Olej je tuk a nie masť

tothatibor - fotkatothatibor, 1. apríla 2013
Vy všetci milí varecháči ste už zažili takú situáciu keď uprostred prípravy nejakého jedla zistíte, že v zásobách Vám niečo potrebné chýba. Takýto trapas je spôsobený evidentným rozdielom domnelého a skutočného stavu zásob vo Vašej komôrke. Takáto príhoda postihla aj mňa.
Pustil som sa do pečenia makovej štrúdle. Od čias čo ma osud oslovil a vyzval aj na takéto babské činnosti používam na prípravu tejto božskej lahôdky maslo a masť. Určitý pomer týchto pradávných ingrediencií spôsobuje takú výslednú konzistenciu kvaseného závinového cesta, akú mám najradšej. Je to niekde na hranici medzi mastnejším hneteným a vláčnym kvaseným cestom. Jednoducho mňam. Ale aby som Vás nenapínal poďme k veci. Keď som už maslo do cesta nastrúhal, so železnou istotou som sa pobral pre masť, ale masti nikde. Do obchodu sa mi nechcelo, tak som si povedal že tuk ako tuk a namiesto masti použijem olej. Na rozdiel od masti, fajného slnečnicového oleja mám habadej. Prilial som teda do cesta zodpovedajúce váhové množstvo voňavého panenského slnečnicového oleja. Olej s toľkými prívlastkami nemôže nič pokaziť. Pomyslel som si a už som mal pred očami ako krájam slnečnicovou vôňou obohatený makový závin. Po hodine kvasenia však cesto nenarástlo ako obvykle. Nič to, povedal som si. Zvyčajne nechávam kvasiť asi tri hodiny a to preto, že sa na tento druh cesta používa iba málo droždia. Výsledok ma neuspokojil ani po troch hodinách. Ba naviac, cesto bolo "spotené", čiže olej sa vyzrážal na povrch. Čo teraz? Nie je pomoci. Cesto ide do odpadu, ale krok pred košom mi napadlo ako sa škvarky pridávajú do rozvaľkaného cesta pri príprave škvarkových pagáčov. Tak sa aj stalo. Cesto som rozvaľkal, posypal hladkou múkou a za súčasného vaľkania a posypovania som pokračoval kým neprestal ten olej prerážať. Cesto som poskladal pozdĺžne aj naprieč na tretiny a nechal pod hrubou pokrývkou oddýchnuť. Takto ošetrené cesto sa dalo rozvaľkať na celý lopár. Ďalej to už išlo ako po masle. Závin bol trošku iný než ten tradičný, najmä cesto bolo hrubšie ale ozaj voňal za slnečnicou.
Takže milí varecháči bacha na domnelý a skutočný obsah Vašich zásob. Olej nie je masť a flintu nehádžte predčasne do žita !
@zareaguj


