Vianočné OBLATKY v Canade.

honestka - fotkahonestka, 21. decembra 2012
Urcite nie vsetci mate momentalne cas sadnut si pokojne k strankam Varechy a pokukat, kto co vyraba, aby pohoda a vianocny stol bol k spokojnosti naplneny dobrotami, ktore si pocas roka velmi nedoprajeme prave kvoli tej specialnosti Vianoc.
My sme t.r. sviatky uz predcasne oslavili, pretoze nasa dcerka odcestovala do Afriky, aby svoju dovolenku dobrovolne stravila medzi detmi v detskom domove, ktore takyto luxus nemaju.

Uroblia sa prava vianocna kapustnica /t.r. aj s domacou kyslou kapustou urobenou vdaka receptu od @Remcula /, s nasimi doma urobenymi klobasami, hribikmi a dubakmi zo Slovenska, ktore nam poslali priatelia, sulance s makom, ryba so zemiakovym salatom; = kolaciky som tentoraz napiekla take "plechove" /zltkove rezy, prave grilazky, slane tycinky ai./, aby som nemusela poskakovat okolo rury, samozrejme nechybali makovniky a orechovniky a celu vianocnu atmosferu sme vycarili u mojho syna s nevestou a vnucikmi, ktori nam urobili pri obrovskom zivom stromceku pred rozdavanim darcekov pekny program.

Prve roky, ktore sme tu stravili tu v emigracii boli pre nas urputnym nahananim sa po obchodoch a specialnych deli obchodoch ktore sme objavovali postupne a tieto dovazaju europske dobroty, aby sme vtedy este nasim dvom malym detom vycarovali pohodu, ktoru poznali a bola doma o to viac, aj ked sa to vzdy nepodarilo tak perfektne ci uz z dovodov tych materialnych veci, alebo nedostatku penazi na drahe darceky, ktore mali bezne ich kamarati.
Zato vsak kazdy dolar sa odlozil prave na tuto prilezitost, aby sme im kupili tie vtedy pre nas velmi drahe hracky, ktore prave "leteli" na ukor nasho uskromnenia sa v inych veciach.
Ale ktory rodic to nerobi?

Nase prve stromceky boli vzdy vyzdobene cukrikmi, salonkami, ktore nam za tazkych okolnosti prisli z domova a medovnikmi, lebo vtedajsie tunajsie ozdoby sa nam zdali velmi gycove. Boli sme zvyknuti na krasne fukane a sklenene ozdoby, ktore bolo tak jednoducho dostat kupit, krasne fukane cokoladove figurky vo vtedajich kolekciach, pokial sa nepreslo na tuto rychlu masovu vyzdobu kedze Figaro prestalo exxistovat.;
velmi by ma zaujimalo, kde sa podeli tie uzasne stare formy na cokolady nie tuctovych Mikulasov a inych prekrasnych foriem, ked sme doma sutazili, ktory z nas dostane tu cizmicku, macicku, prasiatko ci lodku?
Nech sme vsak vycarovali tu akukolvek atmosferu jedna vec nam vzdy na stole chybala a boli to vianocne OBLATKY. Take tie prave chrumkave vonave rovne, ci trubickove, ktore sme citili na nasich mlsnych jazyckoch iba v pomysleni. Nahradzali sme ich roznymi oblatkovymi dobrotami ktore sme dostali kupit, obcas prisli z Vancouveru prostrednictvom slovenskeho farara /niekedy to boli karlovarske - nejako TU vyrobene/, ale nikdy to nebolo to prave hoci aj poliate pravym medikom, aby sme boli po cely rok sladki a dobri... Neskor som vymyslela na tanierik postavit cukrovy zmrzlinovy kornutok, ktory sice vyzeral ako stromcek a ked sme si tento poliali medikom, tak to bola celkom dobra nahrazka.

