Praha, fežoáda a ja

rea1 - bez fotkyrea1, 1. augusta 2012
mam v prahe dlho-dlho-dlhorocnu kamaratku, s ktorou sa pozname už 40 rokov a prezili sme spolu naozaj mnohe zaujimave veci. a ona ma uz roky takeho akehosi exotickeho manzela. vyzera ako "juhos", po cesky tiez rozprava ako "juhos" (juhosi prepacia) a je to brazilec. kedysi bol kariernym diplomatom, teraz si uz dlhsiu dobu iba vyvaluje pupok, tiez uz nie je najmladsi. a v casoch panovania krcaha - krala a trojhlavej hydry, ked oni dvaja este spolu iba chodili a my sme boli mlade a stihle, lebo teraz sme zas mudre a krasne, som opat raz prisla do prahy. mam a vzdy som mala prahu rada, poznala som ju a casto som tam chodila. napriklad aj ku kadernicke. letenka 180.- kacees, tak co. a jindra mi hovori: nerob si na poobedie plany, sme pozvane na veceru. vola sa to fezoada, je toho strasne moc a je to strasne dobre. a mame prist skor, neviem, co ten moj chce. tak sme isli. cestou sme sa este zastavili u niekoho v ulici Na kocourkach. ta zastavka nema ani nemala ziadny vyznam, mne sa len nesmierne paci nazov tej ulice. ked sme prisli k dotycnemu, sedelo uz unho par ludi a on nas privital: dievcata moje, ked chcete jest, musite najprv umyt riad, ja som to vcera nestihol. jindřiško, miluji tě. a boli sme odparentovane do kuchyne, ktora bola plna riadu. ked poviem, ze plna, mam na mysli, ze plno-plna, uplne plna, spinave boli okrem tanierov, hrncov a priborov aj vsetky pohare, od stamprlikov az po pivove krigle a hrnceky. vcera tam bola mohutna jazda. a pretoze stol odpochodoval do obyvacky, aby bolo na com jest, vsetko bolo v uhladnych hromadach poukladane v kuchyni na zemi a na kredenci. a tak sme umyvali, priebezne, kym sa dozohrievala voda v malom bojleri utierali a dzigali sme sa v tej kuchyni skoro dve hodiny. potom sa islo jest. kedze nas bolo viac a stol bol maly, na stol sa dali hrnce a panvice s pozivnou a my sme sedeli kto si kde nasiel miesto a mali sme taniere na kolenach. kto si chcel nalozit alebo neskor cokolvek pridat, spravil okolo stola kolecko s tanierom v hrsti. fazula, maso, zelenina, ryza, pomarance a aj akesi na prvy pohlad neidentifikovatelne ale jedle veci tam boli. zvlastne jedlo. chces si pridat masa, pridas si. potom zistis, ze ti chyba ryza. neskor zelenina alebo pomarance a zas trosku masa - a nakoniec zistis, ze sa nevladzes postavit. :-)) ked som v prahe bola neskor a dorazne som sa dozadovala receptu (vedel, ze ked mi ho neda, tak mu uz nikdy nespravim halusky), dozvedela som sa napr.: no, potrebujes ocasek, nozicky, kůže, vies, vcera sa vraj niekto utopil vo vltave, tak je dostatok. alebo akasi divna zelenina, ktorej meno som sa ani nesnazila zapamatat, vtedy aj tak nebola ani len sanca to tu zohnat, ale vraj sa da dobre nahradit mladymi kalerabovymi listami poprazenymi s cesnakom. a ked mi ten exoticky suhaj popisoval, ako sa v zelovoci hrabal v bedni plnej otrhanej kalerabovej vnate a vyberal si pekne cerstve mlade listy, nezabudol mi spomenut, ze zelovocar sa ho pytal: to pro kraliky, mladej pane, pro kralíčky? příště vám odlozim. vraj ked mu "mladej pane" povedal, ze nema kraliky, ze to bude varit, lebo mu pride navsteva, tak sa zelovocar zatvaril tak akosi chapavo a sucitne. s ciernou fazulou bol problem. on si ju nechal dovazat z domu, myslim tym z brazilie, vzdy, ked niekto z ambasady isiel na navstevu domov, vzdy si nechal doniest par kil. lebo vtedy taku fazulu nebolo dostat ani "na zapade". tvrdil a ja tomu verim. do portugalska nechodil a v nemecku a inde nebola. napadlo ma po nejakom case vypytat si za poharik - myslim tej fazule - a zasadit ju u nas, v zahrade v lamaci. aj sa mi smiali, prazaci mudri, ze rozni ich znami to uz skusali zasadit a neroste. tak som zasadila u nas a rostla. nechali sme vysusit a zber bol zaujimavy, bola to krickova fazula, tak ked sme ju vysusenu pozbierali, povytrhali kricky a podho pekne na styri a hladas s nosom na zemi, ci sa nejake nezodpovedne zrnko nevytrusilo a nesnazi sa zdrhnut. vsetky sme pozbierali, ved aj na poliach prebiehali akcie ani zrno nazmar. :-) a doma k nam chodili kamarati na exoticku veceru, ktorej sa nepovedalo inac len zranica. kym bolo dostat papierove obrusy, 10 kacees kus, na stole bol papierovy obrus. ked zmizli, na stole byval noblesny biely baliaci papier, zospodu decentne prilepeny izolepou, lebo dotycna cierna fazula ma tu dobru vlastnost, ze ak kvapla na obrus, mohli ste ho vyhodit. skvrna zostala na pamiatku a na veky. teraz uz je ciernu fazulu dostat bezne v roznych obchodoch s exotickymi potravinami, takze to uz nie je take zaujimave. ale lovit ju po zrnkach s nosom v hriadke ... :-)))

