O slušnej kolegyni

rea1 - bez fotkyrea1, 26. apríla 2013
Ja vám poviem, akú slušnú kolegyňu som kedysi mala.

ked som robila na pzo, sedela som jednu dobu v kancelarii s panou, ktora vtedy mohla byt v mojom terajsom veku (cize mlada a krasna. a mudra, samozrejme. ani na skromnost nezabudajme). muz jej robil vo filmovych atelieroch na nejakom vysokom poste a zuzka chodila tomu odpovedajuc oblecena, upravena, vycesana, a tak. vzdy kazdy vlas na svojom mieste, oblecenie zladene, elegantne, stale nieco nove a draho vyzerajuce. decentne nalicena, slusne sa spravajuca, nas, hruborznnejsich (teda vsetkych ostatnych), karhala pohladom a zdvihnutym, dokonale namalovanym obocim. a zo samej noblesy obcas este aj šušľala. bola fajn, prijemna, neodhadzovala sa od ostatnych, nevyvysovala sa (ak by ano, velmi rychlo by bola v tom divnom kolektive neprezila), spolocenska, ale stale si mal z nej dojem, ze ked pred nou nahlas povies hovno, tak by asi omdlela.
stoly sme mali fejs-tu-fejs (nech to znamena cokolvek, aby som citovala Boba kamarata, ale teda sedeli sme tete-a-tete, teda nie ako tety ale zoci-voci). a tato pochodujuca noblesa jedneho dna zdvihla zvoniaci telefon. ona vlastne nezdvihla telefon, aj ked zvonil, ten telefon, ona zdvihla tomu zvoniacemu telefonu sluchatko. a prisluchla si ho k uchu. ved kam inam, aby pocula. a zasuslavo sa predstavila. pozerala som sa na nu. skamenela, chvilu bez slova pocuvala, od hrdla az po korienky vlasov naberala purpur, a potom do toho sluchadla vychrlila taky kybel hnoja, ze mi to, vážení, normalne vzalo dych. (mnohe nove vyrazy som sa vtedy naucila, zaradila do slovnika a operativne som ich co najskor zacala pouzivat!). opity kocis, dlazdic, ten najposlednejsi bludar z poslednych v krcme 6-tej cenovej skupiny by k nej mohli chodit na lekcie. ten telefonat mohli prednasat na univerzitach a skoleniach na temu „slova, ktore zasadne nepouzivame ani ked sa pomylime“. sedela som takmer s otvorenymi ustami a sledovala som ju premenena na jedno stelesnene satelitne ucho, neschopna odtrhnut zrak. no proste - cumela som ako to prislovecne tela na nove vrata. a ona pokracovala jednym dychom, neustavala, jej prud nadavok kosatel, bujnel, metafory ake este nikto nevymyslel lietali okolo nas ako blyskavice. normalnemu cloveku, ked je v rauši, mozes skocit do reci aspon ked sa potrebuje nadychnut, ale ona vtedy urcite dychala usami, lebo sa nezastavila ani na sekundu. potom tresla sluchadlo na vidlicu takym sposobom, ze nadskocil cely stol, nielen jej, ale aj moj, zdvihla nebesky modre podmalovane oci pod blond a nacesanou frizurou a ked videla, ze na nu cumim v nemom uzase a len otvorena pusa mi chyba aby som vyzerala ako prekvapeny mikymaus, zaklincovala to nadherne: vies, ked ten k...t ma tak strasne nasral !!! ona to povedala, naozaj a vobec pri tom neomdlela. ani trosku! ale ja skoro ano. a kompletne. :-))) tak som sa potom uz neosivala a rozpravala som pred nou normalne, co znamena, ze ked mi malo vyvalit bok, tak som zahresila. ale uz som s nou potom sedela iba kratko, dostala som iny kanclik a v nom som bola sama. iba hodiny na baterku na stene nad dverami mi robili spolocnost. A o tych som vam uz hovorila. Pisala. To je jedno.

A som presvedčená, že tiež ani jeden z vás, varešiek a vareškov, žiadne také slovo, ktoré si teraz myslíte, že si myslím, nikdy z pusy odnikadial inakadial nevypustil, ba že ich ani nepoznáte. Tak.  jana
@zareaguj


