Priprava ryze

janoedo - bez fotkyjanoedo, 8. marca 2012
do 2l vody dam 2 lyzicky soli varim asi 20 min potom sa ryza scedi, netreba miesat.ryza ide do vriacej vody
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
@janoedo , je pravda, že ja robím ryžu úplne ináč, ale aj keby som chcela podľa teba, celkom som asi nepochopila, no, vidíš.......
sonulienka
Ja tiež zvyknem ryžu vyvárať no a toto je ten sposob, že sa nedusí ale premyje a vysype do vody a nechá sa variť. Koštuje sa či už je dosť uvarená a scedí sa keď je dobrá. Ja presne nepočítam minúty ale ako píšem koštujem. Ale v poslednom čase už ani tak nerobievam.
ula2
Raz som skúsila takto robiť ryžu,ale nik my ju nechcel jesť,že vraj bola ako nemocničná ...ryžu robím úplne inač a hlavne,že mojím stravníkom chuťí...)))
alena45
takto varí ryžu moja sestra, ak ide napríklad do krabieho šalátu.
bejgi
ja už roky pripravujem ryžu, príklad: vždy musí byť pomer ryže s 2 pomermi vody, takže 200g ryža, 400 ml voda, /0,5kg-1l/ soľ za štipku, pri tvojom sa mi zdá veľa a trochu oleja. Postup: trošku oleja dám na spodok hrnca, nasypem ryžu a na miernom ohni trochu prerestujem, zalejem vodou, pridám soľ a úplne na miernom ohni nechám 20 min. variť. Niekedy počas varenia pridám bylinky :) a ryžka je hotová :)
evanaaa
Ja som sa dávno naučila robiť ochutenú ryžu, len biela so soľou by mi asi ani už nechutila, ( pritom je pár rád ako mať ryžu bieku - pre mňa nie).Dávam do nej bylinky - pažítku, petržlen alebo štipku majoránky, štipku červ.paprika alebo karí, korenie mleté biele a cibuľku. Niekedy som dala malú cibuľu s napich. klinčekami. Len varenú v slanej vode, no, možná na návšteve, kde by som nemohla odmietnuť.
evanaaa
A ešte - aspoň 5x ju prepláchnem, mám ju v sitku a to zasa v miske, kde do nej prilieha. Posledná voda je horúca, v nej ryžu zabarím.
hubata
Presne toto som chcela povedať: riadne poumývajte ryžu, viete koľko myši sa do nej vykaká, vyciká? Až mi je zle keď vidím ako v TV sypú ryžu nepremytú do jedla. Bŕŕŕŕŕŕ´!
svetlana9
moja pani svokra ma učila ryža sa varí podľa pravidla 15-15-15, to znamená po premytí je 15 min. namočená v studenej vode, potom sa 15 minút od bodu varu na miernom ohni varí a potom 15 minút odkrytá odparuje. Časy treba presne dodržať, inak je lepkavá - neoddeľuje sa každé zrnko zvlášť.
svetlana9
raz som bola na návšteve u internetovej kámošky a ona varila ryžu takto : vyumývanú ju dala na panvicu na trochu rozozriateho oleja, miešala vareškou, kým sa ryža napučala a odparila sa zvyšná voda z nej. Zaliala horúcou vodou, počkala kým to zovrie a odstavila prikryté z ohňa. Lepšiu ryžu som dovtedy nejedla. Aj ja ju takto varievam a je fajnová, každé zrnko zvlášť. Nezabudnúť samozrejme posoliť, môžete pridať aj vegetu, bylinky a podľa vlastnej fantázie dochutiť.
slawi
Ja dam premytu ryzu na podusenu cibulku, spolu osmahnem este, zalejem vodou, prikryjem a necham na miermom ohni vodu vyvarit(par minut).Ked je voda vyvarena strcim hrniec do rozohriatej ale uz vypnutej rury a necham ju tam pokial nie je mäkka.No a samozrejme sol.
evanaaa
Tiež som robievala spočiatku ryžu tak, aby sa každé zrnko oddelilo, ale muž takú nemá rád, že je ako broky, tak ju robím mäkšiu. A čo sa týka pridania vody, nie je vždy ideálny pomer, ako sa zvykne dávať ( napr. 1:2), tu záleží od druhu ryže, koľko je jej treba dať, vždy to neplatí. Kedysi som aj ja robievala v rúre, ak bola teplá. A na oleji ju osmážam, kým nezačne praskať, potom zalejem a prikryjem, keď zovrie dám na minimum a chvíľu dusím.
diabambulka
Ja ryžu robievam na viacero spôsobov. Tak ako Janoedo, to je tzv. ryža študentov, lebo sa varí presne ako cestoviny- do väčšieho množstva vriacej a osolenej vody dáme ryžu uvaríme do mäkka a precedíme. Takátoo ryža sa krásne oddeľuje-zrnká niesú zlepené. Klasika ryžu umyť, orestovať natroške oleja, zaliať vodou 1cm nad ryžu, osoliť, alebo pridať vegetu, alebo kari, alebo cibuľu napichanú s klinčekami, alebo kocku bujónu a variť 20 minút na miernom ohni zakrytú. A posledný spôsob ako robievam ryžu je tiež super lebo zaberie najmenej času 3-4 minúty. Ryžu opláchnuť, orestovať na troške oleja zaliať vodou, ale voda má byť len trošička nad ryžou, zavrieť tlakový hrniec, natlakovať, potom stíšime oheň a máme ho zapnutý tak len 3 minútky. Po troch minútkach vypnúť a necháme dôjsť na platni. Ryža sa nám krásne v tlakovom hrnci dorobí a preto netreba dávať také množstvo vody, lebo tam sa dorobí v pare. :-)
Evanaaa rto s tou pažítkou či majoránku je super nápad, vyskúšam, ja som zatiaľ pridávala do ryže viac menej zeleninku, hrášok, kari, cibuľku napichanú klinčekami. Moja svokra ma dokonca naučila, že nie vždy je potrebná cibuľka napichaná klinčekami a tak stačí do ryže na vrch hodiť na začiatku zo 5 klinčekov, ktoré ryžu nádherne prevoňajú a vybrať po uvarení.
henyinnsbruck
ja nevieeeeeeemmm uvarit ryzu :(((( uz mi bolo vysvetlovane ako sa robi, aj som videla ako sa robi , ale ked som ju ja robila nepodarila sa :( buduca svagrina si zomna utahuje ze neviem ryzu urobit, a moja rodina nechape ze preco ju neviem urobit- ja viem mala by som sa hanbit...:(
ale ja mam takee velke stastie ze moj snubenec ryzu nemusi :))) ryzu papa len ked ideme do cinskej restiky.takze ked ja mam chut na ryzu kupim si Uncle bens express- dam do mikrovlnky a za 2min mozem papat :)



 



TOPlist