Po zamatovom prevrate sa tu zacali objavovat mlade rodinky, ktore si vo "vybave" poprinasali aj ten carovny stroj na robenie pravych oblatok, ale to sa nejako dlho drzalo v tajnosti a kedze komunita Slovakov tu nepracovala najlepsie, iba vyvoleni sa dostali k tomuto zazraku. Po znamosti /skoro ako sme boli zvyknuti doma za sociku / sa k nim dostali balicky. Medzi tychto stastlivejsich uz akymkolvek sposobom- alebo kupov sme sa dostali obcas k stastlivcom aj my, avsak...

Dnes sme mali predcasne moznost otvorit balicek, ktory nas pokusal aj napriek predsavzatiu, ze ich otvorime ozaj iba na Stedry vecer.
Vona prekrasnej vanikovej oblatky vsak vyhrala a po jednej sme si ukradli /ako moj manzel poznamenal, ze by bolo dobre, keby to bolo kazdu minutu/, pretoze zazitok z ich chrumkania bol pre nas neuveritelny a po rokoch sa nam znova pripomenuli tieto vone a chut tych NAJPRAVEJSICH ake sme tu za cele roky mohli vyskusat! Naviac nepotrebuju ani med, ako nam bolo povedane, vsetko v nich je len to prave slovenske od potierania formy pravym vcelym voskom.
Mozno si poviete, preco to tu pisem? Chcem povedat iba tolko, ze prave vdaka tejto stranke "Varecha" sme sa zoznamili s Evickou a jej manzelom Martinom, ktory ma tuto fantasticku zalubu v ich peceni na jeho 3 stojoch z domoviny. Vcera nas navstivili a prinielsi tento pre nas velmi vzacny dar. Dakujeme!

Ako uz vela ludi povedalo, ze stranka varechacov ich urobila priatelmi - chcem vyjadrit vdaku, ze sa na nej nasli ludia, ktori patria dnes AJ medzi mojich najlepsich uz nielen virtualnych kamaratov. Vedia akym tazkym rokom so zdravotnou ujmou na tele a trapenim som prechadzala a mesiace ma drzali nad vodou ich nekonecnym povzbudzovanim a laskou aj ked som nebola schopna v tom case ich city opatovat, alebo nahliadat na tieto stranky, ktore ma dovtedy drzali pri zivote akoby so stykom ludi ozaj tak nazivo.

A tak bez dalsich velkych reci s velkou laskou a podakovanim som Vam zaviazana:
Jarka, Evka, Vierka, Tanicka, Danka, Bozka, Ivka, Ferry, Tinka, neposledne Evicka s Martinom, naviac aj mnohym dalsim nemenovanim, ktori ma davali pozdravovat cez nich, cez skype prostrednictvom emailu, alebo na tychto strankach uz len spomenutim, ze tam medzi Vami chybam; Ked som bola na to upozornena, vzdy ma to povzbudilo a premenilo moj tazky vsedny den do sfery, o ktorej sa tazko da vyjadrit.
Alebo ked ste mi dali vediet, ze moje rady v diskusnych prispevkoch Vam naozaj pomohli s problemom, ktory sa zdal momentalne neriesitelnym a pritom taka lahko zvladnutelnym.
Vsetkym VAM-tym nemenovanym, ktori ma "objavili tak nahodne" prave vdaka nasej spolocnej lasky tu na Vareche a ostavame v kontaktoch!

Zelam Vam prekrasnu pohodu pri carovnych a hlboko sa prehybajucich bohato ozdobenych stoloch! Podla toho co som tu citala prekrasne s laskou, niekedy v pote vsetkych tych carovnych a upecenych kolacikov, ktore vase sikovne zenske, ale aj muzske ruky vycarovali!
Nie nadarmo tu vzdy pripomeniem kazdemu, ze niet nad nase sikovne gazdinky a ich umnost poradit si v kazdej situacii aj v zaciatkoch, ked presidlia do inych krajin.
Stale obdivujem nase medovnikarky, ako krasne ich vedia vyzdobit a nelutuju zjest, ved si ich urobia znova a Vianoce bez nich nie su tymi pravymi.

