Z kuchyne na nebeských obláčikoch .......

sracz - fotkasracz, 26. novembra 2010
....... sa na nás pozerá svojimi láskavými očami Paľko Mikulík (* 2. marca 1944 v Prešove – † 27. novembra 2007 v Bratislave) a svojim príjemným mäkkým byrytónom nenásilne –komanduje- čatu kuchtíkov v bielych uniformách. Čas plynie míľovými krokmi, neúprosne; sú tomu už tri roky, čo nás nenávratne opustil, aby svoje herecké, ale aj mimoriadne talentované kuchárske schopnosti, prezentoval pre mocnosť Najvyššiu! Majster hlasu i varešky, fenomén javiska i mikrofónu a zároveň virtuóz kuchyne i kotlíka! Výborný kamarát – par exelans - , ktorý rád varil, jednoducho, rýchlo, s fantáziou, ale nadovšetko rád pohostil a tešil sa, že každému chutí, čo on s láskou nachytal a predložil. Pravý – vihodňar – čo dá priateľovi – a to doslova – aj poslednú košeľu.
Stretávali sme sa intenzívne v rokoch 1963 ÷ 1969 a často spomínali na východné Slovensko a pretože aj ja, po otcovi, patrím polovicou na Šariš, tak na jeho milovaný Prešov zvlášť. Posledný raz to bolo začiatkom jesene roku 2005 v - jeho – petržalskom penzióne, keď sme si v tamojšej reštaurácii spoločne pochutnali na hubových špecialitách. Dnes už určite vyvára -tam hore- a anjeli vďaka jeho lahôdkám lietajú oveľa nižšie, lebo pribrali a tak musia častejšie odpočívať!
Útlu knižôčku – Recepty Paľa Mikulíka – ktorú zostavil Ján Kamenický a vydalo ju vydavateľstvo Motýľ v roku 1999, mám aj tu, za veľkou mlákou. Skoro všetky recepty som zrealizoval a priznám sa, bez mučenia, mnohé z nich –preonačil- na svoju –vieru-! Vám však odcitujem prvý recept z tejto kuchárky v pôvodnom znení (časom dodám na Varechu aj svoj variant na ňu)!

Fazuľová nežná (polievka)

Sušené huby, 3 zemiaky,
gombasecká alebo maďarská klobása,
mrkva, fazuľa, sušené slivky,
údené koleno, 2 cibule, 4 klinčeky,
smotana na šľahanie,
trochu koňaku, trochu múky.

Údené koleno vyvaríme vo vode, vyberieme, vykostíme, mäso pokrájame na malé kocky. Do vývaru z kolena dáme fazuľu rôznych druhov, namočenú deň predtým, zemiaky a mrkvu nakrájané na malé kocky, cibuľu, do ktorej (do celej) zapichneme klinčeky, dve nožičky klobásy, sušené slivky a huby. Všetko uvaríme do mäkka. Odstavíme, vyberieme klobásu, nakrájame na štvrťkrúžky a spolu s mäsom dáme späť do hrnca k polievke. Pridáme smotanu a riadne zamiešame. Posypeme múkou, uvedieme do varu a odstavíme. Mierne ochladenú polievku podávame s trochou koňaku, ktorý nakvapkáme až do taniera. Koniec citátu!

Rád spomínam na chvíle s Paľkom a nikdy na neho nezabudnem! Zvlášť nie na jeho pokojné konštatovanie, keď mu do jeho varenia –slovami fušovalo- niekoľko super tzv. odborníkov, radcov, kibicov a –poddžubovačov- aj tak še da, i tak še da! Ja som to po prvýraz od neho počul, keď sme spolu varili a aj zjedli –kokošky- šúľance. On ich pripravil ako klasiku s opraženou a praškovým cukrom osladenou strúhankou – brezľami- a na voňavo opraženým maslom, a ja v štyroch hlbokých tanieroch, po -vihodňarski, na štiri strany šveta – s makom, orechami, domácim tvarohom (z centrálneho trhoviska) a s kakaom, samozrejme ako on s -pachňucim-maslom a práškovým cukrom. Nuž tak sme čarovali v kuchyni s Palim, ta ňe!?
@zareaguj


Diskusia k článku

hannah22
mal krásny pokojný hlas ktorý som tajne milovala a tebe úprimne závidím že máš takéto krásne spomienky na tohoto vzácneho
vychodňara a skvelého kuchara, ďakujem za peknú aj keď smutnú pripomienku ..... :))
babav
Mala som ho ako divadelneho umelca v rade ostatnych z jeho ,ale aj starsej a mladsej generacie rada.Recept na fazulovicu z jeho knizky nema chyby a urcite ho vyskusam ;-) .
frezia68
Och,Bože,tak by som chcela byť s Vami pri tom varení,komentároch,ochutnávaní,vymieňaní vtipných poznámok pri uskutočňovaní gurmánskych pochúťok.To by bol milý zážitok./ Ale ani to čitane neni na zarucene :-))) /.Pekná spomienka na vzácneho priateľa.
stefanm



...pripájam sa ku spomienke na pána Mikulíka.Som rád,že sa (virtuálne) priatelím s jeho priateľom.
zdezda
Tiež som majiteľkou Paľkovej kuchárskej knižky a rada z nej varím. Bol to milý človek, z ktorého sálalo dobro. Bohužiaľ bol.
marianne69
Skvely herec,najviac si ho pamatam z pondelkovych vecerov.Hlas mal skutocne jedinecny,je malo hercov,ktori sa" zarezu" do ucha,pocujem ho i po rokoch.Jeho knizku receptov nemam, ale viem,ze bol vychyreny kuchar.Popozeram na nete,mozno ju este niekde zozeniem.Skoda ju nemat v zbierke:-)Pekna spomienka na neho.
alexdidi
Veľmi som mala rada Paľka Mikulíka a jeho Nežnú fazuľovú polievku som varila už niekoľkokrát...je výborná.Som veľmi rada,že si nám pripomenul tohto nášho vzácneho rodáka.
babidka
pekne spomienky a veruze velka skoda , ze uz iba spomienky....ale panbohzaplat , ze este mozeme spominat a nespominaju uz aj na nas :-).
sovka62
Jediný recept Paľka Mikulíka, ktorý mám napísaný a používam, je práve táto jeho nežná fazuľová. Varil ju pred rokmi v TV, tak som si recept zapísala. Bol to veľmi dobrý herec a veľmi dobrý kuchár, škoda, že už varí v nebíčku.
babi
Pán mikolík bol naozaj skvelý here a aj keď som ho osobne nepoznala, ,ale nezabudenem na jeho posledné učinkovanie v divadle, kde už hral na vozíku a aj bez slova bol skvelý. Som rada, že som to videla.
janazjarku
krásne spomienky až som ťa videla nad tými svetovými šúľancami aj keď ja by som si isto odkvárila z tých "brézľových" oj zbiehajú sa mi slinky ! Ja som mala rada na Paľkovi Mikulíkovi najradšej tie dobrácke oči s iskričkami ,milý úsmev peknô slovo :-) Počuj a to ozaj budem lietať nízko ak neschudnem ?? :-D
betul
Tak tento recept na nežnú fazuľovú polievku mám od priateľky a ona má
tiež pripísané,že od Paľka Mikulíka. Naozaj výborná a nedá sa jej odolať a
moji traja muži ju milujú...



 



TOPlist