Pásavková sezóna

martina0812 - fotkamartina0812, 29. apríla 2014
Už som tu raz spomínala moje biozemiaky a čo všetko som ochotná podstúpiť, aby moja princezná mala bezchemickú potravu, akú si vyžaduje.

(  varecha.pravda.sk/zazitky/ako-som-pestovala-bio-zemiaky-/...
)

Práve nedávno, keď som zemiakovú plantáž vysádzala, som si spomenula na môj zážitok z minulého roka s pásavkami, na oranžovo nalakovanými nechtami a cápaním lopatkou po vňati a po prstoch. Celkom som sa milej spomienke zasmiala.

A čo by ste povedali - už je to tu zas!!! Zemiaky mám sotva šesť, sedem centimentrov nad zemou a včera som z nich nazbierala za horčičný kýblik pásaviek. Tie hnusoby hnusné už dokonca začali klásť vajíčka!!!

Tak som sa vybrala s kýblikom ( tentoraz bez lopatky, staré pásavky mi nevadí chytiť do prstov ), na každodennú inšpekciu krumpieľ, v závese s mojou sedemročnou ratolesťou. Tá ich obkúkala a prevracala hrudky zeme pri korienkoch, kde sa tie potvory zvyknú ukrývať.

Samozrejme sa to neobišlo bez hlboko filozofickej debaty. Pásavky majú totiž obdobie párenia, mnohé sme našli pospájané v polohách, ktoré nevymyslí ani Kamasutra a moje decko to samozrejme muselo komentovať - prečo? Ako? Načo? Nechala ma rečniť dobrých dvadsať minút. Po mojom vyčerpávajúcom vysvetlení rozmnožovacieho rituálu, aktu a ústrojenstva mandeliniek som sa zadívala na dcéru, či pochopila.

Čertíča si poriadne zívlo a vyhlásilo:
"Mami, nudím sa, nemám ti ísť nalakovať nechty?"
Potvora jedna ironicko sarkastická!!! :-D

@zareaguj


Diskusia k článku

smejkad
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
pozeram, ze nie iba moje dieta je dokonale :-)))))))))))))))))))
soncya
:D. Zasmiala som sa na ráno. My ešte nemáme zemiaky ani zo zeme von, ale vlani som bola bez mandeliniek, tak sa im tu nadáva. Fakt ani jedna! Uvidíme tento rok. Tiež odmietam postrekovať.
anina6
no ja som dnes plela a okopávala svoju zeleninu a tie potvory veselo špacírovali medzi mrkvou a petržlenom. tak som sa pustila do zberu aj ja.
martina0812
Včera som obrala len asi tri polievkové lyžice, dcéra pučila vajíčka, tak hádam sa nám ich podarí podchytiť, kým sú tie mrchy malé...
gubics
Napíš, či sa ti ich podarilo zničiť, lebo ja s tým nemám dobré skúsenosti.Teraz sa pokúšam nájsť nejaký prírodný prostriedok, čím by som ich mohla vykynožiť. Keď niekto pozná nejaký ekologický prípravok, bola by som rada keby sa to tu zverejnilo. Ďakujem.
smejkad
prave dnes mi udrelo do oci, ze ked zemiaky vyrasia a maju cca 10cm, ze im treba ku korenom nasypat kavovu usadeninu
ale overene to nemam, len pani pisala, ze ju zbiera celu zimu na tento ucel, tak neviem, ci som pomohla :-)
kimlo
@smejkad zeby kvoli mandelinkam? Co ja viem tak mandelinky na zemiaky priletia a je im uplne jedno co maju pri korenoch..iba ak by sa kofein z tej kavy dostal do listov a mandelinky by z neho nemohli spat... :-)
smejkad
:-))))))))))))))))
no,@kimlo , to by nebola velka pomoc, keby nemohli spat :-))))))))))))
ale ano, ta pani spominala, ze to dava ku malym zemiakom a ze vraj to funguje proti mandolinkam, mna skor napada, ze tie zrnka im mozu nejakym spôsobom upchat traviacu trubicu, netusim :-)