Vsetkym zelam hlavne dobre zdravie, lebo bez neho je to ozaj na figu a cloveka vtedy nebavi ani to, aby si len tak ledabolo podebatil trebarz o nicom, aby sa vymanil z depresie ktora lezi a ciha rychlym tempom sa usadit v podvedomi a premoct cloveka, ked je na dne. Tak isto, aby sa tazkopadne a bez chuti posadil k jedlu, ktore s nadsenim a laskou pre neho niekto iny pripravil s vedomim, ze to je prave ten stastny den, kedy sa vsetko pretrhne a pride UZ ten normalny...

Pekne Vianoce a Novy Rok.

Honestka/ Hanka

prikladam dokaz;
hoci neviem, preco sa mi to nezobrazilo, je treba teda link skopirovat.







@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
@honestka , krásne napísané, až ma chvíľami mrazilo, ale dobre sa to čítalo. Je zaujímavé konštatovať, že taká maličkosť, ako v tvojom prípade oblátky vie urobiť človeka šťastným, ozaj niekedy k tomu stačí málo. Ani sa nedivím vašej radosti , iste vám to pripomínalo domov. Mám sestru v Kanade, viem čím všetkým musela prejsť, kým sa ocitla tam, kde je. Aj jej pomohlo veľa ľudí, väčšinou emigrantov, ktorí sa tam usídlili. Ona mala len 17 rokov, čiže bola mladá, neskúsená, ale šla tam už s mužom ( mali výnimku na sobáš, brali sa v Rakúsku), ktorého jej žiaľ vzala krutá choroba, ale zosatali jej dve deti a priatelia, takže nie je sama. Ty si tiež, ako píšeš, prežila ťažký rok a vtedy sa najviac ocenia priateľstvá a pomoc. Mne zostáva už len zaželať Tebe aj Tvojej rodinke krásne Vianoce prežité hlavne v zdraví, pohode a k spokojnosti všetkých aj prežitie Noveého roku 2013!
frezia68
Milá @honestka :dojímavo si opísala radosť z oplátok a ich vychutnávanie.Čo všetko prebehne mysľou pri takej bežnej ( pre nás) oplátke,koľké spomienky..........Ale najdôležitejšie sú práve krásne priateľstvá,ktoré umožnili tú radosť a je neuveriteľné,koľko (hoci len virtuálnych) priateľov sa tu na Vareche našlo.A koľko skutočných,ktorí sa hoci len raz v roku stretnú a majú krásne zážitky.Viem,že si mala zlé obdobie,podlomené zdravie,ale najmä bolesti ubíjajú,deptajú....a je krásne,ak Ťa niekto podrží,okrem blízkych.Je to dobrý pocit a ja Ti želám,aby si vždy mala okolo seba dobrých,chápavých priateľov.A aby ste už tie oblátky mali každý rok.Krásne vianoce a do Nového r.2013 najmä veľa zdravia,lásky,šťastia, optimizmu a mnohé stisky priateľských rúk :-)))
hannah22
prekrásne aj keď trochu smutné .. ale taký je už život, ďakujem za priania a želám hlavne zdravie, lásku a priatelstvo dobrých ľudí.... :))
kecemis
@honestka velmi pekne napisane. Kto neprezil asi tazko vsetko pochopi. Ale kazdy emigrant, hlavne skor narodeny si musel prejst niecim podobnym. K tym oplatkam. Kym sme byvali v Toronte tak sa dali zohnat oplatky formou vymenneho obchodu. Ja som ponukol domace klobasy a dostal som za ne oplatky. Zial teraz sme v Calgary a oplatky nam asi budu tento rok chybat. Ak mi mozes pomoct kontaktom bol by som ti velmi povdacny.
Vela stastia lasky a zdravia a porozumenia zelam celej rodine.
pivonka
@honestka , z celého srdca ti prajem, aby sa ti vrátilo zdravie. Aj keď si už oslávila sviatky predčasne, želám ti šťastné a veselé Vianoce!
jerica
