Zemiakové placky

gordonko - fotkagordonko, 25. novembra 2012
Slúžil som ako vojak 2 roky + pár dní naviše ( tých ,, lepších ,,vojakou si tam nechávali dlhšie ) a toto je príbeh jednej noci.
Bol som postavený do strážnej jednotky ,ktorá mala strážiť kasárne a veznicu.Bolo nás 8 hladných vojakou + basmani - naši spolujovníci čo momentálne dostali trest.
Ako strážiací sme nesmeli robiť nič okem stráženia tak som sa skryl do vezeňskej sušiare ,prichystal si stolík , stoličku a dvojplotienku.
Zašiel som do kuchyne ,,vysomroval ,, som suroviny na zemiakové placky.A veruže dostal som toho dosť, vrece krumpel, vajíčka , múku , cesnak , kreniny a miesto oleja som mal masť. Mladý vojaci čistli zemiaky ,ja som si ich srúhal a pripavil si cesto.
Na rozpálenou dvojplotničku sa dali vrchnáky z ešúsa trochu masti a prvé placky sa začli robiť, no nedalo sa robiť tak ,aby som stíhal nakrmiť všetkých ,preto sa musel urobiť poradovník a to tak ,že kto išel von do zimi strážiť dostal mimo poradi 2 placky ,tenčo prišiel dnu do tepla dostal 1 mimo poradia no a ja som si zakaždou placku robi na stene čiarku.Temou tej noci boli placky a pretože sme boli z rôzných kútou republiky zaujímali smesa oto kde sa im ako hovorý. Narátali sme 17 názvou. Buchot na dvere nevestil nič dobrého..... došiel ,,deveťák,, na kotrolu...... pretých čo neveda kto to je ,,deveťák,, je dôstojínk zodpovedný z všetko čo a v kasárňach deje - hrozil prúser.
Placky nik neutají ,hlavne ked tak voňajú po cesnaku tak hned objavil našu ,,kuchyňku,, nevedeli sme ako sa zachová tak som mu postrčil pod nos tanier s plackama a ponúkol som ho zo slovami ,, dajte si,, ...... nevedel čomá spraviť tak povedal ,že ,,neskoršie,, skontroloval vezňou, popozeral kde čo a zašiel na strážnicu kde prekontoloval strážiacích ,vtedy som zanim došiel znova a povedal mu ,, šefe vezmite si lebo vám vychladnú ,, .... do knihy strážnej služby napísal BEZ ZAVAD zobral si placky a odyšiel a nam padol kameň zo srdca.
Ráno som porátal čiarky bolo ich 280
@zareaguj


