Varenie viacerých

dumu54 - bez fotkydumu54, 7. októbra 2010
Kamarát ma pozval na gulaš párty s tým , že budem variť guláš. keď sa pripravili všetky
potrebné veci, materiál na oheň i guláš sa všetko začalo. Počas varenia jednotlivý pozvaný
chodili ochutnávať a počas toho možno i niektorý niečo pridali. Pred dovarením som zistil že
guláš je síce dobrý , všetko bolo uvarené ale neskutočne pikantné. Ešte šťastie bolo že sa
odobralo z plného kotla pre deti takže sa mohli najesť i ľudia čo nemajú radi pikantné. Od
tej doby keď varím guláš kde je väčšia partia tak si ho strážim ako oko v hlave.
@zareaguj


Diskusia k článku

sandratamer
Mne vadí iné. Ale strašne. Keď niečo navarím a dochutím, naložím na tanier, a dotyčný to ani neochutná a už solí a sójovkuje a korení. No. A je to vonku. :-)
ernest
Guláš ,za mojich študentských čias to bolo pomenovanie pre neporiadok a zmetok ,aj ked sa do gulášu dá dať skutočne čokolvek plne s tebou súhlasím že k vareniu gulášu má mať (ako aj vo všetkom )prístup iba jeden zodpovedný zaň ,netvrdím že neprímem radu ,no mudrovanie nemám rád .Osobne varím klokaní guláš no ešte som nenabral odvahu ho sem pridať ,to by boli komentáre :)))))) možno raz..Práve dnes sme skúšali určit dátum na uzatvorenie záhradných párty no ešte ich zopár chceme stihnúť,takže pokusom zdar a gulášu zvlášť.
sjuz
ja keď varím guláš, tak varím LEN JA :)), a nikoho k nemu nepustím. A tí, ktorí prišli, prišli preto, že dôverujú, a zjedia :)
altyn
@sandratamer a vieš že ťa tým vlastne urážajú? Ja to tiež nemám rád, nevadí mi ak si to dochutia, no až po okoštovaní. Doma som si ich už "vycvičil" :-))))))))
altyn
A tiež si nedám do toho kecať, ak to chcú mať inak, nech si to podľa seba urobia. No raz som musel žiadať aj o pomoc a to keď som stratil čuch, vtedy som nevedel rozoznať vodku od vody...
janazjarku
@sandratamer tak toto som ja zažila veľa krát a nikdy sa to nezaobišlo bez mojej poznámky : "Ty by si určite neprešla /neprešiel/konkurzom do Coca-Coly !" :-) Ono je to pravda viem to od jednej z učastníčiek konkurzu. Uchádzačov vraj bolo okolo dvadsať a prekvapilo ich, že ich výberová komisia pozvala hneď na pracovný obed. Usadili ich k jednému stolu a obsluha priniesla polievku. S tými čo si začali "ochucovať" pred "okoštovaním" rovno poslali domov :-D hold to vraj vyhútal múdry psychológ..pripadá mi to ako keby sa niekto bez skúsenia šmaril do vriacej vody vo vani !! A milá Sandra vieš , že to zabralo ? Skús aj ty tej drzej osobe rozpovedať tento pekný a poučný príbeh :-)
babidka
@dumu - este dobre ze si to stihol ochutnat :-)Ale je to dobre aj pre poucenie -ty si to tam chystas , doladujes a tesis sa na to , ake to bude dobre a vsetkym bude chutit . A odrazu taky preplesk..:-) Ja tiez doslova neznasam , ked si niekto dochucuje jedlo este skor ako ho ochutna ...U nas doma sa soli pomenej ako je bezne "normalne" zvykom. Kvoli zdraviu aj chuti . mam taky nazor, ze jednoduchsie je malo slane dosolit ako presolene "odsolit" . To iste je so stiplavym , prekorenenym ci prekombinovanym . Kazdemu je jasne , ze ze niektore jedlo bude stiplavejsie/thajske alebo trebars madarske/ -ale ked varim aj pre inych , tak si davam pozor aby to bolo podla nasich kriterii aj ...jedle . Myslim , ze prave preto je na stoloch pripravena sol , ocot alebo rozne omacky- aby sa dochutilo .Ale normalny clovek najprv ochutna a az potom doladuje .A uz vobec by som sa neodvazovala "sefkucharovi" kydnut nieco do kotlika:-)