a vdaka za vyborne recepty na kvaskovy chlieb , vlasak, kysnute buchty a jafajnovske pagace :-)
hubata
@kimlo má pravdu: my sme Záhoráci a máme mandelinky a nie pásavky a ku koreňom tie mrchy nelezú. Do jedného kýbla treba zarobiť strašne smradľavý, životu nebezpečný roztok: prelisovaný cesnak, pokrájané šupy z citróna, nastrúhaný chren, posekanú koprivu, prikvapkať octu, prášok do pečiva, môžu sa pridať aj mužské futbalové ponožky ....... Precedíme so zapchatým nosom aby nám ten bordel nezapchával postrekovač a nastrúhame zbytky toaletného mydla, aby sa krpatá mandelinka prilepila tam kde momentálne žerie naše zemiakové listy. Nalejeme do "postrekovača", t.j. prázdnej fľašky z kozmetiky s tou pumpičkou, dobre zatrepeme aby sa mydlo napenilo a postriekame zemiakové listy najmä odspodu. Toto sa dá robiť na malej ploche v záhrade.

Na veľkej ploche keď sme nestihli mandelinky usmrtiť v detstve, sme to robili tak že som z kýbla po primalexe vyrezala vpredu oválny otvor vo výške cca 20 cm od spodku až hore. Tak sa mi dostala takmer celá rastlina do kýbla od koreňa až po listy a už som len každou rastlinou poriadne zatriasla. V kýbli mandelinky čakal tiež silný roztok z prášku na pranie, aby mi tie hnusoby nevyliezali von. Samozrejme na takúto prechádzku po zemiakovej plantáži pripravíme potrebný počet kýblov podľa počtu ľudí v domácnosti čo chcú jesť zemiaky a nie knedle. Treba to totiž urobiť na celej ploche veľmi rýchlo, aby sa nestihli tie potvory rozmnožiť a samozrejme krumple kontrolovať a priebežne ešte chodiť po plantáži a otriasať prežité mandelinky.
martina0812
Tak, podarilo sa mi ich zlikvidovať. Už druhý týždeň nie je na mojej plantáži ani jediná mandelinka, ale preventívne sa tam chodím poprechádzať každý deň :-D
Myslím, že to tie potvory vzdali. Oberala som ich do kýblika, kým boli len staré, vajíčka som likvidovala a zdá sa, že sa na to vykašľali - zjavne šlo o veľmi ťažko dobyteľné územie. :D
Čo sa týka "náletu" mandeliniek ( áno, aj u nás v Nitre ich tak voláme ), tak podľa mojej skúsenosti ide až o tretiu fázu útoku na zemiačnisko. Prvou fázou, ktorú som úspešne potlačila, je vyliezanie pásaviek, mandeliniek zo zeme. Ony tam totiž zimujú a keď sadíte zemiaky na to isté miesto, ako vlani, tak sa na jar zobúdzajú rovno uprostred reštaurácie, ktorú vzápätí menia na nevestinec a začína sa druhá fáza - liahnutie mladých, húsenicoidných lariev, ktoré žerú ako besné.
Túto druhú fázu som vylúčila tým, že v prvej fáze som zlikvidovala všetko rozmnožovaniaschopné, čo tam len bolo. Treťou fázou, ktorá prichádza v neskoré leto, je nálet mandeliniek z okolitých zemiačnísk. Myslím, že káva pri koreňoch môže zabrať v prvej fáze, smradľavý roztok asi v druhej... neviem, neskúšala som. Ja keď podchytím dosť zavčasu vyliezanie zo zeme, tak mám potom až do neskorého leta pokoj. Mimochodom, celkom fajn ekologickou obranou proti pásavkám aj škodcom iného druhu, je vysadenie aksamietnice, chryzantémov a chrenu pomedzi záhony - len sa potom dosť blbo okopáva a šintuje. Celkom sa mi poznáva rozmiestniť po záhrade prevrátené kvetináče, práchnivé polienka či kôpky sena, čo sú perfektné úkryty pre ucholaky, ktoré vraj veľmi dobre likvidujú škodlivú chrobač. Mimochodom, asi najlepšie je mať zemiačnisko niekde pri lese, či vedľa polí - jediným fakt účinným prirodzeným nepriateľom mandelinky je totiž bažant.
jujoska
@martina0812 zelam ti, aby sa ti stale darilo vitazit nad pasavkami a tiez aby tvoju dcerku co najdlhsie bavilo malovanie nechtov, namiesto inych ritualov :-D Inak tvoje prirovnanie k restauracii a nevestincu ma dobre pobavilo :-D K tomu zemiacisko blizko lesa alebo poli: pozor, aby vam zemiaky nezlikvidovala namiesto pasaviek dvojnoha, zvycajne pocerna skodna :-D



 



TOPlist