Vianočné oblátky.

trencanka - bez fotkytrencanka, 22. novembra 2012
Vždy som ich milovala. Mama ich musela predomnou schovávať aby niečo vôbec zostalo do Vianoc. Nepiekli sme ich doma ale kupovali od ľudí čo ich doma piekli. A bez vianočných oblátok si neviem predstaviť Vianoce. Keď som mala svoju domácnosť, tiež som ich kupovala a ani ma nenapadlo, že by som ich mohla niekedy doma piecť. Až raz...Presťahovali sme sa do iného bytu pár týždňov pred vianočnými sviatkami. V tom sťahovacom zhone som zacítila na schodišti nádhernú vôňu. Bola všade. Niekto zo susedov piekol vianočné oblátky. O pár dní zazvonila mi pri dverách moja nová suseda pani Anka. S veľkým balíkom v náručí a že doniesla som vám vianočné oblátky. Skoro som odpadla. Nič za to nechcela a vraj ona to takto každý rok všetkým susedom vo vchode nosi. V balíku boli úžasne oblátky, trubičky s nezamenitelnou chuťou. Obdivovala som ich, bola som sa pozrieť u nej doma na oblatkovač. Doma robený stroj zo "šíny" Nevedela som, čo to je. A to je z kolajnice po ktorých chodia vlaky. Bola som hneď upozornená, že to je najlepšie železo na pečenie oblátok. Boli tenunke a krásne. T tak netrvalo dlho a kupila som si stroj na oblátky aj ja. Ale nie je to ono. Nikdy ich nemám take krásne a dokonale. Mám aj recept od pani Anky ale nikdy ich nemám tak ako by mali byť. Darmo, nemám "šínu". Odvtedy pečiem každý rok aj ja, pre seba a svoju rodinu, rozdávam svojim priateľom a známym a tak tajne dúfam, že pri štedrovečernom sviatočnom stole si možno niekto spomenie aj na mňa , na moje ruky pri jedení oblátok. Možno aj mne sa darí rozdať touto cestou trochu ľudskej lásky a nezištnosti, ktorej je čím ďalej tým menej medzi ľuďmi. Aj keď už bývam v inom dome, každý rok spomínam na pani Anku, na jej oblatky, na jej muža Stanka, ktorý jej ich krásne obstrihával a balil, na plné vandlíky akože nepodarkov, ktoré končili v bruškách mojich detí. Vďaka pani Anka.
@zareaguj


Diskusia k článku

slawi
Trencanka to je velmi mile :)
Aj ja patrim do rodiny "Oplatkovaciek".Zacala som pred 14 rokmi z lepkovej muky a teraz ked musim drzat bezlepkovu dietu je ta masinka na nezaplatenie.
Ta vona skorice, vanilky, orechov no jednoducho VIANOCE.
fialka49
Jéj, ja si spomínam, ako sme chodievali kúpiť vianočné oblátky týždeň pred Vianocami ku známej oblátkarke. Vzali sme sánky, na ne nasadli obe deti, pod nohami nám kilometer vržďal sneh a do tvárí nám narážali snehové vločky.
Keď sme vyštípaní od studeného vetra vkročili do výrobne, ovanula nás sladká, vanilkovo-škoricová vôňa.
Zakrátko v bruškách našich detí tiež končili akože nepodarky, môjho manžela zavolal manžel oblátkarky na štamprlík domácej s kúskom chlebíka tak, ako to ľúbili starí otcovia. A my dve sme si trochu podrkotali medzi nakladaním oblátok a trubičiek do prinesenej krabice, aby tieto prežili transport.
Domov sme sa vracali potme a ten horúci lipový čaj s cesnakovými hriankami cítim ešte aj dnes.
Teraz si už posledné roky sami pečieme oblátky a trubičky, ale dcéra a syn, hoci sú už dávno dospelí, spomínajú, ako sa pre nich Vianoce vždy začínali vtedy, keď sme išli kúpiť oblátky a padal sneh.

