Modrý kameň

ocner - fotkaocner, 17. decembra 2012
Pred pár rokmi som bol poľovať v Kanade v spoločnosti výborných
priateľov pochádzajúcich z dolnej zeme(Vojvodina), dobre hovoriacich
slovensky. Lovili sme divé husi a jeden z nich ,Jožko Kopčok mi pri
príprave diviny z nich s vážnou tvárou hovorí: u nás sa na to používa taký
modrý kameň, ktorý sa položí na divinu. Ak je kameň už makký, bude už
mäkké aj maso. Z chuti som sa zasmial. Podotýkam, že maso som robil v
"pomalom hrnci"( slow cooker ) a bolo veľmi dobre udusené. Po
príchode domov som si hrniec objednal cez internet a radi ho používame.
Nič na tom nemení ani zaujímavé zistenie, že oproti internetovým dvom
tisíckam som ho v Tesku našiel za štyri stovky:-(. Prečo Vám to
rozprávam ? Iste si spomeniete na staré matere, ktoré hovadziu polievku
varili na kraji šporáka aj pol dňa. Takto uvarené mäso má úplne inú
konzistenciu a je neporovnateľne chutnejšie. Teda tí Kanaďania vlastne
neprišli s ničím novým. Vyskúšajte !
PS na klávesnici som nenašiel klávesu na prehlasované "a" ,odpustíte ?
@zareaguj


Diskusia k článku

honestka
veru pravdu mas, pomale varenie je caro nasich starych materi a aj preto boli ich perkelty, gulase a ine veci z nekvalitneho tvrdeho masa najchutnejsie z vsetkych pretoze pomalym uvolnovanimsa co aj najstarsieho byka dosiahili lahodu, ktora sa na jazyku rozplyva.
Ked som tu zacinala a "ucila" mlade gazdinky ako si vybavit kuchynu medzi hlavne veci patrili kuchta, slow cooker, dobre noze /aspon 2/ a potom nekupovat cele supravy hrncov ale len take, ktore budu ozaj vyuzite. Ked som vsak vstupila do obchodov a videla to mnozstvo roznych ponuk a pristrojov, tak sa mi zakrutila hava a pochopila som, preco sa tu maldym nechcelo v tom case velmi varit.

Nastastie doby sa menia a mnohe dnesne mlade rodiny si naopak davaju velmi zalezat co do "akeho" hrnca a do ust daju.
Tvoj prispevok ma rozosmial.
neposed
spominam, mama nalozila vsetko potrebne na polievku do hrnca, odisla do kostola a polievka si na kraji sporaka "pomalicky spievala svoju pesnicku". A veru nielen polievka. Dnes sa to mladym zda vymysel. Ale je fajn, ze sa na to celkom nezabudlo a ze varenie podla starych materi ma aj v dnesnej dobe svoju cenu.
helca103
prvé čo ma napadlo ,,hrad Modrý Kameň" začítala som sa a ono je to úplne niečo iné a dobre som sa pobavila :-)
Na druhej strane naše staré matere vedeli čo robia a asi každý z nás si pamätá varenie hovädzej polievky ktoré trvalo celé hodiny. Starká varila najlepšiu hovädziu polievku na svete asi preto si vážim všetko čo ma stihla naučiť v kuchyni.
marienka44
@Ocner ,ja som to nepochopila. Ten modry kamen bol len taky fiktivny, ze sa ma varit dlho? Hrniec Slow cooker dostat teraz u nas? Aka je jeho vyhoda a ako sa v nom varí? Nevidela som a nepocula som o niecom takom. Tlakovy hrniec variíkratko, to bude na inom princípe. :-(
evanaaa
No, s tým kameňom ani ja, aké podobenstvo, alebo čo má znamenať ten výraz. @marienka44 , o " pomalom hrnci " bola aj tu diskusia, asi všetky nesleduješ, to je práve to, o čom sa tu hovorí- pomaly najďalej zájdeš- vlastne, najlepšie uvaríš, a aby si to nemusela stále sledovať, dáš suroviny do hrnca napr. večer a na druhý deň máš jedlo hotové. Dostať aj u nás, viacero značiek a cien.
alicaz
aj ja ho pouzivam, ozaj super na gulas, chilli - nalozite to tam rano a ked pridete z prace - vecera je hotova.
Takisto v nom robim aj bravcove rebierka v BBQ omacke... priam odpadavaju z kosti a rozplyvaju sa v ustach ;)



 



TOPlist