Slezina na tatíčkovský spôsob, alebo ako sa vyhnúť rodinnej oslave

martina0812 - fotkamartina0812, 7. augusta 2013
Spomenula som si na jednu príhodu, ktorá sa stala asi pred 10 rokmi. Môj otec práve oslavoval päťdesiatku a oslavu robil doma. Zišlo sa asi 40 príbuzných, takže ja, mama a trošku aj sestra sme vyvárali a vypekali, aby bolo aj slaného, aj sladkého, viete si predstaviť. Všetky sme boli ustaté, upachtené, narobené ako kone a všetky sme svorne nadávali na celú oslavu a hromadu otcových príbuzných ( mama má veľmi malú rodinu, ale z otcovej strany je ich ako hadov... ).

Päťdesiatka sa úspešne ukončila, príbuzní zmizli a my sme sa pustili do upratovania, čistenia, umývania riadu atď... proste z roboty do roboty. Celý barák bol cítiť po smažených rezňoch a keď vysmradli rezne, vo vzduchu sa držala ešte vanilka. Dva dni sme chodili z práce domov a cítili tú vanilku.

Lenže na tretí deň nás privítal príšerný smrad!!! My, navyknuté na vanilku, sme schytali riadnu ranu priamo medzi oči, len čo sme otvorili dvere. Ségru hneď naplo, mama zalomila rukami a mne slzili oči.

Čo sa stalo? Nuž, stalo sa toto...

Môj ocino bol celý život železničiarom, ťahal dvanástky, raz dennú, raz nočnú, potom dva dni voľna, potom tridsaťšesť hodín vkuse v práci... proste rozhodený celý spánkový rytmus. Toho rána sa vrátil z nočnej a rozhodol sa, že psíkovi uvarí slezinu. Netuším, kde sa u nás vzala, každopádne, oco hodil slezinu do hrnca s vodou, zapol sporák a natiahol sa na gauč. A zalomil.

Prebudil sa až na to, ako sa suseda dobíja dnu a kričí o pomoc. V prvej chvíli nevedel, kde je, ale pomyslel si, že asi prespal celý deň, lebo bola tma. Vraj ešte šomral:
"Čo tá Tonka otravuje, takto v noci..."
Otvoril teda susede dvere a bol veľmi prekvapený, pretože za dverami bol biely deň. Suseda ten paranormálny jav vysvetlila hneď prvou vetou.
"Lojzo, čo robíš, veď horíte, dym ti ide z okien!!!"
Až vtedy si vraj ocino uvedomil podozrivý smrad, ktorý sa šíril domom a zistil, že tá "tma" je hustý, čiernočierny a mastný dym, ktorým bol preniknutý celý barák.
Vtedy si spomenul na slezinu, ktorú dal variť a rozbehol sa do kuchyne. Otvoril dvere, vyvalil sa z nich kúdol dymu a dnu bola čiernočierna tma. Po pamäti našiel sporák, popálil sa na žeravom hrnci, vypol sporák a pootváral okná dokorán. Keď dym vyšiel, zbadal, čo sa udialo.

Samozrejme, voda vyvrela a fyzikálno chemické reakcie pôsobili ďalej. Oco nazrel do hrnca, ale v ňom nebolo nič. Slezinu, alebo aspoň zuhoľnatený kúsok veľký ako palec, objavil na strope spolu s kusom smaltu z hrnca. Podobné kusy boli rozprsknuté po celej kuchyni. Steny boli mastné a čierne ( pôvodne mali svetlúčko béžovú farbu ). Môj otec, ktorý skoro ani netuší, kde máme práčku, zvesil v kuchyni záclonu a pokúsil sa ju vyprať, aby aspoň trošku zmiernil tú katastrofu!

Proste, slezina premenila barák na zasmradenú čiernu dieru. Keď sme sa my ženské spamätali z aromatického šoku medzi dverami, pustili sme sa s nadávkami a preklínaním do upratovania.Väčšina prízemia sa musela vymaľovať, kuchyňa aj vystierkovať, pretože na mastný povlak na stenách nechytala žiadna farba. Z kuchynskej linky ( starý kvalitný komunistický výtvor ) našťastie stopy mastného dymu išli dolu za použitia litrov chémie a minimálne milióna konských síl, koncentrovaných do nás troch báb. Oco pomáhal tak, že chodil okolo a tváril sa previnilo ( a to som dovtedy netušila, že taký výraz v repertoári má! ).

Keď sme také nasr....dené drhli dlážky a nábytok, zrazu sme sa všetky hystericky rozrehotali, pretože nám všetkým trom naraz prišla na um rovnaká myšlienka - toto mal oco vykonať pred troma dňami, pred tou oslavou! Do baráku, ktorý smrdel ešte aj po mesiaci a po novej maľovke, by mu neboli prišli ani tí najvytrvalejší príbuzní!!! :-D Kurník, koľko sme si mohli ušetriť práce!!! :-)))
@zareaguj