medulienka122
Milá trencanka, až teraz som sa dostala k tomuto tvojmu milému zážitku, veľmi pekne si vyjadrila svoju túžbu "Odvtedy pečiem každý rok aj ja, pre seba a svoju rodinu, rozdávam svojim priateľom a známym a tak tajne dúfam, že pri štedrovečernom sviatočnom stole si možno niekto spomenie aj na mňa , na moje ruky pri jedení oblátok. " Je to neskutočne krásna túžba, prajem ti, aby sa splnila
kuchticka
Mila @trencanka , velmi ma dojal tvoj pekny pribeh s oplatkami. Mas pravdu, ze sa v poslednom case uponahlanej spolocnosti akosi vytraca ludskost, laskavost a je dobre, ze ti mladi, ktori vyrastali v takej rodine ako tvoja radi na tie casy spominaju v dobrom a budu pokracovatelmi peknych susedskych vztahov. Prajem ti, aby si citila vdacnost tych, ktorych si obdarovala nezitne a s laskou, aby sa ti to vsetko vratilo.
Toto je velmi pekna predvianocna uvaha na zamyslenie.
mama3chlapov
krásne, milé, dojímavé... Aj mne sa spájajú vianoce s oplátkami, zapájala som sa od malička do ich pečenia. Dúfam, že môj tato tento rok napečie. No keď mu náhodou cesto lepí, to lieta hromženia po chalupe :o)))
sonulienka
@tren čanka nádherný zážitok. Aj u nás moja mamička pekávala vianočné oblátky ale na murovanom sporáku odtiahla sa platnička tá najmenšia a taká forma s veľkou rúčkou otváralo sa to ako nožnice a piekla pre celú dedinu. Ja ako najmladšia som to musela roznášať po domoch. Bol to pekný zážitok veru naše deti a vnúčence o tak niečom ani nesnívajú.Ale aspoň mám na čo spomínať.
lusinkab
krasne napisane,az mi normalne smutno prislo :-( z tych pribehov o vianociach,presne ako pises uz malo ludi vie,o com su vlastne Vianoce :-(
trencanka
Dakujem vam vsetkym. Som rada, ze sme sa trosku zastavili pri tychto myslienkach...Blizi sa advent a to si obcas zaslzim...
hubata
Pekné spomínanie a niet nad dobrú susedu.
mariaklara
Je to milý zážitok, ktorý v tvojom srdiečku zanechal krásne spomienky na pani Anku a jej muža. Skutočne niet nad dobrých susedov. Niekedy lepší ako blízka rodina.
janger
Aky mily zazitok. Normalne sa mi tisli slzy do oci....Nech sa ti este moc, moc dlho dari rozdavat 'kusok ludskej lasky', tak ako sa to darilo aj pani Anke.
mmusska
Ja tu slintám aj slzím zároveň:-), o tomto by mali byť Vianoce....
marianne
Naozaj pekne napisany zazitok..ludsky:-) ja mam tiez stastie na dobrych susedov,niektori z nich sa aj priatelmi stali...
pavla3
Krásné vzpomínky,budu mít slovenskou snachu,ráda jí překvapím vánočníma oplatkama,jen nevím jak na ně ,ještě jsem je ani neviděla.Držte mě palce.
babidka
Oplatky na Vianoce musia byt - ved akeze by to boli Vianoce ? U nas oplatky pekaval kostolnik so zenou a kupovali sme ich po nedelnej omsi poslednu nedelu pred Vianocami . To uz bolo jasne znamenie , ze cochvilu bude chodievat Jezisko , Betlehemci , budu v kostole jaslicky a v celom dome budu rozvoniavat kolace a kapustnica. Tak som to vnimala ako dieta . Vyrastli sme .Teraz uz Vianoce vnimame inac .Ale oblatky byt musia :-)
lussi
Pekne napísane prosím vas nepredava tu niekto z okolia dca bezlepkove oblatky nemam mašinku na oblatky a určite k Vianociam oblatky patria ak by ste o niekom vedeli dajte mi prosim vediet budem vam vdačna.
1andy
Ahoj, mohla by som ťa poprosiť o receptík na andy.turonova@gmail.com ? veľmi pekne ďakujem
diana123
Ahojte, chcela by som sa opýtať či by ste mi poradili kam mám uložiť vianočné trubičky či oblátky.Či ich mám dať do špajze alebo kde.
Ďakujem. :D
smejkad
u mojej mami sa trubicky ulozia do kartonovej hnedej krabice ( bez obrazkov, aby dychala ) len sa vystelie servitkami a su v obyvacke na skrini, aby boli po ruke :-)
u mna v doma to nejde, lebo mame vlhky vzduch a behom dvoch troch dni zozuvackovateju :-)



 



TOPlist