Diskusia k článku

turistka
@Gordonko , neviem čím si si zaslúžil takú "poctu", ale šikovný si, predpokladám, že si ich strúhal ručne a pri tých 280 ks, to bola riadna fuška. Zemiakové placky ja ich volám babky sú naozaj dobré. Cez zimu s dobrým čajom a so zápražkou parádne zohrejú. Museli ste byť dobrá partia. :-)
anina6
no tak 280 placiek a to ešte za takých podmienok, klobúk dole.
sovka62
Také placky vyrobené v provizórnych podmienkach sú najlepšie na svete. Robievali sme si ich na internáte, kde sme mali prísne zakázané variče na izbách (ale boli minimálne na každej druhej) a chutili tak, ako nikde inde. A máš pravdu, placky neutajíš a my sme mali smolu, že sme ich piekli práve v ten večer, keď sa prodekan našej fakulty rozhodol spraviť na internáte inšpekciu práve kvôli tým varičom. Stačilo mu ísť za nosom a mal nás. Ponúkali sme ho, dúfali sme že mu zachutia a prepáči. Nevzal si (a ktovie, možno placky nemal rád). Skončilo sa to pokarhaním a hrozbou vylúčenia z internátu.
gordonko
sovka62@ ... jeho chyba ... nevedel a asi ani nevie čo je dobréééé
jozka2
no to bol hlupak a karierista.Robila som ved.lab.kde bolo 32 laborantiek,veduci cechu bol stara batova skola a neodpustil nic,samozrejme alkohol na pracovisku ani pocut.Nikdy som nevedela,ze moje laborantky na narodniny si nosia aj butilocku s alkoholom kedze o desiatej sa podavala kava a kolace,s kancelarie /neviem preco/som sla rovno na satnu a jedna laborantka vola Mariena ide veduca a ona sedi oproti dveram a hovori no ta nesla by,podvihne hlavu a ja stojim naproti,ja som zahrala do autu otocila sa a bez slova odisla/kazdy cakal co bude-nic ja som nic nevidela,ostalo to tak okrem nej vedel len ten komu povedala ona ostatni to nevedeli,mysleli,ze to stihla skryt/,moznaze po roku hovorim no tak co Mariena nedate vypit?! a ona, no veduca, do smerci sce mne vyliecila s pijatiky.Zaujimave,ze sa to nikdy neprezradilo i ked u nas robila manzelka ved.cechu
puntodadino
...a co tak surove rydziky,ci holubky posolene a upecene na zeravych peterkach?Sluzil som v srdci C-Mor.Vrchoviny,volaju to ceska Sibir.Ale hub tam bolo,ze ich mohol kosit.Nemal ich kto zbierat.Areal bol obrovsky,plotenie objektu malo 40km.Viete si predstavit ten hubarsky raj?
babidka
Uz som piekla viackrat placky v podobnych bojovych podmienkach /hlavne na stanovacke a rybackach s manzelom/ ale tolko placiek by som nedokazala upiect ! Normalne ta obdivujem , ze si to vydrzal :-))) Raz som dokonca piekla placky uplne divoke - mala som k dispozicii iba zemiaky , sol , cesnak ,susene bylinky a hrncek domacej bravcovej masti .Ziadne vajicka ci muku - boli to take "takmer veganske" placky ....-pravdaze az na tu bravcovu mast :-) Este ze sme mali aspon sipkovy caj a mohli sme tie placky zapijat cajom . Nuz.... chutili :-)
bozulka
Ty si bol asi pekný kvietok...ani sa nečudujem že si "nadrábal" :-)
Na jeseň som placky robievala často,väčšinou v sobotu, aby si aj manžel mohol dať biele vinko a deťom som varila čaj - bola som zodpovedná mama...:-).
gordonko
bozulka@ ...nebol som kvietok - stále som, a potom vojak čo nebol v base nebol vojak
.... manželovi vínko a deťom čaj k ,,plackám,, ??? ... ved ktomu jednoznačne pasuje mlieko - ozaj vieš kolko mlieka sa dá vypiť za 24 hodín ???? ja viem
.... tiež to bolo na vojne,išli sme do stráže a cestou sme si volačo nakúpili ja som si kúpil aj 6 l mlieka , chalani si kúpili po 2 l a tak sme cez službu popíjali mlieko no chalanom to moc nešlo a tak mi dali zo svojich ,,zásob,, .Ta služba trvala 24 hodín a ja som behom nej vypil 12 l mlieka ..... môj osobný rekord - už som ho neprekonal.
smajliqa
placky milujem,,, najlepsie chutia na vianocnych trhoch s varenym vinkom, alebo doma pri telke s horucim cajom,, mnam :)
jokin
škoda že som tam nebol stebou placky zbožňujem.
skye
placky su moje najoblubenjsie jedlo a nikdy nimi nepohrdnem. Aj moja mama nam k nim robila caj :-) Mlieko si dam radsej k chlebu s cibulou :-) Za vecer vypijem aj liter mlieka ... no ale potom tie neskutocne sny !!! Rano ked sa zobudim ani neviem kde som :-)
ewiku
júúj placky to je moja srdcovka. u nás (na východe) sa im vraví bandurčaky. to sa mi stalo, ked som sa presťahovala na stredné Slovensko, že priateľova starká pri návsteve u nej vravela: "spravím vám miši, dobre?" a ja že, MIŠI??? to je čo?? vari tu varíte z myší?? ona sa len zasmiala a vraví: "veď uvidíš". no a boli to fajnovučké zemiakové placky :-D
gordonko
@ewiku no vidíš další názov ..... ktovie koľko by sme ich na slovensku ,,pozbierali,,



 



TOPlist