@honestka Milá Hanka , príbeh aký sa nedá vymyslieť , to musí byť zažité , som šťastná , že som mohla spoznať osobne Tvoju dcérku Bronku , úžasný človek , som šťastná , že aj s tebou som sa mohla spriateliť aj ked zatiaľ len virtuálne,ale čo nebolo, môže byť. Stačí , bolo by toho určite viac , len ten neskorý čas mi tlačí na moje viečka , veď sa blížia najkrajšie kresťanské sviatky , nemôžeme Ježiška len tak poslať od dverí , musíme s ním pochystať dary pre našich najbližších , hoc dnes je už skoro všetko , pozdravujem , PRAJEM KRÁSNE VIANOCE,zdravia , šťastia , lásky akej sa ti dostáva , Jarmila & @jerica
1zdenko
A kde si v Canade? Ked uz nenapises mesto, aspon provinciu.
honestka
1zdenko: nuz v tej pokojnejsej /hehe/ casti-AB, mam to v profile.
1zdenko
asi som nevidel pre oci... Tam sme este neboli, lebo kazdy vravi, ze ked tam raz pojdeme, uz sa nikdy nevratime spat... Prijemne sviatky Vianocne, nielen Tebe, ale aj vsetkym Varecharom.
babinka
citala som tvoje vyznanie jednym dychom @honestka , lebo aj ja patrim k tym, ktore tvoje rady vyuzivaju {pokial ich nezabudnu} a cenia si ich. Bola som smutna, ked som sa dozvedela, ze mas zdravotne problemy a potesil ma kazdy diskusny prispevok, ktory som od teba objavila, lebo som vedela, ze sa nevzdavas.... prajem ti, aby uz prisli lepsie casy a zdravicko nech pribera a pribera, aby si tu s nami mohla byt tak, ako aj s tvojou rodinkou... pekne sviatky - eva
michsamant
Hanka, prajem tebe aj rodine pekne sviatky, tebe vela vela zdravia a sil. Pozdravujem na druhu stranu sveta. Pekne sviatky prajem aj vsetkym ostatnym.
lusinkab
@honestka prajem tebe aj celej tvojej rodinke krasne prezitie Vianocnych sviatkov,krasne si to napisala az mi slzicka na pokraj oka vosla :-(.Ja budem mat teraz prve Vianoce bez klasickych slovesnkych oblatok,chodila som kade tade,po vsetkych deli kde som mohla ale nic som nenasla a ani nic co by sa tomu mohlo podobat :-(.Ale vynahradim si to ak pridem na dovolenku na Slovensku,kedze mamka urobi Vianocnu veceru so vsetkym co k tomu patri :-).NIekedy je to tazke s tym nahradenim surovin v zahranici ale my slovensky sme sikovne stale sa nejako vynajdeme a tu na vareche su ludia ktory velmi radi pomozu tym druhym a ty si jedna z nich :-) prajem este raz krasne sviatky :-)
hubata
Aj ja sa pripájam k vianočným želaniam varecháčov: veľa zdravia a síl, rada ťa tu čítam a ďakujem za tvoje príspevky @honestka.
babi
Milá Hanka, slzy mi tečú potokom, pri čítaní týchto riadkov. Pri každej vete myslím na svoju sestru, ktorú si aj ty poznala. Rozprávanie o ich prvých ( a potom aj ďaľších ) Vianociach je veľmi podobné tvojmu. V tento vianočný čas na ňu myslím veľmi intenzívne. Nemala to šťastie, aby zvíťazila nad svojou chorobou a aj keď bola ďaleko, stále mi veľmi chýba.
Milá Hanka, veľmi sa teším, že som ťa vďaka vareche mohla spozneť zatiaľ aspoň virtuálne. Na ďaľku som s tebou prežívala všetky trápenia, ktoré si musela zvládnuť. Tento tvoj príspevok vnímam ako pozitívny posun vpred čo sa týka tvojho zdravia.
Neprejde ani jeden rozhovor s Jarkou, aby sme ťa nespomínali. Aj keď tu bola Danielka, veľa sme spolu na teba mysleli.
Máš pravdu, že varecha je nielen o varení, ale aj o priateľstvách. Vďaka nej mám aj ja niekoľko virtuálnych priateľov, ale hlavne jednu skvelú a nie virtuálnu priateľku Jarku.