musim si dajako usporiadat v hlave recept, lebo je potrebnych milion a tri veci a ak to ma mat dajaku ludsku postupnost - su veci, v ktorych som puntickar. a feijoada, cize fezoada urcite nie je upratovanie chladnicky, ako to opisal jeden pan tu vo svojom recepte. je na nu hrba receptov, ako na nas gulas alebo kapustnicu. kazdy je iny, kazdy je ten jediny najspravnejsi a kazdy je dobry.
@zareaguj


Diskusia k článku

askadaniela
pestujem rôzne druhy fazuliek i fazule, čiernu sa mi ešte nepodarilo zohnať. akú má chuť? fezoada môže byť zaujímavé exotické jedlo, len dúfam, že keď si spomenieš na to zvieratko, z ktorého ocásek tam ide, nebudeme ho musieť ísť kvôli fezoáde hľadať do Vltavy :-)
hubata
A mne sa ten recept páči, vám nie?
Ten popis toho frajera sedí na Jožku Mrkvičku z dolného konca v Malackách, tiež sa za mladi stratil v útrobách Prahy. Fazuľa by mohla byť kľudne záhorácka trojprdová bobovica ..... tá tiež rástla u mojej tetky v Lamači ako divá a nevadili jej ani otrasy prechádzajúcich rýchlikov. Len tetka z nej nevarila fezoadu, ale bobovicu a "pod ňu" (to akože domáce slíže do nej) a možno vďaka nej sa tetka dožila 103 rokov.

A ten neumytý riad - tak ten mi pripomína môjho ex keď som sa vrátila o deň skôr zo služobnej cesty domov: vo vani namočený riad zo 4 dní, a to sa ešte len odmáčal, umývanie bolo naplánované až na piatok o 14.00 hod. Moja chyba, načo som sa predčasne dotrepala domov? Na rádiátore viseli prisušené ponožky, veď načo by sa mali skladať dole, tam nikomu nezavadzajú a ešte sú aj príjemne teplé .......

@rea1 priznaj sa - pili ste určite tequilu, takže s tým zvieracím ocáskom to tiež nemusí byť celkom pravda .....

