Pozvanie na obed

harnovaeva1948 - fotkaharnovaeva1948, 11. decembra 2009
Vlani koncom leta ma pozvala mladá priateľka na obed. S varením ešte nemala veľké skúsenosti, preto bola šťastná, že obed sa jej podaril. Zemiakové pyré a vyprážaný vatovec na tanieri vyzerali dobre. (Vatovec bol jediná huba, ktorý sme našli, keď sme vychádzali z lesa.)
S chuťou som za zahryzla do hríba. ??????
- Ten vatovec je nejaký sladký...., spýtavo som sa pozrela na hostiteľku.
V tej chvíli sa objavili slzy v očiach mojej mladej priateľky, ktorá rýchlo pochopila, že namiesto hladkej múky použila práškový cukor.
Bolo treba slzy zastaviť a vtedy ma napadla historka, ktorá sa stala mne, keď som začala variť ja.
- Nič si z toho nerob. To ja som v Tvojom veku kúpila hydinu a dala piecť aj so zabalenými drobkami. Keď som mäso vytiahla, vytiahla som aj hmotu - igelit, ktorá vytekala z kuraťa.
@zareaguj


Diskusia k článku

sandratamer
To ja s bratom sme raz chceli prekvapiť mamu, tak sme sa pokúšali (mali sme 10 a 11 rokov) uvariť jej niečo na obed, keď príde hladná z práce. Pripravili sme karfiolovú polievku podľa Slovenskej kuchárky. Mama sa smiechom zadúšala, ale nepovedala ani slovo a statočne polievku zjedla. Problém bol, že sme karfiol neumyli. Na povrchu polievky v mastných okách teda plávali malinkí chrobáčikovia, a mama nám potom prezradila, že si najprv myslela, že je to majorán. Ale nechcela nám pokaziť radosť a spapala aj chrobákov. Dobrá mama, že?
bamboo777
sandratamer - Každopádne jedna z najlepších mám na svete, určite skvelá baba. Zaslúži si vybozkávať od uška k ušku a nosiť na rukách. Proste super MAMA.
darinka55
Ja som tiež bola mladá gazdinka s mäsom problémy neboli ani so zákuskami ale čo takto šišky alebo orechovníky makovníky nie a nie prísť na koreň tejto kysnutej dobrote.Manžel sa až neskôr priznal ,že veľa toho zjedol z lásky.Moja matka robila všetko ľavou zadnou ako sa hovorí tak prečo ja nie.Ale v tom by bol čert aby som sa ja niečo nenaučila ,prišlo druhé dieťa a materská tak poďme na to .V knižnici mi trônila jedna veľmi dobrá kniha Múčniky ,kde bolo všeto od cesta ,a tak som išla podľa tejto knižky a dnes nemám problém s nijakým cestom koláčom alebo zákuskom.Manželova pochvala ten štedrák robíš lepší ako moja mama ma blaží.Takže som toho názoru že do všetkého sa treba pustiť a pokým to neni dobré tak neprestať a kto nič nerobí ten nič nepokazí!
zela
Niečo podobné som urobila aj ja - už som o tom písala -ešte raz pripomeniem - ja som obalila do cukru rezne. Keď som ich pražila olej sa mi veľmi penil,ale nevenovala som tomu pozornosť.Nuž - milé rezne boli vyhodené.Nedali sa jesť.
bozulka
Uz to bude 55 rokov ked som uvarila obed na ktory som pysna dodnes.Boli sme v horach na tabore 6 ,skoro dospelych dievcat + nas dajme tomu-veduci.Nepametam si presne mnozstvo/toho bolo dost/ ale viem dodnes co to bolo:kus brav.masa,vajcia,muka,sol,zemiaky,rascu,korenie,mast /vtedy olej nebol bezny/ a 3ks vita kocky-take male bujonky asi1x1 cm. 3ks cibule a 2 struciky cesnaku a ako bonus krabicku s 10 zapalkami.HOTOVO..Musela som nakrmit 7 hladnych ludi /vlastne 6 lebo mna okamzite od strachu hlad presiel/.Dalej som vlastnila 3ks roznych hrncov a stary pokryveny hrdzavy plech asi odhadom 80x60 cm.Moje spolutrpitelky odisli riesit ine ulohy a mali sa vratit k obedu asi 4 hod.Urcite sa viete vzit do mojej situacie-slzicky zacali pracovat,ale musela som sa premoct a poriadne zapnut vsetky mozgove bunky!!!!!! Tak som zacala -vyhrabala jamu do zeme priblizne 70x60x40,vjame pripravila ohnisko z nazbieraneho dreva,sucheho machu,nakoniec asi so 6 zapalkou sa mi podarilo ohen zapalit.Kym sa rozhorel pripravila som maso narezne osolila,kamenom cez handricku na riady naklepala a odlozila,ocistila zemiaky/ohen som len tak tak zachranila/vyuzila som hrdzavy kus plechu a ciastocne zakryla ohnisko ,postavila vodu na zemiaky,v tom momente ma napadlo - z kazdeho rezna kusok ukradnut a urobit gulasovu polievku ,bola trosku bledsia,lebo nebolo paprika,ale nakoniec bola vyborna-pouzila som tie vita kocky a dala som vsetky 3 cibule aj cesnak.Nakolko som nemala struhanku,urobila som z muky ,vajec ,soli,trosku korenia cesticko ,rezne v tom namocila a v rozpalenej masti vysmazila.Uvarila zemiaky s rascou-problem bol s cedenim zemiakov,nejake som zbierala aj z travy,ale to nikto nevidel!!!Cesticko,ktore mi ostalo som este zavarila do polievky takze bola dost vydatna.To,ze som mala obcas problem s ohnom vam ani nemusim hovorit Konecne som sa mohla v duchu podakovat mojej maminke,ktora sa snazila od detstva pridrzat ma aj trosku v kuchyni,ktoru som dovtedy nemala velmi v laske.
Ked sa vratili vsetci k obedu a zistili,ze nebude len chlieb s mastou a cibulou,ale dokonca vynikajuci kompletny obed a navyse vynikajuci,v tom momente nebolo pysnejsieho cloveka na svete!!!!!!! a pochvalu co som obdrzala by nepredcila ani Nobelova cena. Boze, to su spomienky!!!!!!!



 



TOPlist