S t ô l .

stefanm - fotkastefanm, 15. októbra 2013
Všadeprítomný , neprehľadnuteľny , tak potrebný a predsa tak nepovšimnutý . Stôl . Plochá doska podložená štyrmi nohami . Nič svetoborné ale koľko má uplatnení .

Kuchynský – klasický , obrusom dekorovaný a dennodenne využívaný . Miluje vázičku s kvetom uprostred .

Písací – doplnený šuflikmi a tešiaci sa z hrnčeka v ktorom sú perá a ceruzky , kalendára , notebooku a podložky pod šálku s kávou .

Jedálensky – umiestnený v obývačke a zaberajúci jej podstatnú časť . Z pravidla rozťahovací , používaný pri slávnostných rodinných príležitostiach . V čase mojej mladosti využívaný s bratom aj ako ping-pongový , keď sme namiesto sieťky do stredu rozložili školské slovníčky používané na ruštinu a natiahli medzi nich káblik (taká chemicky vyrobená akože vlna) a stále sa hádali či išla loptička ponad alebo popod! 

Malý stolík v obývačke – pôvodne slúžiaci pri návštevách na servírovanie chrumiek , čipsov , solených arašidov , jednohubiek a pálenky a vína . Dnes hojne využitý na odkladanie diaľkových ovládačov , okuliarov a televízneho programu v ktorom sa nedá orientovať lebo všetky časy programov sú posunuté o nezmyselné reklamy !

Kempingový – dômyselne prepracovaný s možnosťou zloženia do plochej dosky . Väčšinou používaný pri pobyte v prírode , stanovačke a často preklínaný sprostými nadávkami lebo sa z dôvodu nerovnej podložky stále kyve a všetko z neho padá .

Záhradný – nedomyslený lebo väčšinou býva spojený s lavicami na sedenie ku ktorým , z neviem akých dôvodov , výrobca neprimontoval operadla takže sa na nich blbo sedí lebo sa niet o čo oprieť . Často sa s nim stretávame pri rôznych akciách organizovaných mestom alebo obcou kde sa griluje a pije .

Pôrodný stôl – optimálne riešený pre rôzne polohy pri rodení . Doporučujem vylepšiť o hlasový záznamník aby aj muži ktorí sa nezúčastnia vzácnej chvíľky zrodu potomka mali zdokumentované ako na nich rodičky pri pôrode nadávali a ako sľubovali , že už im nikdy viac „nedajú“ !!!!

Pracovný – majúci rôzne druhy podľa druhu práce na ňom vykonávanej . Slangovo nazývaný , neviem prečo , aj ponk .

Obradný – alebo tiež nazývaný obetný , využívaný v kostoloch a modlitebniach pri vykonávaní cirkevného obradu .

Hostinský – zvýšený stôl do úrovne lakťa používaný výhradne v krčmách takzvaných na stojáka hlavne v blízkosti železničných a autobusových staníc . Môj obľúbený
.
A veľa , veľa ďalších stolov existuje . Ponamáhajte si mozgy aj vy a pripíšte ďalšie !!!!!!
@zareaguj


