Nemilá spoločnosť pri varení

lyduss - fotkalyduss, 23. augusta 2013
Včera doobeda som ako obvykle vošla do kuchyne s úmyslom
prichystať nejaký ten obedík pre svoju rodinku. Ešte len som
však stála medzi dvermi, keď som zbadala na okne nevítanú
návštevu - asi 4-centimetrového sršňa, ktorý k nám zablúdil cez
otvorené okno. Majúc v živej pamäti, ako mi môj priateľ ešte
celkom nedávno rozprával, že keď uvidím sršňa, radšej mám
utekať, lebo keď ma poštípe, skončím v nemocnici, v momente
ako som ho uvidela, takmer som zinfarktovala. Keď prvotný šok
opadol, opatrne som sa priblížila k oknu a otvorila ho dokorán vo
viere, že milý sršeň skôr nájde cestu tam, odkiaľ sa k nám
priplietol. Keďže som sa k nemu bála priblížiť, hypnotizovala som
ho očami a dúfala, že jednoducho odletí. Bohužiaľ, nezdalo sa, že
by ho moje obavy zaujímali a tak som sa s pohľadom pravidelne
kontrolujúcim polohu sršňa dala do varenia. Musím povedať, že
pri pozornosti neustále nasmerovanej smerom k oknu, som rada,
že pri mletí mäsa a cibule na fašírky som si nepomlela aj vlastné
prsty :) Zopár krát som sa síce strhla na to, ako sa bzučiaca
potvora vznáša v našej kuchyni, na čo som v momente pustila
všetko čo som práve držala a zastavila som sa až medzi dverami s
kľučkou v ruke pozorne sledujúc každý sršňov pohyb. Vďaka
Bohu sa však nakoniec nikomu nič nestalo a mäsové fašírky s
opekanými zemiakmi a zeleninovým šalátikom sa celkom vydarili.
Sršeň nakoniec naozaj odletel, ako som dúfala a tak som si už
naň zvykla, že vlastne ani neviem kedy :D
Večer, keď som začula podobný bzučiaci objekt v mojej spálni,
veľmi som sa strhla, no vzápätí som sama seba upokojovala, že
to je "len obyčajná mucha". Tak takto ma jeden sršeň vycvičil :D
@zareaguj