palokuchki
Nasa mila Hanka, ako si to vsetko krasne napisala. Tie zaciatky, prve vianoce v cudzine su mi velmi zname. Podobne sme aj my vsetko prezivali. Okrem zhanania a improvizacie s oblatkami sme si este museli zvykat na vianoce, ked je vonku obycajne okolo 30C. No po tych prezitych rokoch tu v Australii sme uz nasli zdroj aj na vynikajuce vianocne oblatky, aj sme si zvykli na letne vianoce. Hanka, tento rok bol pre teba velmi tazky. Si velmi silna osobnost, obdivujem ta ako si to vsetko zvladla. Zo srdca ti zelam, aby tento nastavajuci Novy rok 2013 bol pre teba stedrejsi a pripravil ti len mile a stastne chvile.
marianne
Prajem Ti @honestka krasne a v zdravi prezite Vianoce a aby si cim skor zabudla na vsetko zle co Ta postretlo a v nastavajucom roku 2013 prezila len same pekne a radostne zazitky v kruhu tych,ktorych mas najradsej... velmi pekne si to napisala.
ebaka
Želám spokojné a milostiplné sviatky,do nového roku len to naj,naj.Nech sa nesie v očakávaní len toho lepšieho.
janazjarku
Milá@honestka krásne si to opísala musíš byť silná žena, keď si sa popasovala so všetkým čo prinášala emigrácia..tu by nám ani vo sne nenapadlo ,že by sme mohli "nemať" vianočné oblátky :-) no zase si určite už mala niečo o čom ešte stále nevieme, že existujeme nie ? Netušila som, že máš zdravotné problémy, lebo ja som na Varechu chodila máličko tiež kvôli zdravotným problémom (nie životohrozujúcim) no zistilo sa, že mám takú divnú chorobu zvanú "histamínová intolerancia" a to je taká dieta, že ani len to kura nemôžeš !! Takže som dlho zbierala odvahu sem nazrieť a bez problémov sledovať tie fajnoty ktoré tu pridávajú šikovné dievčence a chlapci :-) Hanka, želám tebe aj tvojej rodine ešte krásne Vianoce a do celého budúceho roka zdravie,lásku,pokoj a porozumenie a to je vlastne šťastie :-)
honestka
dakujem VAM za uprimne zelania zdravia, snazim sa zabudnut na to co bolo a popasovat sa so vsetkym, co ma este caka.

