Trochu obšírnejšie vám popíšem ako v posledných rokoch varíme cviklu u nás, u @stefanmovcov. Popis prípravy uvediem v bodoch.
1. na domáci zoznam „čo nakúpiť“ pripíšem - cvikla. (u nás ja zostavujem zoznam, manželka ide na nákup sama lebo ja nemám nervy motať sa pomedzi regály a hľadať suroviny ktoré tam stále prekladajú inde a nikde nenájdete osobu ktorá by vám poradila kde to čo chcete práve je, alebo vysvetľovať pri pulte dievčatku ktoré sa vyučilo za mäsiarku, ale predáva v zelovoci, ktorého vlastníkom je jej ocko, čo to cvikla je!).
2. manželka, okrem iného, kúpi aj cviklu
3. ja ju, okrem iného, vynesiem z auta domov aby moja pani nenosila po schodoch ťažké veci. Lebo hoci je na zozname len, napríklad, päť položiek ja vlečiem z auta domov päť plných, ťažkých tašiek. Ale už som si na to zvykol!!
4. keď mám čas tak ju (cviklu nie manželku!) umyjem, do primeraného mäkka uvarím, nechám vychladnúť (čas chladnutia závisí od momentálnej vonkajšej teploty na balkóne a času, ktorý strávim na pive kým vychladne!), keď sa vrátim očistím ju a nastrúham
5. očistím a nastrúham čerstvo vykopaný chren, ktorý mi nosí kamarát, lebo ja som si, zo zdravotných dôvodov, kopáčske práce zakázal
6. nachystám soľ, cukor, ocot a rascu
7. z pivnice donesiem, umyjem a utriem potrebné množstvo zaváracích skiel a primeraných vrchnákov (neuveríte, ale skoro vždy presne odhadnem koľko je ich potrebné a manželka nad mojím odhadom stále žasne a mňa to napĺňa blaženým pocitom, tak potrebným k harmonickému manželskému spolunažívaniu)
8. v tomto momente prípravy našej Veľkonočnej cvikly opúšťam teritórium a presúvam sa podľa potreby buď ku televízoru alebo na pivo, takže vám fakt neviem napísať ako a v akých pomeroch čoho k čomu sa u nás cvikla pripravuje. To mi ostane záhadou navždy.
Verím, že aj vám, ktorí na Veľkonočné sviatky robíte túto neodmysliteľnú pochúťku, sa všetko vydarí.
Tá naša je stále je výborná, perfektne dochutená, ja ju manželke vždy pochválim a ona je šťastná. Takto my u nás pripravujem Veľkonočnú cviklu. A čo vy???
Ale musim Vas sklamat, u nas na Velku noc cviklu nevarime. Takze na Vasu otazku: "A čo vy???", musim byt strucna a odpoviem: "My nic."
nám ešte menej:slnečné teplé počasie..a útek von..cvikľa počkááá..:-)
Ja varím umytú cviklu v tlakovom hrnci, je to rýchlejšie. Moju cviklu chvália všetci, komu som zaniesla ochutnať. :-)
Co ja? vcera som si Tvoj prispevok precitala, dnes som kupila cviklu a chren. a teraz aby som patrala po tom naleve. alebo mi niekto poradi a usetri mi cas s patranim?
P.S.: slovensky ocot 8% kvasny liehovy este mam v zasobach
tak ak sa niekto ozve, vopred dakujem. cvikla sa uz vari.
foto ako dokaz, zabudla som pridat skor.