Veľmi som sa tešila, že budem pracovať v účtárni v jednom podniku v Liptovskom Mikuláši.
Mala som tam síce samé staršie spolupracovníčky, ale nevadilo mi to. Ja som mala
osemnásť a oni okolo 50-tky. V kancelárii sme sedeli štyri, ale na celom ekonomickom
úseku nás včetne šéfa - ekonóma pracovalo asi 12.
V jeden deň, krátko pred Vianocami sa šéf prišiel opýtať, či si chceme variť predvianočnú
kapustnicu. Všetky sme to s nadšením privítali a najstaršia spolupracovníčka, ktorú všetci
považovali za vychýrenú kuchárku povedala, že tohto roku si urobíme aj slepú kuru.
Čoooo? Kuru - no dobre, ale prečo musí byť slepá!? Nechápala som, ale opýtať som
sa hanbila.
Vychýrená kuchárka sa hneď urobila šéfkuchárkou a začala organizovať.
Pobehala po všetkých kanceláriách nášho oddelenia, povyberala peniaze na mäso a vínko
a rozdelila, kto má čo priniesť z domu.
Na druhý deň ráno poputoval písací stroj z jedného stola pod stôl a začali sa na ňom
hromadiť veci, čo každý poprinášal z domu. Bolo toho neúrekom, no ako na kapustnicu
pre veľa ľudí. Ja som stále po očku sledovala, čo kto vykladá z tašky. Len nie a nie sa
dočkať tej kury.
Do deviatej sme normálne pracovali a potom to vypuklo. Šéfkuchárka rozdelila úlohy
a každý sa ujal tej svojej s veľkou radosťou. Ja, ako najmladšia som pravdaže
robila kuchtíka, ale nevadilo mi to, lebo som vôbec nevedela variť.
Popri tom varení sme ešte aj sem-tam niečo urobili na svojej robote, ale len to, čo bolo
neodkladné. Vôňa sa už šírila aj po chodbách, aj vínko sme už ochutnali a nálada bola
čoraz lepšia. Len kde je tá kura? Stále som ju očami hľadala a nenašla.
Objavila som aj široké uvarené rezance, tak som si myslela, že budú do kuracej
polievky. Ale prečo sa stále nevarí? Vŕtalo mi v hlave? Ale bola som ticho.
Varili sme úplne inú kapustnicu, na akú som bola zvyknutá ja z domu. Takú čistú,
bez kapusty, oni do hrnca naliali iba tú vodu z kapusty a plávali tam iba zo dva
kapustové rezančeky. Ale bolo tam mäsko čerstvé aj údené, aj klobáska, cibuľa,
cesnak, hríbiky, sušené slivky a celé zamiaky. Keď to už bolo uvarené tak naša
šéfkuchárka dala navrch do polievky variť ešte také knedličky, ktoré urobila
z rožkov. Ale kde je tá slepá kura, nedalo mi stále pokoj!?
Keď bolo všetko hotové, pozvolávali sme všetkých z oddelenia, ešte aj nejakých
hostí, ako napríklad riaditeľa a nejakého námestníka.
Do taniera mi nabrali polievku, pridali do nej tie uvarené široké rezance a ja síce
prekvapená - pustila som sa do toho, tak ako aj všetci ostatní. Bolo to mňam.
Druhý chod bolo to mäso, klobáska a k tomu každý dostal uvarený celý zemiak
z polievky a knedličku. Tiež to bolo výborné. Ešte som to takto nejedla.
Aj vínko sa popilo a ja trošku tým vínkom posmelená so sa opýtala, že prečo sme
nerobili aj tú slepú kuru. Najskôr nechápali, čo sa to pýtam, ale keď im to došlo,
začali sa strašne smiať. Že vraj sme ju už dávno zjedli.
Slepá kura bola totiž tá knedlička z rožkov, čo sa uvarila v polievke.
Na dolnom Liptove to takto varia dodnes. A ja dievča odchované na hornoliptovskom vianočnom kyseli, som nič netušila.
O pár rokov neskôr prišla k nám robiť mladá žena od Považskej Bystrice a raz nám
rozprávala, ako si ju uctila mužova mamička, keď k ním prišla prvýkrát na návštevu.
Že jej s pýchou v hlase hovorila, že uvarila kapustnicu a urobila aj slepú kuru.
A kolegyňa tiež nevedela pochopiť, že prečo práve slepú a hlavne to, že prečo jej hovorí, že kura bola slepá.
Tak sme sa na tom zabávali ešte raz.
Keby niekto chcel vedieť, ako sa slepá kura pripravuje, tak pridám aj recept.
varecha.pravda.sk/videorecepty/syta-silvestrovska-kapustn...
takže ani nemám moc prehľad, čo tu už všetko je. Ale jedno som zistila hneď. A síce, že sa tu zišla perfektná, veselá komunita,
skrátka skvelí ľudia.
Tak nezabudni pridať recept :-)
iným menom. Ale ak nepoznáte, tak vyskúšajte. Ja milujem
recepty s rýchlou prípravou a ak sa pri varení nenašpiní veľa riadu, tak
som unesená blahom. Pridala som aj ďalšie recepty...rýchle.
A ten tvoj pribeh mi tiez nieco propomina z mojich zaciatkov na pracovisku.
Dik redakcii za super rýchlu ponuku,vyskúšam.