Diskusia k článku

silvi
mna minule pohryzol ps pri vareni... moj vlastny ☺
irenaw
mama mala takúto spoločnosť pri vešaní bielizne, vletel jej do letných šiat... okamžite boli dole, mama v spodnom prádle sa zatvorila v kuchyni a cez okno sledovala čo bude. asi o štvrť hodinu sa z tej látky vymotal a odletel. a my sme skonštatovali: "vďakabohu za ten rýchly striptíz!" mama má silnú alergiu...
používateľ nemá avatar
mb
mb
@silvi nutila si ho ochutnavat? :)
ber to ako male podrypnutie, pretoze pes by pana nemal pohryzt :-)
bubaya
Ja som si na trhu kupovala hrozno. Bolo strašne horúco a tak som sa vybrala vonku v takých širokých plandavých šortkách naostro, bez nohavičiek. Ako som vyberala, okolo poletovali osy a včely, zrazu mi jedna vletela do nohavice. No páni, čo teraz? Ak ju budem vytriasať, môže ma uštipnúť. A ak ma uštipne, čo budem robiť? ako budem s holým zadkom pobehovať po tržnici? A čo ak ma uštipne na nejaké citlivé miesto, napríklad pod koleno! Bude treba nohavice vyzliecť, uštipnutie ukázať? Vlasy sa mi zježili od hrôzy, na čelo vystúpil studený pot. Osa našťastie nenašla v nohaviciach nič zaujímavé, vyletela von a venovala sa radšej sladkému hroznu. Ja som sladké hrozno nechala ležať na pulte a upaľovala domov. Odvtedy som už nikdy nešla von bez nohavičiek.
hubata
Ja ti ďakujem, že si toho sršňa nezabila. Aj včely, osy, sršne, sú súčasťou prírody a prečo hneď spanikáriť a stať sa vrahom týchto milých, užitočných živočíchov? Veď chcú tiež žiť, tak ich nechajme v prírode. Na chvíľu okno zatvorte, potom ho doširoka otvorte a oni samé zacítia čerstvý vzduch a po chvíľke si nájdu cestu von. Samozrejme predtým im nesmiete poraniť utierkou jemné krídla, nestresovať ich prudkými pohybmi, lebo sa snažia pred nimi schovať. Nie je ich už veľa v prírode otrávenej chemikáliami a preto si ich vážme že ich ešte máme.
bubaya
Myslela som že osa v nohaviciach je tragédia. A to som netušila, čo ma čaká. Sušíme v rúre slivky a varím povidla. Tak je plno vôní a za nimi sa ťahajú do kuchyne osy. A keby len osy, včera večer dva sršne. Také ako helikoptéry, jeden lietal po kuchyni, druhý sa ešte nevedel vyslobodiť spod záclony. Sestra dostala hisák a nebola schopná lovu. Len som dúfala, že ak tie dve stíhačky zaútočia, bude aspoň v stave zavolať záchranku. Ale nebolo treba, Ten jeden za záclonou bol dezorientovaný, toho som vytriasla do okna. Druhého som odchytila do pohára, pohár prikryla viečkom a vystrčila za okno. Potom som vareškou ako diaľkovým ovládaním viečko zhodila a nechala ho odletieť. Teraz keď idem do kuchyne, vždy kontrolujem, čo za návštevník je tam.
rea1
nuž, taký anafylaktický šok (jaj, ale som múdra) nie je žiadna sranda. mali sme záhradu, včely nás pobodali, osy, ale nikdy nikomu nič nebolo. až raz, to mala mama už 60 preč, takže skúseností s bodavými potvorami za sebou hŕbu, vybrala som sa len tak, z nedostatku inej roboty, v nedeľu do záhrady. záhradisko to bolo dlhééé. rodičia tam už boli, otec vzadu niečo majstroval a mama ležala úhľadne rozhodená vpredu na chodníku. poštípala ju včela. nikdy dovtedy jej to nevadilo. tak som ju naložila do auta, 120-kou po meste na pohotovosť (z lamača do ružinova) a odvtedy sa mama nepohla bez nejakých pirulí na prvú pomoc. tri dni bola vtedy akási ako omámená, dezorientovaná, celá taká perplex. lekár hovoril, že o polhoďku neskôr a nemuseli sme sa nikam ponáhľať, akurát tak volať pohrebákov. vraj tá včela, čičotobolo, možno navyše ešte aj na niečom nevhodnom predtým sedela, lebo mamča mala úplne neuveriteľnú reakciu. a otec, už mierne nahluchlý, to, že sa niečo deje zistil až keď som sa z tej pohotovosti vrátila. bola by mu tam mama umrela a starý pán by to zistil až keď by sa bol o ňu potkol. pri tej predstave mi je zle ešte aj dnes.
pseudocognac
Mala si ho zahnat na okno, utierkou chytit a vyhodit, ludia su hystericki, uz len ked vidia cosi pasikave, žlto-nejake, este aj pestrice, pche...
kimlo
Sršne sú užitočné, živia sa najviac muchami, netreba im ubližovať, a nie sú vôbec agresívne ako osy.
babidka
Odkedy byvame na dedine /13 rokov/ tak som sa stala odolnou voci takymto "strasiakom" :-) Na nasej terase maju pod strieskou hniezdocko osy. Obcas vletia do kuchyne a ako pridu - tak odijdu .
Uz asi 7 rokov mame pod strieskou nasho kurina velke hniezdo srsnov . Naozaj dost velke . Obcas doletia az do kuchyne .este ani mne ani nikomu z rodiny neublizili .A to v lete mavam az 70-80 kusov hydiny o ktoru sa treba starat takze tam travim dost vela casu . Lenze nam neublizia ani nase vcely :-) Vcely, osy aj srsne vycitia nas "naval adrenalinu" tak isto ako psy a ine zvierata. Nedokazu rozoznat ci ten adrenalin je znakom strachu alebo chystaneho utoku . Ak sa citia ohrozene a este k tomu vidia ako v navale strachu ci paniky mavate rukami ci niecim inym - mozu zautocit . Jedina moja rada - ukludnit sa a nechat hmyz odetiet. Toto som sa naucila uz davno pri nasich vcelach a mam to odskusane . Kazdy hmyz ma nejaku ulohu v prirode ... @hubata aj @kimlo maju pravdu .
lyduss
@hubata - môj brat sa už naňho išiel zaháňať, ale som ho odradila, že čo keď ho náhodou poštípe, tak to vzdal a nechal tak. inak som tiež taký pacifista - ži a nechaj žiť, takže ak ma niečo vyslovene neohrozuje tak nevraždím (s výnimkou komárov)
@rea1 - som rada že s mamkou to nakoniec dopadlo dobre. nemám síce ešte také skúsenosti so žihadlami, ale viem že to určite nie je sranda, preto som toho zblúdeného chudáka nechcela zbytočne provokovať a chvalabohu ani on mi nič neurobil :-)
gordonko
viete ako sa taký ,,hmyz,, povie po madarsky ???

včela - seremedka
osa - nem seremedka
čmeliak - nem seremedka turbo
sršeň - nem seremedka turbo agresor

.... teraz už môžte ísť aj do madarska
arasidka
divá včela: Toký malý čípeš, čo slodký sere a bútlavý stróm garáž...



 



TOPlist