Diskusia k článku

hannah22
mna napadli už len stolíky....barový, kozmetický, servírovací s kolieskami aj bez,nočný stolík, pod PC, pod kvety.... aj také nám treba..... :))
njdevil
rontgenovy, ma velmi siroke vyuzitia, posluzi v prvo rade pacientom, aby sa zistilo, aky su strasne dochramany aj s inymi neduhami, sluzi, ako servirovaci, jedalensky, kempingovy...a nahradi bez problemov aj postel, ked sa clovek po tazkej sluzbe nevie postavit na nohy a dotrepat sa na sluzobnu izbu...a posluzi aj ako koliska, ked ho clovek zabudne zaistit, ale to by som nedoporucovala pre ludi s takzv. " morskou chorobou..." -:)
arasidka
Ja mám stolík "balkónový", v kúte stojí a plní rôzne funkcie, v lete sa pri ňom dobre sedí a popíja "všeličo", v zime sa naň odkladajú hrnce s jedlom, aby vychladlo a nezaberalo tak miesto v chladničke, a momentálne mi slúži v mojej izbičke ako pohodlný stolík na triedenie šípok. A aby som nezabudla, v lete ho najviac používa náš pes Alan, ktorý pod ním "hovie" a díva sa škárou popod múrik na ulicu :)))
irenaw
jednoznačne stôl univerzálny. pekný s obrusom na jedenie, praktický s odolným povrchom na zaváranie, pevný na vaľkanie rezancov, akurát vysoký pre šijací stroj, podľa potreby zväčšovací pre veľa ľudí alebo veľa práce... zmestilo sa naň celé bábätko s príslušenstvom aj všetky veľké hrnce na huspeninu, nie súčasne ;-)... niekedy okolo neho tancujem pri varení, niekedy si pri tom skoro odrazím malíček a hromžím... stôl zo svetlého dreva, ktorý si veľa pamätá a dúfam, že vydrží aspoň tak dlho, ako ja. tak ten mám najradšej. tie ostatné sú obyčajné stolíky do počtu ;-)
fialka49
Jéjdanenky, máme toľko druhov stolov. Spomínam si, že škole sme mali čo najlepšie opísať stôl človekovi, ktorý nikdy nevidel stôl. Veru sme sa natrápili, pretože nie každý stôl má štyri nohy, nie každý má rovnakú úžitkovú plochu, nie každý...... ach jej, je to zložité, taká samozrejmá vec dennej potreby.
Prajem všetkým, aby sa vždy našlo miesto okolo stola plného dobrôt pre rodinu a priateľov pri dobrej debate.
mariamka
mna napadli skor take pre zabavu, sachovy, ruletovy, pokrovy, biliardovy.. a potom este ten povestny okruhly :) alebo tento "spomienkovy" :)


hlavne, aby kazdy stal pevne na svojich nohach.. :)
irenaw
však aj ten môj smajlík je potešený, aká si žienka všestranná
kuchticka
Je tu este stol - stolik (nemam diaktriku napisat vokan) pre tych malych cvorgosov, co sa ucia jest seme.
rea1
ja mám doma stolík "visací". piťo, dones z pivnice ten visací stolík! je to šikovný výmysel, ktorý zavesím na balkónové zábradlie - veď hovorím, že je visací - a je nám pri ňom sveta žiť. :-) keď ho nepotrebujem, dá sa sklopiť ku balkónovému zábradliu a nezavadzia, keď si idem hovieť, zodvihnem ho a môžem jesť v balkónovej prírode, čítať alebo len tak popíjať dle vlastního výběru a pozorovať okolie. a pred dušičkami zvesiť, umyť a šup s ním opäť do pivnice. :-)) je to šikovný výmysel, mám ho rada. a ešte mám rada konferenčný stolík v obývačke, lebo keď čítam, dajú sa naň veľmi pohodlne vyložiť nohy. hneď vedľa konvice a šálky s čajom. :-))
aretta
ježííííš, vyložiť nohy? :-) no toto z duše neznášam. jediný človek z našej rodiny to robí, môj švagor. kde je hygiena? kde úcta k domovu? vyložiť si paprče a potom tam jesť? brrrr.
rea1
aretka moja, u nás sa je za stolom v jedálni, nie ako u vás, v obývačke pred televízorom. (citujem: vyložiť si paprče a potom tam jesť). u vás sa "úcta k domovu" (sic!) prejavuje tým, že si nevykladáš svoje paprče - lebo ja mám nohy, ale každý, ako sa cíti - na konferenčný stolík? no, to nie je bohvieaká úcta.
aretta
Priznávam, občas sa u nás jedáva v obyvačke pred televízorom. Snád nechceš povedať, že u vás nie? Aj keby to boli "len" čipsy, zákusky a káva, aj tak by mi to nechutilo zo stola na ktorom by som mala vyložené nohy. Ved to môžme rovno jedávať zo zemi, načo stôl. Jednoducho u nás bolo nemysliteľné aby si niekto vyložil nohy na stôl, v celej našej rodine to platí. A tak isto aj v manželovej rodine. Jediný kto to spraví je naozaj iba jeden jej člen, manželov brat. Po jeho návšteve dezinfikujem.



 



TOPlist