Foto: marryann
Tento recept som našla v knihe Babičkina špajza nad zlato. Vyskúšala som ho a som veľmi spokojná. Jahody sa v pohári ani nepohli, majú Zobraziť celý popisTento recept som našla v knihe Babičkina špajza nad zlato. Vyskúšala som ho a som veľmi spokojná. Jahody sa v pohári ani nepohli, majú krásnu farbu a nie sú presladené. Z 10 kg odstopkovaných jahôd som zavarila 24 pohárov (370 ml).
Postup
-
1
Čerstvé a nevodnaté jahody odstopkujeme, opláchneme vodou, necháme odkvapkať na sitku a preložíme do hrnca.
- 2
Uvaríme cukrový roztok, nalejeme na jahody a zohrejeme na 90 °C. Takto pripravené jahody necháme jeden deň odpočívať na studenom mieste. Jahody sa napijú roztokom a pustia šťavu.
- 3
Ďalší deň poukladáme jahody do čistých zaváracích pohárov, zalejeme cukrovým roztokom, uzavrieme a sterilizujeme 15 min pri teplote 80 °C. Ja som použila elektrický zavárací hrniec s nastavením teploty a s časovačom. Po naplnení pohárov mi zostalo asi 4 l jahodového nálevu. Neviem, či záleží na odrode jahôd, niektoré pustia možno viac šťavy, iné menej?! Čo mi zase až tak nevadí, lebo som ju zavarila do fliaš a po zriedení s vodou máme teraz jahodové osvieženie :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Už od utorka sa vytešujem, že mám jahodové šialenstvo za sebou, ale teraz rozmýšľam, či sa ešte nevyberiem na samozber, aby som toto mohla vyskúšať.
Akokoľvek, veľmi pekne ďakujem za recept.
Trochu som si privstala, lebo neskôr je horúčava na nevydržanie aj na záhrade.
Jahody boli vždy chutné,ale vyplávali mi do polovice pohára.Za posledné roky som ich už ani nezavárala.
No tento krát som si recept uložila a na skúšku veru ešte pár pohárov spravím,kým jahôdky ešte sú.ďakujem za pekný recept.
Myslím,že veľa žien si dnes potešila,povzbudila a aj nabudila.
@babidka , neviem, či som správne pochopila Tvoj komentár, ale jahody sa zalievajú práve tým sirupom, v ktorom sú namočené, nerobíš žiadny iný...akutát, že z neho zostáva, nemienieš ho celý:-)
Prosim môžete mi napísať Váš postup ďakujem
Moje zaváranie jahôd každý rok poteší moje vnúčatá.Jahody umyjem v sitku pod tečúcou vodou.Vodu s cukrom kryštál uvarím,sirup.Jahody dám do suchých fliaš a zalejem sirupom ešte horúcim.Flase uzavriem a sterilizujem 5-6 minút.Poukladam na stôl zakryjem a nechám do druhého dňa.