Paradajky a chémia

rea1 - bez fotkyrea1, 26. mája 2014
Čítala som článok o paradajkách, nejakých jedoch a škodlivinách a inom hnoji, ktorý sa dostal „zo západu“ do regálov našich a českých obchodov. Aké neobvyklé. To neriešim, veď čo ma bude zbytočne šľaktriafať. Ale spomenula som si na milú príhodu, ktorú mi kedysi opísal môj kamarát veľakrát spomínaný Bobo. Vraj:
Jeho kamarát a kolega sa tak amatérsky venuje parašutizmu (alebo sa okolo svojich kamarátov parašutistov len motá, neviem, nepamätám) a často sa s ostatnými rovnako padaním postihnutými chalanmi motá po nemenovanom košickom letisku. A keďže všetci, teda nielen ja a moji kamaráti ale aj kamaráti mojich kamarátov sú potrafení, síce málo ale presne, založil si v nenavštevovanom kúte letiska (kam sa partia chodila opaľovať) záhradku a nasadil paradajky. Úroda sa javila byť pekná ale kút nebol až tak nenavštevovaný ako si dotyčný myslel. Paradajky začali krásne dozrievať, on sa o ne poctivo staral a keď prišiel na prvú oberačku zistil, že síce dozreli, ale záhadne zmizli. Sviňa akási mu ich obrala a zožrala. Alebo predala, ktovie. A neurážajme bravčové, ktoré sa pečené k paradajkovému šalátu hodí, ešte som nevidela prasa, ktoré by červené paradajky pooberalo a zelené nechalo pekne na stopkách ďalej dozrievať. Takže sa dohodnime, že týmto pažravým krochkáčom prisúdime iba dve nohy. Darmo strážil, na letisku sa spávať nedá, do práce tiež bolo treba chodiť a áno, správne hádate, ďalšia dozretá várka zmizla detto, čiže takytak. Scenár sa opakoval. Lenže chlapec bol zaťatý a svojich paradajok sa nechcel vzdať, hlavne keď mal pozemok zadarminko. A ešte sa aj vraví, že do tretice všetkého najlepšieho. Tak okolo rajčinového poľa (políčka, väčšej hriadky, tojejedno) zatĺkol 4 koly a na ne pritĺkol na veľkých kartónoch výstrahu tohto znenia: VÝSTRAHA! Nedotýkať sa! Nekonzumovať! Rastliny boli postriekané dihydrogén monoxidom! A milú úrodu po čase úspešne pozbieral, lebo sa mu tých paradajok naozaj nikto už ani nedotkol. Vraj boli vynikajúce. Ale aby ste si nemysleli, on vôbec neklamal, je to vraj slušný a pravdovravný chlapec, aspoň Bobo to tvrdil a keď Bobo niečo tvrdí, nebudem mu oponovať, lebo dotyčného on pozná a ja nie, naozaj tie rastliny vraj striekal aj polieval tým dihydrooným. A on sa tej strašnej chémie nebál, lebo jednak je to chemik, druhak čierny letiskový záhradkár a tretiak na výstražných tabuliach bolo vlastne iba zreteľne napísané: Výstraha, nedotýkať sa, blablabla, rastliny boli postriekané vodou! :-)) Totižto ono ten ditentononc je iba chemický názov obyčajnej vody. Di-hydrogén, čiže dva vodíky a mono-oxid, teda jeden kyslík. Obyčajná sprostá H2O. :-)))) Juj, či sa mi to len páčilo. Išla som v piatok cez trhovisko domov a spýtala som sa Eriky, kamarátky predávajúcej zeleninu, či sú jej rajčinky ošetrené di... tým, veď viete, čo sa mi nechce vypisovať celý názov. Netušla, čo chcem a o čom meliem a ani som jej to nevysvetľovala, lebo som mala vážne obavy, že by ma poslala do ... no, veď viete, kam slnko nesvieti. jana
@zareaguj