Diskusia k článku

rea1
no, veď keď bude oslavovať 60-tku, máte zlepšováčik. vy ste už zvyknuté, návštevy odovzdajú darčeky radšej medzi dvermi a bude pokoj. fuj, viem si to predstaviť. kedysi mi prihorel špenát tak, že som ho vyhadzovala aj s hrncom - nebolo pomoci od tej nemoci, nič sa s tým nedalo urobiť. :-)))))))
martina0812
60 -ku sme už slávili... je to starší zážitok. Na 60 oco pozval mňa, mamu, sestru a našich manželov a 2 deti do reštiky na obed a basta. :-)))
Ale ten zápach bol fakticky príšerný. Ségru naplo vždy, keď vošla do baráku...
evanaaa
Takto isto moja sestra, keď u mňa bývali so švagrom, dala dusiť mäso a asi si išla ľahnúť bol večer, ja som zasa v izbe za zavretými dverami pozerala TV, kým som nezacítila podivný zápach. Otvorila som dvere do kuchyne, tiež tma ako v rohu. len plamienok na sporáku naznačoval, kde asi budú gombíky,lebo bola úplná tma, rýchlo som vypla a utekala do ich spálne pozrieť, či dýchajú. Sestra bola práve po pôrode pár dní, či týždňov, tak som sa podívala aj na malú, či dýcha. Potom som ich zobudila....samozrejme, okná som otvorila hneď po zhasnutí plynu a vyhodila aj zuhoľnatený hrniec so spálenými zvyškami. A ten smrad po spálenom mäse bol hrozný, pretrvával ešte niekoľko týždňov. Našťastie, kuchyňa sa maľovať nemusela, ale si viem aspoň predstaviť, ako to u vás, @martina0812 vyzeralo po tej katastrofe.
denyany
no to máte šťastie, že ocino i vy ste to v zraví prežili! ja som včera po práci šla na nákup a potom som sa dala do prípravy fašírky na dnes . takej tej fašírky plnenej vajcom pečenej v rúre. keď som ju dávala konečnč do rúry, bolo štvrť na deväť. spokojne som si sadla k telke, potom aj ľahla ... a zrazu sa zobudila! no tak zrazu to nebolo, lebo hodiny ukazovali desať aj päť minút. fašírka krásne rozvoniavala, ale aj tak som bola v kuchyni za okamih. fašírka bola krásne upečená a mňa oblieval pot pri predstave, že by som si tak zdriemla dlhšie... v živote som takto na noc nič nepiekla a neviem, či ešte budem...
stefanm
... to sa predsa jednoducho musí každému prihodiť , že sa mu niečo nevydarí !!!
Verím , že tvoj zážitok je tu pridaný ako "informácia" pre priateľov a nie ako "sťažnosť" na otcov nezdar ktorý si sa rozhodla zverejniť po desiatich rokoch . Je to veselé a zároveň smutné . Teraz veselé vtedy smutné . Je dobre byť pohotový a takéto nezdary zdokumentovať a mať odvahu ich aj zverejniť !!! Pozri si môj nezdar!!! Nazdar .
 varecha.pravda.sk/recepty/pri-pecena-klobaska/22755-recep...

Určite sa to nedá porovnať s katastrófou ktorá sa vtedy prihodila vám , ale v niečom je to podobné . V tom , že teraz je to už sranda !!!!!
janger
@martina0812 , no tak ta moja plnena paprika, ktora sa mi rozplestila na zem, je v porovnani s tymto tvojim zazitkom bezvyznamna :-))). No to vam ale otec dal zabrat ;-). Kupte mu pre istotu kuchynske hodinky- minutky, ktore poriadne hlasno zvonia... Nech si ich natiahne, ak sa bude chystat zdriemnut si pocas experimentov v kuchyni ;-). A je to dobre aj pre zabudlivych ;-).
samanka
Tvoj ocko mal šťastie, že bol za zatvorenými dverami.....neviem, ako sa dala vymaľovať kuchyňa mojej drahej krstnej dcéry...- boli sme na dovolenke v júni ako babská jazda-tri ženské, chlapi doma-priateľ mojej krstnej dcéry nám chcel urobiť radosť, tak telefonoval, čo by nám po príchode chutilo.....no, v paneláku smrad, dym už na prízemí (bývajú na 4-tom), pred dverami ešte horšie, len som zvrieskla-otváraj dvere!-jej priateľ na posteli doluznak (zaspal), v kuchyni čiernota, roztopený digestor, v hrnci len uhlíky, obývačka samá sadza.....mal šťastie, že mal otvorené balkónové dvere, inak by sa bol zadusil...mal potom vraj aj nejaké problémy.....odvtedy som háklivá na dymovú arómu.....ja si nastavujem časovač na sporáku, lebo už som raz pripiekla vajcia....:-))))
martina0812
stefanm, samozrejme, že sa na ocina nesťažujem! Dnes si už na to so smiechom spomíname, vlastne to bola celkom sranda! :-)

kuchticka
@martina - si nadana na rozpravanie zivotnych prihod. Pacil sa mi I tvoj predosly prispevok s pernikom (ja bych to asi nezvladla s takym pokojom ako ty) a tento "vyudeny" dom tiez bol skuskou na tvoje emocie. Mas trpezlivost (ako sa hovori: dobre "nervy".
Prejem ti odteraz iba uspesne pecenie, varenie a vobec cely zivot iba uspech.
martina0812
kuchticka, veľmi pekne ďakujem za pochvalu aj prianie! Aj ja dúfam, že v kuchyni raz budem macher. :-))) A za to, čo nazývaš trpezlivosťou, väčšinou môže moja dcérenka. Rozosmeje ju každá blbosť a jej smiech je taký nákazlivý, že sa nedá odolať! Keď sme údili dom, síce som ju ešte nemala, ale vtedy nás rozosmiala tá predstava, že by oco vydymil barák ešte pred oslavou. :-D Páni, to bol zápach!!!



 



TOPlist