Stretávali sme sa intenzívne v rokoch 1963 ÷ 1969 a často spomínali na východné Slovensko a pretože aj ja, po otcovi, patrím polovicou na Šariš, tak na jeho milovaný Prešov zvlášť. Posledný raz to bolo začiatkom jesene roku 2005 v - jeho – petržalskom penzióne, keď sme si v tamojšej reštaurácii spoločne pochutnali na hubových špecialitách. Dnes už určite vyvára -tam hore- a anjeli vďaka jeho lahôdkám lietajú oveľa nižšie, lebo pribrali a tak musia častejšie odpočívať!
Útlu knižôčku – Recepty Paľa Mikulíka – ktorú zostavil Ján Kamenický a vydalo ju vydavateľstvo Motýľ v roku 1999, mám aj tu, za veľkou mlákou. Skoro všetky recepty som zrealizoval a priznám sa, bez mučenia, mnohé z nich –preonačil- na svoju –vieru-! Vám však odcitujem prvý recept z tejto kuchárky v pôvodnom znení (časom dodám na Varechu aj svoj variant na ňu)!
Fazuľová nežná (polievka)
Sušené huby, 3 zemiaky,
gombasecká alebo maďarská klobása,
mrkva, fazuľa, sušené slivky,
údené koleno, 2 cibule, 4 klinčeky,
smotana na šľahanie,
trochu koňaku, trochu múky.
Údené koleno vyvaríme vo vode, vyberieme, vykostíme, mäso pokrájame na malé kocky. Do vývaru z kolena dáme fazuľu rôznych druhov, namočenú deň predtým, zemiaky a mrkvu nakrájané na malé kocky, cibuľu, do ktorej (do celej) zapichneme klinčeky, dve nožičky klobásy, sušené slivky a huby. Všetko uvaríme do mäkka. Odstavíme, vyberieme klobásu, nakrájame na štvrťkrúžky a spolu s mäsom dáme späť do hrnca k polievke. Pridáme smotanu a riadne zamiešame. Posypeme múkou, uvedieme do varu a odstavíme. Mierne ochladenú polievku podávame s trochou koňaku, ktorý nakvapkáme až do taniera. Koniec citátu!
Rád spomínam na chvíle s Paľkom a nikdy na neho nezabudnem! Zvlášť nie na jeho pokojné konštatovanie, keď mu do jeho varenia –slovami fušovalo- niekoľko super tzv. odborníkov, radcov, kibicov a –poddžubovačov- aj tak še da, i tak še da! Ja som to po prvýraz od neho počul, keď sme spolu varili a aj zjedli –kokošky- šúľance. On ich pripravil ako klasiku s opraženou a praškovým cukrom osladenou strúhankou – brezľami- a na voňavo opraženým maslom, a ja v štyroch hlbokých tanieroch, po -vihodňarski, na štiri strany šveta – s makom, orechami, domácim tvarohom (z centrálneho trhoviska) a s kakaom, samozrejme ako on s -pachňucim-maslom a práškovým cukrom. Nuž tak sme čarovali v kuchyni s Palim, ta ňe!?
vychodňara a skvelého kuchara, ďakujem za peknú aj keď smutnú pripomienku ..... :))
...pripájam sa ku spomienke na pána Mikulíka.Som rád,že sa (virtuálne) priatelím s jeho priateľom.
tiež pripísané,že od Paľka Mikulíka. Naozaj výborná a nedá sa jej odolať a
moji traja muži ju milujú...