Diskusia k článku

turistka
Všetci raz použijú perfektný slovník vybraných slov, a kto povie, že nie nech sa na seba pozrie do zrkadla. Veď, zrkadlo vždy vraví pravdu.
kika1212
Janka, za tvoju pohotovú a rýchlu reakciu patrí ĎAKUJEM. Dobre si ma pobavila. Hneď bude víkend krajší a taký istý prajem tebe a všetkým na Vareche. Aj s takými a podobnými kolegyňami sa stretávame v praxi. Je to kategória slušných, a kategória slušných a úprimných. Ale asi by som v kanclíku radšej brala hodiny na baterku ako baterku na kolegyňu. Pekný deň a slnečný víkend.
mariamka
mne pomaly vsetko v praci pride ako pretvarka, kazdy nieco hra a boji sa za seba,, cest vynimkam, .. ja mam tiez hubu a obcas sa pozabudnem, ale tak viem, kedy, pred kym si co mozem dovolit,... raz tak zaparkovala super motorka pod mojim oknom (harley alebo bmw uz nepametam odfotene niekde mam, totiz na motocykle som vysadena::) a vravim kks to je masina !! .. a kolega co tam bol .. "M" (akoze ja), ako sa to vyjadrujes??? a nebolo to zo srandy!! nech mi ide do z... ked uz aj pred kolegom musis hrat formu,, ale par ich ostalo, nastastie, co sa nehraju, skoda ze zachvilu dochodcovia, stara dobra skola, .., mozno som sa minula temy @kika1212 prepac :) ale toto ma napadlo v suvislosti "Kto vlastne sme" a "Preco (stale) musime nieco hrat??" :)
silvia60
Ja som zase ako 18 ročná čerstvá maturantka prišla do staršieho kolektívu a slušne vychované dievča...doma sa ani nezahrešilo... Dostala som tú pravú školu života, asi najviac od mojej vtedajšej vedúcej...doteraz ju citujem s niektorými výrazmi. Pár príkladov:
keď je niekto veľmi dôležitý: Dôležitý jak konská pi.ši.na...
To je moja zástup.ička /na kolegyňu, ktorá sa veľmi chcela dostať na jej flek/
Móžem si ju aj madom natret a do okna vystrčit a nigdo ju nebude scet... /asi vieme, o čo sa jednalo dámy/
V kuse som sa červenala, ale doteraz na ňu spomínam. Ktovie, čo je s ňou.
mariamka
jaj teraz si mi mila @silvia60 tiez pripomenula jednu moju kolegynu z rokov 80-tych, ta mala tiez vyberany slovnik, jedno z jej top bolo (pri nezatvorenych dverach): "Je.ni do tych dveri, nech mi netaha na pi.u" tradovalo sa to peknych par rokov aj po jej odchode, bola to spravna baba :)
arasidka
ajajaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj.................. no, priznám sa bez mučenia, občas sa aj takô dačo pritrafííí.
No, aj keď sme na varení, tak vám poviem o jednej "prúpovídke", ktorá sa u nás povie vždy, keď si spomenieme na jedného člena našej rodiny: " Je to k...t, ale nááááš !" Tým potvrdzujeme, že ho berieme takého aký je, lebo veď sme rodina :)))

Noa na margo kvetnatej slovenčine v tomto smere si spomínam na moju dlhoročnú vedúcu. Jej slovník je bohato "tetovaný" takýmito výrazmi, ako keby tým chcela povedať, že aha - si všimnite čo hovorím, to padáte na zadok, že? Tá odvaha, tá úprimnosť, tá priamočiarosť... a t ď. No a či sa to niekomu páči alebo nie, ak máme o niekom mienku , že je úplne" bznbzn", teda na hlavu, tak po toľkých rokoch práce na jednom pracovisku sa to chtiac-nechtiac do človeka tiež silne "vtetuje", no a tou výstižnou nehynúcou vetou je : "Ako keď k...t!" Tým je povedané všetko a neznesie to iné doplnenie názoru na nemenovaného jedinca :)))
pusta
u nás doma sa nesmelo nadávať škaredo, ani len "ty kača" som nesmela povedať sestre a ani ona mne. rodiičia i širšia rodina nám išli príkladom. nemôžem povedať, že by boli upejpaní, škrupulózni alebo namosúrení a nepochopili by vybrané slovo, ktoré sa niekomu vydralo z úst. vedeli sa zasmiať dokonca a veľmi priateľsky.
mala som kolegyňu na škole, ktorá ked prišla k nám, spokojne nadávala a používala veru nevyberané vybrané slová.
ale čo vám poviem, ona to dokázala s takým šarmom, že každého rozosmiala a nikoho neurazila svojim slovníkom. volala sa Soňa a Sonička to mala u nás dovolené alebo tolerované, to presne neviem. dokonca mojej mame tykala a mama si to iba od nej nechala ľúbiť. mali sme ju všetci veľmi radi. ked si zmyslela, mohla aj variť u nás. a to mama nikomu nedovolila vojsť do kuchyne, to bola výsostne jej svätyňa.
na Soničku sme sa všetci tešili, dobre varila, bola múdra, vtipná, veľmi priateľská, vedela zariadiť neskutočné veci, bola svojrázna, zároveň veľmi citlivá a veľkorysá.
skrátka sú ľudia, ktorým to jednoducho svedčí. :-)
tatranocka
To ste ešte s takou kolegyňou nesedeli v plnej kaviarni...Žoviálna,hlučná a paničkám tvrdli rysy a muži zírali.Vyzerala ako bábika.Dobre som sa vtedy pobavila.Poznám takého doktora,babky v sukniach sa križujú pred vstupom do ambulancie,chichi.
gordonko
.... dievčence moje ked počujete GINA0709 na stretku veteránou vyprávať , tak podaktorým aj do nohavičiek cvrkne ...to je taká expertka ,,slušne vulgárná,, že nemáte čas sa ani pohoršovať
lusinkab
Tak teraz som sa riadne nasmiala :-))))))))))))). Prispejem aj ja teda. Sice ja som clovek co si servitku pred usta nedava a ked treba tak si viem aj riadne zanadavat a kedze uz skoro 8 rokov zijem mimo SK tak niekedy sa aj zabudnem ked som doma na dovolenke ako naposledy ked som vybuchla na sofera pred supermarketom a vsetky pohlady na mna :-( uf no stava sa,ale teraz k mojej byvalej kolegyni a stale velmi dobrej kamoske. Spoznali sme sa pred 8 rokmi v UK a tak sme si padli do oka,ze sme spolu aj byvali a potom si aj nasli robotu v tej istej restauracii. Pre lepsiu predstavivost pridavam fotku