Diskusia k článku

smejkad
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))
to bolo dobreeeeeee :-)))))))
uzasny dar podat pribeh, @Rea1 :-)))
babidka
Dobre som sa zasmiala:-) Este dobre , ze tie paradajky nenasiel nikto z odboru zivotneho prostredia na miestnom urade ....mozno by chlapcovi vyrubili pokutu za pouzivanie neznamych chemikalii a dali by zlikvidovat policko :-)
sovka62
Veru správna výstraha, kto by riskoval otravu!!!!
Dobre si ma pobavila, ďakujem.
aroooo
No vynašiel sa. Podobný problém riešim aj ja, pri bytovke máme malé záhradky neohradené a tiež dvojnohé väčšinou počerné indivíduá mi vykonávajú rýchly zber jahôd, už som chcela rozšíriť medzi deckami ´, že sú postriekané, ale napadol ma lepší spôsob, ktorý použijem akonáhle prestane pôsobiť sobotňajšie slovné " vyčistenie žalúdkov" Spravím si riadny odvar z feferónky a do 2-3 jahôd ho vstreknem a je mi šuma fuk aké to bude mať následky. Zatiaľ si moje 2 riadky oberám 2x za deň, hoci musím aj viac ružové, v kuchyni dozrievajú, no nebude ani na 1 malý pohár lekváru, spravila som zo zachránených aspoň jahodovo-jogurtovo-smotanovú zmrzlinu podľa tu uverejnenej citrónovej a je mňááááááááááám
hubata
Musím si ten názov opísať @rea1 : zíde sa mi takto označiť všetky hriadky. Ale ja s nimi potvorami tiež vybabrem! Celú úrodu schovávam pod seno a tak záhrada vyzerá ako zožltnutá, uschnutá, a len ja viem že to nie je pravda.
rea1
@megdesign , tak toto sa mi páči tiež nesmierne. s napätím som čakala na pointu článku a nesklamala som sa. ľudská hlúposť je nekonečnou a nevyčerpateľnou studnicou zábavy. :-))
gubics
Perfektný nápad, určite ho vyskúšam, len nie na kartón napíšem výstrahu ale na dosku.Kartón sa od dažďa rozpadne.
denyany
Oba príspevky ma pobavili. Ďakujem za spríjemnenie upršaného dňa/a to a i nevravím, že ma čaká smena až do rána/.:-)
marianne
@arooo :-))) feferonkove jahody....mala by si to posunut @kimlovi ,nedivila by som sa keby ich vyslachtil:-))...mozno aj zbohatnete podelite sa 50:50 Ty za napad ,on za realizaciu...ja ich budem predavat..nech tiez z toho biznisu nieco mam,to mi ide dobre...:-))
aroooo
@marianne , dobrý nápad, to ozaj musí prísť nejaký Mičurin aby pár bolo pekelne pálivých na odplašenie" nepriateľa". Tak trénuj rýchly predaj, pretože moje jahody plnené feferónkovou šťavou asi nebudú mať dlhú životnosť a pekný vzhľad.... no a keď sa podelíme 50:50 , ten zvyšok bude asi tvoja provízia...no dám ti aspoň 1% z mojej polky....
marianne
No to ma moc neovalis,ale nech je po tvojom:-)).... neboj sa @arooo ja ked som presvedcena o kvalite produktu,som schopna predat aj jalovu kravu,co tam feferonkove jahody..:-))
babav
Mudro to tvoj kamarat vyriesil a zbavil sa hlupych zlodejov :-))) .
eva335
skvelý príbeh a dobrá inšpirácia. My si tiež doma pestujeme paradajky, ale náš problém nie je zlodej, ale vtáčiky, ktoré nám ich začali zobať a vyjedať. Ale potvrdzujem chuť domácich sa s tými v obchodoch nedá porovnať. No napr. pri výrobkoch z paradajok mi to až tak nevadí. Kečup a pretlak kupujeme od podravky. Pretlak je dokonca lepší, ako keď som sa pokúšala o vlastný :) Len neviem, čo mi zaberie na tie vtáky. Možno dáky strašiak :)
afataga
ze ma to nenapadlo, ze chilli jahody, zajtra robim experiment :-) pokrajam jahody, chilli a zalejem to trochou roztopenej cokolady
rea1
@afataga , nešpekuluj s čokoládou, jahody, trošičku cukru (podľa chuti), trošičku čili a hodne dobrého suchého červeného vína. nechať v chladničke do druhého dňa. mám vyskúšané - aj s čili aj bez, v každom prípade je to priam žrateľné. :-)



 



TOPlist