Pobavila si ma, celkom si to tam dokážem živo predstaviť: bordel ako v parlamente, ale nálada bohovská.....
marianne69
kruci @rea Ty si ina liga,ze ku kadernicke letecky,brdo,to kde si robila?:-DDD aj ja chceeeem...inak, ja som tiez zazila nieco takychto multikulturalnych akcii,to boli najlepsie sleziny, ake sme zazili.Raz sme mali party,kde boli ludia z ostrova sv.Tomasa a Michala pri Afrike...to treba zazit na vlastnej kozi,po Anglicky vedeli niektori len tak-tak,ale komunikacia isla ako po masle:-DDD
honestka
su v nej same dobroty a samozrejme ako inac- dufam len, ze tieto originalne recepety preziju a aj mladi kuchari im zostanu verni, prtoze niet nic lepieho.
recepty na tuto pochutku sa tiez v troske odlisuju, pretoze ludia ich prisposobuju svojim surovinam ale vysledok je obycajne vzdy dobry.
rea1
aha, @2010 , trafena hus zagagala. citaj "fezoada urcite nie je upratovanie chladnicky, ako to opisal jeden pan tu vo svojom recepte". a uvod tvojho receptu "Bola treba vycistit ladnicku od vsetkych udenim a masa a tento Brazilsky recept je perfektny na to". a ty si pozeral do spatneho zrkadla? lebo ja evidentne ano. este by ma zaujimalo. kolko je na vareche receptov napr. na kapustnicu alebo gulas. a nikto sa nesnazi robit si monopol na ten svoj recept. koniec-koncov, je to pribeh. zatial. a ked bude recept, mozes si ho nevsimat. inych mozno zaujme. ake jednoduche. :-))

rea1
@askadaniela , ocasek je obycajny, prasaci :-))) a fazula ma chut podla mna normalnu, fazulovu, ako napr. mala cervenohneda fazula.
@hubata , zo sluzobiek chodime zasadne o den neskor, nikdy skor. to sa o nas potom uz boja a privita nas otvorena naruc a byt upratany do zrkadlova. asi jedina fazula, ktora sa na to nehodi, je bobovica. tvoja babka varila fizol a podfizol? na take ma kedysi nalakala kamoska zo stupavy a bola to fazulovica so sirokymi slizami. :-)
pili sme hlavne pivo alebo vodku, ziadna tequila, ale pila som unho aj cachacu (kašasu), palenku zo zelenej cukrovej trstiny. dnes sa uz z toho aj u nas bezne robia kokteily, vtedy - aka exotika, aka neobycajnost! :-))) ale nasa poriadna myjavska nefalsovala slivovica je aj tak lepsia.
@marianne , to prve zoznamenie sa s fezoadou bolo v roku 1977 alebo 78, to som bola este na vyske. ale zas, pravdou je, ze som vtedy mala ovela viac penazi z roznych skolskych a hlavne mimoskolskych aktivit, ako ked som nastupila do zamestnania. mam dost divné zvlnene vlasy a raz som tam z dlhej chvile vtrhla do kadernictva u zlate koruny alebo tak dajako. a kedze ma dobre ostrihali, coby som tam nesla znova. byvala som vzdy u kamosky, letenky boli lacne a v kadernictve som bola za exota, tak ma obskakovali. co viac si priat? najuzasnejsie multi-kulti vecierky som zazila, ked som na vyske, na strojarine, chodila s chalanom z nigerie. jaaj, džony, kam ta vietor odvial? :-)
2010
@rea1 ,sorry uz som napisal redakcii , nech vymaze moje komentare ,len taka poznamka , bud sa robi po starom klasicky usi, chvosty,atd. ( je to povodne jedlo otrokov co im pan hodil ake zvysky boli preto je vela variant tohto receptu a je aj z udenin a soleneho masa ako som ja pridal to je tiez v tom videii z Brazilie v komentaroch.
rea1
@2010 , preco mazat, to nerob, nechcela som sa ta dotknut. do toho receptu, ktory naucili mna, idu veci ako na huspeninu, koze, chvostik, paprcky, aby bol fazulovy zaklad lepkavy a okrem maska obrateho z tychto veci sa potom do fazule este pridava normalne, kvalitne bravcove. takze taky akysi mis-mas. ale je to dobre, ze? :-)



 



TOPlist