. Vydrzali sme tam nieco cez rok a do dnes sa mi zastavuje rozum ako :-) asi sme boli este mlade plne energie pracovat 13 hodin v kuse s pol hodinovou prestavkou a ked bol cas tak aspon na cigy prestavku :-). Ked bolo slnecne pocasie tak ked sme otvorili o 12 tak o 12:10 uz bol kazdy stol vonku obsadeny a mi cele v ciernom behali hore dole. Kedze sme boli taky mix narodnosti od slovakov,talianov,poliakov,rusov a spanielov tak kazdi sa od kazdeho ucil nejake vybrane slova (tie si kazdy zapamata hned). Dnu zakaznici v lete nesedeli takze stale ked niekto isiel dnu po jedlo,pitie,dezert atd. tak sme sa stretli,vynadavali a potom isli dalej .... kedze niektory ludia nechapu ,ze nie su jediny v restauracii a objednavky idu postupne ale to bol ten mansi problem.Ten vacsi bol majitel ktory tam bol kazdy den v roku (okrem 25th decembra kedze sme boli zavrety) od 9 rana az do zaverecnej co niekedy bolo aj o pol 3 rano (sice nedele stihol zdrhnut okolo 6). No a v jeden krasny slnecny den kedy sme sa s kamoskou nevedeli dockat kedy skoncime zacal do nej riadne rypat,tak ona len prikivovala a odisla prec. Potom ked sme spolu isli na terasu tak spustila K....t jeden ....vy...j.....ny... taliansky ... bodaj by ho .... asi si viete predstavit (vsetky nadavky po slovensky) .... a v tom na nu zakaznik z vedlajsieho stola: Slecna viete o tom,ze sa nepatri takto nadavat pred zakaznikmi? (po slovensky) ona uplne zcervenala pohlad na mna... no ja som sa neudrzala a spustila smiech kedze ona je velmi milucky cloviecik s velkym srdcom a zacala sa im tam ospravdlnovat :-) no co uz nakoniec sme sa tak ci tak na tom vsetkom smiali :-).
pusta
ha-ha-ha-ha-ha. pekne si ma rozosmiala, @lusinkab.
ešte väčšie a smiešnejšie trapasy vznikajú, ak sa naučíš nadávky v cudzom jazyku a nerozumieš im a použiješ ich nesprávne , na nevhodnom mieste a v nevhodnej spoločnosti. to sa stáva najmä vtedy,k sú šťavnaté :D myslím, že vieš, ktoré mám práve na mysli. :-)