Diskusia k článku

radost
pán @tothatibor
mať tak vašu trpezlivosť..šikovnosť..vynachádzavosť..:-)
vojak neuteká z boja..ste naplnili..máte môj obdiv..verím-hoc iná-že štrúdľa chutila...:-)
denyany
veru, stane sa to každému. aj mne. ale ja som minule riešila tú flintu, teda, aby som ju nehodila niekam... chcela som robiť vykrajované pečivo. suroviny som mala všetky, ale keď som vážila poslednú a najdôležitejšiu, preblesklo mi v hlave, že toto sa bude dať vykrajovať? keď som spravila cesto, bolo mi takmer jasné, že nie. no a keď som sa pokúsila cesto rozvaľkať, vedela som to definitívne: toto nevykrojím. ani rozvaľkať sa mi to nepodarilo, nie to ešte vykrajovať! najprv som to celé chcela hodiť do koša, ale to množstvo tuku ... napadlo mi jedine vyrobiť kolieska ručne. tak som privolala deti(počulo ma jedno, to druhé vraj malo na ušiach slúchadlá) a spolu sme robili guľky, tie roztlačili a ukladali na plech. po upečení to bolo jedlé, ale neboli to tie pekné koláčiky, aké som si naplánovla. nakoniec sme ich pojedli, ale na budúce si dobre rozmyslím, či použijem recept od tejto varecháčky.
arasidka
@tothatibor , mňa zaujalo, že pri príprave cesta na štrúdlu používate droždie.Preto by bolo fajn, keby ste napísali recept.
viera1
Ja myslím,že robil makový závin,nie štrúdľu.Hlavne,že sa podarilo...
tothatibor
Milé varecháčky,
ja sám neviem čo som piekol ale ako som zistil, závin a štrúdľa sú jazykovedne aj významove totožné pojmy. Závin je rýdzo slovenský názov, kým štrúdľa ( der Strudel ) je z nemčiny prevzaté a udomácnené podstatné meno. Časť varecháčov však závin z lístkového cesta označuje za štrúdľu.
Pri najbližšom pečení (aby bola aj aktuálna fotografia) uverejním aj recept. Teraz však poďme užívať radosti bežného dňa. Dosť bolo sviatkov a hodovania. Nech žije čaro všedných dní!
arasidka
Jááááj, kamaráde, keď sa ti podarí natiahnuť zo správneho štrúdľového cesta plochu na celý stôl, a naplniť ju plnkou, pekne zatočiť a neroztrhanú dať na plech stočenú ako slimák, tak smeknem klobúk pred tebou, bo ani mne sa to v živote nidky nepodarilo.Štrúdľové cesto je špeciálne, pracne vypracované, aby sa celá zmes vody,múky, trochu octu , či čo to ešte do toho ide, pekne vypracovalo ako jemná žuvačka, aby sa to dalo naťahovať a netrhalo sa. Moja mama tomu hovorila: to je jak lotéria - but sa ci to podarí, alebo budeš nadávat ešče týden.
aroooo
jazykovedne možno čo do tvaru, ale ide o obsah-cesto na štrúdľu ako písala arašidka,na závin-podľa mňa širší záber ciest: kysnuté, lístkové......
tothatibor
....my sme sa bavili o tom či je ten koláč závin alebo štrúdľa a som napísal, že ide o totožný pojem označujúci ten istý výrobok ktorého tvar sa získava postupným zvinovaním zvyčajne dvoch vrstiev, cesta a plnky súčasne. Som napísal, že cesto môže byť lístkové a kvasené a vďaka arasidke som si spomenul aj na ťahané cesto. Na také cesto som ešte nedospel a je viac než pravdepodobné že ani nedospejem. Naša téma sa trochu vykoľajila od závinu k cestu, ale nevadí je to diskusné fórum.
arasidka
@tothatibor , nič si z toho nerob, ja som skutočne to pravé cesto na štrúdľu - ako robievala moja stará mať, či moja mati - nikdy nezarábala, iba som sa zúčastňovala tohoto aktu , buď u babky, alebo na prázdninách vo Zvolene,kde som mala staršie sesternice a tie tomu fakt rozumeli.
A ešte jedna poznámočka - naučila som sa piecť Caltu / viď recept na ňu, dokonca omylom aj dva /, a to tak, že miesto iného "maziva" používam najradšej olej, je vláčnejšia, a lepšie vykysne .
arasidka
A teraz k sviatkom som upiekla dva kusy, a obe sa mi vydarili - ako do "výšky", tak aj do chuti - no..................... šak ma pochválte, ne?
radost
@arasidka
ked sa ti to tak veľmo žiada-tak ja ťa pochválim rada :
šikovné si dievča-rúče-nech sa ti vydarí aj nabudúce..:-))
arasidka
Aaaaaaach - už som mala strach,
ale taký - celkom malý,
že ma nikto nepochváli.

ďakujem ti vrele,
skôr, než pôjdem do postele,
kúsok z nej zmizne zas,
a diéta ? Vem ju ďas.

Tá zas príde na radu,
keď dostanem náladu!





