Pustil som sa do pečenia makovej štrúdle. Od čias čo ma osud oslovil a vyzval aj na takéto babské činnosti používam na prípravu tejto božskej lahôdky maslo a masť. Určitý pomer týchto pradávných ingrediencií spôsobuje takú výslednú konzistenciu kvaseného závinového cesta, akú mám najradšej. Je to niekde na hranici medzi mastnejším hneteným a vláčnym kvaseným cestom. Jednoducho mňam. Ale aby som Vás nenapínal poďme k veci. Keď som už maslo do cesta nastrúhal, so železnou istotou som sa pobral pre masť, ale masti nikde. Do obchodu sa mi nechcelo, tak som si povedal že tuk ako tuk a namiesto masti použijem olej. Na rozdiel od masti, fajného slnečnicového oleja mám habadej. Prilial som teda do cesta zodpovedajúce váhové množstvo voňavého panenského slnečnicového oleja. Olej s toľkými prívlastkami nemôže nič pokaziť. Pomyslel som si a už som mal pred očami ako krájam slnečnicovou vôňou obohatený makový závin. Po hodine kvasenia však cesto nenarástlo ako obvykle. Nič to, povedal som si. Zvyčajne nechávam kvasiť asi tri hodiny a to preto, že sa na tento druh cesta používa iba málo droždia. Výsledok ma neuspokojil ani po troch hodinách. Ba naviac, cesto bolo "spotené", čiže olej sa vyzrážal na povrch. Čo teraz? Nie je pomoci. Cesto ide do odpadu, ale krok pred košom mi napadlo ako sa škvarky pridávajú do rozvaľkaného cesta pri príprave škvarkových pagáčov. Tak sa aj stalo. Cesto som rozvaľkal, posypal hladkou múkou a za súčasného vaľkania a posypovania som pokračoval kým neprestal ten olej prerážať. Cesto som poskladal pozdĺžne aj naprieč na tretiny a nechal pod hrubou pokrývkou oddýchnuť. Takto ošetrené cesto sa dalo rozvaľkať na celý lopár. Ďalej to už išlo ako po masle. Závin bol trošku iný než ten tradičný, najmä cesto bolo hrubšie ale ozaj voňal za slnečnicou.
Takže milí varecháči bacha na domnelý a skutočný obsah Vašich zásob. Olej nie je masť a flintu nehádžte predčasne do žita !
mať tak vašu trpezlivosť..šikovnosť..vynachádzavosť..:-)
vojak neuteká z boja..ste naplnili..máte môj obdiv..verím-hoc iná-že štrúdľa chutila...:-)
ja sám neviem čo som piekol ale ako som zistil, závin a štrúdľa sú jazykovedne aj významove totožné pojmy. Závin je rýdzo slovenský názov, kým štrúdľa ( der Strudel ) je z nemčiny prevzaté a udomácnené podstatné meno. Časť varecháčov však závin z lístkového cesta označuje za štrúdľu.
Pri najbližšom pečení (aby bola aj aktuálna fotografia) uverejním aj recept. Teraz však poďme užívať radosti bežného dňa. Dosť bolo sviatkov a hodovania. Nech žije čaro všedných dní!
varecha.pravda.sk/recepty/strudla-s--fotorecept/36037-rec...
A ešte jedna poznámočka - naučila som sa piecť Caltu / viď recept na ňu, dokonca omylom aj dva /, a to tak, že miesto iného "maziva" používam najradšej olej, je vláčnejšia, a lepšie vykysne .
ked sa ti to tak veľmo žiada-tak ja ťa pochválim rada :
šikovné si dievča-rúče-nech sa ti vydarí aj nabudúce..:-))
ale taký - celkom malý,
že ma nikto nepochváli.
ďakujem ti vrele,
skôr, než pôjdem do postele,
kúsok z nej zmizne zas,
a diéta ? Vem ju ďas.
Tá zas príde na radu,
keď dostanem náladu!
Koláč, ktorý sa neroluje (nezvinuje, neštrúdľuje) sa volá moravský, má tvar kruhu, po obvode je okraj akoby lemovaný a priestor medzi okrajmi vypĺňa bohatá vrstva ochuteného maku, tvarohu, orechov, - podľa želania. V strede kruhu ešte býva kôpka nejakého ovocného džemu alebo lekváru. Ja som také nádhery kupoval v jednej pekárničke v Opave, ale to sú už časy minulé a nezvratne preč.
Neviem či to zodpovedá Vašej predstave?
Moravské koláče mám rada.
varecha.pravda.sk/recepty/famozna-makova-strudla-fotorece...
Je trošku ináč robená,ale to je detail,okraje sa priložia k sebe a založí sa falc.Podstata je,že to nie je roláda.
Štrudľa =roláda, ktorú ale negujete. Je to recept prispôsobený množstvu rôzneho ovocia, ktoré by nebolo možné zrolovať, ale sa cesto ovinie okolo plnky a tým pádom prierez nie je špirálovitý ale homogénne amorfný. Pretože som to ešte nejedol, tak predpokladám, že sa musí jesť iba z taniera ináč by sa rozsypal. Je to skvelý nápad ako dostať toľko ovocia do plnky a takýto tvar by sa mohol nazvať ovinádou. Podobne sa pripravuje aj pečienka Wellington ale to už je iná kategória.
Teraz už na "ovinádu" alebo "megabuchtu" recept mám, určite to niekedy vyskúšam. Teraz však nie lebo ešte dojedávame Veľkonočné zbytky.