Už zavárate ?

abdul - fotkaabdul, 20. júna 2014
Pochváľte sa. Prípadne nejaké špeci návody a skúsenosti.
@zareaguj


Diskusia k článku

zolik
Ja mam marhulovy dzem. Tak sa mi krasna oranzova farba vydarila, ze ma dokonca mamka cez Skype pochvalila.
hanka56
Já mám zatím , jahodový, třešňový a rybízový a zítra budu dělat višňový
abdul
Jahodový džem poskromne a včera nejaké poháre uhoriek.
stefanm
...ja mam zatial len rozdrbane krize, lebo sme vcera poobede s manzelkou robili jahodovy dzem a poslala ma do pivnice pre zavaracie pohare. samozrejme, ze boli hore v zadu tak som sa postavil na bednicku z umelej hmoty, ta praskla, ja som zhodil dva sirupy z kvetu bazy a ked som to vsetko poupratoval, uz som sa doteraz nenarovnal. mal som radsej ist na pravidelnu schodzu starobnych, predcasnych a invalidnych dochodcov do nasej krcmi. ked im budem dnes vysvetlovat preco chodim skrceny tak ma vysmeju a mozno aj vylucia! tohto roku som dozavaral!!!

sovka62
Zatiaľ jahodový džem asi 16 litrov, zo dva litre mrazenej jahode drene, lebo z miešania džemu sa mi už robili kruhy pred očami. Od včera večera pozerám na košík čerešní, ktorý sa náhodou ocitol v mojej kuchyni a počujem ako mi šepkajú ...džem, džem, džem... a hneď lebo zajtra by bolo neskoro!
Ešte ma (dúfam) čakajú marhule, u dcéry sa ukazuje celkom pekná úroda a možno slivky z nášho sadu, ak teda riadne a v poriadku dozrejú.
evusik
jahodový a čerešňový džem, zamrazené jahody a špenát a to je tuším všetko, čiže nič moc... u nás to tento rok vyzerá na slabú úrodu nielen zeleniny ale aj ovocia, takže prebytky asi nebudú a budem musieť kupovať, uhorky a tak, tým pádom ani zavárať moc nebudem...
slawi
Zatial len jahodovy 27 poharikov a dufam,ze este nieco pribudne.
Uz su uhorky? U nas ani len nechyrovat :)
tiginko
ja zaváram už len špecialitky - džemy a kompóty u nás absolútne nejdú a ešte mám, ovocie maximálne do mrazničky (už mám polovicu zaplnenú jahodami), takže teším na feferónky a papriky, @angastov chilli džem, sušené paradajky a rôzne omáčky na grilované mäsko, @kimlovu bôčikovú nátierku a paradajkovú marmeládu s bazalkou od @nazarboncuk . Tie majú ešte čas
svedka
Ja mam len rebarborovy dzem,dvojaky a sirup rebarborovy,jahodovy a bazovy...ziadna slava :)
denyany
Ja som ešte nezavárala a po kontrole pivnice asi ani nebudem, možno nejaké špeciality- ako písala @tiginko. Minulý rok bol bohatý a tento som ešte ani poriadne neochutnala jahody či čerešne, kdeže ešte zavárať...
gubics
Zavarila som asi 25 pohárov jahodového džemu, a jedno vedro jahôd som poslala sestre , a asi 3 kg som dala bratrancovi, ktorý ich miluje. Dnes som pozbierala na záhrade predposlednú várku jahôd, už nekvitnú, len sú ešte niektoré zelené. A budem mať až len také na ochutnanie tie stále rodiace. Minulého roku ešte aj začiatkom novembra boli, ale to už len tak niekoľko kusov, asi za hrsť sa nazbieralo.
aroooo
aj ja mááááááááámmmm, 1 pohár z 200 g Velvet kávy jahodový lekvár, z ostatných pár jahôd som spravila zmrzlinu a pomáhali "zbierať" aj tmavší cezpoľní na tých mojich 2 riadkoch. Zavárať ani nič podobné veľmi nebudem, zostalo z vlaňajška, chcela by som plnenú papriku s kapustou a hlavne aj jabĺčkovú plnenú kapustou v kyslastom náleve, no ale ak by ma niečo zaujalo.....
radost
tak tento rok-tak to vyzerá-mám pomocníkov-v predstihu..drozdy nám pomohli s jahodami-ostalo minimum..oberajú ešte nezrelé ríbezle..maliny..čučoriedky..nevieme si rady..aj u vás je to tak..??
vlani ich nebolo..
dnes sme robili nad čučoriedkami sieťovú ochranu..uvidíme-či pomôže.
no celú záhradu nemôžeme zabaliť do siete..!!..:-)
pomôže vzduchovka..??muž uvažuje..bo je riadne namosúrený-ako dnes našiel rozdžobanú zaprlenú rajčinu..
hubata
No my sme všetko pojedli čo sa doteraz urodilo v čerstvom stave, takže nezaváram, o uhorkách ani nechyrovať, paradajky zelené ..... ale slimákov mám aj na brokolici, aj na cvikli (to som ešte nevidela, že by slimáci žrali aj cviklu), maliny síce majú nejaké maliny ale sú ešte zelené. Jedine ríbezlí mám trošku viac, ale zatiaľ stíhame ich likvidovať na koláčoch, dreni, sirupoch alebo s pudingom. Neviem ako u Vás, ale tu pri Bratislave sú tie noci chladné, hoci cez deň sú horúčavy a tak sa voľačo napolievam ....
ariela6
tak ja som tiez ako Stefanm prišla včera o križe a krčnu chrpticu pretože som do 1 v noci čistila čierne ribezle ja odstrihavam to okvetie čo je na nych a zavaram miesto čučoriedok lebo tie sa mi v našej zahrade nedari vypestovat no a tak dnes som uplna kalika zobudila som sa že sa strašne točim a točilo ma cely den len čo som tie ribezle zavarila inak som si si musela nasadit oddych ale zajtra pokračujem idem robit džem s červenych ribezli na zimu sa všetko domace zide a križe a krčna chrptica to sa podda dufam
alena45
@radost , tie škorce sú fakt nepríjemné. Ja mám v záhrade celú jednu stranu bazu, chystala som sa na bazový sirup a džem a než dozreli, tak tie hnusné škorce všetky bobule ozobali. Ak mi to spravia aj tento rok, kúpim vzduchovku !
angiek
ja som zavarila 10 flias ceresni z toho 3 len so stipkou soli, zatial sa drzia, uvidime ci sa mi nepokazia a mam asi 50 flias jahodoveho dzemu, 20 flias dzemu z ribezli, cakam na marhule kedy dozreju a budem robit dzem
obor123
@anqiek , môžem dá opýtať, prečo si dala do čerešňového kompótu soľ? Ešte som to nepočula.
babidka
Prave som doupratovala a vydychla od ulavy , lebo konecne som dovarila dzemy z jahod ,marhul a aj z kupenych tohorocnych prvych lesnych cucoriedok :-) Namrazila som tiez zo vsetkeho aby bolo neskor na kolace . Jahody sa mi macaju v cukrovom sirupe lebo chcem skusit tento recept
 varecha.pravda.sk/recepty/jahodovy-kompot/52170-recept.ht...