aroooo
Niečo podobné ako kamoška @lusinkab sa stalo aj mne.S kamoškou sme "plážovali" v Grécku na pláži a čítali knihy.Opodiaľ sa zložili dve rodiny zo Slovenska,ženy s deťmi šli za poslednými nákupmi čo sme vyrozumeli z ich komunikácie a asi 35-40 roč.páni podnikatelia ostali na deke a popíjali sekt a samozrejme hodnotili každého okolo a hlavne ženy, kto aké má veľké,aké krivé nohy a pod., aké majú úspechy oni so ženami, sekretárkami. Keď už toho bolo ozaj dosť, pozreli sme na seba s kamoškou a nenápadne zakryli knihy čo sme čítali, aby nevideli, že čítam KAPITOLU č. 6 či akú. V tom jeden z nich nás pýta po nemecky, koľko je hodín .Kamoška pozrela na mňa, s kľudom angličana zalovila v taške, pozrela na hodiny a zahlásila:o päť minút bude pol tretej, to sme sa už smiechu nezdržali, páni pozreli na seba a behom piatich minút ich nebolo a bol kľud.
jakamaka
:):):) Ha-Ha :):):) Pripomenula si mi moju vlastnú príhodu spred X rokov :):):):) Keď som mesiac po svadbe prišla robiť do prevažne mužského kolektívu, tak ma "privítali" starší kolegovia neslušnými vtipmi, že som sa červenala až snáď na päte :):):) postupne sme sa zžívali... ale vždy som si držala akúsi slušnosť, svoju vlastnú "úroveň", myslím si, že som si fajn zvykla.. Až raz.. jeden taký dosť nepríjemný človek ma tak vytočil -neprávom útočil na mňa takým spôsobom, že proste musela som sa brániť... Urážal ma a nikto sa ma nezastal, všetci pozerali ako tá gradujúca hádka dopadne..Snažila som sa slušne ale nešlo to, a čím som bola slušnejšia, tým on drzejší... No a tak sa vo mne čosi zlomilo.. a ja som spustila...Asi pred 5 chlapmi som mu povedala svoj názor, snáď 5 viet "vybraných slov", za ktoré by sa ani posledný pohonič nemusel hanbiť :):):):):) Všetci naokolo v nemom úžase...hádka stíchla... vraj sa potom bol dotyčný pán na mňa sťažovať :):):) ale nikto mu neveril, že som povedala toľko neslušných slov, ale ak som to povedala, tak ozaj som asi na to mala dôvod :):):):):):) Bola som za hviezdu snáď aj mesiac ako som to tomu nepríjemnému pánovi povedala.. nevídali sme sa až tak často, ale odvtedy keď sme sa stretli, tak úctivo ma snáď nikto nezdravil :):):):):):)
manya
ja som sa od mojej druhej šéfky koncom 70.rokov naučila nadávať po maďarsky, malo to výhodu, že u nás mi nikto nerozumel až do chvíle, keď moja staršia dcéra začala chodiť na strednú a jej dobrá kamoška a spolužiačka jej to nepreložila.Pred pár dňami mi táto moja dcéra hovorí, vraj či neviem nejaké dobré nadávky v ruštine, nič slušné ma nenapadlo.
silvi
mňa naučili nadávať moji učni, ktorých som mala na starosti
marjam49
Nadávky-soľ života...no, proste aj to treba. Narodila som sa do katolíckej a navyše učiteľskej rodiny, čo viac povedať. Počas štúdií sa na mňa nalepilo kadečo, ale v mojej rodine som držala akútakú úroveň. Keď manžel pri ceste autom v kolíznej situácii použil silné slovo, deti prišli domov a s úžasom mi hlásili-mamka, tatko povedal "nadávačku". I stalo sa na chalupe, že suseda mala výhrady na spoluužívaný pozemok a trvala na svojom a ja slušne na svojom, právnicky správnom, a nemalo to konca, až som debatu uzavrela: tak vieš čo, milá moja, iď do p...i. Deti to manželovali reprodukovali v plnom znení s dovetkom....ale mamka vyhrala, teta odišla.
pusta
@mariam49 , úžasne si ma rozosmiala :D
načo orávnické reči, ked pani Dotyčná pochopila takto jednoducho zrozumiteľne a rukolapne
zriedka aj mne také vyletí z pusy, ale koncovka je určite "e" podľa vzoru Ulica, do ulice... :D
hubata
V pamäti mi utkvel prvý deň mojej vnučky v škôlke:
- "babka, vôbec som neplakala, všetci mi pomáhali, všetko som zjedla a ešte ti poviem, čo Danko povedal, že ti nesmiem povedať: ty p**a!
- "poznáš také slovo babka?"
rea1
dnes som sa vrátila z dovolenky a hľa, aká milá debata. :-))) ďakujem. jana
jakamaka
Určite si aj na dovolenke zažila niečo pre naše rozveselenie.. tak čakáme, kedy nám zas niečo hodíš "do pľacu". :):):):)
Príjemný deň.
berusa
Pred pár rokmi k nám prišla pracovať kolegyňa, ktorú som si hned obľúbila, pretože bola prirodzená, priama, na všetko reagovala s humorom, nikdy sa nesťažovala, život brala s nadhľadom. Od prvej chvíli som si ju veľmi obľúbila, chodievala neskoršie do práce a vždy som sa nevedela dočkať, kedy už konečne príde. Aj ked použila vulgárnejšie slová, ale s humorom, vždy som mala pocit, ako keby som ju poznala celý život.Neskoršie odišla pracovať do zahraničia, stále mi chýba a často na ňu spomínam. Kiež by bolo takých kolegýň viac.



 



TOPlist