ďakujem vopred za vaše - ako vždy - cenné rady :)) A dobrú chuť k
nedeľnému obedu prajem ;)

@zareaguj


Diskusia k téme

laurisia
Namočenú fazuľu scedím a zamrazím v množstve podľa potreby. Potom nechám rozmraziť a priamo použijem.
A čo sa týka parmezánu, ale aj grana padano netuším ako dlho vydrží, ale ja ho mám v chladničke bežne aj viac ako mesiac.
perla61
Fazuľu si môžeš pokojne uvariť do zásoby a zmraziť po takých množstvách ako zvykneš používať. Ja varím z nej väčšinou kyslé polievky,ale myslím že ju pokojne môžeš použiť aj do šalátu,no vtedy ju nechaj rozmraziť v chladničke,t.j od večera do rána. Do polievok ju dávam rovno zmrazenú .Iná alternatíva je mikrovlnka,ale ja uprednostňujem prirodzené rozmrazovanie.
perla61
prepáč, zabudla som na parmezán, ale ten tiež zmrazujem a rozdiel by zbadal možno len super profík.
afataga
s fazulou nemam skusenosti s mrazenim, ale parmazan a pod. syry u mna vydrzia najviac tyzden, lebo ich niekto zozerie :-), udajne syry by sa nemali zmrazovat, ale raz som to urobila, isli sme na dovolnku a v chladnicke asi 10 dg pecorina, tak som ho postruhala a dala do sacku do mraznicky a potom pouzila na cestoviny, mne sa zdal v pohode
babidka
Fazulu obcas mrazim - ak neodhadnempotrebne mnozstvo a je jej privela :-) Aj fazulovu polievku . Na salat ju rozmrazujem pomaly v chladnicke , na privarok ci polievku ju rovno davam do hrnca zmrazenu .
Kedze byvam na dedine kde take "drahe" syry v predajni nie su , tak si vzdy kupujem aj vacsie kusy. Vydrzia v dobrej , cistej chladnicke prakticky aj niekolko mesiacov .Ak ich rozbalim / kupujem tie vo vakuovom baleni/tak ich drzim i v papierovych obaloch aby velmi neobschli . Obcas zabudnem na tie mensie kusky a objavim ich ked uz so poobschyname , tie namocim na chvilku do mlieka a pouzivam na zapekanie ci do lazani
milad
Fazuľu varím vždy keď treba- v tlakovom hrnci, máčam len krátko, a tú radu s mrazením vítam i ja. A syr mám bežne v chladničke aj dva mesiace a aby neosychal, dobre zabalím do mastného papiera...vždy do toho istého...odstrúham, zabalím....dávam pozor, aby som si ho nenakontaminovala niečím iným, napr. šťavami, mokrými rukami...ak áno, osuším a zabalím do čistého papiera, nech nemá priamy prístup vzduchu. To, čo prepustí papier, úplne stačí na super klímu pre syr.
iwuska
v prvom rade syr nemraz nastruhany, daj ho do najchlandnejsej priehradky v chladnicke, v celku, nie struhany. zabal ho do potravinarskej folie a v pripade, ze by sa aj na povrchu zacala trosku tvorit plesen, staci zoskrabnut. hlavne je vhodne ho otvorit tak dva krat za tyzden, foliu aj prebalit, aby sa syr nadychol. naozaj, kedze ide o syr 12 a viac mesiacov zrejuci, nepokazi sa tak lahko.

fauzulu neviem, ale nevidim problem v mrazeni, rovnako ako v pripadnom zavareni domacej, aj ked to je zbytocna piplacka.
puntodadino
Pri akomkolvek naznaku plesne,cely vyrobok/syr,ovocie,zeleninu/zahod!Mycelium je uz v celom.Parmezan a pod.syry kludne zamraz aj rozkuskovane.Ziadna umela folia!Ale alobal a tesne zabalit.Vydrzi aj rok.
leomax
Grana padano mi v júli doniesli dcéry y Talianska. Bolo ho 1kg. Mal som ho v chladničke do minulej nedele. Samozrejme, počas tých dvoch mesiacov som si z neho pomaly ukrajoval podľa potreby. Mal som ho zabalený v potravinárskej fólii, tak, ako píše @iwuska. Žiadna pleseň sa neobjavila, na to som dosť háklivý. Z mrazením fazule nemám skúsenosť, tiež sa rád poučím, rád to vyskúšam. Skúšal som uvarenú sterilizovať v slanom náleve, ale sa mi to nejako neosvedčilo.
iwuska
pri tvrdych zrejucich syroch nie je drobna povrchova plesen zavadou, je to jedna z mala potravin, do ktorej neprechadza cela. jedna sa o bielu jemnu plesen, nie zelene a ine farbene mokvajce humusy. co sa tyka vyberu materialu, do ktoreho ho zabalime, nie je az tak dolezity, pokial ma syr moznost sa nadychnut (pravidelnym prebalovanim folie napr). zmrazit ho mozes aj nakuskovany, ale nie struhany. on ti vydrzi, ale kvalita a chut nebude taka, ako ked sa skladuje vacsi kus.
marcy
fazuľu nemrazím namočenú a parmazán držím v poličke na syry zabalený papieri na pečenie aj mesiac,tak držím aj domácu slaninu adidas,aby ju ventilátor veľmi nevysušil, škoda aby mäsko bolo ako kosť