V kutiku srdca zavidim tu zvalstnu atmosferu v ktorej sa momentalne nachadzate lebo si ju viem velmi zivo predstavit v akom zhone sa vsetko pripravuje, aby sa stihlo polozit na stol tak, aby sa od neho nepohlo...
sovka62
Nemôžem prestať plakať, ledva vidím na obrazovku, tak si ma dojala. Ale aj potešila, si tu opäť s nami a pre nás po tom strašnom roku, v ktorom sme sa obávali, že ťa stratíme. Obdivujem tvoju duševnú silu, to, že si dokázala nevzdať, keď po nádeji prišla ďalšia rana a nemalo to konca.
Nesmierne sa teším, že to máš za sebou a teraz ťa už čakajú len dobré veci.
Krásne Vianoce a všetko najlepšie v Novom roku.
janger
Mila @honestka , Hanka, dakujem ti, ze si nam takto otvorila svoju dusu...Je mi pri citani tohto tvojho vyznania velmi smutno, ale zaroven mam aj dobry pocit...Dakujem za tvoju uprimnost.
Oblatky chybaju aj nam! A tu v Holandsku ich nikto nerobi :-(. Takze som strasne rada, ked dostanem pred Vianocami balicek od mojej mamicky, kde mi pribali aj oplatky (my ich tak volame). Aj ked niektore pridu polamane, to vobec nevadi. Ale su slovenske, ozajstne...Ked sme ich niektore roky nemali, tak sme tiez zhanali vselijake nahrazky, hoci dobre, ale to uz nie je no.
Tvojej dcerke prajem krasny pobyt v Afrike, svoju dovolenku ozaj prezije velmi peknym sposobom, bude mat Vianoce, na ktore nikdy nezabudne. Moja dcerka pracovala v africkej nemocnici pocas studia, ma krasne a nezabudnutelne spomienky. A este sa tam chysta robit dobrovolnicku pracu na par mesiacov...Prajem ti vsetko len to najlepsie, strasne moc dobreho zdravia, lebo to je fakt to najcennejsie. Stastne Vianoce! Moc pozdravov z Holandska.
honestka
@kecemis : na tradicnom slovenskom Mikulaskom vecierku ich t.r. predavali prave od tychto movoprislych mladeznikov neviem aka bola kvalita. skusim pohladat kontakt.
Taktiez som pocula, ze slovensky chlapak co pecie nas dobry chlebik /pre tych, co ho nepecu doma, hehe - Janko vo Windmill Bakery (403) 450-4995/ ich predaval aj s inymi drobnym vianocnym pecivom-neviem vsak ci v tomto vysokom case uz nejake budu.
skype - ni ma.
sandra
@honestka , asi mám zlú adresu, už zopár mesiacov sa mi vracajú maily, ozvi sa mi prosím. Krásne prežitie Vianočných sviatkov ti želám :-D
honestka
@Sovka - uz neplac- medzi nami uz pretieklo dost slz a suzenia, som rada ze som tieto Vianoce uz konecne doma, aj ked mam niekedy pocit, ze by som sa najradsej pokrcila a zahodila do kosa ako ten nepotrebny papier.
@Janger : dakujem;
za roky ktore stravila Bronka vonku pozbierala uz tieto zvlastne skusenosti a prave preto sa rozhodla znova ist.
Je to nieco, co v sebe musi clovek mat, aby to dokazal stravit - hlavne ked vidi do toho lepsie a spozna, ze mnohe prispevky /hlavne financne/ idu na luxusny zivot zriadencov a deti ziju v biede, aka sa vonku nevidi pretoze ju taja.
Casto musia ist deti povinne zobrat aj 14 hodin denne a vsetko odovzdat, dokonca aj hracky, ktore im daju ludia osobne- aj tie sa predaju. Nehovoriac o tazkej fyzickej praci hlavne tych mensich deti;
a bohuzial tieto skusenosti nema iba z jednej krajiny.
nuz je to hrozny zivot ked su decka odkazane na takuto "pomoc".