tothatibor
arasidke......a aké množstvo oleja sa dáva namiesto jedného 250g masla alebo Hery?
tatranocka
Závin sa roluje ? A keď sa cesto neroluje,ale len navrchu oba konce preložia (joj to mám rada,samá plnka),to sa volá ako ?
tatranocka
@tothatibor chichi:820:4=205ml.Dobre?Maslo má 82%tuku,vydelím štyrmi a žeby ešte 45ml mlieka?Aby to sedelo aj objemovo?Budem rozmýšľať celú noc...
arasidka
@tothatibor , miesto Hery používam olej, na kilo polohrubej múky dám do 3 dcl hrnčeka olej, nevážim ho, ale viem, že keď ho dám cca do dvoch tretín, je to akurát. Keď zamiešam celú masu dokopy a cesto je trošku redšie, pridám pri miešaní trošku múky,aby bolo cesto "akurát". Miesim ho rukou , nie varechou , dovtedy, pokým je miska čistá, cesto sa scelí dokopy . Miesenie dokončím na doske tak, že si ju trochu pomúčim a vypracujem guľatý bochník, vložím ho späť do misy, jemne poprášim múkou, prehladím bochník a prikryjem utierkou, misu položím k radiátoru a ešte ho prikryjem malou poduškou, že by rýchlejšie kyslo. Nechám ho tak podľa potreby -niekedy aj hodinu. Potom znovu pomúčim dosku, cesto premiesim a rozdelím na 4 kusy a z každého toho malého bochníka rukou vyvaľkám dlhé "nohy, ktoré spletám. Dám to na dobre vymastený plech ešte odpočívať , asi polhodinu, dvakrát pretriem žĺtkom a potom do dobre vyhriatej trúby vložím .
tothatibor
Vďaka arasidka, Vaša polnočná rada je nad zlato. My sme asi odchovancami toho istého majstra, lebo ja to robím presne tak ako Vy, len nepoužívam olej, teda okrem prípadu z môjho zážitku. Ja si myslím, že aj tatranočka to vyriešila veľmi pragmaticky a vecne teda spôsobom vzdelanca a prípadný nepomer sa empiricky vyrovná dosypaním a zapracovaním múky. Ešte by som poznamenal, že skúsenosti arasidky sa už netýkajú závinu ale Caltu, po našom vianočky.
Koláč, ktorý sa neroluje (nezvinuje, neštrúdľuje) sa volá moravský, má tvar kruhu, po obvode je okraj akoby lemovaný a priestor medzi okrajmi vypĺňa bohatá vrstva ochuteného maku, tvarohu, orechov, - podľa želania. V strede kruhu ešte býva kôpka nejakého ovocného džemu alebo lekváru. Ja som také nádhery kupoval v jednej pekárničke v Opave, ale to sú už časy minulé a nezvratne preč.
Neviem či to zodpovedá Vašej predstave?
arasidka
Tak, tak, - tááák som to myslela, nakoľko som v texte spomenula caltu, myslela som, že sa pýtate ,v akom množstve dávam olej do cesta.
Moravské koláče mám rada.
tatranocka
@tothatibor nie je to ono.Vyvaľká sa do obdĺžnika cesto,do stredu sa navŕši plnka,dlhšie strany sa dvihnú a spoja nad plnkou ako keď sa falcujú plechy (chichi) na strechu.No,čo som to vypotila?!Keď sa rozkrojí,v strede je plnka a cesto je len okolo,čiže sa to neroluje.
tothatibor
Je mi ľúto, že som nepomohol a ani nepomôžem, lebo taký koláč som ani nevidel. No viem ako sa falcujú plechy na streche ale aj pri výrobe valcovitých a kuželovitých nádob ako sú rôzne konvice a nádoby pre potreby záhradárov. Podobne sa skladjú buchty, ale tie sú menšie a tá Vaša bude asi taká "klampiarská megabuchta" naplnená nejakou dobrotou.
tothatibor
V uvedenom recepte je odpoveď na Vašu pôvodnú otázku:
Štrudľa =roláda, ktorú ale negujete. Je to recept prispôsobený množstvu rôzneho ovocia, ktoré by nebolo možné zrolovať, ale sa cesto ovinie okolo plnky a tým pádom prierez nie je špirálovitý ale homogénne amorfný. Pretože som to ešte nejedol, tak predpokladám, že sa musí jesť iba z taniera ináč by sa rozsypal. Je to skvelý nápad ako dostať toľko ovocia do plnky a takýto tvar by sa mohol nazvať ovinádou. Podobne sa pripravuje aj pečienka Wellington ale to už je iná kategória.
viera1
Joj,teraz už ozaj neviem o čom je reč...homogénne amorfný.Dáte po slovensky ? Nič v zlom,pobavilo ma to...Medzi nami,využite príležitosť ochutnať takúto "ovinádu" trebárs s tvarohovo-višňovou náplňou,orechovo-kokosovou,slivkovo-perníkovou atď.Niečo úžasné.
tothatibor
Joj moja, veľmi rád to dám aj po slovensky: Homogénny je rovnorodý a amorfný je bez geometrického ohraničenia. V našom prípade plnka je rovnorodá zmes všelijakých tých dobrôt a nemá tvar ktorý by sa dal aspoň približne nejakému geometrickému útvaru (kruh, špirála, štvorec, obdĺžnik) priradiť. Napríklad závin má v rovine rezu krásny špirálovitý vzhľad.
Teraz už na "ovinádu" alebo "megabuchtu" recept mám, určite to niekedy vyskúšam. Teraz však nie lebo ešte dojedávame Veľkonočné zbytky.
francuzska1
Jeeeeeej, konečne diskusia na úrovni, bez osočovania a opovrhovania a hlavne bez jedovatých slín:-). Kedže ste už všetko vyriešili okolo štrúďľovania, zavinovania i tuku, toľko môj postrech:-)
rgabula
tuna vam napisem vyborny recept na tazeny strudl z jednej starej kucharky je velmi dobry da sa vytiehnut bez trhania a zdola ho kazdy i na prvykrat...30dkg hladkej muky,1vajicko,125mlvlaznej vody v ktorej rozpustime 3dkg sadla asi jedna mala lyzicka a spetka soli vsetko spolu zmiesat a spravit testo ktore sa necha odlezat pod nahriatou misou alebo hrncom 15minut.Potom sa na pomucenom obruse vytahuje ja ho rozvalam a potom roztahujem rukami do stran vobec sa netrha a zvladla ho aj moja 19rocna dcera,da sa plnit jablkami,visnami,tvarohom s ovocim ...napln podla vlastnej chute ja plnim posypem mletymi orechami a nastruham jablka posypem cukrom a skoricou a stocim.pocas pecenia parkrat potriet roztopenym maslom.
arasidka
Tak tento recept si odložím, musím to vyskúšať, veď čo by som to bola za stará gazdzina, keby som aspoň raz v živote nevytiahla štrúdľu cez celý stôl. Ďakujem!



 



TOPlist