Vsetok hrasok zjedla vnucka a mimoriadne usilovne jej v tom pomahali aj nase morky:-) Takze ziaden hrasok v mraznicke ani vo flasiach .Ale mozno by sa oplatilo zavarit par flias pasavky zemiakovej - tej je dost :-)))
Sezona iba zacina .....
manya
žasnem, žijem na juhu stredného Slovenska a ešte som stihla len jahody, nič iné, ríbezle budú asi o týždeň, čerešne a višne skonzumujú škorce, tak ich je málo, že sa neoplatí ani rebrík pristaviť, zato jabĺk bude neúrekom, ak príroda niečo nevyparatí. Mám aj tak v pláne zavárať minimum....ale človek mieni a Varecha mení;
zizazi
no Vy ste šikovnice! A to vážne sa už urodili ríbezle, dokonca aj uhorky? Tiež som pri Bratislave a zatiaľ o nich ešte nechyrovať. Ale je fakt, že takmer zarovno s čerešňami sme zavárali aj marhule....takže ja mám 90 pohárov čerešní, jahody boli poskromne a z nich moje osadenstvo miluje dreň, tak som im urobila radosť. Ríbezle nezaváram, u nás proste nejdú ale mrazím ich, sú výborné do koláčov no a džem, je u nás na prvom mieste. Ešte pôjde cuketa do mrazničky ak sa urodí, tú obľubujeme v akejkoľvek podobe. No a ostatné ako bude ale skôr nie, je dosť zásob z minulého roka a škodcov je toľko, že nám sa proste neujde. Ak, tak pikošky ako píše @tiginko a @denyany a určite @angastov chilli džem, ten je proste jedinečný.
martina0812
Ja mám odložené jahody na mrazničkový lekvár, zavarený hrášok, len asi 5 pohárikov, ostatné je v mrazáku... cez víkend sme robili marhule, ale koľko toho bude, poviem až keď sa ponosia do pivnice... pomaly dozrievajú maliny, ukazuje sa mi pekná úroda černíc... jááj a ešte som robila bazový sirup. Iné zatiaľ nič, však komora je plná ešte od minulého, obrovsky bohatého, roka.



 



TOPlist