dakujem za komentar a pekne chvile bez zhonu pred tou krasnou vecerou!
janger
@honestka , veru hrozny zivot pre tie deti, chudata....Ked tam bola moja dcera, tak videla obrovsku biedu, chudobu, citila bezmocnost, ked sa nedalo pomoct...Ale aj tak sa tam chce este vratit...Je to moc smutne, ze to takto vo svete chodi....Na jednej strane obrovske bohatstvo, na druhej strane nema clovek co do ust dat... Ak sa smiem spytat, do ktorej krajiny isla tvoja Bronka?
babav
@honestka , pekne a dojemne citanie.Prajem ti stastne ,pokojne vianocne sviatky .Mas moj obdiv a respekt a je mi smutno ,ze sa obcas citis tak ,ako pises vyssie...tvoja sila a zivotny optimizmus ti pomohli prekonat pre mnohych neprekonatelne . Novy rok 2013 nech ti prinasa uz len vsetko najlepsie ,hlavne dobre zdravie!
cistinka
Hanka moja milá, nádherný dojemný príbeh vianočných oblátok si sem napísala...Keď som začala kedysi v začiatkoch chodiť na varechu, dychtivo som hltala každú tvoju dobrú radu a snažila som sa nimi pri varení riadiť. Ty, Sovka a Božka ste boli neuveriteľne múdre, také "tri truhlice zlatých pokladov"...dali ste mi rady k nezaplateniu. Veľmi si mi tu chýbala, preto som rada, že ti zdravotný stav umožní občas sem zájsť a napísať pár riadkov. Prajem ti veľa veľa zdravia, pokojné vianočné sviatky a šťastný Nový rok. Mám ťa moc rada. Táňa
honestka
@Cistinka. dakujem a opatujem!
Krasny Stedry vecer pri bohatom stole Vam zelam a ako ta tu pozname - bude to jeden aj z nalepsie chutiacich!

@janger : ozvem sa ti sukromne a mozeme predebatit dalej.
Krasne sviatky tiez!
honestka
@babi nka , @michsamant , @lusinkab , @hubata , @babi , @sandra , @palokuchki , @ebaka , @pivonka , @evanaaa , @frezia , @hannah22 , @janazjarku ,
@babav : dakujem Vam!
urobila som len to na co mi sily stacili a verim, ze kazdy z nas, ked sa dostane do takych osemetnych situacii tiez urobi tolko, na co mu sily vyjdu.
Vazim si Vas vsetkych velmi za ozaj povzbudive slova, ktore mi dodavali silu aj ked prchala...

Krasny Stedry vecer Vam zelam v rodinnom kruhu svojich blizkych, aby ste si vychutnali chvile s tymi, pre ktorych ste vsetky tie dobroty chystali.
jillian
Mila Hanka,
zo srdca dakujeme za krasny vecer straveny s Vami!Chcem sa podakovat za uzasne prijatie,za nadherny vecer s Vami!Ste uzasny ludia a Ty Hanka,si silna,obdivuhodna zena!Je mi ctou byt Tvojou kamaratkou a verim,ze sa budeme vidat castejsie!
Prajeme Vam nadherne Vianoce,plne pohody a lasky.
Evka a Martin
jillian
Krasne Vianoce v kruhu Vasich najmilsich prajem vsetkym varecharom!
Evka
medulienka122
@honestka , veľmi si ma potešila, že ti moja rada pomohla, aj ja ti píšem do "Zážitkov", prepáč, že až dnes ti odpovedám, ale včera sme mali neskutočné "fofry":-)) som rada, že sa ti guľky vydarili...Veselé Vianoce ti prajem!
medvedik447
Naozaj krásny príbeh! Aj keď ho čítam až teraz a dnes je 30.1. :D Ja sa len chcem spýtať, nie som tu nejak extra dlho, dá sa nejakým spôsobom tu písať s užívateľmi pošty, alebo sa tu dá len takto diskutovať. Za Tvoju odpoveď vopred ďakujem :)
honestka
@medvedik447 : dakujem.
zatial sa da diskutovat iba priamo v komentaroch, alebo si pozidat o sukromny kontakt /ak nie je uvedeny v profile priamo od cloveka/ s kym chces komunikovat.
O sukromnej schranke bola uz tu rec aj bola slubena -naposledy sme to prejednavali aj tu:  varecha.pravda.sk/diskusie/1-otazka-pre-tomasa-2-dovod-/4...
Nech sa ti tu paci- je tu vela dobrych rad aj receptov hlavne ak nahliadnes do zaciatkov tejto stranky.



 



TOPlist