evas13
Pri chutiť sa to dá kedykoľvek, ale od chutiť už nie a ty si bol veľmi prezieravý, keď si odložil pre detičky a ľudí čo nemajú/ nemôžu / pikantné jedlo radi.
@sandratamerova tiež poznám zopár ľudí čo dochucujú pred ochutnaním a zistila som, že ich asi neprevychovám. Za pokus stojí vyskúšať metódu @janazjarku .
marikasu
súhlasím so sandratamer, presne to isté vadí aj mne :-)
kuchticka
@sandra , ja to mam doma pri kazdej navsteve nasho zata. Len si sadne ku stolu, nalozi na tanier a uz berie do ruky slanku a korenicku. Hrozne mi to vadilo, ale uz som si akosi zvykla. Horsie je, ze nas vnuk zacal robit to iste - opicit sa. @babidka , to je tiez moje kredo - prorodzena chut potravin nesmie byt prehlusena tolkym mnozstvom dochucovadiel.
kuchticka
Dumu, vitaj medzi varechacmi. Dufam, ze nabuduce prilozis i recept - ked nie "gulasovy" tak akykolvek. Uz sa tesim.
enerrgizer
dochucovanie, solenie pred ochutnanim, to ma vie tiez poriadne nastvat. Skuste mu jedlo v tanieri presolit, ked si ho potom este prisoli a nebude sa dat jest...nabuduce si to dobre rozmysli :-)
verka1
presne to isté vadí a mne. A enerrgizerov nápad sa mi vidí veľmi vhodný na takýchto jedákov, aj ked nie so škodoradostná. A mne vadí ešte jedna, zrejme neresť. Nechať na tanieri aspoň kúštik jedla. Nerada jedlo vyhadzujem, nezaslúži si to. Teraz to síce zje náš havo, takže to nepovažujem až za takú škodu, ale ozaj mi to vadí, aj ked už som počula nejdno vysvetlenie.
kadely
...držím se stejné zásady jako sjuz. A že už jsem guláše navařil spousty. Naposledy várku pro 25 spolužáků z 8. na slezinu po 51 letech. Všichni mlaskali a nikdo si nemusel "přichucovat"! Kdyby se někdo takovej vyskytl, ať si do toho nasype co chce, ale myslel bych si o něm svoje.
sovka62
Platí staré známe: Sto kuchárov presolilo polievku. Ja si tiež nedám kafrať do varenia, ak to niekto vie lepšie, pokojne ho k tomu pustím, nech si varí sám. A čo sa týka dosáľania pred ochutnaním, tiež to neznášam. Mala som obchodného partnera, s ktorým sme zjedli veru veľa obedov a večerí a mal tiež tento zlozvyk. Aj som ho taktne upozornila, ale nezabralo. Až raz sa vytrestal sám. Čašník priniesol objednanú polievku a on samozrejme rovno zdrapil soľničku. Naklonil a do polievky najprv vletel vrchnák a potom obsah celej soľničky. Niekto ju predtým zle zavrel, neviem či náhodou, či to mal byť škodoradostný atentát na hocikoho neznámeho, v každom prípade to bolo pre mňa zadosťučinením. Bolo by pekné, keby som mohla napísať, že sa ten môj spolustolovník poučil, žiaľ, nestalo sa.
sracz
Súhlasím so Sandrikou a Vami ostatnými taktiež! Podobne aj ja, nikoho nepustím k mojej vareške, naberačke, či k hrncu. Maximálne, a to mám oči ako jastrab, orol a Bubo Bubo (Sovka, pekné-nie!?), keď porozdeľujem prípravné práce - umývanie, čistenie, škrabanie, lúpanie a uloženie do pomocných nádob - a na úplný záver poskladanie a umývanie prázdnych tanierov. Všetkých nezvaných "odborníkov, znalcov, kuchárov, ......., kecalov, kibicov, pricmrndovačov a podžubovačo (tí, čo už "ňedžubu, ľem poddžubuju), ženiem (a to si dovoľujem radiť aj Vám) od sporáka, kastrólov, weindlingov a tepší bičom, ako nadmuté kozy von zo zeleninovej záhradky!
sbohemrozume
sandratamer : já se kajícně přiznávám. Jak sednu k talíři beru pepřenku do ruky. Ono bez toho: "ani nevochutnáš a už pepříš", to by mi snad ani nechhutnalo. :-)



 



TOPlist